Jag skulle först rekommendera att inte köpa dyrare knivar förrän du sett lite hur du lagar mat, och viktigare, fått in rutiner så att de inte hamnar i diskmaskin/botten på diskhon/blir liggande tillsammans med andra redskap i metall. För gör du något av dessa saker så blir det svindyrt i längden att hålla sig med bättre knivar.
Det handlar inte bara om att veta hur man ska hantera dem, utan också att ha vanorna att faktiskt göra det rätt i matlagningens hetta, komma ihåg att instruera gäster som ska hjälpa till med disken, etc. Min metod är att handdiska kniven direkt, torka av den, och sätta tillbaka den på knivlist eller i knivblock.
Jag är extremt nöjd med Global och har testat alla knivar i de seten, är framför allt positivt överraskad av hur länge de klarar sig utan att slipas. Åas har jag inte testat så många andra dyrare knivar, så jag kan inte riktigt jämföra.
För ca 20 år sen fick jag Globals andra 3-set (9211), detta, i present:
https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivset/global-g-9211-...
Dessa har jag använt till i princip all hemma matlagning fram till nyligen. Jag har aldrig slipat dem, och visst är de slöare än när de var nya, men fortfarande vassare än alla knivar jag normalt stöter på hemma hos familj och vänner. Jag är förvånad över hur länge de klarat sig skarpa, givet att jag lagar en hel del mat.
Samtidigt, jag gav ett 2538-set till morsan i julklapp för 1.5 år sen. Hon har ingen diskmaskin, och säger att hon aldrig lägger knivarna mot metall, men likafullt är hennes G-2 slöare än min som är 20 år gammal. Så det finns saker i handhavandet som påverkar, som kanske är svårt att sätta fingret på. Så YMMV, som man säger.
Nyligen köpte jag också setet med 5 knivar som @Pelegrino länkar. Jag behövde nämligen knivar till en pendlarlägenhet, och då köpte jag det nya setet hem och flyttade mina gamla till pendlarlägenheten. På så vis skjuter jag behoven av att slipa än mer på framtiden. Att ha så många knivar är dock mest användbart när man är flera som lagar mat samtidigt, annars duger kockkniven (G-2) till det mesta.
Så ska man börja med seriösare knivar i ett ensamhushåll så skulle jag rekommendera något av 3-seten, främst för att de brukar kosta som två av knivarna som ingår. Men man klarar sig också långt med enbart kockkniven (G2). Man kan dock vänta in deras regelbundna reor innan man köper.
Brödkniven (G11) var nog ändå den som överraskade mest när jag fick den, nu gick det plötsligt att skära tunna skivor av bröd med hård skorpa utan att skära snett eller slinta. Så för mig är nog det den som gör mest skillnad mot billiga knivar.
Köper man setet med kockkniven och brödkniven (9211) så får man den lilla flexibla GS-9 på köpet. Den är nog den jag haft minst nytta av, och jag hade föredragit en annan kniv som 3:e. T.ex. GS-38.
Grönsakskniven (GS-5) är helt ok men jag tycker inte den är tillräckligt annorlunda från G-2 för att motiveras, men åas är den bra när man är två som lagar och behöver var sin rejälare kniv, eller om man ska skära t.ex. grönsaker och kyckling om vartannat.
En annan fördel med att köpa set är ju att man kan upptäcka lite vilka knivar man har användning för. Det kan man dock utforska med billigare set också.
Slutligen är det säkert bra att testa hur de ligger i handen, för det verkar variera lite vilka knivar som passar beroende på vem man är. Jag tycker Globals knivar känns väl balanserade, men det verkar finnas de i tråden som inte håller med om det.