Permalänk
Medlem

Behålla kolsyran i öppnad läsk

Nån som sitter på ett bra tips för hur man kan maximera kolsyran i en öppnad läskflaska?!?

Tar mig ofta en drink på kvällstid och använder sprite, cola schweppes mm och använder då inte upp hela flaskan och upplever att den är rätt avslagen redan dagen efter - förvarar dom liggamdes i kylskåpet, 33-50cl-flaskor.

Vår tids kanske viktigaste frågeställning imho.

Visa signatur

Ryzen 7 7800x3d | MSI 650 Tomahawk Wifi | Corsair Vengeance RGB 2 × 16 GB 6000 MHz | GWD GeForce RTX 4090 Phantom GS | 3x SSD 256+512+512GB | ASUS TUF Gaming 1000W Gold | Corsair 7000D Airflow | Samsung Neo G9 240Hz HDR/LG 27GN950 4k 140Hz | Oculus Quest 2

Permalänk
Medlem

Det låter som att du behöver dricka mer desvärre!:)

Om du försluter flaskan med en gång så har jag inte någon direkt idé. Möjligtvis om du ser till att öppna flaskan långsamt när den är oöppnad så kolsyran tar sig ut långsammare?

Permalänk
Medlem

Öppnad 33cl är väl inget att spara på är ju bara dricka upp mä en gång. Men ja du gör rätt i att inte köpa 2Liters flaskor iaf...

Permalänk
Medlem

Nå typ av vakuumpump kanske? Även om jag instinktivt känner att övertryck borde vara bättre, men det kanske ger samma effekt... 🤔

Visa signatur

---

Permalänk

Det bör fungera att lägga flaskan ner så att vätska täcker hela korken.
När man bryter första förseglingen så skadar man ytan som tätar med små repor där gas sakta tar sig ut men vätska gör det inte.
Sen om lika mycket gas läcker från vätskan ut kan jag inte svara på men värt att testa.
Var en professor till mig på universitetet som nämnde det som anekdot i en material kurs.

Har inte testat själv då jag konsumerar öppnade flaskor tillräckligt fort för att inte uppleva det som ett problem
Du får gärna återkomma om det fungerade, kul att veta.

Visa signatur

{Streacom F12C} {Asus Rampage Formula IV} {Intel I7 4930K} {G.Skill Trident X 2400 Cl 10 4X4 GB} {Evga 970 ACX} {Corsair AX1200i} {Dark Rock TF} {1,2 TB SSD} {6 TB HDD }

Permalänk
Medlem

Skruva dit en sån här som kork

och tryck sätt flaskan med kolsyra med en sån här

Var försiktig så trycket i flaskan inte blir för högt och flaskan exploderar.

Extra om säkerhet tillagd /Mod
Visa signatur

I've somehow been WASDing my whole life

13th Intel 8P@6GHz E-cores off Kraken X73 360mm DDR5 m.2@7000MB/sek Gigabyte Z690
Alltid över AMD 3D med överklocking i fakefikans (swefaker) grafer med intel :)

Permalänk
Skrivet av Gorian:

Nå typ av vakuumpump kanske? Även om jag instinktivt känner att övertryck borde vara bättre, men det kanske ger samma effekt... 🤔

Spekulerar lite nu men anledningen till att det läcker ut bör vara övertryck i flaskan från koldioxiden (kolsyran) som frigörs ifrån läsken. I en sluten behållare skulle man nå en jämnvikt där trycket till slut hindrar mer gas från att frigöras ifrån läsken. Men eftersom korken inte är helt tät så läcker små mängder gas ut och därför kan läsken fortsätta frigöra gas.

Om man vakuumsög ur luft så skulle troligen flaskan sugas ihop men också all gas frigöras mycket fortare då undertrycket gör det lättare för gasen att rymma.

Däremot ett tryck utanför flaskan som är lika högt som det inuti skulle förhindra gasen från att vilja vandra ut på grund av tryckskillnad. Men det skulle kräva en behållare till att placera flaskan i som också är helt tät till skillnad från flaskan.

