Veckans fråga: Har du en 3D-skrivare?

Permalänk

Det började 2013, med ett RepRapPro Huxley-kit. Det var en rätt bra början och hade den ganska många år men har skrotat för att rätt mycket började bli slitet, men det har blivit rätt många skrivare sedan dess.
Sen bliv den en RepRapPro Ormerod som jag aldrig fick några riktigt bra utskrifter ur. Numera skrotad.
Det jag har nu är:
- Två Wanhao Duplicator i3 V2.1.
- En Formbot Raptor 2
- En Prusa I3 MK3.5+ med MMU2
- En Elegoo Mars 2
- Och det senaste är en Monoprice Mini Delta V2

Och nej, jag behöver inte alla skrivare, det är sällsynt att jag använder mer än en men det är en kul hobby och det är alltid intressant med nya skrivare.

Permalänk

Haft ett par stycken men just nu har jag bara en Ender3 MAX som jag fick till riktigt bra pris Gjort alla uppgraderingar som jag anser är nödvändiga. Så jävla härligt att kunna fixa egna grejer på kort tid.
Man blir så förbannat nöjd när man hittar något man behöver.
Ritar upp det i fusion 360 och någon timme senare så har man grejen i handen exakt som man när man hade idén i huvudet.

Permalänk
Medlem

Har 4 styck 3D skrivare redan, då jag fick min första amatör-skrivare (Flashforge Finder) var jag helt såld på konceptet, det var ungefär 5-6 år sen nu, men jag blev helt chockad när jag fann ut att det var bara att designa i Blender och sen printa vad jag vill, bara att köra på o tuta.

Här är ett lite urval av det jag har gjord tidigare:

Printat ut med min största 50x50x50cm skrivare, sen handmålat.

(fanns ett problem med att ljus tränger igenom hydrofoni växtsystemet och alger dödar plantorna, fixat med en liten print grej jag designade för att lösa problemet).

Lite urval

Miniatyrer är inga problem för en bra FDM (plast på spol) skrivare.

En liten space invaders toa rulle som blev en hit på reddit nån år sen...

Elektronik covers till olika Arduino projekten är perfekt för 3D skrivare...nåt av det första jag gjorde 6 år sen...

En liten rolig grej jag gjorde då jag experimenterade att göra prints som inte behöver nån form for stöd eller grenar...

En av mina bästa 3D skrivare, en Frankenstein konstruktion från kina - totalt no-name, men printar så snabbt du knappast kan hänga med (printade en staty på 3 timmar i 34 cm's storlek, 0.4 mm skal, så inte super tjock men ihålig

(video bevis!)

Och nu lite som flera i tråden efterlängtar , så många frågor - hoppas jag kan besvara någon med denna införmation:

Materialen är för spröda och dåliga, och inte hållbara:

Ja du, det kommer helt an på hur du har printat, vilken temperatur du använder och hur snabbt din skrivare kan leverera (printa) plasten ur skrivhuvudet som är i principen en liten limpistol som smälter plasten som föds genom kyl/smälthuvudet, det är en hel vetenskap i sig själva. Några printrar har problem med att "kyla ner" plasten vid vissa förhållande efter plasten har matas ur genom huvudet, och då kan plasten få svårt vid att fastna till det föriga plastlager, dessutom är det en bra grej om du har en uppvärmd platta som printern kan printa på då det gör att plasten inte svalkas ner för snabbt och börjar att deformera sig.

Allt är en läroprocess, nåt alla som är nybörjare inom 3d printing ska och måste lära sig, det får du BARA vid erfarenhet, för varje printer är unik, och den teknik du använder att printa med måste du lära dig att anpassa efter din egen printers förmåga att smälta plasten, kyla ner, hastighet, noggrannhet etc. Inga 3D skrivare är lika.

TL;DR: PLA plast är rejält och solid om du lär dig hur det hela funkar, men det tar tid att bli bra på det!

Det finns så många modeller att välja, vad ska jag köpa?

