Schack-kanal på Youtube flaggas som hatisk av röstigenkänning

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det handlar om klasskamp och inte rasism, kronan, kyrkan och bönderna slåss och så blandar man även in lite djurplågeri för att krydda det.

Oooh! Har dom gjort en remake av schack!? Låter spännande. Var ju riktigt trist i originalutförande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Ja, det är faktiskt viktigt att låta alla uttrycka sig, annars kan man inte utsätta dem för konkurrerande idéer och försöka förändra dem. Eller bli förändrad själv. Man tror att man har så jävla rätt ibland, men så är man ute och cyklar. Tror du att du har rätt i allt?

Jag vill inte heller behöva barnvakta dåliga åsikter på Youtube (fast det börjar närma sig det på Sweclockers, tydligen...). Youtube är en privat plattform, där admin lyckligtvis bestämt ramarna för vad som diskuteras. Precis som Sweclockers. Bra, tycker jag.

"Det fria ordet" utnyttjas ofta av dom med de hemskaste åsikterna, jag hoppas att så inte är fallet här (i den här tråden).

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem
Skrivet av superapan:

Du menar alltså det är viktigast att låta ryska trollfabriker eller vit makt få sitt fria ord fram på Youtube? Tycker du verkligen att Youtube måste tillåta alla åsikter?

Jag anser det, genom att plocka bort dem så skapar vi bara fler åsiktskorridorer där begreppet "det fria ordet" urholkas eftersom färre och färre åsikter kommer tillåtas tills bara en åsikt tillåts. Isåfall är det bättre att flagga materialet som kontroversiellt och därmed undviker vi att driva de mer obehagliga åsikterna under jorden där risken är större att fler radikaliseras eftersom dessa åsikter, oavsett hur vidriga, aldrig utmanas av någon där. När såg du sist politiska meningsmotståndare behandla varandra som människor istället för någon som skulle tystas eller försvinna?

Utmanar vi våra meningsmotståndare genom dialog istället för att skrika åt varandra, demonisera och bedriva karaktärsmord eller raderingskultur (cancel culture) så skapar vi ett sundare diskussionsklimat för alla.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem

Det var bättre förr.

Visa signatur

Laptop 1: MB Pro m1
Laptop 2: MSI GT73VR TITAN
PC: gtx 1070 - 4770k

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av TuHack:

Oooh! Har dom gjort en remake av schack!? Låter spännande. Var ju riktigt trist i originalutförande.

Nejdå, se bara hur den onda drottningen lönnmördar en bondesoldat, tydlig klasskamp

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Moderator
Forumledare
Skrivet av Stefflo:

Det börjar gå till absurdum vad som är rasistiskt och stötande i världen. Denna gång är det en dator men många gånger är det vi människor som på något konstigt sätt kan få vad som helst att bli rasistiskt.
Vi har exempelvis Frölunda Indians som valt att ta bort indians för att det kan stöta sig med indianerna. Det finns fler svenska och utländska lag i olika sporter som tagit bort delar av sina namn för att de kan vara stötande.
Hur kan egentligen Minnesota Vikings fortfarande få heta Vikings, de borde stryka detta då vi nordbor känner oss kränkta

Detta är ett farligt ämne att diskutera på detta forum men jag tycker hela världen tycks vara väldigt lättkränkta nu för tiden.

Men...är det inte lika lättkränkt att bli kränkt för att ett lag byter namn? 🤔

Som tur är så handlar inte artikeln om att någon blivit kränkt utan en oslipad ”AI” som strulat lite, som tur är

Visa signatur

Forumets regler | Har du synpunkter på hur vi modererar? Kontakta SweClockers/moderatorerna

Jag stavar som en kratta

Gillar lök på discord

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Almtom:

Vem ska ha makten att avgöra vad som är ”rätt” och fel åsikt?
I ett fritt samhälle måste man acceptera och skydda människors rätt att ha och uttrycka åsikter man själv tycker är helt vidriga...

