Gotland plågades av överbelastningsattacker köpta av tolvåring

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Det är bara några servrar som blev överbelastade. Det blev inte ens någon varaktig skada.

Skandalen här är att en överbelastningsattack kostade staten 1,5 miljoner. Hur fan går det till?

Antagligen för att regionen satt med skägget i brevlådan, inte kunde få arbete gjort och precis som man brukar säga om stökiga ungar behövde lära sig något. Dvs hur man ser till att känsliga system hålls säkra.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Skrivet av Trihxeem:

Kanske även är många som har barn som inte borde ha skaffat det?
Edit: Om det nu skulle vara något oklart: Är en person inte är en bättre förälder än att deras barn gör detta så får de leva med konsekvenserna. Är det sedan att återbetala 1.5M och leva på existensminimum tills det är löst - well tough luck, borde ha tänkt på det innan de ynglade av sig.
Som någon annan skrev: det är för lite konsekvenser i Sverige för folk som gör dumheter.

Här var det hårt. Jag antar att du själv aldrig gjorde ett enda litet fel som liten pojkspoling? Att skuldsätta en familj för resten av livet för ett snedsteg en 12-åring gör? Vad ska de lära sig av det? Jag håller med om att straffen ofta är för mesiga i Sverige men inte för sånt här. Sätt dit de riktiga plågorna istället.

Skrivet av Tedde187:

Önskar jag kan oläsa denna tråd. Vilket haveri.

Håller med till hundra.

Skrivet av SuperNova:

Vafan det är ett barn, ta det lugnt.
Barn hittar på hyss och har sig. Det är ju lixom en del av att vara barn. Om vem som helst kan betala $40 och sänka en kommun så är det ju inte ungen som är det stora problemet.

Frågan är varför man betalar ut lön till folk som inte vet vad dom gör.

Emil i lönnerberga = jättesöt.
Om Emil hade utspelat sig i nutid, vad hade han hittat på för hyss då?

Sen är det klart man ska ta ett snack med ungen.
Men han har ju inte torterat katter eller rånat gamla tanter.

Amen.

Permalänk
Medlem

Själv var jag inte långt ifrån att starta en helt okontrollerad brand bakom polisstationen där jag bodde när jag var 11 bast... Inte fan tänkte jag på konsekvenserna när jag skulle göra "majbål" med fjolårets uttorkade gräs.

Mycket sjuka kommentarer i tråden. Sen är jag dock för konsekvenser för barnet men det behöver inte vara något extremt.

Lite polisförhör etc., uppföljning av socialen och kanske något drygt 2-veckors kollo utan Internet som äter lite på sommarlovet hade säkert varit en jobbig bestraffning

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Avstängd

Alright, kan tycka att det mest uppseendeväckande här är att regionen har betalat 1.5 miljoner för att åtgärda problemen, när det finns leverantörer som Voxility, Path, Stormwall medmera osv som kan mitigera attacker från random stresser köpt online för 40 usd för någon/några tusenlappar.

Grattis till tjänsteleverantören som har scammat regionen ganska rejält här, fyfan för dessa kryddade fakturor.

Permalänk
Medlem

Lite magstarkt att kräva fängelsestraff för en 12-åring. Men han borde definitivt få någon form av straff, typ oavlönat sommarjobb under de kommande tre åren. Och föräldrarna kan gott bötfällas en slant.

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk
Skrivet av TheWolfbane:

Så...

* En ungen har bekymmer i skolan, blir mobbad.
* Ungen kontaktar en hitman/Hells Angels, ber honom ta hand om ungarna i skolan som mobbar honom.
* Farsan är rik pamp som har gott om pengar, skriver glatt på räkningen. utan bry sig om vad det är för räkning.

Några ungar dör, några bryter några ben, eftersom ungen inte är straffmyndig och farsan inte visste om något vad han gjorde, så blir ingen straffad och allt är frid ovh fröjd i lugna säkra sverige...

Hmm... det är nästan så att detta går att utnyttja av skurkar. 🤔

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperNova:

Om vem som helst kan betala $40 och sänka en kommun så är det ju inte ungen som är det stora problemet.

