Linux presterar sämre än Windows 11 tillsammans med Intel "Alder Lake"

Permalänk

Jag har ju nu Alder Lake... Bör jag uppdatera till Windows 11?

Permalänk
Medlem
Skrivet av totte1015:

Jag har ju nu Alder Lake... Bör jag uppdatera till Windows 11?

Ja.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dem8n:

Linuxanvändarna har skränat om hur mycket bättre Linux är sedan begynnelsen, om det hade varit så bra så hade Linux varit det alla körde med.
Linux är sjukligt fragmenterat, det är en enda röra och ska du installera något är chansen stor att du behöver ett tillägg.

Håller väl halvt med dig. Få på konsumentsidan använder visserligen Linux, men på serversidan kör vääldigt många någon form av Linux. Otroligt mycket företag använder Linux till servrarna över Windows.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av stoffe_83:

Gjordes testet med Linuxkärna 5.13 eller senare? Eftersom Alder lakes schemaläggning är implementerad där. Vet ej vilken Linuxkärna schemaläggningen först implementerades i, kanske finns utrymme för förbättring. Men personligen är jag inte speciellt förtjust i det smått flummiga upplägget med olika snabba kärnor, det känns som mycket mjukvara inte kommer kunna nyttja det fullt ut på väldigt länge.

Kollar åt dig.

"Clear Linux 35250 - Intel's own Linux distribution for showing the performance potential as normally the most well optimized Linux distribution for x86_64 hardware thanks to various patches, aggressive defaults from compiler flags to governor, and more.

Fedora Workstation 35 - The new Fedora 35 release with all stable updates.

Ubuntu 21.10 - The recent Ubuntu 21.10 release.

freestar
Ubuntu 21.10 + Linux 5.15 - As another run of Ubuntu 21.10 was moving from the stock Linux 5.13 kernel up to Linux 5.15.0 stable while keeping the rest of the software stack the same. Namely to show Ubuntu users with Alder Lake whether it makes any sense moving past the default kernel and what the latest stable kernel performance looks like...

Ubuntu 21.10 + Linux 5.16 Git - Plus a run of Ubuntu 21.10 when using Linux 5.16 Git as of 11 November for the very latest upstream kernel code... Intel hasn't posted any Thread Director patches for Linux yet or other Alder Lake optimizations, which are now too late for Linux 5.16. But this run is basically to show the very latest bleeding-edge kernel code. In the process it ended up uncovering a Linux 5.16 performance regression..."

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=alderlake...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

Är inte detta ett problem som bara berör just bara Alder Lake, och inte är ett Linux schemaläggar problem i allmänhet ?
Big Little har ju funnits på ARM sidan ett bra tag, och det funkar vad jag vet bra i Linux. Amlogic S922X som jag själv har släpptes väl 2019 om jag inte minns fel, och har en mix av A73 & A53 kärnor.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kvasten:

Du får gärna komma med konkreta exempel på hur linux skulle vara mycket mer fragmenterat än windows.

Vilka av dessa 800 linux-distarna ska man köra?
Linux distribution family tree
(full image size: 6.0MB, resolution: 2,320x26,400 pixels)

Så fragmenterat det skriker om det..

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av stgr:

Vilka av dessa 800 linux-distarna ska man köra?
Linux distribution family tree (full image size: 6.0MB, res...

Så fragmenterat det skriker om det..

Forbidden
You don't have permission to access this resource.

Hm...
Kopierade https://distrowatch.com/images/other/distro-family-tree.png och klickade på förstora, då funkade det.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av stgr:

Vilka av dessa 800 linux-distarna ska man köra?

Så fragmenterat det skriker om det..

Du är medveten om att tanken är att du skall kunna anpassa din installation helt efter dina individuella behov?
Det är alltså inte fragmenterat, bara mer eller mindre skräddarsytt för olika applikationer.

Detta begriper man först när man har börjat sin användning, en lekman ser det som en brist när det egentligen är den största fördelen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stgr:

Vilka av dessa 800 linux-distarna ska man köra?
Linux distribution family tree
(full image size: 6.0MB, resolution: 2,320x26,400 pixels)

Så fragmenterat det skriker om det..

