Moderkortsförsäljning störtdyker

Permalänk
Hedersmedlem

De extrema prisökningarna har dödat mitt datorintresse, men allra mest grafikkortspriserna, föga förvånande. Det gjorde att jag tappade spelintresset och efter det känner jag inget behov att uppgradera något annat heller. Så för mig har både spelbudget och datorbudget nollats under lång tid. Är så pass gammal nu att det är mycket tveksamt om jag återkommer till PC-spelande ens om priserna blir vettiga igen. Det var kul så länge det varade!

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

AMD har gjort misstaget att göra AM5 så dyrt att många kommer vänta med att hoppa på plattformen. Enklasre bara köpa senaste am4 processorn och köra några år till med det tills priserna gått ned.

Hade AMD sett till att det var vettiga priser hade vi nog sett en rätt stor uppsjö med folk som vill gå på nya plattformen. Men när moderkort kostar i samma klass som en processor inbjuder det inte till uppgradering i tider av dålig ekonomi

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Du hade ju kunnat köpt ett 6800 xt begagnat eller 6750xt nytt för 5k~ och fått dubbla prestandan över xbox

Kanske det. Men nu blev det en xbox istället, så att jag har både en pc och en xbox. Jag spelar på bägge. I olika situationer. Jag är även en "gta junkie" och har köpt en konsol inför släpp av det flera gånger. Vet ju inte om gta kommer exklusivt till konsol till en början men jag hade det lite i åtanke inför beslutet med.

Detta var ett litet tag sen med, tror grafikkortspriserna ser lite bättre ut nu. I den situationen jag var i kändes det som att jag fick mer för mina pengar (prestande, "utility", kunna spela konsol-exklusiva spela jag inte spelat innan osv) om jag köpte en xbox series x och jag måste säga att jag är nöjd med köpet. Spelar mycket snow runner just nu och det är klockrent på min nya trevliga 65" tv. Ångrar inte alls köpet.

Har inte sagt att alla borde göra så men för mig var det ett väldigt bra val att skippa att uppgradera datorn och komplettera med en xbox också.

Kan tillägga att jag generellt inte gillar att köpa grafikkort begagnat. Men det är en personlig grej. Vet inte hur det använts. Har tidigare köpt nytt och behållt länge.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Nasso:

Jag ska villigt erkänna att jag inte grävde ner mig i det jättedjupt. Jag googlade bara och hittade någon artikel som sa att det var jämförbart med ett 2080 ti. Ingen aning om det stämmer. Userbenchmark säger att den har 156% av prestandan, så det var bara det jag gick efter. Efter lite mer googlande nu verkar många säga 2070/2070 super istället.

Det är lite svårt att jämföra priser rakt av. 2080 ti går ju inte att köpa längre.

Jag var i en situation där jag ville kunna spela nya spel i 4k. Och hade två val:

* Köpa en xbox series x (jag betalade 4500kr)
* Uppgradera grafikkortet i min dator. Hade jag gått den vägen hade jag nog siktat in mig på ett gtx 3070. Det är ju ett bättre grafikkort än det i xboxen men det är där jag kände att det hade varit rimligt att lägga mig. Ska jag ändå uppgradera datorn vill jag lägga mig på "högre mellanklass".

Att mitt 1070 skulle prestera ungefär som GPUn i min xbox series x köper jag inte alls. Min 1070 har varken dlss eller ray tracing och mår inte alls bra av 4k. De är inte jämförbara alls när det kommer till prestande. Min xbox tuffar på i 30 eller 60 fps i 4k. mitt 1070 skulle nog svettas i typ 10.

Jag tycker att jag fick jäkligt mycket hårdvara för mina 4500 kr iaf. Betydligt mer än jag hade fått i form av dator för samma peng.

Jag har inte kasserat min dator. Jag säger bara att det inte känns värt att uppgradera bara för att jag vill spela några enstaka nyare spel i 4k med bra flyt. Min nuvarande dator duger fullgott till diablo, overwatch, squad, battlefield 2042 och allt annat jag använder den till. Till starfield i 4k tror jag inte att den skulle funka särskilt bra dock.

De som säger att denna gen konsoler är som ett RTX2080Ti är fanatiker till konsolerna.. finns inget sanning i detta.

Som bäst 2080Super, absolut på gränsen.

Det är många som tror att ett PS5 är som ett 4090 och kommer att vara som ett RTX5090 nästa år.. tills PS6 släpps då helt plötsligt är ett PS5'a som ett gammalt GTX970..

Permalänk
Skrivet av Ceji:

Tacka våra bränsle och elpriser för det! Detta kunde regeringen motverkat med tillfälliga skattesänkningar på bränsle och el, men så mycket fattar de inte. Det är väl bättre att höja räntan så vi blir ännu fattigare..