Exakt, lite som att nån blir förbannad och kastar en sten mot en byggnad och hela huset rasar ihop. Det du gjorde klassas forfarande som skadegörelse och ett brott, men inte fan får du ta fulla konsekvenserna för att hela huset var redo att rasa vid minsta vindpust. Samma sak borde gälla här, grabben förtjänar en "smäll på fingrarna" för tilltaget. Men en sån här banal attack kan orsaka dessa kostnader/skador är ett skämt i sig själv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Också väldigt många som helt klart glömt hur det är att vara barn eller inte ens varit nära ett barn på många år (eller har någon insikt i barns utveckling).

Helt sjuka kommentarer i tråden.

Jag tycker det verkar som det mest är barn som kommenterar här. Håller med dig för övrigt.

Permalänk
Medlem

Enligt min ringa mening finns två viktiga principfrågor här.
1. Ska en 12-åring vara immun från (fängelse) straff?
2. Har föräldrar något som helst ansvar för sina barns agerande, eller går de helt fria?

1. Rätt självklart, barn är barn. En 12-åring som gör dumheter är snarast i behov av uppfostran och samhälleligt stöd, inte fängelsestraff. Om något så ska sociala kopplas in då grabben bevisligen inte mår bra och är utåtagerande, han behöver få hjälp att kunna hantera sina kriser/konflikter på ett vettigt sätt.

2. Betydligt mer intressant, om min unge pangar en ruta på skolan så får jag betala. Har han sönder vännens mobil så ska jag betala, då "målsmän ansvarar för sina barns handlingar". Personlig konkurs vore såklart där hårt, men det är tydligt att föräldrarna brustit i sin uppsikt över grannen, men än mer i *att uppfostra sitt barn*.
Allt för många föräldrar "orkar/hinner inte" och lämpar av all barnuppfostran på skolan, med kaos som följd. En sak är säker, grabben behöver ordentligt stöd från vuxna och hans föräldrar klarar det inte själva. Där behövs socialen, kanske ett familjehem, som ger stabila vuxna som kan lära grabben bdpe rätt/fel samt hur man hanterar konflikter.
Vidare så anser jag att föräldrar *bör ta sitt ansvar* och till viss del vara ersättningsskyldiga inom rimliga gränser. Som förälder är din främsta uppgift att uppfostra barnen och skiter man i det så ska man inte komma undan. För det är resten av samhället som blir lidande när unga "hackers" gör en IT attack som riskerar slå utviktiga IT-system, det är civilsamhället som blir lidande när folk vandaliserar (aka "pojkstreck") eller begår småbrott. Barn/ungdomar vet inte bättre, de fattar inte, därför *behöver de vuxna* och om föräldrarna inte gör sin plikt så ska de, som minimum, be samhället om hjälp.

Permalänk
Quizmaster Malmö 22
Skrivet av Murvar:

Är väl bara att skicka fakturan till farsan? Han har både ansvar för ungen och är den som utfärdade attacken.

Det ska inte gälla här. Då förstörs hans ekonomi för alltid.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem

Fick fan ont i huvudet av att läsa hela tråden önskar att jag inte hade gjort det. Ända vettiga som jag kom fram till är att vissa här inne ska fan inte skaffa ungar.

Permalänk
Medlem

Nyttig läxa för alla som tar det där med säkerhet med en axelryckning. Att ligga på latsidan kostar pengar. Å andra sidan så brukar "banditen" alltid vara före polisen, oavsett vad för brottsligt som begås. Jag är inget data-freak men lär av brottslingarna för de vet var bristerna finns i datasystemen. Pengar är lösningen - anlita dem eller betala. Banditerna har alltid, i motsats till rättsväsendet, varit snabbtänkta och uppfinningsrika

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Det är bara några servrar som blev överbelastade. Det blev inte ens någon varaktig skada.

Skandalen här är att en överbelastningsattack kostade staten 1,5 miljoner. Hur fan går det till?

Folks reaktioner... Känns som var å varannan här har en pinne i arslet... Ingen som har brutit mot några regler när de var yngre här...

Summorna trollar de fram... Typiskt kommunala / statliga verksamheter att slänga sig med ofantliga summor för bagateller oavsett vad det handlar om...

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Crucial 4TB Pcie5 m.2 / Corsiar Pcie4 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Behövs endast reflektion samt viljan att se ett barns livsvärld. Samt viss kunskap om barns psykosociala och fysiska utveckling och behov. Det är av sådana anledningar man blir straffmyndig först vid 15. Om det finns specifika studier på just den jämförelsen du begär? Ingen aning. Förmodligen inte, det är för specifikt.