Den som du tycker om och som faller dig i smaken. Självklart blir det svårt att välja om en inte kan något om Linux men detsamma gäller ju vilken godispåse en skall köpa om en bara ätit chips innan eller vilken glassmak en skall köpa i glassbaren om en aldrig ätit glass. Någonstans måste en ta första steget.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kvasten:

Nä du har rätt, år 2014 (på debconf14) så höll Linus Torvalds inte med vad jag säger 2021. Men det borde iofs ingen vettig människa göra eftersom läget var helt annorlunda då.

Jo det är klart att det har blivit bättre, men det är ju fortfarande ofta så att det finns flera varianter av en mjukvara för olika varianter av Linux, och att man kanske behöver köra ett antal terminalkommandon för att få saker att funka. Se exempelvis nedladdningssidan för Gimp, Windows är en fil utan mer instruktioner än att köra den egentligen. För Linux är det också en fil men med flera olika steg, funkar inte detta gör så här, om det inte heller funkar gör så, sen finns källkoden här och det är "bara" att kompilera om du behöver...

Citat:

Jag tror personligen att en stor anledingen till att du känner som du gör, är till stor del av ovana. Om du hade växt upp med linux och sedan går över till windows, självklart hade du tycket att det var jobbigt att lösa problem i windows. Det är ju knappast så att windows är problemfritt, inte kraschar av sig själv av oförklarlig anledning eller har kompabilitetsproblem med olika typer av hårdvara/dåliga drivrutiner. Det är bara det att man har lärt sig och blivit bekväm med att felsöka denna typen av problem "the windows way". Jag har själv hållt på så oerhört mycket med drivrutiner under alla år, men ska jag vara helt ärlig, så har jag noll koll på hur det fungerar på linux just för att det ALLTID bara fungerar. När jag hade kompabilitetsproblem med en superny processor på ubuntu, så var jag dock oerhört lost och visste inte hur jag skulle felsöka eftersom jag aldrig behövt göra det innan, men det visade sig att man helt enkelt bara behövde uppgradera till en nyare (tyvärr osupporterad) kernel tills ubuntu löste det sig i upstream hos dem.

Nja, visst kan problem uppstå med Windows också, men i allmänhet så funkar det bara. Det spelar ingen roll om det är en gammal laptop, en helt ny laptop eller ett hopplock av delar i en stationär burk, det funkar nästan alltid direkt. Jag kan ju jämföra med installationerna jag gjort på min jobbdator det senaste, en Thinkpad P1. Windows installerade direkt från mediat och all hårdvara fungerade direkt, inklusive exempelvis fingeravtrycksläsaren, webbkameran, TB-dockan med all funktionalitet och så. Ubuntu installerades också direkt och utan problem, men inte fingeravtrycksläsaren eller dockan och jag har inte lyckats få igång dem (dockan funkar hjälpligt men inte bra). Grafikkortet (Quadro P1000) krävde separat installation, vilket inte är så konstigt och det krävs ju även under Windows om man vill ha all funktionalitet, men det var mekigare med terminalkommandon och jag behövde lägga in saker i Secureboot för att de ens skulle gå att installera.

Citat:

När det kommer till att lösningar mellan distros, så spelar det i regel ingen roll vilken distro du kör, det är samma program, men du har installerat dem via en annan pakethanterare, så i regel så är felsökningen densamma. Sen när det kommer till poster från 2017, så brukar det i regel fungera även fast att det är gammal.

Jag ser verkligen inga problem med att det skulle vara fragmenterat. Problemet jag ser däremot är att Linux Desktop i sig är en såpass liten del av marknaden att leverantörer inte vill lägga tid på att supportera det. Det är exakt samma problem som mac också har haft i flera år. Men om man testade linux desktop för 10år sen och idag, så är det verkligen ljusår skillnad och jag vill hävda att det största problemet Linux har idag är gaming och hårdvaru-kompabilitet, så om man har planen att köra linux är det bra att kanske inte välja RGB tangentbord som kräver windows-specifka drivrutiner. Det har blivit mycket bättre, men det finns fortfarande en lång väg att gå. Jag ser fram emot att steamlinken kommer att släppas och förhoppningsvis även göra gamingen mer tillgänglig, även fast att i stort sett alla spel fungerar idag, förutom dem med windows specifik DRM/antifusk. Det roliga är att om man kollar på Valve's spel eller minecraft, så presterar linux ~15-20% bättre:
Minecraft: https://flightlessmango.com/benchmarks/ytgDMgYL0eo
csgo: https://flightlessmango.com/benchmarks/LfE_EQQvD5o

Jo det är absolut det stora problemet, stöd för Linux saknas ofta för att marknaden är för liten. Många linuxfantaster ser det som en ursäkt, "de har inte byggt in stöd för Linux, kassa utvecklare, inte Linux "fel"..." men för mig är det ju skitsamma, funkar inte mjukvaran jag behöver på ett OS så funkar inte det OS:et för mig helt enkelt.

