Permalänk
Redaktion
Redaktionschef

Frågor inför valet 2022

Om en månad är det dags för val här i Sverige och innan dess kan det vara bra att få höra vad de olika partierna tycker och tänker om olika frågor. Redaktionen har tagit fram ett gäng frågor som är relevanta för SweClockers som vi planerar att skicka iväg till partierna så fort som möjligt, men innan dess behöver vi kolla läget med er kära medlemmar om ni har några briljanta frågor som vi möjligtvis missat att ta med.

Om du har några riktigt skarpa frågor du skulle vilja ställa till riksdagspartierna, så är det bara att skriva ner dessa i tråden. Vi kommer gå igenom frågorna mot slutet av veckan och sedan skicka iväg samlingen till partierna. När svaren trillat in kommer dessa sammanställas i artikelform och serveras till er illa kvickt. Förstås i förhållandevis god tid innan valet 11 september.

I och med SweClockers fokus kör vi rätt snävt när det kommer till ämnen och håller frågeställningarna relaterat till specifikt teknik och IT. Nya regler kring politiksnack implementerades för SweClockers tidigare i år och om du är osäker på vad som är ok eller ej, så kan det vara bra ögna igenom SweClockers regler och policy om politik.

Serverhallar

Serverhallar och större anläggningar för datahantering har fått ett fotfäste i Sverige. I vissa fall har de även fått subventionerad el för sin verksamhet, även om verksamheten saknar allmännytta eller skapar permanenta arbetstillfällen.

  • Hur ser ert parti på ett eventuellt behov av reglering av dessa, både vad gäller krav vid ekonomiskt stöd/subventionering samt miljökrav?

Lootlådor

I många spel idag finns inslag där man kan köpa så kallade “lootlådor”, digitala lotteriliknande objekt man ofta köper i slumpmässig form för att få kosmetiska tillbehör eller liknande till spel. I vissa fall liknar det mer samlarkort där man i exempelvis EA:s FIFA köper kortpaket med fotbollsspelare som sedan kan användas i spelarens lag för att spela mot andra online. Denna typ av försäljning i spel har reglerats i flera länder för predatoriska modeller och marknadsföring riktad mot barn.

  • Ser ert parti ett behov av reglering av “lootlådor” och försäljning i spel med lägre åldersgränser på nationell- eller EU-nivå?

Elpriser

Elpriser är idag ett hett ämne i och med prisökningar och prisspikar. Något som försvårar övergång till elfordon och gör det dyrare att använda elektronik och datorer, vilket idag är arbetsredskap i många tjänster.

  • Vad har ert parti för planer gällande elpriserna?

  • Finns det några planer för elnätets underhåll och utbyggnad?

  • Skulle ert parti vilja subventionera elpriset för laddning av elfordon? Subventionera el till fordon i kollektivtrafik?

  • Skulle ni säga att ett skatteavdrag eller andra ekonomiska insatser för el använd till datorer och elektronisk utrustning i arbetet, t ex vid distansarbete, är rimlig?

Kemikalieskatt

Kemikalieskatten gäller idag på ett antal vitvaru- och elektronikprodukter. Syftet har varit att motverka nyttjandet av flamskyddsmedel som är skadliga för miljö och på annat sätt kan påverka biologisk massa. Skatten är idag riktad mot specifika kategorier av varor oavsett om dessa har de utpekade flamskydden eller inte. Det kan göras avdrag på upp till 90% av skattebeloppet om varan saknar två av tre nämnda ämnen för flamskydd, men skatt ska ändå betalas även om dessa ämnen saknas helt.

  • Vill ert parti behålla kemikalieskatten?

  • Behöver kemikalieskatten ändras för att endera bli mer effektivt riktad mot de skadliga ämnena eller ska den breddas ytterligare för att få med fler kategorier av varor där skadliga ämnen kan förekomma?

  • Ska varor som helt saknar skadliga ämnen kunna undantas helt från kemikalieskatten för att uppmuntra alternativ till flamskydd med negativ inverkan?

  • Ser ert parti behovet av andra skatter eller regleringar just nu för elektronik och konsumentprodukter?