Absolut finns det en tydlig intressekonflikt och någonstans måste man dra gränsen på när förälder och stat ska bestämma. Föräldrar bestämmer inte alltid eller hur? Straffmyndighet och specifikt LVU reglerar detta rätt väl. Barn ska inte fängslas av rätt självklara anledningar. Tills skillnad vad en del här vill. Då tycker vi i så fall väldigt olika.

Vuxna människor!!! Inte barn. De har ingen som helst kompetens att ta hand om barn.

Det är socialtjänstens uppdrag. Nästan alltid är det den som tar hand om ungdomsvård vid brott mellan 15-17 år med.

Ok jag blir tvungen att svara en sista gång.

Jag anser att socialtjänstens uppdrag är för spretigt och det är antagligen en av anledningarna att de inte lyckas speciellt bra med det.
Det mesta bygger på frivillighet (tex LVU i hemmet som är en av många tankevurpor), vilket går i klinch med tillexempel kriminalvårdens uppdrag där den dömde är tvungen att ta konsekvenserna av sitt agerande.

Om man bortser från allt tröttsamt trams om stigmatisering som olika etiketter skulle medföra, så finns det finns inget motsägelsefullt i att kriminalvården skulle vårda även yngre interner. Det skulle snarare finnas starka synergier i att börja resan mot laglydighet tidigt.
Det finns flera rapporteringar kring problemet med socialtjänsten/kriminalvård gällande unga och de i gränslandet åldersmässigt, vem som gör vad och när.

Sen kan givetvis inte 12åringar placeras tillsammans med vuxna gängkriminella på hall, och denna 12åring ska givetvis inte få flera års straff eller en bot på 1.5M SEK. Det behöver ju finnas rimliga proportioner.
Vidare skulle det ju behövas ändamålsenliga lokaler och en verksamhet som inte byggs upp på en eftermiddag... Men det är för mig ett fullt rimligt mål att sikta emot, tycker jag.

Nu ber jag om ursäkt för OT och ska försöka hålla fingrarna borta från tråden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SiRai:

Skicka farsan till fängelset. Sänder ju en bra signal till övriga föräldrar att faktiskt uppfostra sina barn.

Men lugn...

Visa signatur

Ryzen 5 5600, Geforce 1080

Permalänk

Usch vad många tappade nollor här som förespråkar barnmisshandel som uppfostringsverktyg. Nä om det är nån som ska ha ett straff så är det Gotlands kommun. 9/10 gånger är det ju gubbar som kanske jobbade med IT nån gång på 90-talet som är ansvariga. Få in ungen på rätt spår istället. Är ju jättepositivt att unga fortfarande är IT-intresserade istället för att bara sitta å kladda snor på en iPad.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Palme_570:

Folks reaktioner... Känns som var å varannan här har en pinne i arslet... Ingen som har brutit mot några regler när de var yngre här...

Summorna trollar de fram... Typiskt kommunala / statliga verksamheter att slänga sig med ofantliga summor för bagateller oavsett vad det handlar om...

Har gjort ett och annat i ungdomen men önskar inte på något sätt att min mamma skulle ha åkt dit på det.
Jag bad till och med om samhällstjänst vid ett tillfälle, men det blev böter för oss som knappt hade medel över till det ändå.

Nackdelen med att man helt enkelt slänger böterna på föräldrarna är att det är fritt fram för rika människors barn att göra vad de vill. Lite som parkeringsböter, det är klart att du kan parkera precis var du vill så länge du har någon tusenlapp över.

Nä, det hade varit helt i sin ordning att slänga mig i samhällstjänst när jag var runt 15 och hade gjort inbrott och pangade rutor, för min mamma var mycket tydlig med att man skulle vara laglydig men kunde ju inte låsa in mig i förebyggande syfte för den sakens skull.
Det är en helt annan sak om myndigheterna låser in en i förebyggande syfte, de är nämligen bemyndigade att göra sådant.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gorbatjov:

Här var det hårt. Jag antar att du själv aldrig gjorde ett enda litet fel som liten pojkspoling? Att skuldsätta en familj för resten av livet för ett snedsteg en 12-åring gör? Vad ska de lära sig av det? Jag håller med om att straffen ofta är för mesiga i Sverige men inte för sånt här. Sätt dit de riktiga plågorna istället.