Citat:

Det är kul att du skriver om just det med usb dockor och secure boot. Jag hade faktiskt exakt samma problem nyligen med specifikt displaylink's drivrutiner, men det löste sig efter omstart där jag fick möjlighet att lägga till deras nycklar i secureboot. Det var inga större konstigheter, men jag kör ubuntu 20.04, vilket antagligen kan ha bidragit till att detta var något lättare än på någonting äldre. Jag skulle dock vilja påstå att denna typen av problem har att göra med att leverantören inte supporterar linux och inte problem med linux i sig, egentligen precis samma problematik som ämnet i dagens nyhet. Ge det kanske 1-2 månader, så kommer linux vara snabbare igen för att de har fått support eller att communityt har löst problemen.

Kanske, eller så kommer inte stöd alls så sitter man där med saker som inte funkar.

Vad många entusiaster inte förstår är att det inte handlar om att man har lärt sig Windows och inte vill lära sig något nytt, utan att man vill slippa lära sig saker för att få ett fungerande OS alls. Ett OS ska vara transparent, inte hamna i vägen, låta mig köra mina program utan att irritera helt enkelt. Linux erbjuder massvis med valmöjligheter och anpassningsmöjligheter, men det är val många inte vill behöva tänka på liksom. Det finns ett antal desktopmiljöer exempelvis, och vill man göra ett informerat val så behöver man göra research för att välja rätt. Frånvaron av valmöjligheter kan också vara en frihet från att tvingas göra val man inte är intresserad av liksom.

Permalänk
Medlem

Två tips till alla som klurar på att pröva Linux.

1. Kör Ubuntu
2. Välj engelska som språk och Svenskt tangentbord.

Varför?

Mest hjälp finns för Ubuntu. Om man t ex kör Pop!_OS så är det inte lika stor chans att du hittar en fix på ditt problem.

Engelska, samma här. Mest chans du hittar nått på Google när du cut n pastear feltexten.

Permalänk
Avstängd

Jag har använt linux i flera pr både privat och i jobbet.
Men det är ju live av er två att utgå att en inte ens sett linux Map. Era kommentarer.

Den bilden visar rätt så enkelt att linux är fragmenterad ganska tydligt.

Skrivet av Mortal1ty:

Du är medveten om att tanken är att du skall kunna anpassa din installation helt efter dina individuella behov?
Det är alltså inte fragmenterat, bara mer eller mindre skräddarsytt för olika applikationer.

Detta begriper man först när man har börjat sin användning, en lekman ser det som en brist när det egentligen är den största fördelen.

Skrivet av Rebben:

Den som du tycker om och som faller dig i smaken. Självklart blir det svårt att välja om en inte kan något om Linux men detsamma gäller ju vilken godispåse en skall köpa om en bara ätit chips innan eller vilken glassmak en skall köpa i glassbaren om en aldrig ätit glass. Någonstans måste en ta första steget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stgr:

Vilka av dessa 800 linux-distarna ska man köra?
Linux distribution family tree
(full image size: 6.0MB, resolution: 2,320x26,400 pixels)

Så fragmenterat det skriker om det..

Problemet är att du övervärderar hur stor skillnad det är mellan distarna. I stort sett alla desktop linux som finns idag baseras allihopa på debian eller arch, vilket bestämmer vilken pakethanterare du använder för att installera program (pacman eller apt), men allt annat som skiljer är i stort sett bara vilket grafiskt gränssnitt som du har ovanpå. Om du tex kör ubuntu kan du välja att installera cinnamon eller mate som är det grafiska gränssnittet linux mint använder. Då är OS'et till 99% exakt samma sak som mint och en nybörjare skulle inte kunna skilja på dem. Alla program och paket du installerar i botten är nämligen samma sak, det kanske diffar någon version beroende på hur restriktiv disten är med att släppa nya versioner, men det är alltså inte ett helt eget operativsystem, utan de är alla olika varianter på samma sak.

