Permalänk
Avstängd

Ånggryta eller ånginsats?

Jag funderar på vad som kan vara bäst/mest hållbart mellan ånggryta och ånginsats om man vill ångkoka vissa livsmedel som exempelvis frysta grönsaker.

Jag kikade först på ånginsats på IKEA under deras "KLOCKREN"-serie och där står det att den skall tåla maskindisk men samtidigt läste jag i en recension att det blev rost på den efter första maskindisk och då är det av "rostfritt stål" som material.

Hur kan rostfritt stål rosta som? Är det så att dess rostbeständighet trots allt har en gräns innan skyddet försvinner på grund av vatten-/fuktnötning?

Hursomhelst så undrar jag om en ånggryta kan vara av bättre kvalité än en ånginsats. Jag tänker mig att jag kokar pasta i vattnet och så får ångan koka frysta grönsaker.

Finns det något bra märke för ånggrytor/ånginsatser som professionella kockar skulle rekommendera om de skall användas regelbundet? Typ varje dag. Jag är helt oinsatt i matlagningsredskapsvärlden!

/ AplAy.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

Jag vet inte något om professionella ånggrytor men jag ångkokar grönsaker varje dag. Om våran 10 år gamla riskkokare från Biltema är ledig blir det i den. Annar kör jag med en vanlig sil/durkslag i en kastrul med lite vatten i och ett glaslock på.

Resultatet blir detsamma. Gott och nyttigt.

https://www.ikea.com/se/sv/p/idealisk-sil-rostfritt-stal-9611...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xSean145:

Jag vet inte något om professionella ånggrytor men jag ångkokar grönsaker varje dag. Om våran 10 år gamla riskkokare från Biltema är ledig blir det i den. Annar kör jag med en vanlig sil/durkslag i en kastrul med lite vatten i och ett glaslock på.

Resultatet blir detsamma. Gott och nyttigt.

https://www.ikea.com/se/sv/p/idealisk-sil-rostfritt-stal-9611...

Ja just det, det är ju samma princip. Det enda jag funderade på med silar var om de inte riskerar att böjas (främst handtaget) av den konstanta ångvärmen? Men den där silen du länkat har pallat ångvärmen hittills? Hur länge brukar du ångkoka dina grönsaker då från och med det börjat ånga uppåt mot grönsakerna?

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Ja just det, det är ju samma princip. Det enda jag funderade på med silar var om de inte riskerar att böjas (främst handtaget) av den konstanta ångvärmen? Men den där silen du länkat har pallat ångvärmen hittills? Hur länge brukar du ångkoka dina grönsaker då från och med det börjat ånga uppåt mot grönsakerna?

Hur skulle handtaget böjas av ånga med temp <= 100°C?

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Ja just det, det är ju samma princip. Det enda jag funderade på med silar var om de inte riskerar att böjas (främst handtaget) av den konstanta ångvärmen? Men den där silen du länkat har pallat ångvärmen hittills? Hur länge brukar du ångkoka dina grönsaker då från och med det börjat ånga uppåt mot grönsakerna?

Du menar att rostfritt stål inte skulle klara av 100 Celsius? Eller vad är frågan? Du ångkokar ju inte 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan 365 dagar om året... MEN. Även om du hade gjort det så bryr sig inte rostfritt stål vidare något om det. De flesta rostfria stål börjar smälta runt 1350 grader. De börjar bli mjuka nära sina smältpunkter. 100 gradigt vatten..? Njae.

Visa signatur

Ignorance is voluntary misfortune.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag kikade först på ånginsats på IKEA under deras "KLOCKREN"-serie och där står det att den skall tåla maskindisk men samtidigt läste jag i en recension att det blev rost på den efter första maskindisk och då är det av "rostfritt stål" som material.

Hur kan rostfritt stål rosta som? Är det så att dess rostbeständighet trots allt har en gräns innan skyddet försvinner på grund av vatten-/fuktnötning?

Bullshit. Jag använder den i Airfryer en gång i veckan för att göra dumplings, kör den sedan i diskmaskinen -- nog haft den i 18 månader, körd i diskmaskin minst 50 gånger -- ingen rost här.

Visa signatur

Asus B550E-Gaming / Ryzen 5900X stock / Corsair Vengeance 32GB 3600 MHz CL18 /
ASUS TUF 4080 Gaming OC / Samsung 980 PRO 2TB PCI-Ev4 + 2TB WD Black NVME PCI-Ev3 / Corsair RM850x v2 / Acer Predator XB273UGX 1440p 270 Hz G-Sync / Phantek P500A / Arctic Cooling LF II 240mm / Evo 4 / Sennheiser IE 300 / Rode NT1-A
Synology 1621+ 6*16 / 1513+ 5*8 / LG CX 65" / XBox Series X
Ownit > Bahnhof

Permalänk
Skrivet av AplAy:

Hur kan rostfritt stål rosta som? Är det så att dess rostbeständighet trots allt har en gräns innan skyddet försvinner på grund av vatten-/fuktnötning?

/ AplAy.

Det har inget med nötning att göra iaf.

