Tips om återställning av korrupta bildfiler

Permalänk
Medlem

Tips om återställning av korrupta bildfiler

Har 150 bilder som är korrupta, ligger på en lös disk var innehåll jag kopierat över så jag kör inte direkt mot disken jag fått. De kommer ursprungligen från en Canon kamera, oklart vilken, och tillhör en kollega som vänt sig till mig för lite hjälp med detta.

Kört Recuva och Ontrack recovery program för att se om det går att återställa filerna, men jag misstänker att de blivit kopierade mer än en gång från det ursprungliga minneskortet. Med andra ord har jag inte den ursprungliga källan.

Det är inte första gången jag återställer filer från diskar som klyddat eller datorer som kraschat så det är i sig inget nytt och något jag känner till en del om, men jag har ingen sektor-för-sector kopiering gjord och jag känner inte till just bildfiler så bra, kan man hitta på något annat för att "laga" dem, kanske någon funktion i PS eller Gimp? Något specialfilter?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Hur blev filerna korrupta? Var de intakta på disken du pratar om, och sen hände något med disken? Om filerna t.ex. blivit överskrivna så kan det hända att återställningsprogram hittar dem genom rester i filtabellen, men själva datan är i så fall borta och filerna kommer bara innehålla skräp.

Men det är annars svårt att säga något utan tillgång till någon av filerna att titta på, men eftersom det rör sig om foton så kan jag förstå om du inte vill dela med dig av dem.

Permalänk
Medlem

Vet inte hur filerna blev korrupta. Datorkrasch, jag fick HDD två år senare, hur hanteringen varit innan jag blev inblandad vet jag inte. De har inte blivit överskrivna på den disken jag har fått (enligt ägaren) . Tror man måste ha fatt i original disken för att få tag i den ursprungliga datan, vilket jag inte har.

Kan säga så mycket om filerna att thumbnails ser ok ut, det är originalstorleken som är korrupt. Horisontella band över bilderna, avvikande färger i mest grönt och gult, också det horisontellt.

Kanske detta är relevant: https://alkiratech.tripod.com/jpegcorruption/ vissa av bilderna, tex denna, visar liknande fel:

Visa signatur