Vi har alla varit i beslutsångesten runt vilken dist man ska välja, jag säger inte att det inte är ett problem för nybörjare, men sanningen är den att valet av distro spelar väldigt liten roll.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stgr:

Den bilden visar rätt så enkelt att linux är fragmenterad ganska tydligt.

Det är skillnad på frihet och splittring.

Permalänk
Medlem

Heh inte dåligt för en gångs skull får inte windows spö, det varkar som att de släppte optimerade drivrutiner till windows först den här gången det brukar vara tvärtom. Intels egna linux distro clearlinux får spö lol.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Medlem

Microsoft föredrar Intel, och Intel föredrar Microsoft. Vad är nytt... båda är under kraftiga hot, klart de fortsätter samarbeta för att hjälpa varandra. Önskvärt vore om de la energi på att utveckla bra produkter istället för marknadsmanipulation.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Kvasten:

Problemet är att du övervärderar hur stor skillnad det är mellan distarna.

Huvudet på spiken. I grund och botten är alla distar samma sak. Detta vet en om en har jobbat med Linux. Distar är som bilar, det finns lite olika modeller och utföranden som är inriktade mot olika saker men de fungerar likadant.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rebben:

Huvudet på spiken. I grund och botten är alla distar samma sak. Detta vet en om en har jobbat med Linux. Distar är som bilar, det finns lite olika modeller och utföranden som är inriktade mot olika saker men de fungerar likadant.

Jag anser dock att bilar anekdoten inte ens håller, utan de är mer lika än så. När du behöver köpa reservdelar för olika bilar så är det oftast väldigt många specifika delar för varje bilmärke. I linux är skillnaderna mellan distarna mycket mindre än skillnader på reservdelar mellan bilar. Dock är jag i stort sett bil-analfabet, så det kan vara så att jag övervärderar hur mycket olika reservdelar som finns där också

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kvasten:

Jag anser dock att bilar anekdoten inte ens håller, utan de är mer lika än så. När du behöver köpa reservdelar för olika bilar så är det oftast väldigt många specifika delar för varje bilmärke. I linux är skillnaderna mellan distarna mycket mindre än skillnader på reservdelar mellan bilar. Dock är jag i stort sett bil-analfabet, så det kan vara så att jag övervärderar hur mycket olika reservdelar som finns där också

Det är alltid svårt med liknelser mellan mjukvara (eller IT-grejer i allmänhet) och bilar tycker jag, men det är svårt att hitta passande saker att jämföra med så man hamnar inte sällan där.

En relevant skillnad i denna diskussion är ju att de allra flesta inte har något som helst behov av att veta vad det är för delar i deras bil. Går den sönder tar man den till verkstaden så får de gräva fram både vad felet är och vilka delar som passar. En del gör ju på samma sätt med sin dator visserligen, men med Linux är det ju inte så lätt kanske.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av henkiii:
Skrivet av totte1015:

Jag har ju nu Alder Lake... Bör jag uppdatera till Windows 11?

Ja.

Har du möjligheten hade jag istället för Windows 11 provat Windows 10 Enterprise LTSC 2021 eller rentav Windows Server 2022 LTSC istället.

Av egen erfarenhet är dessa två entiteter mycket stabila, dock är de ju inte tänkta att användas för vardagligt bruk av vanliga dödliga (gör det mig till odödlig?)

Hade iallafall skippat Windows 11 för stunden tills det fått några större uppdateringar, om inte annat kör på med ditt befintliga Windows 10 en stund till.

Windows 11 är bara barnet ännu och jag har inte hört så mycket gott om det hittills (kanske umgås jag med fel folk)

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo det är klart att det har blivit bättre, men det är ju fortfarande ofta så att det finns flera varianter av en mjukvara för olika varianter av Linux, och att man kanske behöver köra ett antal terminalkommandon för att få saker att funka. Se exempelvis nedladdningssidan för Gimp, Windows är en fil utan mer instruktioner än att köra den egentligen. För Linux är det också en fil men med flera olika steg, funkar inte detta gör så här, om det inte heller funkar gör så, sen finns källkoden här och det är "bara" att kompilera om du behöver...