Ja ni som har lån vi som ej har lån påverkas visserligen också indirekt men inte alls lika mycket.

Permalänk
Medlem

Jag ställer mig till skaran som inte har råd att uppgradera även om jag vill. Jag brukar lägga mig någonstans i runt 1000-1500kr för ett modekort när jag väl bygger nytt och jag har fått intrycket av att man helt enkelt inte får några bra saker runt dom pengarna längre. Inte att det är dåligt, inte att det är tillräckligt men förut fick man iaf lite lyx och lullul för dom pengarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snuffelbutt:

Jag ställer mig till skaran som inte har råd att uppgradera även om jag vill. Jag brukar lägga mig någonstans i runt 1000-1500kr för ett modekort när jag väl bygger nytt och jag har fått intrycket av att man helt enkelt inte får några bra saker runt dom pengarna längre. Inte att det är dåligt, inte att det är tillräckligt men förut fick man iaf lite lyx och lullul för dom pengarna.

Många som är i den sitsen tyvärr. har man då am4 köper man en sådan cpu och kör vidare. Har man inte det så blir det nog många som bara väntar med att uppgradera tills priserna är bättre alt ekonomin har förbättrats.

Permalänk
Medlem

De kan väl hitta på någon ny TPM 3.0 och tvinga fram uppgraderingar i alla operativ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Clasito:

Köpte mitt B450 för 1000kr 2019. Att ha det i bakhuvudet när man tittar på vad dagens moderkort kostar gör att iaf jag blir totalt ointresserad av att köpa nytt. Visst har man råd men för mig är känslan av att jag blir blåst för stor. Därför kommer nog jag och många andra bara byta när man verkligen behöver, vilket betyder många många år av samma hårdvara. Tidigare var det lättare att ge sig chansen till att känna villhöver över nya komponenter men nu är det slut med det.

Köpte mitt B550-kort för 1079 kr precis i slutet av 2020 så de har ökat väldigt mycket i pris på kort tid tyvärr.

Visa signatur

🏬: B550M DS3H 🔲: Ryzen 5 5600X ❄️: Freezer 34 eSports 🏴: RTX 3060 Ti Ventus 2X OC
🗄️: Stronghold 🔌: RM650 (2019) 🎞️: 32 GB DDR4 3200 MHz CL16 💾: CS3030 1 TB
⌨️: E9270P/MK730 (MX Red)/G80-3000N (MX Silent Red) 🖱️: Xlite V2 Mini/G603/MX Vertical
🎧: Edition XS/Astro A50/GSP 370/ATH-SR30BT/TAT2206 📶: Archer C6 📱: Pixel 6a
🖥️: OLED55BX/276E8VJSB

Permalänk
Medlem

Behåller mitt Asus Rog X570-i och 5800x3D tills vidare!!

Visa signatur

My Rig https://classic.prisjakt.nu/list.php?ftg_check=on&exclude_ftg...
Fel av mig! Men sjutton vad snabba ni är på att kommentera vad andra gör och inte gör rätt och fel... :/

Permalänk
Medlem
Skrivet av AppleCat:

Många som är i den sitsen tyvärr. har man då am4 köper man en sådan cpu och kör vidare. Har man inte det så blir det nog många som bara väntar med att uppgradera tills priserna är bättre alt ekonomin har förbättrats.

Har 1151 socket med en i7700k. Jag kommer inte längre än till 9000 serien och jag har svårt att tro att min 7700k ska vara ett hinder innan mitt 1080 blir ett hinder. Om man nu hittar en vettig 9000 cpu öht (till rimligt pris)

Om det ens är kompatibelt med en uppgradering såg jag nu när jag kikade runt lite. Verkar som det är samma namn och socket men att 6-7 och 8-9 fungerar. Då är jag fast med min 7700k.

Gav 1500 pix för mitt Asus TUF Z270 Mark 2 ATX i början av 2017, så börjar ju bli till åren.

Permalänk
Medlem

Tråkigt att höra. AsRock brukar har kul/skumma moderkort och projekt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Brand/översvämning/Godzilla på gång alltså…

För ännu dyrare moderkort kommer lösa det här problemet

Permalänk
Avstängd

mb pris ökar fran 1000kr till 3000kr o dom undrar varför folk inte har rad.........

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

En grov tumregel är väl att man bör ha en VRM som kan leverera minst dubbelt så många Ampere som processorn drar Watt. Så då borde ju de billigaste ha en VRM som klarar dubbelt...