Krets- & halvledartillverkning

Flera stora ekonomiska regioner satsar just nu mycket på att uppmuntra inhemsk krets- och halvledartillverkning. USA satsar stort och ser dessutom ut att ha godkänt CHIPS-paketet där 52 miljarder USD ska avsättas till utveckling och etablering av kretsindustrin i landet. EU diskuterar stödpaket även de.
Sett till Sveriges och Nordens höga utbildningsnivå och vana av högteknologisk utveckling/tillverkning diskuteras det även om det borde finnas endera krets- och halvledartillverkning eller eventuellt anläggningar för kretsdesign, forskning och utveckling i regionen.

  • Hur ställer sig ert parti till EU:s initiativ till denna utveckling inom EU-zonen?

  • Har ert parti tagit ställning till tillverkning eller utveckling av kretsar och halvledare i Sverige/Norden?

  • Utifrån ett samhällsberedskapsperspektiv hur ska Sverige säkra tillgången på kretsar och halvledare?

  • Utifrån ett företagsekonomiskt perspektiv hur ska Sverige säkra tillgången på kretsar och halvledare?

Blockkedjor

Blockkedjor är en teknik som idag används för bland annat kryptovalutor och NFT (Non-Fungible Tokens). Själva blockkedjan fungerar som en slags liggare eller journal där information så som ägandeskap, transaktioner och innehåll kontrolleras och arkiveras av ett större nätverk som beräknar och kontrollerar varje ändring eller post utspritt mellan enheterna i nätverket. Kryptovalutor ses idag som en något kontroversiell spekulationsvara där både finansmarknadsregler och miljöpåverkan debatteras hårt. Utöver detta har även konceptet NFT tillkommit där en NFT fungerar som en slags kvitto i blockkedjan oftast använt för att påvisa äganderätt till en specifik länk. Den mest omskrivna användningen har varit konstverk i endera unik eller begränsad form där länken till konstverket lagras i blockkedjan, men bilden, videon eller annan typ av media lagras någon annanstans. Blockkedjor är dessutom väldigt energikrävande, framför allt vid så kallad “kryptobrytning” där elektronik pressas för att göra tunga beräkningar för att belönas i kryptovaluta.

  • Har ert parti tagit ställning eller gjort uttalanden angående blockkedjor/kryptovalutor/NFT?

  • Bör handel med kryptovalutor regleras eller begränsas i och med deras avsaknad av status som officiell valuta?

  • Bör handel med NFT regleras?

  • Utifrån miljö- och konsumentpåverkan bör blockkedjor regleras eller begränsas?

Permalänk
Medlem

Det borde kanske spetsas en fråga gällande vettiga skatteregler för ev vinster på kryptovaluta? (utöver de frågor som nämnts redan)

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem

Hur motiverar Ni att privatkopieringsavgiften/kassettskatten ska få fortleva i en tid när en överväldigande majoritet betalar för sin mediakonsumtion via streamingtjänster snarare än privatkopierar vänner emellan?

Visa signatur

Apple

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

@Enviro
Idag tas Kemikalieskatten ut även på andrahandsköp, t ex refurbade och lagade enheter som säljs via bolag till privatkund. Hur ser ni (partiet) på att en skatt tas ut även i andra ledet? Är det inte lite kontraproduktivt att beskatta återanvända produkter på samma sätt som helt nya om tanken är att minska konsumtionen och påverkan av kemikalierna i elektronikprodukter?

Something something COPYSWEDE och Kassettbandsskatten -> Lobbyverksamhet?

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Vore intressant om något parti fortfarande har någon åsikt kring personlig integritet på nätet. Det är ju många år sedan Piratpartiet var i farten, och IPRED och FRA röstades igenom osv. Hur ser det politiska landskapet ut idag i de frågorna?

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem

Just i detta nu känns det kanske inte så aktuellt, men brytning av Krypto i vinstsyfte är ju cykliskt och det är rimligt att anta att det kommer finnas ett ökat intresse igen. Jag undrar därför hur partierna ser på brytningen i perspektivet att vi har och kommer ha elbrist under lång tid som drabbar både företag och privatpersoner. Planeras det åtgärder för att stävja brytandet så som till exempel straffbeskattning, förbud, etc, eller tycker man inte att en företeelse som globalt drar lika mycket ström som ett mindre land är något att bry sig om?

Samt : hur blir det med den omoderna och orättvisa privatkopieringsersättningen?