Varför gör du det mer komplicerat än vad det behöver vara? Det är supersimpelt:

ubuntu & co: sudo apt install gimp
arch & co: sudo pacman -S gimp
RHEL & co: sudo yum install gimp

I min värld är detta mycket lättare för teknisk analfabet i linux än vad det är i Windows. Till exempel om du kör en nybörjarvänlig dist som tex ubuntu så kan du bara starta software center och klicka på installera. Jämfört med Windows där du behöver gå ut på google, leta rätt på en trovärdig sida att ladda ned mjukvaran, klicka på ladda ned, öppna filen och gå igenom installationsguiden.

Skrivet av snajk:

Nja, visst kan problem uppstå med Windows också, men i allmänhet så funkar det bara. Det spelar ingen roll om det är en gammal laptop, en helt ny laptop eller ett hopplock av delar i en stationär burk, det funkar nästan alltid direkt. Jag kan ju jämföra med installationerna jag gjort på min jobbdator det senaste, en Thinkpad P1. Windows installerade direkt från mediat och all hårdvara fungerade direkt, inklusive exempelvis fingeravtrycksläsaren, webbkameran, TB-dockan med all funktionalitet och så. Ubuntu installerades också direkt och utan problem, men inte fingeravtrycksläsaren eller dockan och jag har inte lyckats få igång dem (dockan funkar hjälpligt men inte bra). Grafikkortet (Quadro P1000) krävde separat installation, vilket inte är så konstigt och det krävs ju även under Windows om man vill ha all funktionalitet, men det var mekigare med terminalkommandon och jag behövde lägga in saker i Secureboot för att de ens skulle gå att installera.

Jag skulle ljuga om jag inte skulle säga att jag har haft dåliga upplevelser med båda. Windows update som installerar gamla versioner av drivrutiner som orsakar blåskärm har jag stött på ett gäng gånger, linux som har kompabilitetsproblem med hårdvara som endast utvecklas för windows. De flesta nybörjar distar löser dock grafikkortsdrivrutinerna i OSet utan att behöva ladda ned något via nätet. Jag vet med säkerhet att i ubuntu och mint så behöver du gå in i "additional drivers" och aktivera proprietära drivrutiner, men med AMD som är helt open source så sker detta helt automatiskt. Pop!_Os har två olika images olika images beroende på om du kör nvidia eller amd/övriga. Däremot om du kör någon arch variant så tror jag du behöver göra det manuellt i terminalen, vilket jag ändå anser är okej eftersom arch är tänkt att användas av redan vana användare som vet vad som behöver göras.

När det kommer till secure boot delarna, så är detta en säkerhetsåtgärd och jag tror det bara är en tidsfråga innan microsoft kommer göra detsamma om de inte redan har gjort det i windows 11. Det är en säkerhetsfeature som skyddar dig mot fysiska attacker, inget en funktion för att göra livet surt för dig.

Skrivet av snajk:

Jo det är absolut det stora problemet, stöd för Linux saknas ofta för att marknaden är för liten. Många linuxfantaster ser det som en ursäkt, "de har inte byggt in stöd för Linux, kassa utvecklare, inte Linux "fel"..." men för mig är det ju skitsamma, funkar inte mjukvaran jag behöver på ett OS så funkar inte det OS:et för mig helt enkelt.

Ja men absolut, det har jag full förståelse för. Man behöver ha ett OS som fungerar till det man använder den för. Precis som att musiker brukar använda Apple för redigering, server administratörer använder linux/mac i största grad och gamers använder Windows.

Skrivet av snajk:

Vad många entusiaster inte förstår är att det inte handlar om att man har lärt sig Windows och inte vill lära sig något nytt, utan att man vill slippa lära sig saker för att få ett fungerande OS alls. Ett OS ska vara transparent, inte hamna i vägen, låta mig köra mina program utan att irritera helt enkelt. Linux erbjuder massvis med valmöjligheter och anpassningsmöjligheter, men det är val många inte vill behöva tänka på liksom. Det finns ett antal desktopmiljöer exempelvis, och vill man göra ett informerat val så behöver man göra research för att välja rätt. Frånvaron av valmöjligheter kan också vara en frihet från att tvingas göra val man inte är intresserad av liksom.