P(W)=U(V)*I(A)

En 13900k har max effektutveckling på 253W. Kör på 1,3V (ish). 253W/1,3V ger då att den hinkar i sig 194A.

Extrem marginal upp till 506A kan jag tycka även om man överklockar och har sig.

Permalänk
Medlem

Inte så konstigt med tanke på världsekonomin, men även utan den faktorn borde det räknats med då AMD haft jäkligt bra support för sina AM4 chipsets. Du kan ha köpt ett B350 moderkort med 1600x när det släpptes för att idag uppgradera till en 5000 serie CPU. Även Intel har sträckt sig till att stödja moderkort/chipset en generation extra.

Visa signatur

Serverdator

Permalänk

Med tanke på att man inte köpa ett vettigt överklocknings vänligt moderkort(snackar inte om några extrem rekord utan för gemene hemma enthusiast)

Så finns där inget för under 2K, knappt för 3K ens senast jag såg amd B650 moderkorten.

Förr kunda man köpa ett hyffsat MSI gaming plus eller dyl(som hade helt ok vrm för tweaking av PBO) för mellan 1250-1800kr.

Idag kostar det billigaste b650 2300kr, med ett liknande MSI gaming plus närmre 3K.

Jag minns när crosshair 6 hero gick på ca 3K, sure har vi haft inflation, men inte över 100% inflation på ca 4 år(seanste C6H jag köpte nytt kostade 2K på netonnet runt då när kortet förvisso var utgående, but still det kostade 3.5K vid launch på inet vill jag minnas)

Skrivet av Scarabeo:

Köpte mitt B550-kort för 1079 kr precis i slutet av 2020 så de har ökat väldigt mycket i pris på kort tid tyvärr.

Mitt sneaste Aorus Elite Gaming b550 kostade 975kr på inet 2021

Visa signatur

12900K, 48GB DDR5, RTX 3080Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av BMac:

P(W)=U(V)*I(A)

En 13900k har max effektutveckling på 253W. Kör på 1,3V (ish). 253W/1,3V ger då att den hinkar i sig 194A.

Extrem marginal upp till 506A kan jag tycka även om man överklockar och har sig.

Har man många klena power stages så kan det funka med mindre. Största problemet är värmeutveckling och det är väl därför det är bra att ta i lite extra. Men man behöver inte ta i så man skiter ner sig som de gör nu.

En 60A-powestrage, eller fas, eller vad man nu vill kalla det, kan i verkligheten inte leverera 60A kontinueligt eftersom det skulle bli för varmt även med biffig kylning. Så man måste sprida ut lasten. Men det de gör nu, att lägga 20-ish faser på 90A vardera i vissa fall är ju rent slöseri, även för LN2.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Allt dyker väl? såväl GPU som CPU som mammabrädor.
Ge oss vettiga priser om ni vill att folk ska köpa, era nötter..

Permalänk
Medlem
Skrivet av saturn5:

Det stora problemet för mig har varit att jag alltid kört efter tesen jag lärde mig en gång ang bugdetering för prisvärda gaming datorer: Du köper en processor efter dina behov, den kostar det den kostar, utgå ifrån det. Du köper ett moderkort för 25% mindre än vad CPU:n kostade så är det lagom för CPU:n i fråga och köper sedan ett grafikkort som kostar 50% mer än processorn så får du vettig balanserad Gaming PC.

Låt oss se ett modernt AMD exempel: Ryzen 5 7600: 3000kr, B650 (med VRM kylflänsar, jag köper aldrig korten utan) 2700-2800kr, RX 6750 XT ca. 6000kr.

Allt stämmer i kalkylen förutom vart moderkortet sitter, det kostar i princip lika mycket som processorn, ett bra koncept för att inte sälja nya delar till mig just nu. Annars skulle jag vara rätt nöjd med prestandan på en dator som den ovan, duger verkligen till allt, trots helt tokiga GPU priser.

Den kalkylen kan ju enkelt återställas med en prisökning på övriga komponenter. 😁

Visa signatur

Ryzen 7 5800X, 32GB DDR4 @ 3600mHz, 7900XTX, 4,5 TB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hugashaka:

Den kalkylen kan ju enkelt återställas med en prisökning på övriga komponenter. 😁

Dom andra komponenterna har redan ökat i pris och ändå ligger moderkorten fel så trolla vidare..

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag kör med min vanliga hypotes.
Ja, marknaden är säkert mättad. Men det är de extremt höga priserna som får många att helt tappa köplusten. Där moderkort till AMD är bland de värre sakerna.
Och ofta är moderkorten trots de höga priserna snålt utrustade. När kom t.ex "de vanliga" moderkorten med 5GbE respektive 10 GbE?
Och så kollar man på moderkort idag, som detta ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING WIFI för 6500kr med 2,5GbE
https://www.webhallen.com/se/product/352274-ASUS-ROG-STRIX-X6...