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Starric:

Vore intressant om något parti fortfarande har någon åsikt kring personlig integritet på nätet. Det är ju många år sedan Piratpartiet var i farten, och IPRED och FRA röstades igenom osv. Hur ser det politiska landskapet ut idag i de frågorna?

Totalmörkt. Finns inget riksdagsparti som driver integritetsfrågorna och det finns heller ingen gräsrotsopinion kvar för att driva dem. Hårdare tag mot kriminella trumfar allt.

Permalänk

Distansjobb. Avdrag av köp av saker för att jobba hemifrån. Alltifrån skärmar, tangentbord, möss, stol, arbetsbänk, skrivare osv. Många har även köpt klassisk datorutrustning för hemjobb, även om det är mer är en gråzone.
-Behöver du som jobbar telefonförsäljare verkligen dubbla Nvidia Geforce 4090 Ti för ditt arbete hemifrån?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Starric:

Vore intressant om något parti fortfarande har någon åsikt kring personlig integritet på nätet. Det är ju många år sedan Piratpartiet var i farten, och IPRED och FRA röstades igenom osv. Hur ser det politiska landskapet ut idag i de frågorna?

Vinden har vänt tyvärr, hårdare tag mot brottslingar är allt som är viktigt i årets val. Därav alla konstiga förslag på sistone om visitationszoner, kroppsbesiktning och husrannsakan utan misstanke om brott, omhändertagande av (invandrar-) barn som inte klarar språktest vid två års ålder och liknande.

Men jag håller med. Integriteten är en väldigt viktig fråga.

Permalänk
Medlem

Varför räknas inte elfordon på precis samma sätt som andra motordrivna fordon med samma effektklass? (Vanliga elsparkcyklar borde vara moped klass 2)

Hur ställer ni er i frågan om individers rättigheter jämfört med företagens angående ägandeskap av information på nätet. Äger användaren eller bolaget information länkad till individen och dess personliga data?

Hur ställer ni er till övervakning och kryptering? Man kan såklart argumentera för att brottslingar kommer undan lättare om vissa saker tillåts, men omvänt gäller ju att de kan använda förbjudna tekniker ändå och riskerna för dataläckage och skada av att ständigt spåras av många tjänster utan att kunna vara ifred. Var är balansen mellan privatliv, säkerhet och brottsutredningar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det som driver upp priset är väl först och främst Rysslands anfallskrig mot Ukraina och sekundärt bristande lokal elproduktion. Vi kan inte göra så mycket mot kriget, eller det kan vi väl men vill inte, så då är det lokal produktion som är det enda som kan avhjälpa. Mer vindkraft i södra landet hade sänkt priserna där, om än inte så mycket.

Producera mer el i södra sverige ger inte märkbart lägre priser, problemet är att kontinenten söderut (främst Tyskland) har ett enormt underskott och köper allt de kan hela tiden oavsett pris. Detta driver upp våra priser. Vi har inte en brist i sverige utan exporterar el söderut i princip konstant

Permalänk
Medlem

Mina synpunkter.

Elpriser är idag ett hett ämne i och med prisökningar och prisspikar. Något som försvårar övergång till elfordon och gör det dyrare att använda elektronik och datorer, vilket idag är arbetsredskap i många tjänster. Vad har ert parti för planer gällande elpriserna? Finns det några planer för elnätets underhåll och utbyggnad?

Den här frågan är vida stor för ett enda parti att gänga ihop. Vi behöver med bred marginal lösa energifrågan, över partigränserna. Ett bestämt "Ja" som gör att planeringsstadiet för utbyggnaden (av t ex kärnkraften) sätts igång ganska omgående, och utgrävningar, gjutningarna m.m. påbörjas och sker i rekordfart. Vi kan inte hänga kvar där vi är nu tillsammans med övriga Europa.

Så frågan borde vara: Hur fort ska vi bygga bort Sveriges/Europas rådande energikris? Hur ser kraftverket ut? (kärnkraft, vind osv)

Skulle ert parti vilja subventionera elpriset för laddning av elfordon? Subventionera el till fordon i kollektivtrafik?

Ett lyxproblem. Långt ifrån alla kan investera i en elbil som rakt av ersätter deras nuvarande familjeflotta, och var ska du ladda över natten då du lever i en hyresrätt? Bökigt. Rörelsefriheten är inte lika stor med en elbil, sett över det hela landet. Men det blir bättre och bättre. Dessutom tynger elbilar värre på våra vägar, än många vanligare bilar. Pga deras höga bruttovikt i förhållande till storlek.

