Tävling: Vad är dina drömmars tangentbord?

Permalänk

Recept: Svenjolovs välsmakande tangentbordsdrömmar.
Layout:

  • Börja med att sätta layouten på 108 tangenter.

Detta gör man för att Svenjolov föredrar att skriva siffror med numpaden. Han totalt avskyr att använda den vågräta sifferraden. Han brukar till och med likna det med att knappa in sökord på TV:n med en fjärrkontroll, sägs det.

Han gillar inte heller kombinerade knappar och kompakt design, så allt som börjar på F och slutar på n kan ersättas med designerade knappar.

  • Tillämpa därav en fullstor design med utrymme mellan tangentgrupperna.

  • Ovanför numpaden tilldelas mediaknappar; 1 Play/Pause-, 1 Föregående-, och 1 nästa-knapp för musikstyrning.

Att behöva använda båda händerna för att först trycka på "Fn" och sedan utvald funktionsknapp är tydligen galenskaper, enligt de som har pratat med Svenjolov.

Material och utformning:

  • Tag ett stycke mörkt träslag (såsom valnöt eller körsbär) och utforma det till en avskalad bas med raka, smala kanter. Olja träet och torka av överflöd.

Har man inte trä hemma går det även bra med andra material. I bilden nedan ges ett exempel där man uppnått ett gott resultat med mörk plast:

För tangenterna passar ljusa färger ihop med det mörka träslaget. För ljusa färger riskerar dock att bli intensiva, så vi undviker helst kritvitt.

  • Tillsätt bokstavs- och siffertangenter i benvit eller s.k. "off-white" kulör.

  • Tillsätt de andra tangenterna i antracit kulör.

Här har man faktiskt i det senaste exemplet ovan valt att använda kulörer snarlika dessa, däremot kan det diskuteras om det passar så bra ihop med den svarta basen.

Funktioner och andra egenskaper:

Efter den grundläggande utformningen och designen justeras fokuset mot de mer tekniska egenskaperna:

  • Kommunicera med tangentbordet med hjälp av ett trådlöst protokoll, exempelvis blåtand.

  • Fräs ut ett hål på baksidan för att kunna utnyttja Usb-C för laddning och alternativ kommunikation.

Den trådlösa kommunikationen är viktig för att kunna minimera antalet sladdar som kan förstöra skrivbordsmiljön. Dessutom underlättar det vid ompositionering av tangentbordet vid tillfällen då det sker förtäring eller manuell pappersskrivning på skrivbordet.

  • Löd fast brytare av tystare karaktär och med ett linjärt och stabilt nedslag.

  • Installera sedan dimbar bakgrundsbelysning med ett vitt justerbart spektrum mellan 2000 K - 5000 K.

  • Till bakgrundsbelysningen tillsätts två potentiometrar i mässing eller aluminium för ljusstyrka och färgtemperatur intill mediaknapparna i högra hörnet.

Här har Svenjolov uttryckt att han gillar att kunna justera ljuset i sin miljö beroende på tid på dygnet. Ett varmt ljus från tangenterna passar in fint till temat, men på dagen anser han att det vore bättre med en kallare färg. Därav möjligheten att kunna justera med hjälp av vridreglagen.

Grädden på moset:

Väl inne på temat belysning toppas tårtan genom att installera följande:

  • Drivrutin för integration mot f.lux.

  • Integrerad Zigbee-modul för integration mot exempelvis Philips Hue.

Genom att integrera mot f.lux kan bakgrundsbelysningens färgtemperatur styras i takt med att skärmens temperatur justeras utefter dagen. Och med hjälp av Zigbee får Svenjolov ytterligare en pryl han kan lägga till i sitt smarta hem, då han är ett stort fan av att kunna justera hemmets alla lampor, numera tangentbord inkluderat.

  • Ladda tangentbordet med sina 108 tangenter i 2 timmar.

  • Servera genast ihop med en kopp kaffe.

Smaklig måltid?

Permalänk
Medlem

Då ska vi se!

*ISO, varmilo hade "bygg-ditt-tangentbord" med iso och trådlöst, dock ej längre :'(
*TenKeyLess
*Cherry clear brytare
*Trådlöst, både BT samt med usb dongle så man kan ha den både hemma vid stationära samt på språng med laptopen
*Bra batteri tid, tar gärna ett lite större och tyngre tangentbord för att få lång batteritid
*Behöver inte vara bakgrundsbelyst, för att få längre batteritid
*Metallchassi
*Dämpat chassi? med typ något foam, något som verkar populärt

Visa signatur

Tofu bud

Permalänk
Medlem
  • 60% mörkt trä eller aluminium case

  • ANSI / ISO Keycaps spelar ingen roll egentligen, men gillar XDA Bee Keycaps

  • Milky Yellow Pro switches

  • Några goa stabilizers, typ Durock.

Tänk detta case

Med dessa keycaps

Min dröm

Visa signatur

14700k @ Stock . 32GB @ 4000MHz . 3070 @ +100/+800MHz
240+360 rad custom loop

Permalänk
Medlem

Under eftermiddagen och kvällen har jag pysslat ihop en liten konceptvideo på ett tangentbord enligt egen design. En mer detaljerad förklaring finns nedan. Allt material (utom bakgrundsmusiken) är skapat från grunden av mig.