Jaja visst.
Men att själv föra fram grejerna - det får man. Det är inte något problem här. Prata med vännner, arbetskamrater och skrik på torget om du så önskar. Den rätten är ohotad.

Att däremot kräva att andra ska publicera ens grejer är inte lika givet. Det är att be någon annan att göra jobb åt en.
Ungefär som att jag ber dig att ha mina politiska åsikter i din signatur.
Och ja, här känner iaf jag att det borde man kunna få säga nej tack till.

När man lägger ut saker på youtube - eller skriver på sweclockers för den delen så ber man någon annan att göra ett uppdrag åt en. De får tacka nej om de inte vill ha uppdraget.
Märk väl att publiceringsplattformen också är en del av företagens produkt. Lägger någon ut rasism i exempelvis sweclockers så påverkas sweclockers som produkt av det. Och ja - att företag har ett intresse i utformningen av sin produkt är kanske inte jättekonstigt egentligen.
Så det finns ett liknande intresse av att du önskar få styra över din egen forumsignatur och att publiceringsplattformar önskar styra över hur de marknadsförs och vilken typ av innehåll de önskar ha och inte önskar ha. Det är en del av vad varumärket är.

Jag tycker nog i grunden att det är rimligt att tidningsredaktioner kan få välja vilka artiklar de önskar publicera och vilken inriktning de önskar ha, att bokförlag fortfarande själva kan få tacka ja och nej till vilka böcker de önskar ge ut och att forum ska kunna ha uppföranderegler kring vad som får publiceras som styr vad de önskar ha för innehåll och vad de önskar vara för plattformar.

Så har det trots allt alltid sett ut - och det har vi kunnat ha samtidigt som vi har yttrandefrihet. Det här tycker jag ändå är tänkvärt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Schack är ju ett spel som kräver en hel del tänkande för att bemästra. I dagens Tiktok samhälle där folk bara kan koncentrera sig 60 sekunder i taget så kan jag förstå att det spelet behöver förbjudas. Det är ju djupt kränkande för snöflingorna att vissa människor skulle visa sig ha mer fallenhet för det än andra.

Bara spel som etablissemanget kan tjäna pengar på borde vara tillåtet, såsom triss och bingolotto.

(OBS! Detta inlägg innehåller en släng av ironi)

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Snöflingorna här är väl alla som blir upprörda över att en schack-kanal på youtube flaggats som rasistisk av en algoritm?

Visst är det så.

Förslagsvis handlar det om människor som sitter och väntar på sådana här nyheter och har det som bränsle för att hata, framför allt om det gäller hudfärg och minoriteter.
Även att de vill komplettera med sin egen sanning och bas i alternativfakta, propagandafantasier.

Om en människa väljer sina specifika politiska källor och är fakta resistent för fakta som inte faller i deras smak, där kommer inga legitima vetenskapliga fakta hjälpa dom heller.

De måste inse själv och ha ett intresse att vilja resonera utifrån andras perspektiv och livssituationer, vilket inte existerar i tex vissa politiska ideologer.

Permalänk
Medlem

Många år sedan det togs upp.
Igen alltså. Suck.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DevilsDad:

Det är en rimlig utgångspunkt. Men hur bör då Sweclockers betraktas som har både redaktionellt innehåll och ett forum? Och får jag då inte lov att skapa en social-mediaplattform som inriktar sig till min godtyckliga sekt där vi får lov att diskutera våra harmlösa potatisritualer i fred?

Inte för att jag har mycket till övers för religiösa organisationer, men det finns ett väldigt stort värde i att kunna skapa utrymmen för olika minoriteter att konversera i en trygg miljö.

I mitt tycke så är inte Sweclockers en plattform, utan man har en redaktion, som du nämnde, för deras nyheter. Sedan så har man moderator som ansvarar för forumet och plockar bort/modererar det innehållet så det är i linje med sweclockers egna regler (inte baserat på någon lag).