Det finns hur många som helst förslag i denna tråden, ingen av oss kan säga "du har fel" eller "absolut korrekt, den bästa!" om någon av förslagen - för det är inte bara skrivaren som avgör hur bra ditt personliga resultat blir, ditt tålamod, den tid du tar att lära dig om hur skrivaren fungerar, om hur de olika PLA plast märken och sorterna funkar, och den teknik du använder till att producera dina egna produkten med är ihop alla en faktor till HUR BRA ditt resultat blir, och jag kan lova en grej, och det är - oavsett vilken skrivare du väljer - om du har tålamodet, intressen och en liten droppe talang - kommer du att förvånas över hur kul och hur mkt. grej du kan göra med en 3D skrivare. Så starta någonstans, du behöver inte dyraste och bästa modell att komma igång med, en sån som sweclockers köpte räcker länge och väl tills du får egen erfarenhet om vad du behöver sen.

Jag vill inte begränsas, jag vill ha en STOR skrivare:

Nja, tänk lite om här. Jag har haft skrivare i 6 år nu, och har alla storleker från miniatur till jätteskrivare. Dom har alla sina egna fördelar och nackdelar. Nackdelen med de små är ju att byggytan är så liten, men de är återigen väldigt noggranna och lätta att ställa in och justera, du kommer att få en bättre start på ditt skrivar-äventyr med en liten printer.
De stora printrar behöver oftas justeras in noggrant vid första utskriften, och måste kalibreras ofta. Större printer = större problemen, och dom är ofta långsamma, och det är inte värd att värma upp en jättestor värmeplatta varje gång du ska ha en liten reservdel (och lita på mig nu - du kommer INTE att skriva ut 50x50x50cm objekten ofta!)

FDM/PLA spol-plast eller SLA/RESIN skrivare?

Resin är mycket noggrant och precist, men det är mkt. mera involverat att skriva ut med Resin baserat skrivare. Så är du till pyttesmå Warhammer/DD figuriner så är en SLA printer avsevärt mycket bättre för resultaten, isär om du vill ha det snabbt och noggrant, men du måste fråga dig själv om det är värd besväret, för besvärliga är dom, det är ett flytande giftigt medel du måste hantera med största försiktighet, det kommer att bli spill, droppar och vätska du måste tömma tillbaka i behållaren, och du måste UV-behandla det färdiga resultatet för att plasten ska bli solid. Och det kan bli besvär med skärmen som SLA printern kommer med, de brinner ur omsider och får pixelfel (händer oftare än man tror), så det måste räknas in i kostnaden.

FDM/PLA skrivare är det mest normala. Det är miljövänlig plast gjord på kornstärkelse och det är hur billigt som helst. Ja de KAN bli spröda då PLA är mkt. känslig för fukt och du måste bevara spolarna i ett lufttät fack nånstans när du inte använder dom, annars kan de bli spröda och fastna i skrivhuvudet. Du KAN printa miniatyrer med dem (titta på mitt exempel ovan) men det kräver att din skrivare kan skriva långsamt och noggrant (flashforge's skrivare kan detta utan problem, men det tar typ 3 timmar för en liten miniatyr i slow/ultra resolution läge).

Slingshot bed typen skrivare (den som för bädden fram och tillbaka) är den mest normala och billigaste form for FDM skrivare, den har den fördel att den är billig, och that's it. Vill du ha en snabbare och mera noggrann skrivare så krävs det en XY core typ skrivare (det är en sån som flyttar runt på skrivhuvudet i X/Y riktning och bädden sitter kvar, eller lyfts/sänks), då du får minimalt med vikt problemen så blir den mkt. mera noggrann med utskrifterna, men kräver ofta en extra motor och extra mekanik och är därför lite dyrare, men mkt. snabbare. Min Frankenstein skrivare som du kan se ovan - är en Core X Y typ printer och arbetar jättesnabbt.

Och så ska du tänka lite över programvaran du har tänkt att använda, i starten är det nog inte så noga, då vill du nog att det ska vara så enkelt och okomplicerat som möjligt, och då vill jag rekommendera en Flashforge eller Prusa skrivare, prusa är världsberömda för deras Slicers (den mjukvara du använder för att göra dina 3D modeller till printbara modeller), men dom flesta skrivare har Open Source mjukvara såsom CURA som är utvecklat av Ultimaker men är i principet fritt tillgänglig för alla printrar och användare. Denna mjukvara kommer typ med Creality (kina kopior etc.) av dessa printrar.