Ingen aning om någon är intresserad av att läsa allt det här men fick feeling

Visa signatur

{Streacom F12C} {Asus Rampage Formula IV} {Intel I7 4930K} {G.Skill Trident X 2400 Cl 10 4X4 GB} {Evga 970 ACX} {Corsair AX1200i} {Dark Rock TF} {1,2 TB SSD} {6 TB HDD }

Permalänk
Medlem

Gillar att ämnet engagerar, mekaniska lösningar går nog bort dock pga inneboende/oöverkomlig lathet.

Kom på att jag själv, på den tiden det pluggades i gbg, brukade ha 1,5-liters i kylskåpet och upptäckte då att drickan upplevdes som bättre kolsyrad om man klämde ihop flaskan innan man skruvade på korken rejält och satte in den i kylskåpet.

Har ett svagt minne om någon lag som säger nåt om hur gaser avyttras i förhållande till volym. Kamske det kan vara nåt, ska iaf testa på nästa flaska

Visa signatur

Ryzen 7 7800x3d | MSI 650 Tomahawk Wifi | Corsair Vengeance RGB 2 × 16 GB 6000 MHz | GWD GeForce RTX 4090 Phantom GS | 3x SSD 256+512+512GB | ASUS TUF Gaming 1000W Gold | Corsair 7000D Airflow | Samsung Neo G9 240Hz HDR/LG 27GN950 4k 140Hz | Oculus Quest 2

Permalänk
Moderator
Moderator
Skrivet av Wasp:

Möjligtvis om du ser till att öppna flaskan långsamt när den är oöppnad så kolsyran tar sig ut långsammare?

Det tar alltså längre tid att öppna så att mer koldioxid hinner fly?
Rent principiellt vore det optimala att öppna flaskan ögonblickligen, sedan hälla upp och stänga igen flaskan lika snabbt, men eftersom väskan är trycksatt med extra koldioxid blir det lite klurigare.

Ju mer kyld drycken är desto mindre koldioxid kommer slippa ur då dryckens löslighet för koldioxid ökar när temperaturen sjunker, så det är ett tips som fungerar.

Sedan kan man säkert investera i en mackapär som återförsluter flaskan under tryck med ny koldioxid, men det kanske blir lite överkurs...

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem
Skrivet av TotalF:

Nån som sitter på ett bra tips för hur man kan maximera kolsyran i en öppnad läskflaska?!?

Tar mig ofta en drink på kvällstid och använder sprite, cola schweppes mm och använder då inte upp hela flaskan och upplever att den är rätt avslagen redan dagen efter - förvarar dom liggamdes i kylskåpet, 33-50cl-flaskor.

Vår tids kanske viktigaste frågeställning imho.

Ganska säker på att dessa finns i allt från 25 cl till 2 L. Du får väl dosera efter levern. (Edit: Många av dessa finns också i 15 eller 20 cl)

Permalänk
Moderator
Moderator
Skrivet av TotalF:

upptäckte då att drickan upplevdes som bättre kolsyrad om man klämde ihop flaskan innan man skruvade på korken rejält och satte in den i kylskåpet.

Då minskar du alltså trycket i flaskan vilket leder till att mer koldixid lämnar vätskan, tvärtemot vad du vill åstadkomma. Principiellt borde du kunna lägga någonting tungt på flaskan efter att den väl stängts för att öka trycket, men hurpass stor skillnad det praktiskt blir är väl mer oklart.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem

På den tiden jag bodde i London upptäckte jag att Safeway hade 3-litersflaskor med very strong dry cider. Men efter några flaskor insåg jag att det må vara bekvämt, men kolsyran försvann snabbt och den goda smaken. Så det blev 1,5 litrare i fortsättningen.
Så ju mindre flaska och ju färre öppningar och kylskåpsförvaring är väl det enda som delvis hjälper.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TotalF:

Gillar att ämnet engagerar, mekaniska lösningar går nog bort dock pga inneboende/oöverkomlig lathet.