*edit*
Jag ser samma sak med de mesta. Som artikeln om att någon inte känner för att uppgradera sin mobil och många håller med. Jag påstår dock att priserna på de nya bättre som hamnar över 15 000kr är den stora boven till att så många helt tappar intresse att köpa en ny.

WOW, den klassen låg ju innan på ca 3000 kr! Stackars de som bygger en ny gamingdator idag...😥

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

Jag har tagit bort gigantiska sidospår om inflation, kärnkraft och politiska ämnen.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk

Men byggde inte många i början av pandemin när vi blev hemma-sittare i större utsträckning? Så det är något år tills "entusiasterna" börjar på nästa uppgraderingsvåg.
Det tog ju ändå ett litet tag innan komponent-bristerna satte in.

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Medlem

Är rätt tråkigt detta priser, nu när man måste snarast köpa nytt (datorn bokstavligen sjunger på sista versen) och gärna vill ha nyaste gen speciellt intresserad av dom nya 3d cpu:erna.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

Färdigbyggda system kan vara väldigt prisvärda nu sett till rena specs i iaf mellanklassen, men såklart tråkigt jämfört med att bygga eget. Har köpt flera HP-stationära senaste 2 åren jmf med att aldrig köpt en sån innan. Säkert en del besparingar på moderkorten där och som ställer till det vid eventuella reparationer framöver.

Permalänk
Medlem

Min 8700K tuffar på rejält bra trots att man kör med nyaste generation av grafikkort. Skulle liksom inte tjäna så mycket på att byta plattform och tvingas köpa moderkort, processor och ram för att få typ 30-40 mer fps. Sedan är priserna inte så roliga.
Jag la de pengarna på på bättre lurar, ljudkort och skärm istället.

Permalänk

Kanske inte så konstigt, då ekonomin såg rätt bra ut och sen kom pandemin.många passade på att köpa nya delar och datorer för alla satt hemma typ. Nu har det blivit såpass dyrt med många komponenter.
Själv så sitter man fortfarande på ett x470 moderkort så nästa uppgradering blir dyr. då allt måste köpas. Nu får man prioritera när allt är dyrare,så det ligger inte högt upp på listan med ny burk direkt.

Visa signatur

Asus rog crosshair VII Hero x470. AMD 5800x Be quiet dark rock pro 4 cpu kylare. Corsair 3600mhz minne 32gig. Asus tuf 3080 oc grafikkort plus några ssd och mekaniska hårddiskar. Be quiet pure base 500DX vit datorlåda. En samsung G7 32 curved 240hz skärm plus en samsung 24 tum 60hz. Epos hörlurförstärkare. Epos H6pro closed hörlurar. Asus ROG mus och tangentbord

Permalänk
Medlem

Den generella känslan inom datorprodukter just nu,

Kunder: köper ej ny hårdvara pga för höga priser
Företag och tillverkare: håller samma pris alternativt höjer priserna
Kunder: köper fortfarande ej ny hårdvara
Företag: surprised Pikachu face

Visa signatur

Asus X470 gaming-f, 5800x, 7900xt, g.skill 32gb 3200 cl 14.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AppleCat:

AMD har gjort misstaget att göra AM5 så dyrt att många kommer vänta med att hoppa på plattformen. Enklasre bara köpa senaste am4 processorn och köra några år till med det tills priserna gått ned.

Hade AMD sett till att det var vettiga priser hade vi nog sett en rätt stor uppsjö med folk som vill gå på nya plattformen. Men när moderkort kostar i samma klass som en processor inbjuder det inte till uppgradering i tider av dålig ekonomi

Här har vi en stor del av problemet idag, byggde min AM4 desktop med B550, ett high end B550 kosta mig 1490kr. En instegsmodell av B650 kostar 2290 - 2400kr minst.

Dubbelt till tredubbelt så dyrt enbart för MB, sen har vi ju nya ram som kostar... Allt kostar väldigt väldigt mycket. Drygt nog. Så ja, för dem flesta av oss börjar det dra iväg så varför ska man uppgradera något då. Man skiter i det och sitter kvar på vad man har´^^

Visa signatur

Ryzen 9 5900x 4.8ghz. 32GB DDR4 3600Mhz. Radeon 6800 XT. MSI Gaming Plus B550. 1000GB SN850 M.2. Noctua Nh-U14S. 1x 1024GB M.2 Kingston A2000. Seasonic Focus PX 850 Platinum. Fractal Design Define R6 USB-C. Predator XB273UGX.