Tror du har missuppfattat vad jag menar är en plattform/tjänsteleverantör.

Absolut får du skapa en tjänst/sida för vilken åsiktskorridor som du vill. Men så fort du är där och modererar innehållet utifrån dina egna regler och inte baserat på en lag, så är du inte längre en tjänsteleverantör/plattform utan en redaktionell sida.
Vi kan ta bahnhof som ett exempel, de är en tjänsteleverantör där de tillgodoser en internetuppkoppling åt sina kunder. De styr inte innehållet som deras kunder ser och kan ta del av, om inte en domstol/lag har sagt åt dom.
Sen så klart får dom ha regler för andra saker så som betalning etc etc men det är en helt annan femma.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av nikwad:

I mitt tycke så är inte Sweclockers en plattform, utan man har en redaktion, som du nämnde, för deras nyheter. Sedan så har man moderator som ansvarar för forumet och plockar bort/modererar det innehållet så det är i linje med sweclockers egna regler (inte baserat på någon lag).

Tror du har missuppfattat vad jag menar är en plattform/tjänsteleverantör.

Absolut får du skapa en sida för vilken åsiktskorridor som du vill. Men så fort du är där och modererar innehållet utifrån dina egna regler och inte baserat på en lag, så är du inte längre en tjänsteleverantör/plattform utan en redaktionell sida.

Fast nä. En redaktion definieras väl inte av att man har moderatorer. SVT är en redaktion och de har inte ens något forum. Det är inte riktigt moderatorrollen som definierar det här.
Och ett forum med regler utan en redaktion blir väl knappast redaktionell av att förbjuda porr heller.
Jag har nog lite svårt för den avgränsningen.

Skrivet av nikwad:

Vi kan ta bahnhof som ett exempel, de är en tjänsteleverantör där de tillgodoser en internetuppkoppling åt sina kunder. De styr inte innehållet som deras kunder ser och kan ta del av, om inte en domstol/lag har sagt åt dom.
Sen så klart får dom ha regler för andra saker så som betalning etc etc men det är en helt annan femma.

Ja nä men en tjänst som flyttar paket där innehållet inte spelar någon roll för tjänsten de utför blir en dålig jämförelse.
Bahnhof eller postnord få samma betalt - får samma anseende och har samma uppdrag om de flyttar bly, elefantbajs eller rasistsymboler (jaja - bahnhof skickar inte så ofta elefantbajs i sin fiber kanske - but you get the point). Det spelar ingen roll för företaget eller produkten.
Det är väsenskilt från forum. Innehållet i forumet ÄR produkten. Om någon postar rasism på sweclockers eller youtube så påverkas ju deras varumärke och anseende av det innehållet. Vad folk tillåts publicera påverkar alltså produkten och företaget. Det här är viktigt att förstå.
För företag har ofta ett intresse i utformningen av företagets produkter. För en leverantör som anonymt tar något från a till b spelar innehållet ingen roll. För en publiceringsplattform spelar innehållet ALL roll. Det är helt avgörande.

Om bahnhof och posten däremot tagit emot trafik och istället för att föra den vidare postat allt innnehåll på sina respektive hemsidor så hade det liknat upplägget lite mer. Men så ser det ju inte riktigt ut.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Så går det när man har en AI som inte förstår kontext utan bara lyssnar efter nyckelord. Framtida AI kommer att vara bättre. Och problemet kommer att försvinna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Absolut, YouTube skall inte kunna agera åsiktspolis.
Det skall inte någon plattform tillåtas att göra, det är upp till lagstiftningen i respektive land att reglera vad som är tillåtet.