Kom på att jag själv, på den tiden det pluggades i gbg, brukade ha 1,5-liters i kylskåpet och upptäckte då att drickan upplevdes som bättre kolsyrad om man klämde ihop flaskan innan man skruvade på korken rejält och satte in den i kylskåpet.

Har ett svagt minne om någon lag som säger nåt om hur gaser avyttras i förhållande till volym. Kamske det kan vara nåt, ska iaf testa på nästa flaska

Ja det stämmer bra, om du istället för att hälla ur pet-flaskan bara får servera det du kan klämma ur den så att vätskan hela tiden är i nivå med toppen så har du delvis löst problemet. Men du kommer tappa kolsyra varje gång du öppnar den och är den varm så släpper den ifrån sig mer kolsyra. Med apparaten jag visade innan kan du återställa en helt avslagen dricka/öl.

Visa signatur

I've somehow been WASDing my whole life

13th Intel 8P@6GHz E-cores off Kraken X73 360mm DDR5 m.2@7000MB/sek Gigabyte Z690
Alltid över AMD 3D med överklocking i fakefikans (swefaker) grafer med intel :)

Permalänk
Medlem

Kan man inte typ borra ett hål istället för att skruva upp den och sedan försluta med något material som stelnar eller iaf som stannar på plats. Häftmassa/playdo eller något?

Visa signatur

Case: Fractal Design Torrent Solid Black MOBO: ASUS ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI CPU: AMD Ryxen 7 7800X3D CPU cooler: Noctua NH-D15 RAM: G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 6000MHz CL30 32GB GPU: MSI RTX 3080 GAMING Z TRIO 12G PSU: ROG Strix 1000W Gold Aura Edition M2: Kingston Fury Renegade 2TB Fans: 4x Noctua NF-A12x25
Monitor: ASUS ROG Swift PG27AQDM 27" 240Hz 1440p OLED QHD Mouse: Razer DeathAdder v3 Pro Wireless
Mousepad:
InfinityMice Speed V2 Keyboard: Wooting Two HE Headset: Audeze Maxwell Mic: Blue Yeti X

Permalänk
Medlem
Skrivet av TotalF:

Gillar att ämnet engagerar, mekaniska lösningar går nog bort dock pga inneboende/oöverkomlig lathet.

Kom på att jag själv, på den tiden det pluggades i gbg, brukade ha 1,5-liters i kylskåpet och upptäckte då att drickan upplevdes som bättre kolsyrad om man klämde ihop flaskan innan man skruvade på korken rejält och satte in den i kylskåpet.

Har ett svagt minne om någon lag som säger nåt om hur gaser avyttras i förhållande till volym. Kamske det kan vara nåt, ska iaf testa på nästa flaska

https://www.amazon.com/bingxqiso-Novelty-Dispenser-Drinking-D...

Har du testat en sådan?
Finns i de verse storlek och kvalité.
Funka fint och då du inte har så stora flaskor så borde de gå okej att få plats i kylen

Visa signatur

CPU: i7-7700K 4,0ghz GPU: Asus strix 1080 gaming 8gb
Mobo: Asus Z270H socket1151
RAM: 16GB Corsair Vengeance LPX 3200mhz HDD: st2 1TB 7200 rpm,
SSD: 1st 525GB Crucial mx300, 1 st 240GB Corsair Force LE PSU: EVGA supernova G2 850w
Skärm: Asus Swift ROG och AOC 32"

Permalänk
Medlem

Kanske någon lösning som liknar lådvin, dvs häll över läsken i en påse med kran. Då påsen trycks ihop när läsken töms finns det inget utrymme för koldioxiden att lämna påsen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SchaaSchaa:

Spekulerar lite nu men anledningen till att det läcker ut bör vara övertryck i flaskan från koldioxiden (kolsyran) som frigörs ifrån läsken. I en sluten behållare skulle man nå en jämnvikt där trycket till slut hindrar mer gas från att frigöras ifrån läsken. Men eftersom korken inte är helt tät så läcker små mängder gas ut och därför kan läsken fortsätta frigöra gas.