Vad kan jag använda en 3D skrivare till? Är det för mig?

I principen skulle absolut alla ha en 3D skrivare, i en tidsålder som vi nu lever i - vart HÅLLBARHET är nyckelordet och right-to-repair är i högsäten så kan du använda en sån grej till att göre egna reservdelar till stort sätt allt möjligt. Jag reparerade nyss min köksfläkt, den behövde nån special pluttar till att fastna ljusarmaturen som hade brutit itu, sparade nyss 1500 spänn på detta, tog en halvtimme att modellera och printa.

Det är det bästa verktyg ditt hem nånsin kommer att ha när du väl har hittat ut av vad den kan göra för dig, men det krävs lite inlärning från din sida.

Vilka problem ska jag räkna med att råka in i? Är det bara att printa o tuta?

Som vid alla andra hobbyer och yrken finns det grejer som går sönder och saker som inte går som planerats, i 90% av tillfällen handlar det om att man inte har lärd sig grejer, så du kommer att uppleva plasten fastnar i skrivhuvudet, och du måste titta på några youtube videos om hur du får loss plasten från huvudet, du kommer att lära dig hur du nivellerar din skrivplatta (bädden) för att plasten inte ska deformera sig och den ska fastna ordentlig så den inte kommer loss i löpet av processen.

Du kommer också att bli bättre på att skriva ut med mindre plastanvändning, upptäcka att det INTE går att printa ut vad som helst i lösa luften men behöver egen print-stöd för att inte bryta itu etc. Du kommer att slita med att få loss plasten från bädden/skrivplattan i vissa tillfällen och lära dig hur du bäst fixar detta med just den printer DU har vald.

Men om du ger dig tid och tålamod, kommer du snabbt utveckla dig, men akta dig - för 3D printing är extremt beroendeskapande!

Lite bättre formatering
Permalänk
Medlem

Ja mina bara förökar sig.
Helt plötsligt sitter man med hela lägenheten full och man vill ändå bygga fler Vorons som man absolut inte behöver;)

Permalänk

Haft:
Wanhao Duplicator i3
Vattenkyld Wanhao Duplicator 4S
Prusa MK3S
Voron 2.4

Har:
Prusa Mini+

Förbokat:
Prusa XL

Permalänk
Medlem

Haft:
Wanhao duplicator 4s
Wanhao duplicator 6

Har:
Voron 2.4 250x250
Voron 0.1 120x120
Voron shitwire (Ender 3 switchwire conversion) 220x220
Hevort frankenvoron (wip) 400x400

Ev har man ett beroende men kul är det. Helt klart värt att bygga en Voron. Kör såklart Klipper firmware på allt.

Katten är ej printad

bilder
Permalänk
Medlem

Har:
Mingda D3, första skrivaren jag köpte. Mycket strul med den. Uppgraderas just nu med printade delar från Stratasysen.

Two trees sapphire pro. Väldigt prisvärd och bra skrivare. Inte riktigt plug and play, men fin mekanik och bra utgångspunkt för uppgraderingar.

Two trees sapphire plus. Större än pro, bra mekanik.

Stratasys Fortus 250mc. Detta blocket impulsköp var ett fantastiskt klipp. Detta är seriösa prylar. Uppvärmt skrivutrymme till 78 grader. Brutal mekanik. Lite meckig att man måste refilla material och flasha eeprom till materialkassetterna om man inte vill köra original (vilket är på tok för dyrt). Använder i princip bara denna nu. Uppgraderar dock för skojs skull min Mingda nu till linjärlager i z med hjälp av fästen och lagerhållare utskrivna på denna.

Det är svårt att uppskatta konsumentskrivare efter man använt en Stratasys.

Permalänk

Jag har en Prusa i3 mk3s+ och printar massa grejer till hemmet, adaptrar och mekanismer för att förbättra och fixa.