Ett perfekt tangentbord för mig skulle vara trådlöst i storlek 75% med en separat numpad bredvid. Denna numpad ska gå att koppla ihop med tangentbordet genom en magnetisk koppling för de tillfällen man vill ha båda tillsammans. Kombinationen av 75% och en separat numpad är mer flexibelt och mindre i storlek än ett fullstort tangentbord, utan större kompromisser när det kommer till användbarhet, vilket gör det till en optimal kombination för mig.

Chassit/case på tangentbordet ska vara i ett högkvalitativt material och inte någon billig plast. I min konceptvideo har jag valt att skapa detta av metall. Inbyggt i detta finns en USB-hub för oss som inte vill böja oss ner på golvet och runt datorn varje gång vi behöver koppla in något. Eftersom tangentbordet är trådlöst finns även en tydlig indikator på batterinivån. I videon skapade jag detta som fyra punkter bredvid caps- och numlockindikatorerna.

På numpaden finns ett programmeringsbart hjul i samma material som chassit (dock möjligtvis en lite ljusare färg). Som standard justerar denna volym. I chassit bör även ljuddämpning finnas, och i botten finns en viktplatta av metall för att hålla fast tangentbordet på sin plats.

När det kommer till brytare, plate, keycaps o.s.v. anser jag att ett perfekt tangentbord bör ha valmöjligheter. Det viktigaste när det kommer till keycaps är, för mig, att en nordisk layout (ISO med åäö) finns, samt att kvaliteten på plasten är hög. I konceptvideon färgande jag dessa gröna och vita, men detta bör (som med de flesta mekaniska tangentbord) vara enkelt att byta. Brytarna skulle jag personligen gärna se som tysta taktila, exempelvis Boba U4, för att inte vara störande för omgivningen, men om tangentbordet skulle säljas hade jag gärna sett fler alternativ.

Som tillbehör till tangentbordet skulle jag gärna se ett handledsstöd i en mjuk gel. Detta är viktigt för mig och är något jag idag använder till både tangentbord och mus. Utseendemässigt bör denna gå i samma stil och storlek som tangentbordet, med en separat för numpaden. Handledsstödet kan kopplas till tangetbordet med magneter.

Sist men inte minst bör tangentbordet ha en bra mjukvara med möjligheter till macros, profiler, m.m. utan massa krångel och överdriven konfiguration från användarens sida. RGB är för mig inte så viktigt, men om detta finns på tangentbordet bör även detta kunna kontrolleras enkelt och smidigt (även från Linux och Mac). En bra mjukvara gör mycket för användarupplevelsen. Även hjulet ska kunna kontrolleras härifrån.

Youtubelänk uppdaterad till en med högre upplösning
Permalänk
Medlem

65% med gediget top-mounted chassi

Jag hade ett tag en idé om att gjuta att eget case till ett 65%-tangentbord men insåg snabbt att det antagligen skulle kosta lite väl mycket för mig. Så nu ligger drömen på is men en gnutta hopp finns ju, tack sweclockers!

Det jag vill ha ut mest från ett tangentbord är anpassningsbarhet. Därför skulle det såklart ha hotswap-socklar, vara lätt att skruva isär och modda och såklart QMK och VIA-stöd.

Jag har programmerat på ANSI-tangentbord och visst är det mycket smidigare. Därför hade jag velat att t.ex. ha ett layout-layer med en sorts kombination av ANSI och ISO. Ungefär som SWERTY fast tvärt om.

De switchar jag är mest sugen på att testa just nu är Gazzew Boba U4, så de får det blir! Går ju alltid att byta med hot-swap.

Tanken med min skiss är att ena sidan är borttagbar så att man kan skjuta in PCB och plate.
Toppen har sen en "läpp" som sticker ut över platen. Läppen har fasta skruvar som ska gå genom platen och skruvas sedan fast underifrån. Botten på chassit har genomgående hål så att man kommer åt att skruva fast platen mot chassits översida.

https://imgur.com/CLiFPm4

Det vore ju en önskedröm om caset var i aluminium, men visst hade det funkat i nån sorts genomskinlig plast för den som vill ha bling-bling och ljusshow

https://imgur.com/D5gipp3

De keycaps jag hittills gillat bäst är Varmilos. Därför vore ju cherryprofil av tjock PBT en dröm. Allra helst i en färgkombination jag inte hittat i ISO-utförande, nämligen gröna modifyers och resterande vita tangenter.
Allra helst med symbolerna på framsidan av tangenterna och varför inte shine-through!

https://imgur.com/89KFCGe

Varför inte fullt kontrollerbar RGB och underglow när man ändå är igång, det ska ju naturligvis gå att sänga av om man blir skakig eller vill verka vuxen.

Fel på bildlänkar
Permalänk
Medlem

Vad roligt att mitt bidrag valdes som vinnare, det tackar jag för! Vill även passa på och gratulera de andra vinnarna, gillade alla era bidrag! Återkommer i tangentbordstråden när priset har levererats och monterats.

Permalänk

Gratulerar till er! Hoppas ni gillar era nya keebs.

Permalänk
Medlem

Grymt kul! Grattis till alla! Det var nörderi på hög nivå 😄