Tips på bra ljudkort (orkar inte med latencyn i USB-mickar längre)

Permalänk

Tips på bra ljudkort (orkar inte med latencyn i USB-mickar längre)

Fråga mig inte varför, men jag gick från ett fantastiskt Steinberg ljudkort med XLR mic, till att köpa en Yeti X. Dock år emellan, men inser att valet jag gjorde var dåraktigt. För att ens kunna få en vettig medhörning utan latency (live) så får man ju köra ASIO4ALL och hålla alla tummar man har. Ändå brukar det sluta tråkigt.

Kollar vad som finns idag, och fråga är om det skiljer sig så mkt mellan dessa Steninberg, Focusrite - och ett gäng till. Behöver egentligen bara en ingång, men två kan ju aldrig skada. Någon för eller nackdel med något märke? Såg att några var mer "riktade uppåt" mot användning på ett skrivbord för lättare hantering osv.

Vad kör du med och kan du rekommendera det? Om inte, varför där med.

Sen tar jag gärna tips på en bra, vettig mikrofon med, Hur är de som ibland kommer i "bundle" med ljudkort osv? Gissar att det kan vara bättre att köpa allt löst. Men tar gärna tips där med, tack.=)

Visa signatur

AMD Ryzen 5600X // BeQuiet Pure Rock // ASUS TUF OC 3060 Ti // ASUS B450-F (I) // 2 x 16Gb DDR4 Kingston Fury CL16 3600 // LG 27GL83a // 512Gb Samsung 860 EVO (System) 1Tb Samsung NVMe 980 3500mb/s EVO (Övrigt) // Fractal Design Define C // Corsair K55 RGB Pro // Nån trådlös, sjavig mus från Kjell & Co. Windows 11 Home. Macbook Pro M1 13" 8/256, MacOS Sonoma

Permalänk
Medlem

Jag kör på en Behringer UCM204HD för midi-ingång och bra linux-stöd, dessutom billig. Jag är ny på sånt här, skaffade det för att kunna spela in bl a gitarr (som jag håller på att lära mig) så har svårt att jämföra med annat. För det jag använder den till just nu har jag svårt att tro att jag hade fått det så mycket bättre med en Focurrite/SSL etc.

Permalänk
Medlem

Vad är syftet med ljudkortet? Håller du på med musik? Podcasting? Spel? Zoom/Teams?
Om du tittar på kort från Focusrite, Presonus, Motu osv så är de riktade mot musikproduktion. De flesta kort från de mer kända tillverkarna är väldigt likvärdiga idag. Det som kan skilja mycket är mjukvaran som följer med, men om du inte håller på med musikproduktion så spelar inte det så stor roll. Finns så många kort att välja på men länkar till några jag tycker är bra. (Men håller du inte på med musikproduktion så är dessa lite overkill)
https://www.thomann.de/se/native_instruments_komplete_audio_1...
https://www.thomann.de/se/native_instruments_komplete_audio_2...
https://www.thomann.de/se/arturia_minifuse_1_black.htm
https://www.thomann.de/se/presonus_studio_24c.htm
https://www.thomann.de/se/universal_audio_volt_1.htm
https://www.thomann.de/se/focusrite_scarlett_solo_4th_gen.htm (säljs nog tredje generationen billigare fortfarande)
https://www.thomann.de/se/audient_id4_mkii.htm
https://www.thomann.de/se/universal_audio_volt_2.htm
https://www.thomann.de/se/ssl_2.htm
https://www.thomann.de/se/focusrite_scarlett_2i2_4th_generati... (tredje generationen mycket billigare)
https://www.thomann.de/se/motu_m2.htm (Denna har jag och är otroligt nöjd.)

Om syftet mer är mot samtal, podcasting osv så skulle jag kolla efter kort som är mer riktade mot det. De kan ha väldigt trevliga funktioner som korten för musikproduktion saknar. Har ingen personlig erfarenhet med dessa men de är riktade mot podcasting och livestreaming så latency lär vara låg. Är bra tillverkare dessutom.
https://www.thomann.de/se/focusrite_vocaster_one.htm (Mute-knapp direkt på enheten och snabbåtkomst till mixerpresets. Kostar över 1000 kr överallt men ingår i Thomanns 70-års firande och säljs för 529 kr vilket känns löjligt billigt.)
Finns även som bundle med hörlurar och mikrofon (vet inte hur kvalitén är där men 799 kr !?) -> https://www.thomann.de/se/focusrite_vocaster_one_studio.htm
https://www.thomann.de/se/focusrite_vocaster_two.htm (Om du behöver 2 kanaler. Kostar över 2000 kr normalt men just nu 799 kr hos Thomann.)
Även det i bundle med, vad det ser ut som, en bättre mikrofon. (Normalpris runt 4000 kr) -> https://www.thomann.de/se/focusrite_vocaster_two_studio.htm
https://www.thomann.de/se/presonus_revelator_io44.htm

Hoppas det kan vara till lite hjälp.