Om man vakuumsög ur luft så skulle troligen flaskan sugas ihop men också all gas frigöras mycket fortare då undertrycket gör det lättare för gasen att rymma.

Däremot ett tryck utanför flaskan som är lika högt som det inuti skulle förhindra gasen från att vilja vandra ut på grund av tryckskillnad. Men det skulle kräva en behållare till att placera flaskan i som också är helt tät till skillnad från flaskan.

Ingen aning om någon är intresserad av att läsa allt det här men fick feeling

Hmm men låt säga att du trycker i exempelvis luft så att du får ett övertryck, samt byter ut de vanliga korken mot något som håller tätare (exempelvis med hjälp av klämmor, som såna där champagne-förslutar-mokafjonger man har sett). Jag förutsätter att korken ändå behöver bytas ut för att man ska kunna trycka i luften. 🤷🏻‍♂️

Visa signatur

---

Permalänk

Går runt problemet lite men köpa en sodastream och kolsyra upp läsken när den blivit avslagen? En väldigt dyr lösning men kanske blir lite billigare i längden än att slänga halvtomma flaskor.

Permalänk
Medlem

Skulle avråda, Sodastream menar att man ska kolsyra vattnet först och sedan hälla i essensen i deras specialgjorda flaska.
Tror att om man kolsyrar färdig dryck, annat än rent vatten, så kan en olycka hända. Om inte annat kommer öl- o julmustskummet vara ingenting jämfört med vad som kan ske.

Permalänk
Permalänk
Medlem
Skrivet av pjb:

Skulle avråda, Sodastream menar att man ska kolsyra vattnet först och sedan hälla i essensen i deras specialgjorda flaska.
Tror att om man kolsyrar färdig dryck, annat än rent vatten, så kan en olycka hända. Om inte annat kommer öl- o julmustskummet vara ingenting jämfört med vad som kan ske.

Gjorde i omvänd ordning en gång i Sodastreamern, blev en rejäl fontän.

Permalänk
Medlem

Håller kyld läsk kolsyra sämre än rumstemp? Tänker på typ läsk från pizzerior som i 9/10 fall inte har någon kolsyra alls (som alltid är kyld), medans läsk man köper på matbutiker i princip alltid har "rätt mängd" kolsyra. Eller har läsken från pizzerior "behandlats värre"?

Visa signatur

MSI B450 | Ryzen 7 5800X3D, Hyper 212 EVO | 16GB 3600MHz | GTX 1070 | Seasonic 750w | Asus MG279Q | Sony MDR-1A

Permalänk
Medlem

Problemet är väl att kolsyran fyller ut tomrummet i flaskan även om det är ”fullt” med syre redan?
Vakuum eller övertryck funkar ok men inte bra, testat några mojänger..

För mig så blir kolsyrad dryck odrickbar dagen efter om man passerar 50%

Köper numera bara burkar / glasflaskor

Visa signatur

5600x | 3080 | 32gb 3600mhz | Samsung 980 PRO | 38" UW 3840x1600 175hz | NR200P

Permalänk
Skrivet av SchaaSchaa:

Det bör fungera att lägga flaskan ner så att vätska täcker hela korken.
När man bryter första förseglingen så skadar man ytan som tätar med små repor där gas sakta tar sig ut men vätska gör det inte.
Sen om lika mycket gas läcker från vätskan ut kan jag inte svara på men värt att testa.
Var en professor till mig på universitetet som nämnde det som anekdot i en material kurs.

Har inte testat själv då jag konsumerar öppnade flaskor tillräckligt fort för att inte uppleva det som ett problem
Du får gärna återkomma om det fungerade, kul att veta.

https://www.amazon.com/Vincent83-Keeper-Bottles-keeper-plasti...