Håller med till hundra.
Amen.

Jodå jag gjorde en del skit när jag var liten och mina föräldrar fick betala, så det gjorde jag inte om!
Dessutom: ett snedsteg som kostar samhället 1.5M är inte sett snedsteg - sluta dalta.

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trihxeem:

Dessutom: ett snedsteg som kostar samhället 1.5M är inte sett snedsteg - sluta dalta.

Kostnaderna står inte i proportion till brottet pga "slarv" från de berörda. Hade det varit en välplanerad sofistikerad attack för att sänka deras IT-system med ett bakomliggande syfte (vinstintresse, hot mot rikets säkerhet osv) hade saken varit en annan.

Istället har vi en basic jävla DDOS attack som sänker hela deras system pga att man totalt tagits med byxorna nere. Det är som lägga en femkrona på tågrälsen och ett tåg spårar ur som resultat. Problemet är då inte brottet, det är "korthuset" som gjorde att konsekvenserna blev vad de blev. Med andra ord det var då bara en tidsfråga innan dessa kostnader skulle uppstå oavsett iom att det fanns allvarliga underliggande problem och brister som gjorde det möjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Det där kan du ju inte skriva rakt ut bara, då blir det inga 1,5 milioner till kompetensreserven hos stor-IT-bolagen...

Oj, tänkte inte på det

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Trihxeem:

Jodå jag gjorde en del skit när jag var liten och mina föräldrar fick betala, så det gjorde jag inte om!
Dessutom: ett snedsteg som kostar samhället 1.5M är inte sett snedsteg - sluta dalta.

Det handlar inte om att dalta utan det handlar om att det är fullkomligt orimligt att skuldsätta en familj på det sättet och förstöra deras liv. Det är inget annat än brist på solidaritet och moral hos dom som tycker föräldrar ska hosta upp en sån summa. Felet ligger i att ett barn kan göra det inte att de gör det.

Det ligger i ett äldre barns/tonårings utveckling att utforska, testa och provocera. Vad lär vi ett barn om vi bötfäller dess föräldrar på det sättet? Att samhället är kallt, osolidariskt och skiter i enskilda människor och gör man det så lär sig barnen att det är det som gäller. Inget man önskar hos nästa generation.

Det är många vuxna här, på ett IT forum som inte ens förstår hur det kan kosta 1.5 miljoner. Hur skulle en 12 åring utan konsekvenstänk kunnat se det?

Permalänk
Skrivet av Trihxeem:

Jodå jag gjorde en del skit när jag var liten och mina föräldrar fick betala, så det gjorde jag inte om!
Dessutom: ett snedsteg som kostar samhället 1.5M är inte sett snedsteg - sluta dalta.

Jag får hänvisa till det Bizzro och SprengdPanda skrev helt enkelt:).

Skrivet av Bizzro:

Kostnaderna står inte i proportion till brottet pga "slarv" från de berörda. Hade det varit en välplanerad sofistikerad attack för att sänka deras IT-system med ett bakomliggande syfte (vinstintresse, hot mot rikets säkerhet osv) hade saken varit en annan.

Istället har vi en basic jävla DDOS attack som sänker hela deras system pga att man totalt tagits med byxorna nere. Det är som lägga en femkrona på tågrälsen och ett tåg spårar ur som resultat. Problemet är då inte brottet, det är "korthuset" som gjorde att konsekvenserna blev vad de blev. Med andra ord det var då bara en tidsfråga innan dessa kostnader skulle uppstå oavsett iom att det fanns allvarliga underliggande problem och brister som gjorde det möjligt.

Skrivet av anon134512:

Det handlar inte om att dalta utan det handlar om att det är fullkomligt orimligt att skuldsätta en familj på det sättet och förstöra deras liv. Det är inget annat än brist på solidaritet och moral hos dom som tycker föräldrar ska hosta upp en sån summa. Felet ligger i att ett barn kan göra det inte att de gör det.

Det ligger i ett äldre barns/tonårings utveckling att utforska, testa och provocera. Vad lär vi ett barn om vi bötfäller dess föräldrar på det sättet? Att samhället är kallt, osolidariskt och skiter i enskilda människor och gör man det så lär sig barnen att det är det som gäller. Inget man önskar hos nästa generation.