Skulle ni säga att ett skatteavdrag eller andra ekonomiska insatser för el använd till datorer och elektronisk utrustning i arbetet, t ex vid distansarbete, är rimlig?

Det är din arbetsgivare som ska fodra med vad du behöver för att lösa arbetsuppgifterna. Prata eller avtala med dem. Vill de satsa på dig och hålla uppe din produktivitet(!?).

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av Shrimpey:

Det här är inte korrekt. Kemikalieskatt utgår endast en gång. Detta har genom lagstiftningen löst på så sätt att skyldighet att betala kemikalieskatt inträder inte på nytt om skatt redan har utgått en gång (se 13 § lag om skatt på kemikalier i viss elektronik). Visserligen var bestämmelsen till 1 januari 2019 utformad på så sätt att den endast gällde de som skattefritt fick hantera varor, men ändrades fr.o.m. 1 januari 2018 till att omfatta samtliga.

Det finns dock undantag från detta undantag, nämligen om skatten har återbetalats på grund av att varan flyttats till ett annat land. Då utgår skatt på nytt, men konsekvensen blir endast ett skatteuttag för varan.

Det verkar ju tyvärr inte stämma.
https://shop.inrego.se/kemikalieskatt

"Omfattas verkligen begagnade produkter?
Ja, enligt Skatteverkets tolkning gäller skatten även för produkter i andra hand."

Verkar dock ha kommit en revidering någon gång i början av året:
https://www.regeringen.se/498188/contentassets/f33537cf8d6248...

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Tror en del behöver läsa/läsa om det som @Enviro har skrivit i detta stycke:

"I och med SweClockers fokus kör vi rätt snävt när det kommer till ämnen och håller frågeställningarna relaterat till specifikt teknik och IT. Nya regler kring politiksnack implementerades för SweClockers tidigare i år och om du är osäker på vad som är ok eller ej, så kan det vara bra ögna igenom SweClockers regler och policy om politik."

Dvs håll ämnena kring teknik och IT.

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Medlem

Jag tycker att frågan om subvention av elbilar missar lite av helhetsbilden. EU förväntas förbjuda fossilfordon och då blir subventioner ganska ointressant utan frågan är hur vi klarar den tvingande omställningen. Hur ska alla i städerna ladda sina elbilar parkerade på gatorna? Var kommer elen ifrån när företag och städer redan idag stoppas från att expandera med hänvisning till elbrist? Norrland verkar sikta på "grön stål" och andra energikrävande industrier så att bygga ut ledningar från norr till söder löser troligtvis inte problemet ens långsiktigt.

Ett ämne som annars känns högaktuellt är yttrandefriheten. Sveriges tolkning av EUs lagar ska röstas igenom och implementeras till den 1 januari 2023. Den innebär bland annat att sajtägare blir ansvariga för vad användarna laddar upp och att det måste införas förcensur för att garantera att användare inte bryter mot lagen. Något bl.a. FN varnat för. Hur ser partierna på lagen och är man nöjd med nuvarande formuleringar i det svenska förslaget?

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/lagradsremiss/20...

Permalänk
Medlem

Yttrandefrihet och grundlagsskydd

Hur ser ert parti på att åsikter och fakta som inte gillas av samhället censureras och kallas för konspirationsteorier och falsk information av media och sociala medier? Hur säkras att statskontrollerade medier (public service) verkligen är oberoende och inte censurerar det som staten ogillar?

Hur ser ni på grundlagsskyddade rättigheter rätt att demonstrera, att man får resa vart man vill inom landet och att man är skyddad mot kroppsliga övergrepp från det allmänna - i relation till de begränsningar som skedde under pandemin?

Hur ser ni på rätten till privatliv med tanke på att EU vill övervaka alla transaktioner av kryptovaluta?

Edit - lägger till en fråga:
I Nederländerna har polisen arresterat en programmerare för att han på github lagt ut öppen källkod med funktionen att anonymisera betalningar med kryptovaluta (Tornado cash). Hur ser ni på att man kriminaliserar programkod? Ska det vara kriminellt att skapa kod som skyddar mot massövervakning?

Permalänk
Medlem

CopySwede!!! Hur ställer sig partierna till den föråldrade privatkopieringsavgiften?

