Uppgradering av "trasig" burk från 2019

Permalänk
Medlem

Uppgradering av "trasig" burk från 2019

Hej!

Jag behöver hjälp att välja rimlig uppgraderingsplan för mitt bygge från 2019:
https://komponentkoll.se/bygg/HwbWe/

Jag har redan lagt till 2 minnen (se anledning längre ner...):
https://komponentkoll.se/produkt/75041-corsair-vengeance-lpx-...

Är därför sugen på att börja med att byta moderkort+CPU+SSD (nyss testat nya minnen):
https://komponentkoll.se/bygg/SBWKj

Att jag vill uppgradera just dessa är för att datorn krånglar och jag vet inte vilken hårdvara som är roten till problemet... Är nöjd med prestanda så inte behov av någon stor uppgradering men vill passa på att byta upp mig lite när jag ändå måste köpa nya delar. Är det möjligt att fortsätta med min gamla GPU (i hopp om att det inte är den som krånglar) medan jag håller utkik efter fynd på en uppgradering även där, typ ett RTX 3060Ti eller liknande, eller finns det kompatibilitetsproblem i det nya bygget jag satt ihop? Är en okunnig datorbyggare så mest letat i lågprishyllan utan att riktigt förstå hur delarna påverkar varandra.

Frågar kring ny GPU:
Jag är van vid att alltid köra Radeon kort att få mer prestanda för pengarna. Verkar vara så fortfarande men blivit tveksam pga. RayTracing. Om man köper ett RTX3060TI eller liknande, hur mycket ärr det "pengar i sjön" i jämförelse med et RX kort? är det värt det bara för att få RT, kommer det att hinna bli stort inom 3-4 år och kommer ett billigt kort som RTX 3060Ti ändå kunna driva de spelen där RT blir en grej?
Vad är era tankar, vad hade ni siktat på för 3-4k?

Bakgrund till "krånglet":
De flesta spel jag spelar stängs plötsligt ner, kraschar, ger BSOD, etc. Började för ett par år sedan, försökte "fixa" med en BIOS uppdatering men då la den av helt, lyckades återställa tidigare version och fick igång datorn men felen blev mer frekventa. Slutade spela helt på den för dryga 6 månader sedan på grund av frustration över krånglet men är sugen på att få igång den igen. Kan ju vara GPU, CPU, minnen eller att jag lyckats bricka kortet. Jag testade med att köpa nya minnen då jag hörde att de ofta ställer till dessa problem (länk #2 ovan). Samma resultat även med nya minnena men nu har jag troligtvis 32GB fungerande minnen...

Permalänk

Personligen känns rt som pengar i sjön.

Extra elräkning å mer värme typ halverad fps för minimal grafikskillnad.

Angående minnena så är du typ låst till förra generationen om du vill återanvända dem iom att det mer eller mindre är ersatts helt av ddr5.

Dvs amd 5000 serien eller intel 12000 serien kanske 13000 serien osäker på var gränsen går hos intel.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Moderator
Moderator

I prisklassen 3-4k är strålspårning närmast helt irrelevant. Det är alldeles för resurskrävande för att sådana kort skall kunna driva spel vettigt med strålspårning påslaget. Dagens kort kommer inte stå sig bättre om 3-4 år i det avseendet, tvärtom.

Visa signatur
Permalänk

Jag hade ett liknande problem med krascher när man spelat en stund och det visade sig vara knappcellsbatteriet på moderkortet.... Är ju rätt billigt att testa med ett nytt.

Minnen går att låta ett program scanna igenom för att se om de är okej, googla på Memtest86, finns tutorials på youtube.