Permalänk
Medlem

Tuf 3090 asus - Vram problem

Tja, köpt 10st tuf gamig kort 3090 serien, tänkte att jag ska byta thermal pads på alla 10 och samtidigt få ner vram temperaturen då den är en aning högt, när jag gjorde det och bytte på alla så såg jag att temperaturen inte gick ner så som jag förväntade mig, kan detta bero på att fläktarna i mitt rigg inte var på?

Jag bytte dom alla i korrekt storlekar samt rengjorde allt med tröd, enbart den första kortet hade bra temperatur och den låg på ungefär 90 på vram.

Permalänk
Medlem

Asus TUF 3090 har bra pads som standard

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ernesto:

Asus TUF 3090 har bra pads som standard

Varför blir vramen så varm då?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Percival:

Varför blir vramen så varm då?

För att det inte finns någon kylfläns på baksidan. Testa att rikta några fläktar som blåser bort värmen från backplaten.

Permalänk

Med 10 st får jag anta att du använder dem för mining, särskilt eftersom du anmärker på VRAM-temps.

Det du framförallt kan göra är att se till att du har direkt luftflöde över baksidan på kortet.
När du gjort det så skulle det också kunna hjälpa att sätta på några extra kylflänsar på din backplate precis där minnesmodulerna sitter.
Jag har inte kollat om just dessa är vad du skulle vilja använda men bara som ett exempel på vad jag menar:
https://www.amazon.se/Kylfl%C3%A4ns-kylfl%C3%A4nsar-Aluminium...

Anledningen varför VRAM blir så varmt är för att när du gör mining så är det just GDDR6X-modulerna som jobbar på för fulla muggar. GDDR6X är också en hel del snabbare än vanlig GDDR6 men betyder också att de blir mycket varmare.

Hur varma blir de när du minar?

Permalänk
Medlem

Ska testa att sätta på fläktarna för riggen imorgon och se efter, men tror du att det kommer göra stor skillnad? När dom startar så brukar dom ligga på 88 respektive 82 i temperatur, sedan efter några minuter så stiger dom mer och mer och hamnar på typ 102 samt 108.

Jag har beställt kylflänsar i coppar och ska testa med dom också.

Permalänk

Hur stor skillnad det gör beror på hur mycket luftflöde du har över baksidan på korten i dagsläget.
Du kanske har allt i en vindtunnel redan, då hjälper så klart inte några fläktar riktade mot baksidan av korten.

Men om jag får göra en kvalificerad gissning så har du alla tio korten i någon sorts öppen konfiguration och kopplar dem med riser cables till PCIe-portar till hur många moderkort du nu behöver för det och låter grafikkortens fläktar gå på 100%, gissningsvis med en överklockning på minnet på 800 MHz? 1200 MHz? På det viset har du iaf plats mellan korten så att luften kan röra sig fritt och inte är instängt i något chassi.

Om så är fallet, och du inte har starkt korsdrag genom rummet, då borde fläktar riktade direkt mot baksidan av korten hjälpa rätt drastiskt. Är nyfiken på exakt hur mycket men jag skulle tippa på 10 grader om inte mer.

3090 har ju minnesmoduler på båda sidorna om PCBn och grafikkortets fläktar kan kyla de på samma sida rätt bra men de på andra sidan under backplaten kyls bara indirekt av fläktarna och har ju annars bara lite passiv kylning via backplaten av dels det som strålar ut från den och dels genom direktkontakt med luften som väldigt försiktigt kommer röra sig därifrån.

Kylflänsarna... tror jag kommer hjälpa några grader till men inte lika stor effekt som fläktarna i sig.