Visa signatur

Lenovo Legion 5 Pro - 16" | Ryzen 7 | 16GB | 512GB + 2TB SSD | RTX 3060

Permalänk
Medlem

Angående el så är det väl rimligt att exportera överskottet, till marknadspris, men det betyder i sig inte att priserna i Sverige ska få vara ohemult ockerhöga.

Nå, jag vill veta hur partierna ser på att yttrandefriheten inskränks på nätet inte minst genom en allt starkare självcensur (då det är enklare att blocka för mycket än för litet). Ska forumägare tvingas agera polis, åklagare, domare och bödel framöver?

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk

Hur har partiet tänkt implementera länkskatten som röstades genom för ett par år sedan (kanske mer euvalrelevant men ändå)...

Permalänk
Medlem

En fråga som jag tycker är viktig är denna.

Finns det några tankar på ett statligt/oberoende alternativ till bak id? Och som kanske är oberoende av plattform. Typ ett elektroniskt id-kort.

Visa signatur

There is always a price to pay for convenient

Permalänk
Medlem

Hur kan det vara lagligt för butiker att sälja elsparkcyklar som inte får framföras på offentlig väg?
(t.ex. på Webhallen var bara 3 av 16 modeller lagliga, när jag kollade 1:a augusti. Läser man recensioner så är det uppenbart att det körs lite varsomhelst)

Hur har ni tänkt att förbudet mot att framföra elsparkcykel på gångbana sak efterlevas, när inga existerande regler följs och ingen åker dit för det?
(yngre än 15 år ska ha hjälm, inte skjutsa, inte köra full, gångfart gäller på gångbana, inte slänga dem överallt, etc. — vilka man ser brytas mot flera gånger dagligen i Stockholm)

Hur kan ni motivera att polisen ska få utföra datorintrång mot medborgare som inte är misstänkta?
Är inte datorintrång ett brott? Ska inte polisen bekämpa brott?

Varför kan inte elektronik-entusiaster, som faktiskt bryr sig om vad de gör, få köpa lödtenn med bly i?

Är det inte dags att sluta subventionera elen till serverhallar som använder den för att "bryta" kryptovaluta?
(Finansinspektionen och Naturvårdsverket har föreslagit att sådan verksamhet i stor skala ska förbjudas på EU-nivå.)

En utredning (SOU 2019:14) hade rekommenderat att det skulle införas ett nytt statligt ID-kort med nationell e-legitimation med lika hög säkerhetsnivå som i våra grannländer, till skillnad från BankID som är mindre säkert och kontrolleras av Bankföreningen.
Vad jag förstod så skulle detta ha införts under detta år, men jag ser ingenting!
Vad i hela friden hände? Vad är på väg?

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

Jag har några domedagsrelaterade frågor.

1. Europas har förlitat sig på energi som kommer från utanför dess gränser med negativa konsekvenser. Hur ser ni på Sveriges beroende av utländsk IT-infrastruktur och plattformar? Vad har ni för planer för att förbättra Sveriges kapacitet att hantera en IT-kris om ett annat land väljer att blockera Sveriges tillgång till deras IT-infrastruktur? Hur ser ert parti på att Sverige eller EU bygger sin egen IT-infrastruktur (sociala media-plattformar, media-leverantörer, mjukvara, sökmotorer och server-infrastruktur) för att undvika att vi hamnar i en beroende-ställning till en främmande makt som kan använda vårt beroende av deras IT-infrastruktur för att motarbeta Sveriges intressen? Anser ni att Sverige bör agera i förebyggande syfte i den här frågan?

2. Vad har ert parti för tidsplaner angående en omställning av Sverige till en krigsekonomi som under andra världskriget för att hantera klimatkrisen på ett effektivt sätt så som klimatforskare förespråkar och hur kommer det påverka privatpersoner och företags bruk av IT, teknik och datorer? Kommer energianvändning ransoneras och blir det några undantagsregler för överklockning av datorer?

3. Klimatförändringen sker snabbare än tidigare förväntat. Europa blir hårdare drabbat snabbare än vad tidigare var förväntat. När tycker ert parti att Sverige ska börja accelerera utbyggnaden av IT-infrastruktur som fiber och gröna energikällor som kärnkraft för att möta behovet som kommer uppstå i Sverige när människor från länder inom EU i västra, södra och centrala och östra Europa ska flytta norrut i och med att deras länder blir mindre beboeliga på grund av klimatförändring?

