H&Ms IT-avdelning säger upp folk baserat på tester

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karaff:

Jag har jobbat inom industri i 20år och hunnit se några dippar i marknaden och med det vad det innebär på arbetsplatser.

Jag kan säga rakt ut att inom plastindustri så är färre än 1 på 10, snarare mindre än 1 på 20 av de som jobbar som ställare, tekniker, verktygsmakare osv osv medlemmar i facket, det är ganska normalt i branschen i denna bygden.
Jag kan också säga att jag har ALDRIG sett någon av dessa gå före fackligt anställda.
Aldrig någonsin.

Så är det bara.

5 av 100 anslutna?
Inget av det du påstår stämmer.
Du är välkommen till Avd 40 med dina påståenden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

Det är inget hot, det är sanning. Har suttit med i flertal förhandlingar och för att överhuvudtaget ens börja med att förhandla en avtalsturordning så skall icke medlemmar stå först i listan. Självklart förhandlar man bara för egna medlemmar, allt annat är ett generalfel.

Nu är jag långt ifrån någon expert med arbetsmarknadens maktförhållanden mellan fack, arbetsgivare och anställd. Men för mig låter det fullkomligt orimligt att ett fack kan förhandla med en arbetsgivare om att kringgå de lagstadgade turordningsreglerna genom att kasta alla som inte är anslutna under bussen. Att facket alltså förhandlar bort turordningsreglerna för de som de alltså inte representerar. Jag är beredd på att offra min vänstra arm på att det inte är ett lagligt förfarande och att det hade ogillats av en domstol (förutsatt såklart att det inte finns andra giltiga skäl till att de var just de som inte var anslutna som fick gå).

Citat:

Andra undantaget: facket och kollektivavtal (22 § 3 st LAS)
En arbetsgivare kan kontakta facket och avtala om en särreglerad turordningslista där de bestämmer vilka som ska bli uppsagda. Då när det kommer till att bestämma vilka som ska bli uppsagda så har arbetsgivaren och facket en vidsträckt handlingsfrihet och kan beakta en mängd olika omständigheter. Dock krävs det att avtalat uppfyller de formkrav för ett kollektivavtal och inte strider mot god sed på marknaden, att avtal inte diskriminerar någon eller urholkar lagen. Sedan också att avtalet inte fokuserar på en specifik grupp inom företaget.

Nu är jag som sagt ingen expert, men jag tycker att om ett fack förhandlar en avtalsturordningslista som uppenbart endast slänger ut oorganiserade till förmån för de organiserade torde strida mot LAS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

5 av 100 anslutna?
Inget av det du påstår stämmer.
Du är välkommen till Avd 40 med dina påståenden.

Jag behöver inte redogöra något för facket, men kan väl säga att jag jobbar i en rätt så nischad bransch där det är svårt att få tag i kompetens och lätt att få tag i jobb. Jag har minst 8 konkurrenter inom några få kilometers avstånd, företag som inte sällan anställer om de får chansen.

Jag behöver ingen organisation mellan mig och min arbetsgivare om min arbetsgivare är mån om att jag trivs och inte får lust att ta med mig mitt kunnande till ett annat företag.

Facket är varken så viktigt eller starkt som det varit förr.

Hade jag däremot jobbar på en arbetsplats i en storstadsregion med många hundra anställda och kanske 10 eller 20 till med mitt kunnande, så KANSKE jag sett en fördel med att vara med i facket, men det är bara kanske..

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av makatech:

Du har säkert rätt, jag har inte järnkoll på vad som händer när enskilda personer tackar nej till "mutförsöket" (avgångsvederlag).

I ett sådant läge så kan det säkert vara en fördel att vara med i ett fack, annars kan det så klart kosta en slant att anlita egen advokat...

Dock så blir det ju en form av protest mot facket också i så fall, åtminstone mot den lokala fackrepresentationen eftersom de sannolikt accepterat upplägget med avgångsvederlag redan. Vet ej om man då ska försöka vända sig till facket centralt eller om advokat blir bäst trots allt?

Upplägget kanske kan skilja sig?

1. Du blir kickad men du får avgångsvederlag
2. Du får ett "erbjudande" om avgångsvederlag (om du går)

Vi får hoppas att våra fackmän här i tråden svarar.

Den distinktionen finns inte i verkligheten. Antingen får man ett erbjudande om avgångsvederlag eller så blir det en förhandling om villkoren kring uppsägning, vilket kanske kan innefatta avgångsvederlag, men normalt handlar det om att exempelvis få arbetsbefrielse under uppsägningstiden med bibehållen lön eller så. Avgångsvederlag är alltid ett erbjudande som man får ta ställning till själv. Företaget har aldrig någon skyldighet att erbjuda det och den anställde har alltid möjligheten att tacka nej till det. Men det används ju dels för att få folk att "självmant" sluta på företaget så de slipper säga upp (så mycket) folk, eller för att släta över fel som företaget begått.

Citat:

Mitt bestämda intryck är varje fall att olika former av avgångsvederlag (indirekt mutor för att göra de kickade någorlunda nöjda så att de kan avskedas utan allt för mycket strul) är ett otroligt vanligt & ytterst effektivt verktyg som företagen använder vid uppsägningar och för att deala (läs: komma överens) med facket. Du som anställd kan ju oftast inte påverka det här för fem jäkla ören oavsett vilket fack du är med i. Det är företaget som kommer överens med facket (de lokala fackrepresentanterna/representanten på företaget) och sedan presenteras upplägget.