Antingen så innehåller det rostfria stålet föroreningar/partiklar som inte är rostfria, eller så är det diskmaskinens diskmedel som korroderar stålet mer än vad exempelvis handdiskmedel skulle göra.
Rostfritt stål är alltid en legering med minst 10% krom (därav benämningen kromstål i vissa sammanhang antar jag) som är lika rostfri rakt igenom, även om du repar den eller sågar rakt igenom så är stålet lika rostfritt ändå. Beroende på hur rostfritt stålet ska vara så tillsätts olika mängd av krom/nickel och andra tillsatser och det blir alltså dyrare att göra exempelvis syrafast stål jämfört med enklare rostfritt till våra bestick.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av KroesusSork:

Bullshit. Jag använder den i Airfryer en gång i veckan för att göra dumplings, kör den sedan i diskmaskinen -- nog haft den i 18 månader, körd i diskmaskin minst 50 gånger -- ingen rost här.

Jag förstår. Jag blev bara förvånad över någon som recenserat att deras ånginsats blivit rostig efter redan första diskmaskinskörningen vilket jag antar då kan ha berott på för starkt diskmaskinsmedel?

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zizoor:

Du menar att rostfritt stål inte skulle klara av 100 Celsius? Eller vad är frågan? Du ångkokar ju inte 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan 365 dagar om året... MEN. Även om du hade gjort det så bryr sig inte rostfritt stål vidare något om det. De flesta rostfria stål börjar smälta runt 1350 grader. De börjar bli mjuka nära sina smältpunkter. 100 gradigt vatten..? Njae.

Haha ja, då förstår jag. Så att tillaga vid vulkan är inte att rekommendera?!

Har du någon aning om att ångkoka torkad pasta? När jag googlat om det så verkar man ska lägga pastan först i blöt för att sedan ta den blöta pastan och ångkoka den? Tänkte prova att ångkoka fullkornsmakaroner torkade från Kungsörnen.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av AplAy:

Jag funderar på vad som kan vara bäst/mest hållbart mellan ånggryta och ånginsats om man vill ångkoka vissa livsmedel som exempelvis frysta grönsaker.

Jag kikade först på ånginsats på IKEA under deras "KLOCKREN"-serie och där står det att den skall tåla maskindisk men samtidigt läste jag i en recension att det blev rost på den efter första maskindisk och då är det av "rostfritt stål" som material.

Hur kan rostfritt stål rosta som? Är det så att dess rostbeständighet trots allt har en gräns innan skyddet försvinner på grund av vatten-/fuktnötning?

Hursomhelst så undrar jag om en ånggryta kan vara av bättre kvalité än en ånginsats. Jag tänker mig att jag kokar pasta i vattnet och så får ångan koka frysta grönsaker.

Finns det något bra märke för ånggrytor/ånginsatser som professionella kockar skulle rekommendera om de skall användas regelbundet? Typ varje dag. Jag är helt oinsatt i matlagningsredskapsvärlden!

/ AplAy.

Rostfria saker rostar också men allt beror på vilken grad av rostfritt det är.
Vad det gäller att vissa personer får väldigt snabb rost på sina produkter när de kört dem i diskmaskinen så kan det också bero på att det finns andra rostiga saker i diskmaskinen så rosten helt enkelt smittar av sig. Kanske kan det också bero på vilket diskmedel man använder sig av.

Jag har saxar (Ja, jag är lat ibland), matbestick osv som ska vara av rostfritt stål eller ädelstål men som har fått en del små rostangrepp/rostmärken efter at de körts i diskmaskinen. Är Fiskars saxar och bestick från Solingen så är inte något skräp.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Har du någon aning om att ångkoka torkad pasta? När jag googlat om det så verkar man ska lägga pastan först i blöt för att sedan ta den blöta pastan och ångkoka den? Tänkte prova att ångkoka fullkornsmakaroner torkade från Kungsörnen.

varför skulle du vlija ångkoka pasta? det känns inte som en bra idé tycker jag. Kan nog bli en klistrig klump av det hela.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Ja just det, det är ju samma princip. Det enda jag funderade på med silar var om de inte riskerar att böjas (främst handtaget) av den konstanta ångvärmen? Men den där silen du länkat har pallat ångvärmen hittills? Hur länge brukar du ångkoka dina grönsaker då från och med det börjat ånga uppåt mot grönsakerna?

Handtaget har inte böjt sig något alls men själva silen kan ju bli lite knöglig om man är hårdhänt med den. Dessutom så får det inte plats mer än 1 stor portion i dom. Frugan lagar till och med glutenris (aka Thai Sticky Rice) i den.
Den där KLOCKREN som du nämnde verkar ju vara gjord för att användas som ångkokare. Har faktiskt inte ens sett den i deras sortiment först än nu. Ett krav är ju att man har en kastrull med rätt diameter till den.

Hur länge jag ångkokar grönsakerna är väll olika beroende på tjocklek och så. Jag gillar när dom fortfarande är lite krispiga medans frugan gillar när dom är så mjuka att dom blir helt mosiga. Det ska inte ta mer än 10-15 min, man får prova sig fram och se hur man gillar dom.
Det är också jätteviktigt att hålla ett öga på kastrullen så man inte startar en eld genom att låta den gå torr. Det är lätt hänt med tanke på att man bara fyller botten med några centimeter vatten.