Den typen av system fungerar bara i totalitära stater, Nordkorea, Kina och Ryssland kan jag rekommendera som hemort, där reglerar staterna och inte företagen vad som får finnas på internet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av superapan:

Problemet att en platform med fria åsikter drunknar i hat.
Ingen kommer göra videos över hur bra allt känns, eller hur mycket jag tycker om min granne. Men väldigt många kommer göra videos över hur mycket dom hatar det ena eller det andra, den känslan är mycket starkare.

hat™

Permalänk
Medlem
Skrivet av nikwad:

I mitt tycke så är inte Sweclockers en plattform, utan man har en redaktion, som du nämnde, för deras nyheter. Sedan så har man moderator som ansvarar för forumet och plockar bort/modererar det innehållet så det är i linje med sweclockers egna regler (inte baserat på någon lag).

Men så fort du är där och modererar innehållet utifrån dina egna regler och inte baserat på en lag, så är du inte längre en tjänsteleverantör/plattform utan en redaktionell sida.

Och med detta så omfattas de av lagen på så vis att de (Swec-redaktionen) är ansvariga för att se till att det inte förekommer diskriminering i form av hets mot folkgrupp m.m.

https://statensmedierad.se/larommedier/juridikochmedier/veman...
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...

Citat:

Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor
Skyldighet att ta bort vissa meddelanden
5 § Om en användare sänder in ett meddelande till en elektronisk anslagstavla ska den som tillhandahåller tjänsten ta bort meddelandet från tjänsten eller på annat sätt förhindra vidare spridning av meddelandet, om
1. meddelandets innehåll uppenbart är sådant som avses i bestämmelserna om
a) olaga hot i 4 kap. 5 § brottsbalken,
b) olaga integritetsintrång i 4 kap. 6 c § brottsbalken,
c) uppvigling i 16 kap. 5 § brottsbalken,
d) hets mot folkgrupp i 16 kap. 8 § brottsbalken,
e) barnpornografibrott i 16 kap. 10 a § brottsbalken,
f) olaga våldsskildring i 16 kap. 10 c § brottsbalken, eller
g) offentlig uppmaning i 3 § lagen (2010:299) om straff för offentlig

Skrivet av Pirum:

AI har en bit att gå, men det här är bara en barnsjukdom. Inget ett bli upprörd över. Vi kommer att få se mycket mer sånt framöver, när AI tycks bekräfta fördomar (delvis för att de kanske råkar vara sanna).

Det är lätt att uttrycka sig så om en är på "rätt sida av förtryckarens" förtryck. Annat är det om en är på andra sidan, det kan även jag som priviligerad inse. Vad som är poängen med att det uppmärksammas är att visst i detta fall så är det relativt harmlöst men med den breda applicering som AI idag har kan det få riktigt dåliga konsekvenser om mänsklig översyn inte sker.

En AIs svaga punkter är dels programmerarna och deras fördomar samt begränsad/onyanserad träningsdata.

Skulle detsamma ske med ex. Försäkringskassans eller Arbetsförmedlingens system vilka börjat applicera AI så kan det få jobbiga till synes systematiska problem för underrepresenterade grupperingar av människor om ingen genomskådar problemet. Därmed skulle det bli anpassa dig efter arbiträra okända regler eller ställ dig utanför systemet utan hjälp.

Visa signatur

🛜🫀: HP ProDesk 400 G3, i5 6500, 8GB DDR4, Intel X520-DA2
🐳🐧: AMD R5 3600 | Google Coral.ai | ASRock X570D4U-2L2T | Silverstone CS381 | 80GB DDR4 | 8 HDD BTRFS RAID1
⌨️🎮: R9 3900X | RTX 2080 LC | Acer XF270HUA | 96GB @ 3200 | MSI X570 MPG G EDGE WIFI | CORSAIR C70
🎞🎶: LG OLED55C8 | Epson TW3200 | Onkyo TX-NR646 | Infinity Reference 61/51 mk2 | Shield TV V2 | minhembio.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oegat:

Något som alltid är värt att påpeka när diskussionen om "censur" och youtube, facebook mfl. kommer upp. Att de filtrerar baserat på vissa sorters innehåll (barnporr, rasism mm) i vissa fall är en pytteliten sak jämfört med den massiva, ständigt närvarande censuren som är inbyggd i deras affärsmodell: att du ska serveras material (och åsikter) som just du vill se mer av, och slippa höra/se åsikter/material som just du inte vill höra.