Visa signatur

PC Kontoret: Ryzen 5700X, 32GB, 6800 XT
PC Spelrum: Ryzen 5800X, 32GB, 7900 XT

Permalänk
Medlem

Har en Prusa i3 MK3S. Funderar på att uppgradera till en Prusa XL, men har inte avgjort om den större byggytan är värt priset, eller om man ska införskaffa sig ännu en i3 och köra dubbelt, möjligen invänta MK4. Fantastiskt hobby för en hemmafixare

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nissling:

Nej, men jag har pluggat 3D-teknik på YH och har jobbat med en handfull olika modeller. Det var verkligen inget för mig.

Intressant. Vad fick dig att välja det från början och vad gjorde att förväntan inte mötte verkligheten?

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem

Har ingen men skulle vilja ha för att skapa reservdelar till cykeln =).

Permalänk
Medlem

Prusa i3 mk3s+ ägare efter tips här på forumet. Är otroligt nöjd. Har ändrat en sak sedan inköp och det var att byta till Olsson Ruby nozzle för att kunna printa lite tuffare material.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Jag skulle säga att mina bästa tips för den som ska köpa är:

Vill du ha plug and play, hosta upp för att en prusa. Antagligen smidigaste upplevelsen.

Gillar du att mecka skulle jag köpa en CoreXY med vettig mekanik. Jag avråder skarpt från att köpa något som rullar på hjul utanpå profilerna. Det är rundstång eller räls som är bäst. Speciellt z-led vill du ha bra mekanik i för att få snygga lager som verkligen ligger i linje med varandra.

Instämmer med tidigare kommentarer om att det är dumt att köpa stora maskiner. 225x225 är mer än tillräckligt.

Lär dig CADa. Det stora nöjet är att rita grejer själv att skriva ut. Här kan man också lära sig hur du designar smart för att slippa stödstrukturer osv. Kör Fusion360 om du inte har annat genom jobb etc. Det är kompetent mjukvara.

Köper du en kinaskrivare, uppgradera gärna extruder och hotend. Det är en enorm skillnad på en äkta bondtech extruder och e3d eller mosquito hotend jämfört med klonerna.

Permalänk
Medlem

Villhöver med både barn och hus så finns det också ett behov av diverse reservdelar och annat..
Jag är också intresserad av vad materialet generellt kostar.. Är ju relevant kanske inte för knappar, vred och krokar där materialtillgången är låg men om en skulle få för sig att printa ett sff-chassi ex.

Förövrigt väldigt lite av den varan i galleriet för att vara ett hårdvaruforum...

Visa signatur

🛜🫀: HP ProDesk 400 G3, i5 6500, 8GB DDR4, Intel X520-DA2
🐳🐧: AMD R5 3600 | Google Coral.ai | ASRock X570D4U-2L2T | Silverstone CS381 | 80GB DDR4 | 8 HDD BTRFS RAID1
⌨️🎮: R9 3900X | RTX 2080 LC | Acer XF270HUA | 96GB @ 3200 | MSI X570 MPG G EDGE WIFI | CORSAIR C70
🎞🎶: LG OLED55C8 | Epson TW3200 | Onkyo TX-NR646 | Infinity Reference 61/51 mk2 | Shield TV V2 | minhembio.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av tactoad:

Haft:
Wanhao duplicator 4s
Wanhao duplicator 6

Har:
Voron 2.4 250x250
Voron 0.1 120x120
Voron shitwire (Ender 3 switchwire conversion) 220x220
Hevort frankenvoron (wip) 400x400

Ev har man ett beroende men kul är det. Helt klart värt att bygga en Voron. Kör såklart Klipper firmware på allt.

https://i.imgur.com/vViq2pX.jpg
https://imgur.com/PNBHNIU.jpg
https://imgur.com/yfJwtdd.jpg
Katten är ej printad

Vart köpte du delarna? Funderar på att bygga en Voron 2.4 men verkar vara ett jvl meck att sourca prylar!