Permalänk
Medlem

Om det är flaskor(d.v.s. återförslutningsbara korkar), placera flaskan upp och ner och kolla om det hjälper.

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anogr:

Kanske någon lösning som liknar lådvin, dvs häll över läsken i en påse med kran. Då påsen trycks ihop när läsken töms finns det inget utrymme för koldioxiden att lämna påsen.

Problemet är inte att koldioxiden lämnar flaskan/påsen utan att den lämnar vätskan. Eftersom påsen kan utvidga sig så fort man tappat ur lite läsk kommer den alltså att svälla upp i takt med att koldioxiden går ur vätskan, det måste en icke expanderande behållare till eller mottryck.

För vin handlar det om att skydda vätskan från yttre påverkan av luft, inte inre.

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem

CC och de flesta liknande drycker har ca 7 gram CO2 per liter. det motsvarar ungefär 3.5 liter Gasformig CO2 vid atmosfärstryck varav 1.5 - 2 liter av det är det som kan bilda synliga bubblor när flaskan öppnas och blir trycklös. - med andra ord tömmer man PET-flakan till hälften, korkar den igen och trycket i flaskan efter en tid blir 1 bar högre i övertryck, så har 1 volym av kvaravarande CO2 i drycken utgått som gas i flaskan (för att bygga upp 1 Bar övertryck) och det är kanske bara 0.5 - 1 volym CO2 kvar i den kvarvarande drycken som kan bilda bubblor och känns lite avslagen när flaskan åter öppnas och hälls upp

- det har ingenting med ev. läckande kork i PET-flaskan att göra utan att den kvotmässiga minskningen av CO2 för att 1/2-del av vätskan hälldes bort, att utrymme skapas i motsvarande grad och fylldes med luft och motsvarande delen CO2 av partialtryck i vätskan fyllde upp resten av volymen (delen som ger övertryck senare och motsvarar CO2 förlusten ur drycken) - om man klämmer ihop flaskan på luft förvärrar det med mer utlöst CO2 ur drycken - den delen som hälldes ut fylls ut med CO2 tills att flaskan expanderat till ursprungsformen igen innan tryckhöjning börjar + lite till som bildas för övertyck, - dvs. först CO2 för volymutfyllnaden vid atmosfärstryck och sedan ytterligare för tryckhöjningen till partialtrycksbalans vilket gör att mer CO2 går ut ur drycken än att man har luft istället som volymballast för tomutrymmet som skapades då det bara är tryckökningen som representerar partialtrycket för CO2 som läggs till i tomvolymen.

PET-flaskas kork är tät även vid återförslutning då det är en plastkona som tätar mot mynningen av flaska och en rätt delikat konstruktion som också agerar övertrycksventil i fall flaskans tyck blir väldigt högt och börja läcka innan flaskan sprängs - och det tål mycket tryck och det finns folk som tryckt upp flaska uppemot 20 BAR med tryckluft utan att flaskan smäller (har dock hörselskydd och ansiktsskydd vid dylika experiment då när det briserar så smäller det riktigt ordentligt vid 20 Bar även om det bara är korken som rappar på gängorna av trycket som skjuter iväg korken - för att minska verkan av det så kör man alltid dylika prov toppfyllt av vatten och med vatten som trycksättare - inte luft..

En utjämning sker alltid med utrymmet ovan vätskeytan mha. diffusion tills partialtryckabalansen uppnås - det handlar bara om hur fort, dock ju större andelen CO2 som är ovan vätskeytan blir differensen mindre och förloppet långsammare, men så länge partialtrycket löst i vätskan är högre än ovanför så sker alltid en utjämning och en förlust av CO2 ur drycken... det ironiska är att man kan få en ca 1 bar högre totaltryck om flaskans tomutrymme startade med luft - än om utrymmet fylldes med CO2 (tex. från kolsyremaskin) vid förslutning, efter att det nått balans med partialtryck för CO2 mellan vätska och gas - i det fallet är det bättre med luft i flaskan då man snabbare höjer trycket för att ev. bubbelbildning skall stoppa tidigare av det högre sammanlagda totaltrycket då förloppet beror på totaltrycket - inte CO2:s partialtryck