Detta eftersom de posts du ser på facebook, och de klipp som dyker upp i dina rekommendationer på youtube, är resultatet av en algoritm som försöker förutsäga vad för typ av innehåll du mest troligt kommer att klicka på. Det spelar ingen roll om just dina åsikter är "mainstream" eller "fringe", oavsett vem du är så kommer nätverken att ge dig intrycket att just dina åsikter är långt mer populära än vad de är.

Den censuren är inte bara massiv, den är också långt farligare eftersom den inte syns - det är därför folk bara klagar på plattformarnas censur i de enstaka fall när något blir bortplockat.

Det gör också detta omöjligt:
Detta är det bästa, och hur meningsutbyte fungerat normalt under mer eller mindre hela mänsklighetens historia. Men om man knappt får se avvikande åsikter i sitt flöde så kommer de bättre åsikterna också att drunkna där. Plattformarna har redan censurerat de bättre åsikterna, och då lägger de till ytterligare filter för en liten klass av "officiellt" stötande material, för att liksom ursäkta sin affärsmodell.

+1,

Ännu mer farligt blir det när utfärdaren av algoritmen sedan sätter dit saker som du gillar, med ett strössel av det de vill få dig att gilla för att få dig att ändra åsikt.

Låt mig klargöra med ett exempel:

När jag började lyssna på spotify så lyssnade jag i princip uteslutande på musik av genren rock. När Spotify började göra egna spellistor åt mig så var det till en början uteslutande rockmusik. Därefter blev det rock med inslag av country. Så småningom började jag vänja mig vid att lyssna på mer och mer countryinfluerade rocklåtar. Nästa steg var ren country med rockinslag, när det hade normaliserats blev det musik med enbart countryinfluenser och jag var nu helt plötsligt en countrylyssnare mer än vad jag lyssnade på rockmusik.

Givetvis kan det vara så att jag hade en försmak för country från början, vilket spotify snappade upp, men som inte ens jag själv visste om, men för hypotesens skull så ser vi det som att spotify var intresserade av att få mig att lyssna på country.

Likväl borde sociala medier/youtube/nyhetskanaler skifta de listorna som är anpassade efter "min" åsikt för att sakteligen få mig att ändra åsikt. Detta leder dock till en moralisk och filosofisk tvetydlighet. Ja, jag har "ändrat åsikt", men är det fel när jag nu faktiskt tycker något annorlunda? Eller är det skadligt att jag nu blivit "programmerad" att ändra åsikt? Vad är skillnaden mellan att blir "programmerad" att tycka något, eller att lyssna på en saklig debatt och därigenom ändra åsikt genom nya insikter?

Detta har inte jag svar på, men det är något som bör tas i beaktning och ett varningens finger som bör höjas allt högre när AI och Big Data blir allt mer aktuellt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av thom.g:

Folk är så vana vid att dessa tjänster finns o är gratis att de betraktas som rättigheter.

Tja när större delen av samhällets infrastruktur gör sig mer och mer beroende av dessa tjänster så har ju "Folk" snart inte jättemycket val.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FabriciusRex:

Så går det när man har en AI som inte förstår kontext utan bara lyssnar efter nyckelord. Framtida AI kommer att vara bättre. Och problemet kommer att försvinna.

Ja
På svenska hade det översatts till, för dem som inte spelar Schack då. Vill du dra första dragen eller vara den som startar efter första draget.
Det är samma sak i GO. Vem startar av oss där gör man lite annorlunda där. Men båda har svart och vitt. Kontrastfärger. Var lite svårt på Gameboy att spela othello annars. Har delvis med ögonen att göra, kontraster. Men Googles AI system är som det är. Snarare skriptsystem.