Permalänk
Medlem

Jag gillar tekniken och tanken på att kunna göra "vad man behöver" men jag har inget som helst behov (jag försöker verkligen motivera att köpa en) så jag vet inte vad jag egentligen skulle använda den till

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk

Har ingen egen men har tillgång till många via arbete och ett makerspace. Både FDM och SLA.

Visa signatur

Workstation: i7 6800k, nVidia GTX 1070 8GB, 32 GB Ram.
Bärbar: Dell XPS13, i7@2600Mhz, 8 GB, QHD+.
Filserver: Gammal U36SD i5. Inbyggd UPS :-P
Pad: Asus Vivotab Smart.
Battlefield 3

Permalänk
Medlem

Har byggt många 3D-skrivare (10 st?) och har köpt en resin printer.

Min första 3D-skrivare var en delta-skrivare som jag byggde, mestadels i trä, för 10+ år sedan. Dels för att ingen verkade ha 3D-skrivare på den tiden som kunde hjälpa med att printa delar, men också för att jag verkligen ville bygga allt själv. Givetvis horribelt jobbig att kalibrera på den tiden då det var ett trä- och aluminiumbygge när det knappt fanns vettig firmware för delta-printers, men bra nog att skriva ut delar till en bättre 3D-skrivare och sedan plastuppgraderingar till min trä 3D-skrivare.

Har byggt stora delta 3D-skrivare (50cm diameter, 70cm höjd), mellanstora 3D-skrivare och små special 3D-skrivare för att skriva ut detaljer (75µm specialbeställd nozzle) i polykarbonat. Jag föredrar helt klart mellanregistret, det är sällan man behöver mer än 25cmx20cm.

Nuvarande projekt för 3D-skrivare har fokus på ingenjörsmaterial och ultrapolymerer (PEEK), så nu når temperaturen 450-500°C i skrivarmunstycket och 145°C på bädden. Några saker kvar att uppgradera innan jag kan gå över 80°C lufttemperatur till mitt mål på 145°C lufttemperatur. Kan inte riktigt rekommendera någon att bygga nåt sånt hemma, det blir väldigt dyrt och komplicerat över 80°C. PEEK filamentet kostar också i dagsläget runt 7000kr/kg, så det är inte riktigt prisvärt det heller.

Skrivet av mrqaffe:

Nej inte än men när metallskrivare får överkomliga priser så blir det nog svårt att stå emot.

Det går att skriva ut med metallfilament och sintra med relativt bra resultat. Metallpulverskrivare kommer nog inte bli billigt och kanske inte bör bli det heller då många pulver medför en stor brandrisk. Men jag håller med dig och skulle nog skaffa en om priset var rätt.

Skrivet av Klorixx:

Det här är vad jag skulle vilja göra med en 3d printer, men det känns som det är ett jäkla meck med resin skrivare

Det är ett jäkla meck. Jag undviker min resin-skrivare som pesten, trots att jag byggt ett dragskåp åt resin skrivaren (och laserskäraren) i hobbyrummet. Det går att göra jävligt bra utskrifter med en bra FDM-skrivare och ett 0.1-0.15mm munstycke, men det tar en evighet i jämförelse med en resin-skrivare och ger ändå inte lika bra ytfinish.

Strukturellt så föredrar jag ändå FDM då man kan välja mycket tuffa material såsom nylon, kolfiber-förstärkt nylon eller polykarbonat, men tyvärr krävs det lite bättre 3D-skrivare för vettigt resultat med såna filament.

De material jag testat i min resin-skrivare är alla hårda och spröda, även de som ska vara "tough resins" eller "ABS-like". Om nån har tips på nylon-liknande resin så vore jag ytterst tacksam.

Permalänk
Medlem

Har en Prusa MK3S och en Creality Cr10 nått! Prusan är klockren, printar allt från modeller till nyttoprylar för hemmet.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Vill väldigt gärna ha en, men har också en känsla av att den som så mycket annat jag äger skulle hamna på en hylla någonstans och stå där oanvänd.

Permalänk

Köpte just en Ender 3 för att jag såg den bara kostade 163€ ny.

Tyvärr märkte jag snabbt att jag inte har tid med några projekt som inte är print-in-place. Nåja, kul leksak iallafall.