Hur många år har du kört windows och hur många år har du kört linux? No offence, men utifrån vår dialog nu, så skulle jag blir förvånad om du ens använt linux 10% av tiden du använt windows. Du tror inte att anledningen till att OS'et inte är ivägen för dig är för att du har kört windows mycket, mycket längre och har lärt dig alla querks och dumheter som windows har för sig? Jag har kört linux desktop som daily driver i kanske 4 år nu, men jag har kört windows sen jag var en liten skitsunge. Jag minns tydligt de första 2 åren där man behövde hitta alternativ till de program man var van att ha i Windows och att man alltid behövde leta på google för att lösa problemen man stötte på eftersom man helt enkelt inte var van med hur man gör saker "the linux way". Men nu efter att ha kört Linux i 4år (på arbetsdatorn) så känner jag mig inte längre lika hemma i Windows på min speldator och kan ofta bli frusterad av att bläddra mellan 3 olika generationer av menyer för att kunna byta min DNS eller helt oförklarliga problem som bara dyker upp utan man ens uppdaterat eller gjort några förändringar på sin dator.

Om du skulle tappa ditt minne och sedan presenterades av både windows och linux, så tror jag att båda OS'en hade varit en oerhört frusterande upplevelse eftersom datorer är komplicerade. Jag tror personligen mac är det enklaste, men när det kommer till windows/linux är jag splittrad. Å ena sidan så är det oerhört lätt att använda linux för att surfa på nätet, installera nya program (via software centret), redigera lite office dokument och sådana saker vill jag ändå hävda är lättare i Linux. Däremot om du endast har en dator för att game'a eller köra windows specifika applikationer, så självklart blir windows lättare. Men samma argument kan du göra åt andra hållet, om du vill köra linux specifika applikationer i Windows, så blir det jävligt bökigt också eftersom du behöver använda WSL.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det är alltid svårt med liknelser mellan mjukvara (eller IT-grejer i allmänhet) och bilar tycker jag, men det är svårt att hitta passande saker att jämföra med så man hamnar inte sällan där.

En relevant skillnad i denna diskussion är ju att de allra flesta inte har något som helst behov av att veta vad det är för delar i deras bil. Går den sönder tar man den till verkstaden så får de gräva fram både vad felet är och vilka delar som passar. En del gör ju på samma sätt med sin dator visserligen, men med Linux är det ju inte så lätt kanske.

Så är det absolut, man kan ju inte riktigt gå till närmaste datorbutik för att få hjälp med linux heller, det är ju det som är lite baksidan av att OS'et är en ganska rejäl minoritet just på Desktop marknaden.

Det jag motsätter mig är bara att väldigt många har uppfattningen att windows är mycket lättare att använda än Linux och det endast är ärkenördar som klarar av det. Men så är verkligen inte fallet idag, så länge linux täcker ens behov rent funktionellt, så är det oerhört lätt att använda. Jag har till och med ett personligt exempel redan för ~10 år sen när jag skulle uppgradera min morsas dator från windows 7 till windows 10, så blåskärmade den varje gång, även vid ren installation. Då valde jag att installera ubuntu istället eftersom det enda hon gjorde var att läsa mail, chatta och spela flashspel på internet, vilket ubuntu redan för 10 år sen fungerade utmärkt för och morsan var jättenöjd. Man behöver egentligen inte ha koll på vad som finns under huven.

Permalänk
Skrivet av henkiii:

Hur mycket prestanda tjänar jag på det?

Permalänk
Medlem
Skrivet av totte1015:

Hur mycket prestanda tjänar jag på det?

Lagom

Finns en anledning till att Intel lagt åtskilliga resurser att skriva om schemaläggaren i det nyare operativsystemet.

Ibland tjänas ingen prestanda alls, men det är slumpmässigt hur lasten fördelas mellan kärnorna, och alltså prestanda som varierar kraftigt mellan körningarna med ett lägre snitt

Men det beror helt klart på vilka laster du kör hur allvarligt det påverkas

Permalänk
Skrivet av Yoshman:

Problemet nu är program som använder "halvmånga" kärnor. Min gissning är att utan HW-stödet använder Linux primärt de stora kärnorna först, inklusive SMT, sedan de "små" kärnorna. Det blir rätt för Arm då de små kärnor verkligen är "små" där, medan för Alder Lake S har betydligt kraftigare "små" kärnor.

Så kanske ett enkelt skript som stänger av och slår på SMT på stora kärnorna efter behov via CPU-hotplug systemet skulle kunna ge ett markant bättre resultat?
En bonna-thread-director!