Och som du skrev då de inser att den gör en massa fel så löser man det. Snabbt eller långsamt.

Sen så är Schack ett av de äldsta krigsspelen vi känner till. Återspeglar delvis hur vissa ansåg om bönder men jag har inte förståt det som att ljus eller mörk var rasistiskt. Ett av de finare borden jag spelat på hade Silver lackerade och mörk Marmor lackerade Mörka pjäser och platserna på bordet guld och silverfärgade. Jag brukar föredra att starta som svart. Ger mig lite mer tid att tänka och se vad vita/ljusa pjäserna har tänkt sig.

En annan sak är att man gör pjäserna förhand i trä och då blir ett ljust träslag och ett mörkt också en bra match.

Sund att jag är sämre på Schack än att stava.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Avstängd

Nu för tiden är allt rasistiskt, men självklart så skulle inte "vit mot svart" vara rasistiskt.

AI kommer stå för all övervakning, den kunde används något bättre syfte istället.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Medlem

Man borde ta bort dom Vita rutorna och pjäserna ifrån shackbrädet imo, har alltid kännt att vita laget varit lite rasistiska.

Kanske rosa istället?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viochee:

Ptja, skulle folk få lägga upp olagliga saker och det fick ligga där tills respektive land har agerat om vad som är lagligt och olagligt skulle dels alla länders rättssystem vara helt överbelastade samt att ingen skulle vilja ha sin reklam på dessa plattformar, Youtube m.m är ingen mänsklig rättighet, vill folk sprida sina budskap som inte är tillåtet på Youtube m.m får man helt enkelt göra som förr i tiden, ut på stan med ett plakat och mikrofon

Fast eftersom lagar skiljer sig från olika länder och plattformen är global så är det inte så lätt att säga att "du får inte lägga upp olagligt material". Vissa stater i USA samt Kanada har ju legaliserat cannabis så då borde det inte vara något problem för någon att starta en kanal som är helt fokuseras på cannabisrökning och graderar samt rekommenderar olika typer av cannabis samt uppträder tydligt höga i videon. Det är ju sådant vi här i Sverige och andra delar av USA tycker är olagligt och vill ha bort från plattformen.

Permalänk
Medlem

Som någon nämnde tidigare, exakt allt handlar om pengar. Även om det är mer kärlek än hat på Youtube så är det inte direkt några stora trollmaskinerier bakom icke hatiska videos. YouTube finansiering sker i förmodligen extremt överväldigande del av reklam. Hade 90% av världen varit rasister så hade det vart lugnt med sådant innehåll för Youtube så de gjort pengar på det. Nu vill inte stora spendera se sin reklam i sådant innehåll.

Sedan nämnde någon att de ska följa landets lagar. Vilket YouTube gör eller i alla fall de firmor som opererar i Kina, där säger lagen censur. Det är inte heller så poppis.

Hur omogen deras algoritmer och maskininlärning än är. Så är det förmodligen några tusen gånger effektivare än människor.

Antar att detta inte är forumet f.att diskutera varför just hat där mycket av språket går ut på att skada andra människor är yttrandefrihet.
I Österrike och Tyskland är t.e.x hakkorset olagligt. Just för vad det stod för, och fortfarande står för. Att bära det innebär att man propagerar för andra människors mindre värde, att det är okej att behandlas som djur. Detta är inte yttrandefrihet. Tror vissa fått det om bakfoten.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Paydaye:

Man borde ta bort dom Vita rutorna på shackbrädet imo, har alltid kännt att vita laget varit lite rasistiska.

Kanske rosa istället?

Eller gör dem svarta också. Om man får spinna vidare på ett lite onödigt sidospår.
Skulle det funka rent spelmässigt?
Ja då!