Visa signatur

Mårar åpå men int på mårona

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

Vill väldigt gärna ha en, men har också en känsla av att den som så mycket annat jag äger skulle hamna på en hylla någonstans och stå där oanvänd.

Tänkte likadant, trodde jag i princip bara skulle rita och printa den handfull grejor jag hade på lut, för att skrivaren sedan skulle bli undanföst i ett hörn att samla damm. Så blev det inte. Har närmare 300 grejor jag ritat på datorn, varav allt utom några få undantag printats. Även printat en och annan modell jag hittat på nätet.

Har kort sagt använt skrivaren mest hela tiden sen jag köpte den för några år sen

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Liff:

Har byggt många 3D-skrivare (10 st?) och har köpt en resin printer.

Min första 3D-skrivare var en delta-skrivare som jag byggde, mestadels i trä, för 10+ år sedan. Dels för att ingen verkade ha 3D-skrivare på den tiden som kunde hjälpa med att printa delar, men också för att jag verkligen ville bygga allt själv. Givetvis horribelt jobbig att kalibrera på den tiden då det var ett trä- och aluminiumbygge när det knappt fanns vettig firmware för delta-printers, men bra nog att skriva ut delar till en bättre 3D-skrivare och sedan plastuppgraderingar till min trä 3D-skrivare.

Har byggt stora delta 3D-skrivare (50cm diameter, 70cm höjd), mellanstora 3D-skrivare och små special 3D-skrivare för att skriva ut detaljer (75µm specialbeställd nozzle) i polykarbonat. Jag föredrar helt klart mellanregistret, det är sällan man behöver mer än 25cmx20cm.

Nuvarande projekt för 3D-skrivare har fokus på ingenjörsmaterial och ultrapolymerer (PEEK), så nu når temperaturen 450-500°C i skrivarmunstycket och 145°C på bädden. Några saker kvar att uppgradera innan jag kan gå över 80°C lufttemperatur till mitt mål på 145°C lufttemperatur. Kan inte riktigt rekommendera någon att bygga nåt sånt hemma, det blir väldigt dyrt och komplicerat över 80°C. PEEK filamentet kostar också i dagsläget runt 7000kr/kg, så det är inte riktigt prisvärt det heller.

Det går att skriva ut med metallfilament och sintra med relativt bra resultat. Metallpulverskrivare kommer nog inte bli billigt och kanske inte bör bli det heller då många pulver medför en stor brandrisk. Men jag håller med dig och skulle nog skaffa en om priset var rätt.

Det är ett jäkla meck. Jag undviker min resin-skrivare som pesten, trots att jag byggt ett dragskåp åt resin skrivaren (och laserskäraren) i hobbyrummet. Det går att göra jävligt bra utskrifter med en bra FDM-skrivare och ett 0.1-0.15mm munstycke, men det tar en evighet i jämförelse med en resin-skrivare och ger ändå inte lika bra ytfinish.

Strukturellt så föredrar jag ändå FDM då man kan välja mycket tuffa material såsom nylon, kolfiber-förstärkt nylon eller polykarbonat, men tyvärr krävs det lite bättre 3D-skrivare för vettigt resultat med såna filament.

De material jag testat i min resin-skrivare är alla hårda och spröda, även de som ska vara "tough resins" eller "ABS-like". Om nån har tips på nylon-liknande resin så vore jag ytterst tacksam.

Det du kan testa är blanda i glasfiber mellan lagren, eller limma på glasfiber på utsidan av dina prints.
Resultat är lite blandat, ibland bättre, men ofta sämre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nikwad:

Det du kan testa är blanda i glasfiber mellan lagren, eller limma på glasfiber på utsidan av dina prints.
Resultat är lite blandat, ibland bättre, men ofta sämre.

Tack för tipsen. Jo, jag har kikat på dom klippen innan och har själv limmat kevlartråd och tandtråd många gånger för att laga detaljer som gått sönder och som jag inte vill eller orkar CADa och skriva ut själv. Blir galet hållbart för drag i riktningen som tråden ligger.