Facket är sällan med i diskussionen kring avgångsvederlag enligt min erfarenhet, eller de kan vara med i diskussionen men de har väldigt lite inflytande över erbjudandet och vilka som omfattas. Om företaget erbjuder några ett sådant så är det ju för att de ska slippa förhandla med facket, varsla och så. Det finns ju gränser där företagen är tvungna att meddela en viss tid i förväg och även meddela typ arbetsförmedlingen och liknande, en gräns på antalet varslade personer alltså. Och kan de undvika det, genom att erbjuda ett avgångsvederlag av något slag som tillräckligt många nappar på för att det ska bli tillräckligt få som "tvingas bort" så att de slipper handskas med det.

Däremot kan ju facket förhandla fram ett avgångsvederlag efter exempelvis en felaktig uppsägning. Företaget betalar då av den uppsagde för att slippa stämmas i domstol, eller behöva återanställa den, men normalt är den anställde en del av förhandlingen av själva vederlaget, och det är som sagt alltid frivilligt för den anställde.

Permalänk
Medlem

@snajk Hmmm, möjligt att jag missuppfattat processen men mitt bestämda intryck är att när det hela presenteras, avskedning/uppsägning med ett antal måndslöner i ersättning beroende på anställningstid så har väl oftast redan det lokala facket accepterat upplägget, dvs en "förhandling" med diverse möten mellan fack och företaget har redan skett? (hur generöst "erbjudandet" är varierar självklart mycket)

Hur ska man som fackansluten göra när man protesterar då? Protestera mot det egna lokala fackombudet/ombuden som i sin tur redan accepterat upplägget med företaget? Eller ska man då istället vända sig centralt? Men att man centralt sedan skulle gå mot vad det lokala facket redan kommit överens om med företaget kanske inte är jättevanligt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Hur ska man som fackansluten göra när man protesterar då? Protestera mot det egna lokala fackombudet/ombuden som i sin tur redan accepterat upplägget med företaget? Eller ska man då istället vända sig centralt?

Man kan börja med att inse hur begränsade möjligheter att inte acceptera saker facket har.
MBL kräver i princip bara att arbetsgivaren berättar om vad den tänkt göra , arbetsgivaren behöver inte bry sig om vad facket kontrar med.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av makatech:

@snajk Hmmm, möjligt att jag missuppfattat processen men mitt bestämda intryck är att när det hela presenteras, avskedning/uppsägning med ett antal måndslöner i ersättning beroende på anställningstid så har väl oftast redan det lokala facket accepterat upplägget, dvs en "förhandling" med diverse möten mellan fack och företaget har redan skett? (hur generöst
"erbjudandet" är varierar självklart mycket)

Jag skulle säga att det varierar väldigt hur mycket kontakt företaget har med facket och vad de i så fall diskuterar. Vi har ganska bra kontakt, stående möten varje månad, och där kan de diskutera saker som är på gång men som inte är officiella eller så, men så var det inte alls på mitt förra jobb exempelvis. Där kom cheferna till kontoret efter de redan beslutat saker och försökte få oss att gå med på allt i efterhand typ.

Avgångsvederlag är dock inget jag har varit med om att vi diskuterat på förhand eller alls egentligen. På mitt förra jobb, där jag var med om några varsel vilket inte har hänt där jag är nu, var det väldigt lite diskussion eller förhandling, mer att de kom med en lista med roller eller ett antal personer som de behövde "dra ner på". Det vi kunde göra var att kolla så att turordningen följdes och att det inte var diskriminering, och förstås att de inte helt hittade på, typ att några personer hörde till en avdelning som inte fanns innan och den skulle läggas ned eller liknande. Då var det dock inte snack om några avgångsvederlag för det gick dåligt så de behövde verkligen dra ner på folk, och de var inte så brydda med vilka det blev bara kostnaderna minskade, och då fanns det ingen mening med att erbjuda något extra för att behålla nyckelpersoner eller liknande. Det hände att vi påpekade att det hade varit en förlust om en viss person fick sluta eller så, men det hade inget att göra med om de var med i facket eller inte utan mer att vi försökte se till företagets förmåga att hålla sig vid liv.

Avgångsvederlag är helt enkelt en muta för att få folk att sluta självmant snarare än att behöva säga upp dem, och då kanske inte få säga upp dem utan att riskera en stämning om de inte stod på tur eller så. Större företag som typ Volvo kan ju göra lite mer omfattande erbjudanden om de behöver det av någon anledning, och då lär väl facket ha varit med i utformningen om kontakten fack-företag var ok. Alltså typ att alla över 55 erbjuds någon avtalspension eller så. Men det skiljer inte mellan fackanslutna och inte.

Citat:

Hur ska man som fackansluten göra när man protesterar då? Protestera mot det egna lokala fackombudet/ombuden som i sin tur redan accepterat upplägget med företaget? Eller ska man då istället vända sig centralt? Men att man centralt sedan skulle gå mot vad det lokala facket redan kommit överens om med företaget kanske inte är jättevanligt?

Avgångsvederlag är alltid ett "erbjudande", man behöver aldrig tacka ja till det. Är man med i facket så kan man prata med sina lokala eller om de inte är bra eller så, så kan man kontakta regionen eller så. Man kan få någon med sig i samtal med cheferna, och de ska ju ge stöd, men det handlar ändå mest om att se till att företaget inte gör fel, att deras skäl stämmer och är giltiga, och att formen är korrekt. Däremot kan ju facket på ett medlemsmöte exempelvis diskutera ett erbjudande som företaget kommit med, och kanske rekommendera folk att ta det om det är bra eller exempelvis ifall facket bedömer att företaget nog inte kommer att finnas kvar så länge ändå eller så. Icke-medlemmar kan alltid fråga de fackliga också förstås, men deras prioritet är ju medlemmarna när det gäller råd och stöd, men när det gäller löner, varsel eller liknande så förhandlar de för alla och skiljer inte på det.