Det finns inget mer ikoniskt för det mönstret än just schack. Schackrutigt beskriver vi det mönstret till och detta uttryck tillämpas på massa andra grejer.
Och ändå har det mönstret ingen reell funktion i spelet. Det är en kosmetisk detalj och spelet hade kunnat utvecklas utan olika färger på brädet.
Ja, det blir lättare att se löpares linjer, men det är knappast ett krav för att kunna spela.

Mind blown huh?

Aja. Det här hade inget med nyheten att göra. Ändra för tusan inte på schackbrädet till enfärgat haha!

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Fast nä. En redaktion definieras väl inte av att man har moderatorer. SVT är en redaktion och de har inte ens något forum. Det är inte riktigt moderatorrollen som definierar det här.
Och ett forum med regler utan en redaktion blir väl knappast redaktionell av att förbjuda porr heller.
Jag har nog lite svårt för den avgränsningen.

Det jag skrev var att sweclockers har en redaktion för sina nyheter och deras publicerade material. Sedan så har man moderator för deras forum.
Får be om ursäkt om jag skriver slarvigt och det är svårt att förstå.
Det sweclockers moderator är skyldiga enligt lag är reglerat i "Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor", allt annat är deras egna regler.

Skrivet av Söderbäck:

Ja nä men en tjänst som flyttar paket där innehållet inte spelar någon roll för tjänsten de utför blir en dålig jämförelse.
Bahnhof eller postnord få samma betalt - får samma anseende och har samma uppdrag om de flyttar bly, elefantbajs eller rasistsymboler (jaja - bahnhof skickar inte så ofta elefantbajs i sin fiber kanske - but you get the point). Det spelar ingen roll för företaget eller produkten.
Det är väsenskilt från forum. Innehållet i forumet ÄR produkten. Om någon postar rasism på sweclockers eller youtube så påverkas ju deras varumärke och anseende av det innehållet. Vad folk tillåts publicera påverkar alltså produkten och företaget. Det här är viktigt att förstå.
För företag har ofta ett intresse i utformningen av företagets produkter. För en leverantör som anonymt tar något från a till b spelar innehållet ingen roll. För en publiceringsplattform spelar innehållet ALL roll. Det är helt avgörande.

Om bahnhof och posten däremot tagit emot trafik och istället för att föra den vidare postat allt innnehåll på sina respektive hemsidor så hade det liknat upplägget lite mer. Men så ser det ju inte riktigt ut.

Det jag försöker skilja på är vad en tjänsteplattform och en publiceringsplattform är för något.
Detta är väl en egentligen är en större skillnad främst i USA där publiceringsplattformar/socialmedier har åtnjutit ansvarsfrihet likt tjänsteleverantörer för vad deras användare publicerar så länge de plockar bort innehåll som är olagligt.

Men absolut är jag överens med dig om att Företag får bestämma vad som finns på deras sida/tjänst, men då ska de vara ansvariga för det också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jaja visst.
Men att själv föra fram grejerna - det får man. Det är inte något problem här. Prata med vännner, arbetskamrater och skrik på torget om du så önskar. Den rätten är ohotad.

Att däremot kräva att andra ska publicera ens grejer är inte lika givet. Det är att be någon annan att göra jobb åt en.
Ungefär som att jag ber dig att ha mina politiska åsikter i din signatur.
Och ja, här känner iaf jag att det borde man kunna få säga nej tack till.

När man lägger ut saker på youtube - eller skriver på sweclockers för den delen så ber man någon annan att göra ett uppdrag åt en. De får tacka nej om de inte vill ha uppdraget.
Märk väl att publiceringsplattformen också är en del av företagens produkt. Lägger någon ut rasism i exempelvis sweclockers så påverkas sweclockers som produkt av det. Och ja - att företag har ett intresse i utformningen av sin produkt är kanske inte jättekonstigt egentligen.
Så det finns ett liknande intresse av att du önskar få styra över din egen forumsignatur och att publiceringsplattformar önskar styra över hur de marknadsförs och vilken typ av innehåll de önskar ha och inte önskar ha. Det är en del av vad varumärket är.