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon338571:

Har du möjligheten hade jag istället för Windows 11 provat Windows 10 Enterprise LTSC 2021 eller rentav Windows Server 2022 LTSC istället.

Av egen erfarenhet är dessa två entiteter mycket stabila, dock är de ju inte tänkta att användas för vardagligt bruk av vanliga dödliga (gör det mig till odödlig?)

Hade iallafall skippat Windows 11 för stunden tills det fått några större uppdateringar, om inte annat kör på med ditt befintliga Windows 10 en stund till.

Windows 11 är bara barnet ännu och jag har inte hört så mycket gott om det hittills (kanske umgås jag med fel folk)

Du tycker alltså att det är ett rimligt prisvärt råd åt en privatperson att köpa Windows server 2022 för typ 10k.
Jämfört med att gratis uppgradera till Windows 11 som släpptes 1,5månader senare...........
🤷‍♂️

Skrivet av totte1015:

Hur mycket prestanda tjänar jag på det?

Svårt att säga. Enklast är väl att köra uppgraderingen och prova själv. Funkar det dåligt så kan du alltid avinstallera uppgraderingen.
Det finns ju få anledningar förutom drivrutinsstrul att hålla fast vid 10an.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av henkiii:

Du tycker alltså att det är ett rimligt prisvärt råd åt en privatperson att köpa Windows server 2022 för typ 10k.
Jämfört med att gratis uppgradera till Windows 11 som släpptes 1,5månader senare...........
🤷‍♂️

En sak vet jag iallafall, folk är beredda att lägga pengar, tusentals kronor på ren skit varje år.

Folk kan gladeligen lägga 11000kr på ett grafikkort men om någon skulle lägga samma pengar för ett vettigt OS som faktiskt är bra då är det banne mig som att dra en nagel.

Jag älskar det iallafall!

Permalänk
Medlem
Skrivet av stoffe_83:

Gjordes testet med Linuxkärna 5.13 eller senare? Eftersom Alder lakes schemaläggning är implementerad där. Vet ej vilken Linuxkärna schemaläggningen först implementerades i, kanske finns utrymme för förbättring. Men personligen är jag inte speciellt förtjust i det smått flummiga upplägget med olika snabba kärnor, det känns som mycket mjukvara inte kommer kunna nyttja det fullt ut på väldigt länge.

Du tänker kanske på cluster scheduling som är nytt i 5.13, vilket tar hänsyn till vilka kärnor som delar L2-cache (för vitlistade processorer), det har dock inget med Alder Lake att göra. Intel har ännu inte släppt minsta lilla detalj om hur man kommer åt ThreadDirector så det är i dagsläget enbart Windows 11 (där Intel släppt kod för detta) som kan använda ThreadDirector.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo det är klart att det har blivit bättre, men det är ju fortfarande ofta så att det finns flera varianter av en mjukvara för olika varianter av Linux, och att man kanske behöver köra ett antal terminalkommandon för att få saker att funka. Se exempelvis nedladdningssidan för Gimp, Windows är en fil utan mer instruktioner än att köra den egentligen. För Linux är det också en fil men med flera olika steg, funkar inte detta gör så här, om det inte heller funkar gör så, sen finns källkoden här och det är "bara" att kompilera om du behöver...

Fast om vi verkligen går in och tittar på deras download sida så ser vi att de först skriver att man helst skall använda den version som man får ifrån sin distribution, sedan ger de en enda fil för Linux (en flatpak), ett terminalkommando utifall flatpak-länkar inte fungerar med din webbläsare (flatpak är ju fortfarande hyffsat nytt) och sen den där läskiga källkodslänken (som, trumvirvel, finns på sidan för Windows med, med exakt samma text).

Kör man en dist för normala användare, som Ubuntu eller Pop, ja då är det bara att öppna sin paketmanagers GUI och söka efter GIMP. Finns överhuvudtaget ingen anledning att dra fram terminalen för att installera ett normalt paket.

Har man valt att köra med en distribution där man måste in och härja i terminalen för att installera något som GIMP, ja då har man ganska troligen valt det av en anledning och är nog inte så rädd för att använda terminalen utan tvärtom ser fram emot det.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem

idiot microsoft som vanligt, gör sig bara löjliga.