4. Nu när det visar sig att klimatförändringen sker snabbare än vad forskare tidigare förutspått vad för ny teknik och metoder förespråkar ert parti att Sverige bör investera i inom jordbruket för att försäkra sig att befolkningen inte svälter ihjäl om det blir dåliga skördar i Sverige eller utomlands på grund av olika typer av naturkatastrofer som värmeböljor, kraftigt regnfall, torka, stormar och bränder? Blir det några automatiserade vertikala inomhusjordbruk i Sverige nu när utomhusjordbruk är under större hot än tidigare?

Visa signatur

“The dollar is our currency, but it's your problem.” -John Connally, President Nixon's Treasury Secretary to a group of European finance minsters
"Keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down" -NATO Secretary General, Lord Ismay

Permalänk
Hedersmedlem

Nätmobbning, näthat, troll, stalking, uthängningar och liknande beteende som bidrar till ett sämre diskussionsklimat på nätet.

Det är inte rimligt att man ska kunna bete sig hur illa som helst på nätet.

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Medlem

Har ni några planer på att garantera tillgång till fast internet och mobilt bredband oavsett var man bor till en stipulerad kapacitet, latens, pris och garantera att dessa kunder har alternativ så att det finns konkurrens alternativt erbjuda en statlig förbindelse på de platser konkurrens saknas?

Permalänk
Medlem

Vore bättre om vi fick rösta på de 5 bästa punkterna (valfria från alla partier) och sedan faktisk GENOMFÖRA det. Sen kör vi en runda till.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av Findecanor:

En utredning (SOU 2019:14) hade rekommenderat att det skulle införas ett nytt statligt ID-kort med nationell e-legitimation med lika hög säkerhetsnivå som i våra grannländer, till skillnad från BankID som är mindre säkert och kontrolleras av Bankföreningen.
Vad jag förstod så skulle detta ha införts under detta år, men jag ser ingenting!
Vad i hela friden hände? Vad är på väg?

Här skulle jag vilja tillägga att detta nationella e-legitimation givetviss bör vara bygg på öppen källkod och ha öppna APIer.

Skulle också vilja ställa fråga mot bakgrund av skollplatformen, hur ställers ert parti till att lagstadga krav på öppna APIer för upphandling av offentliga IT-system?

Permalänk

Vad anser partierna kring att ett privat bolag tjänar rejäla pengar på en obligatorisk lagstadgad skatt vars egentliga syfte skall bidra till kulturen som knappt ser ett öre från den? Frågan gäller alltså privatkopiering.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 5700 XT | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk
Medlem

Ännu en röst för något uttalande gällande skydd av integritet och yttrandefrihet.

Det blåser friskt nu att kryptering är dåligt eftersom krypterad media endast används av tungt kriminella. Råkar du bo i ett "problemområde" ska du vara ok med att tillåta på-plats visitering av icke-misstänkta.

För 10 år sedan skulle staten införa en "superdator" som skulle datalagra allt om alla. Då blev det ramaskri.
Idag är jag tveksam på om jag känner mig säker med att min journal lagras av våra regioner, för det gick ju så bra. Men allt ska lagras utifall att det kan kanske kan sållas ut något som kommer att stoppa kriminaltieten!

Hur ställer sig de olika partierna, som talar i allt hårdare tonlägen om hur man ska få stopp på kriminalitet, till integriteten; vart går smärtgränsen?
Ska jag acceptera att, för alla bästa, alla mina kommunikationer på nätet, där jag spenderar större delen av mitt liv, ska lagras hos min ISP för att jag kanske tänkte prata med en brottsling?
Ska jag acceptera att, om jag råkar bo på fel ställe, min varje rörelse bevakas, antingen via kamera eller avlyssning av min telefon, för jag kanske ska ut och göra något brottsligt?

Edit: Hmm.. Brukar inte kommentera politik, så inte helt säker på om hur detta inlägget gränsar reglerna. Tas det bort, skulle det vara trevligt med en kommentar vilken gräns jag gick över

Visa signatur

Nostalgi; hittade första PC-spelet jag hade i min ägo, Totalt Mosade Frukter. Någon annan som känner igen detta reklamspel för Yoggi från ~1998?