Tror inte jag får bättre resultat med en resin-skrivare än med min FDM med nån sån metod, så jag fortsätter undvika min resin-skrivare om det finns möjlighet att få bra nog resultat med en FDM-skrivare. Jag avvaktar tills det kommer nåt monster-resin som tål höga temperaturer och är slagtåligt.

Permalänk
Medlem

Har en Ender 3 v2 som har köpte förra året. Tycker det är sjukt roligt med 3d prints men har inte riktigt kommit igång med egna än. Printat mest från nätet.

Någon som har tips på 3d program samt någon bra guide för nybörjare? Har testat blender och gjort en förlängning till benen för en stringhylla (golv variant) som var tvungen att komma upp lite, annars vilade den på vattenledningar.
Längre än så kom jag inte men är lite sugen på att lära sig så man kan göra egna projekt. Fortsätta med blender?

Visa signatur

- Dator, Mus, Tangentbord och skärm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av livsnjutaren:

Har en Ender 3 v2 som har köpte förra året. Tycker det är sjukt roligt med 3d prints men har inte riktigt kommit igång med egna än. Printat mest från nätet.

Någon som har tips på 3d program samt någon bra guide för nybörjare? Har testat blender och gjort en förlängning till benen för en stringhylla (golv variant) som var tvungen att komma upp lite, annars vilade den på vattenledningar.
Längre än så kom jag inte men är lite sugen på att lära sig så man kan göra egna projekt. Fortsätta med blender?

Beror på vad du vill göra.

Modeller:
Blender, Maya eller vad som är aktuellt i den världen idag.

CAD:
FreeCAD, open source.
Solidworks, (kör själv) finns gratis version för hobby.
Fusion 360, finns begränsad gratis version.

Känslan säger att det finns mest guider för Fusion 360 på youtube.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Asla:

Vart köpte du delarna? Funderar på att bygga en Voron 2.4 men verkar vara ett jvl meck att sourca prylar!

Sourcade delarna själv enligt sourcingguiden. Men nuförtiden kan man köpa kit. LDO kit för gucci och bluerolls och fysetc för standard.

Permalänk
Medlem
Skrivet av livsnjutaren:

Har en Ender 3 v2 som har köpte förra året. Tycker det är sjukt roligt med 3d prints men har inte riktigt kommit igång med egna än. Printat mest från nätet.

Någon som har tips på 3d program samt någon bra guide för nybörjare? Har testat blender och gjort en förlängning till benen för en stringhylla (golv variant) som var tvungen att komma upp lite, annars vilade den på vattenledningar.
Längre än så kom jag inte men är lite sugen på att lära sig så man kan göra egna projekt. Fortsätta med blender?

För riktigt simpla modeller så är TinkerCAD (gratis) riktigt snabbt och enkelt, går bra att snabbt modifiera stl-filer där också om man vill lägga till nåt eller göra ett hål. Körde google sketchup ett tag men det är inte speciellt bra. Nu kör jag Inventor och är rätt nöjd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gimplet:

Ja mina bara förökar sig.
Helt plötsligt sitter man med hela lägenheten full och man vill ändå bygga fler Vorons som man absolut inte behöver;)

Skrivet av firefreak:

Haft:
Wanhao Duplicator i3
Vattenkyld Wanhao Duplicator 4S
Prusa MK3S
Voron 2.4

Har:
Prusa Mini+

Förbokat:
Prusa XL

Jahapp ert fel att man blev man sugen på att bygga en Voron 2.4 nu
Var köpte ni delar/kit ifrån och vad blev kostanden?
Jag har sett kitt på Aliexpress från 3800:- till andra som kostar över 12k

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ortovox:

Jahapp ert fel att man blev man sugen på att bygga en Voron 2.4 nu
Var köpte ni delar/kit ifrån och vad blev kostanden?
Jag har sett kitt på Aliexpress från 3800:- till andra som kostar över 12k

LDO's kit verkar vara de mest omtyckta atm.
https://caribou3d.com/en/voron-v24/883-18986-ldo-voron-24-pri...

För en 2.4 får du nog räkna med 11-12k+ innan du är klar med den.