Det är många vuxna här, på ett IT forum som inte ens förstår hur det kan kosta 1.5 miljoner. Hur skulle en 12 åring utan konsekvenstänk kunnat se det?

Permalänk
Medlem

Det här är den näst mest obehagliga tråd jag läst någonsin. Folk som förespråkar våld mot barn, fängelsestraff för barn, kollektiv bestraffning. Kort sagt hämnd, inte rättvisa.

Dessutom är kunskapsnivån vad gäller barns utveckling uppenbarligen långt under samhällssnittet här. Inte oväntat, men det var värre än jag trott.

Denna tråd är en skam för Sweclockers gemenskap.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Klarspråkarn:

Det här är den näst mest obehagliga tråd jag läst någonsin. Folk som förespråkar våld mot barn, fängelsestraff för barn, kollektiv bestraffning. Kort sagt hämnd, inte rättvisa.

Dessutom är kunskapsnivån vad gäller barns utveckling uppenbarligen långt under samhällssnittet här. Inte oväntat, men det var värre än jag trott.

Denna tråd är en skam för Sweclockers gemenskap.

Inte ens hämnd.

Hämnd vore att DDoS:a tolvåringens Minecraftserver. Det som föreslås här är något långt värre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr.Borka:

Du kan inte skicka fakturor med betalningsskyldighet hur som helst. Här snackar vi i så fall om skadestånd, där vårdnadshavande föräldrar kan bli ersättningsskyldiga om deras barn begår brott. Men eftersom knatten i fallet ovan är minderårig kan han inte dömas för brott, och med det föräldrarna inte lastas lika tydligt som om han var över 15 år.

Men i det här fallet är det ju pappan som begått brottet. Det är han som köpt tjänsten och betalat den med sina egna pengar. Sen att han blev lurad av sonen är en privat fråga för familjen.

Visa signatur

Du behöver inte vaccinera dina barn, bara dom du vill behålla.

Permalänk
Medlem

DDos är en extremt gammal men otroligt effektivt metod.
Enkelt är det också

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av mikgus:

Men i det här fallet är det ju pappan som begått brottet. Det är han som köpt tjänsten och betalat den med sina egna pengar. Sen att han blev lurad av sonen är en privat fråga för familjen.

Det där håller inte. Det är som att säga att eftersom farsan köpte en kniv till sonen för att ha i köket så är han en mördare om sonen hugger en uteliggare till döds.

Att luras köpa ett redskap åt någon är långt ifrån samma som att begå brott med det redskapet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mikgus:

Men i det här fallet är det ju pappan som begått brottet. Det är han som köpt tjänsten och betalat den med sina egna pengar. Sen att han blev lurad av sonen är en privat fråga för familjen.

Farsan har utfört transaktionen, men jag tror inte det finns underlag för en dom om det lilla vi ser i artikeltexten överensstämmer med verkligheten. Det saknas uppsåt och att argumentera oaktsamhet tycker jag känns lite tunt. Inom familjen kan man tycka att det bör finnas en tillitsnivå där sådana här småtransaktioner inte behöver närgranskas när önskade av en familjemedlem - och kanske inte heller är något farsan hade förmåga att på ett tillräckligt sätt granska givet hans datorovana.

Som en genuin nyfikenhet, vilket brott skulle farsan gjort sig skyldig till?

Permalänk
Medlem

När jag var 12 år visste jag sedan en längre tid att om jag gjorde något brottsliga så fick mina föräldrar betala. Är
det inte så längre? Men wow tänkt om man som förälder tvingats betala 1.5 miljoner plus skadestånden?Känns ju
inte helt rimligt. Men helt ska ju dom inte få komma undan heller tycker jag. Men vad är rimligt? Inte blekaste aning.

Visa signatur

Magnus AMD

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon14781:

Det skulle ungjäveln tänkt på innan fanskapet begår brottet. Sänkt straffålder är det enda rätta. Sätt fotboja på dom med GEO-fence. Går man utanför området som bojan är inställd för så går ett larm till en central som skickar ut en bil för att plocka upp ungen och kör denne hem.

För att vända på frågan då: Hur mycket konsekvenstänk hade du som 12-åring?

Visa signatur

På Internet sedan 1997.