Permalänk
Medlem

Känns som att IT-frågor och liknande inte alls är särskilt aktuella.
Dessutom är flera av dessa relativt obetydliga i det stora hela, alltså ur ett samhällsperspektiv.
För att sådana ska få ett större genomslag krävs att det är tydligt att det påverkar många i deras vardag, el ekonomiskt.

-En IT-relaterad fråga är hur beroende samhället är av fungerande IT-infrastruktur. Idag finns det inga krav på alternativa lösningar för t ex betalningar el kontakt med olika myndigheter/liknande, men inte heller krav på upptid/robusthet för systemen/infrastrukturen.

-Starkare skydd mot bluff-företag som med oärliga metoder skaffar sig "kunder" el kräver in pengar.

-Elektronisk röstning i vallokal skulle minska miljöpåverkan och sannolikt göra valet billigare.

För övrigt är man rätt trött på valfläsk och kappvändare till politiker/partier/partiledare.
Det krävs något mer radikalt för att få till förbättring än lite skattejusteringar el olika mindre satsningar här och var.

Det är brist på det mesta idag: Väldigt många olika yrkesgrupper/arbetskraft, bostäder, el, väg- & järnvägsunderhåll, vård, trygghet osv. Dvs mycket som det redan var brist på innan pandemin & Ukrainakriget.
Allt mer fungerar sämre, saknas eller är eftersatt.

Sen röstar folk av tradition el efter vad deras familj/släkt/klan/område röstar. Får ett parti närmare 80% av rösterna i ett område är det ju något som inte står rätt till med demokratin i området.

Dessa två skulle stärka demokratin, så att folk röstade mer efter vad de tycker än vad de har blivit tillsagda att rösta:

-Ställ kompetenskrav för att få rösta. Några relativt enkla frågor på något av de officiella språken som en del av den elektroniska röstningen. Klarar du inte av frågorna anses du inte heller kunna klara av att förstå vad du röstar på.

-Rösta utifrån påståenden snarare än på parti/person, liknande som valkompasserna.

Vet att dessa saker är utsvävningar från området, men att försöka lyfta IT-frågor nu i det här valet känns rätt dödfött.

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef
Skrivet av D.:

Känns som att IT-frågor och liknande inte alls är särskilt aktuella.
Dessutom är flera av dessa relativt obetydliga i det stora hela, alltså ur ett samhällsperspektiv.
För att sådana ska få ett större genomslag krävs att det är tydligt att det påverkar många i deras vardag, el ekonomiskt.

-En IT-relaterad fråga är hur beroende samhället är av fungerande IT-infrastruktur. Idag finns det inga krav på alternativa lösningar för t ex betalningar el kontakt med olika myndigheter/liknande, men inte heller krav på upptid/robusthet för systemen/infrastrukturen.

-Starkare skydd mot bluff-företag som med oärliga metoder skaffar sig "kunder" el kräver in pengar.

-Elektronisk röstning i vallokal skulle minska miljöpåverkan och sannolikt göra valet billigare.

För övrigt är man rätt trött på valfläsk och kappvändare till politiker/partier/partiledare.
Det krävs något mer radikalt för att få till förbättring än lite skattejusteringar el olika mindre satsningar här och var.

Det är brist på det mesta idag: Väldigt många olika yrkesgrupper/arbetskraft, bostäder, el, väg- & järnvägsunderhåll, vård, trygghet osv. Dvs mycket som det redan var brist på innan pandemin & Ukrainakriget.
Allt mer fungerar sämre, saknas eller är eftersatt.

Sen röstar folk av tradition el efter vad deras familj/släkt/klan/område röstar. Får ett parti närmare 80% av rösterna i ett område är det ju något som inte står rätt till med demokratin i området.

Dessa två skulle stärka demokratin, så att folk röstade mer efter vad de tycker än vad de har blivit tillsagda att rösta:

-Ställ kompetenskrav för att få rösta. Några relativt enkla frågor på något av de officiella språken som en del av den elektroniska röstningen. Klarar du inte av frågorna anses du inte heller kunna klara av att förstå vad du röstar på.

-Rösta utifrån påståenden snarare än på parti/person, liknande som valkompasserna.

Vet att dessa saker är utsvävningar från området, men att försöka lyfta IT-frågor nu i det här valet känns rätt dödfött.

Hur skulle du formulera om frågorna alt. vilka frågor skulle du vilja ställa i stället?