En av de viktigare grejorna är att det inte finns skräp, repor på ytorna och andra vassa kanter som blir en 'frö' där gasbildningen kan utgå ifrån och som gör att det hela tiden framkallar småbubblor som avgasar drycken på CO2 betydligt snabbare sätt än en ren vätskeyta direkt mot utrymmet ovan i flaskan - och i det avseendet kan det vara rent kontraproduktivt att lägga ned flaskan i tex. kyl då den nästan alltid finns mycket ojämnheter just uppe i korken och det börja bubbla just där och har också egenskapen att bubblorna rör om och försörjer området som startar bubblorna med rikare väskeblandning med CO2.

Med andra ord ställ in flaskorna rakt upp med korken på i kylen, så att vätskeytan mot utrymmen ovanför i flaskan minimeras i area, att vid upphällning noga ser till att det inte gluckar och därmed skapar nya bubbelfröer i själva vätskan som kort senare får bubblor att gasa och att det hålls väl kylt för att minska partialtrycket (mer CO2 löses i vätskan enligt en komplicerar relation) i vätskan så att diffusionen går långsammare till utrymmet ovanför vätskan och att den mer utarmade på CO2 närmast ytan inte onödigtvis blandas om med den mer rikliga CO2-lösningen lägre ned i flaskan - dvs. kylskåpstörren som öppnas och stängs är heller inget bra plats då innehållet i flaskan blandas om när dörren rycks upp och smälls igen

Det där att det hela tiden rinner bubblor från någon punkt vid en öppnad PET är dock inget man styr över utan beror på störningar (repor mm) i ytan som startar bubblorna och man får ta det som det här och man får trösta sig att när en viss tryck byggts upp i flaskan så minskar de i storlek för att till sist upphöra - men det är just bubblorna som står för den stora gasförlusten ur drycken på kort tid - därför inte orsaka fler bubbel-startpunkter i onödan med att skvalpa runt vätskan - även om just dessa bara är temporära startpunkter så kan sådana småbubblor av luft finnas svävande kvar i vätskan en god stund, och partiklar från munnen när man dricker direkt ur flaskan kan följa med till baka och bli startpunkter för bubbelströmmar i fortsättning.

Om en kolsyrad dryck brusar upp mycket när man häller upp försiktigt i ett glas så är det indikation att glasytan inte är helt ren, har kalklager (i trakter med hårt vatten), även väldigt tunn sådan som strax efter löses upp av drycken (har syror) eller många små mikroskopiska småskador och börja visa matthet i glaset (efter många diskmaskindiskningar med alkalisk och/eller slipande diskmaskinsmedel, varav matvaror från diskgods idag används som en del av slipmedel tillsammans med zeoliterna (för att äta hårdheten i vattnet - det som man förr hade fosfater till) i använda diskmaskinmedel i dagens 'ECO'-diskmaskiner med 2-3 timmar disk-tid ) som blir startpunkter.

Sedan beror det också på om hur man häller upp även om den upp-bubblingen är temporär just då, men är skumbildningen av drycken lika mycket som volymen man häller i så har man i det momentet att typ 1/3-del av dryckens lösta CO2 flytt den vägen som gas.

Permalänk
Vila i frid

Enkelt fixat, köp en sodastream och återställ kolsyran.

Permalänk
Rekordmedlem

Skaffa en maskin för att renovera din slödricka >

Eller drick vatten och kaffe.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gorian:

Nå typ av vakuumpump kanske? Även om jag instinktivt känner att övertryck borde vara bättre, men det kanske ger samma effekt... 🤔

Om du skapar vakuum drar du ju ur alla gaser, inklusive CO2...