Jag tycker nog i grunden att det är rimligt att tidningsredaktioner kan få välja vilka artiklar de önskar publicera och vilken inriktning de önskar ha, att bokförlag fortfarande själva kan få tacka ja och nej till vilka böcker de önskar ge ut och att forum ska kunna ha uppföranderegler kring vad som får publiceras som styr vad de önskar ha för innehåll och vad de önskar vara för plattformar.

Så har det trots allt alltid sett ut - och det har vi kunnat ha samtidigt som vi har yttrandefrihet. Det här tycker jag ändå är tänkvärt.

Jag förstår inte hur du tänker här. Anser du att Youtube är samma sak som en tidningsredaktion med hänseende till att de borde helt och fullt få bestämma sitt innehåll efter eget tycke? Borde då inte Youtube tvingas ha ett utgivaransvar som tidningar har och ta fullt ansvar för allt som publiceras på plattformen med hänseende till musik, film, bilder o.s.v.

En tidning kan åka dit för plagiat som publiceras, bli stämda för att ha använt en bild utan att betala, bli polisanmälda för kommentarer lämnade i artiklar till tidningen m.m.

Ska Youtube börja moderera innehåll helt efter egen linje, vilket tidningar gör så borde väl de också tvingas efterfölja alla regler som kommer med den friheten? Det går inte enligt mig att vara en plattform för alla att använda och sedan plocka bort det man själv inte vill ha där som inte bryter mot några regler annat än vissa kan uppfatta materialet som stötande eller att det är en obekväm åsikt, framför allt inte när nätjättarna är så pass stora att de styr hela samhällsdebatten och blivit en fast punkt för många av våra statliga inrättningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nikwad:

I mitt tycke så är inte Sweclockers en plattform, utan man har en redaktion, som du nämnde, för deras nyheter. Sedan så har man moderator som ansvarar för forumet och plockar bort/modererar det innehållet så det är i linje med sweclockers egna regler (inte baserat på någon lag).

Tror du har missuppfattat vad jag menar är en plattform/tjänsteleverantör.

Absolut får du skapa en tjänst/sida för vilken åsiktskorridor som du vill. Men så fort du är där och modererar innehållet utifrån dina egna regler och inte baserat på en lag, så är du inte längre en tjänsteleverantör/plattform utan en redaktionell sida.
Vi kan ta bahnhof som ett exempel, de är en tjänsteleverantör där de tillgodoser en internetuppkoppling åt sina kunder. De styr inte innehållet som deras kunder ser och kan ta del av, om inte en domstol/lag har sagt åt dom.
Sen så klart får dom ha regler för andra saker så som betalning etc etc men det är en helt annan femma.

Okej, så du anser inte tex Facebook vara en plattform/tjänsteleverantör? En så strikt definition tycker jag låter lite farligt med tanke på deras extremt starka ställning idag. Därav tycker jag inte det är helt uppenbart var gränsen bör gå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av superapan:

Du menar alltså det är viktigast att låta ryska trollfabriker eller vit makt få sitt fria ord fram på Youtube? Tycker du verkligen att Youtube måste tillåta alla åsikter?

Japp,så länge inget straffbart sägs.Eftersom Youtube mfl slipper ha ett utgivar ansvar på vad som skrivs där så ska de inte heller blanda sej i vad som skrivs så länge det håller sej inom lagens råmärken, ELLER så får dom göra som alla andra utgivare,ta redaktionellt ansvar och bestämma bäst dom vill vad som sägs/skrivs/sänds.Dom kan inte både äta kakan o ha den kvar som fallet är nu.

Visa signatur

Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy.

Permalänk
Medlem
Skrivet av leafbranch:

De måste inse själv och ha ett intresse att vilja resonera utifrån andras perspektiv och livssituationer, vilket inte existerar i tex vissa politiska ideologer.

Du menar vissa religoner

Visa signatur

Laptop 1: MB Pro m1
Laptop 2: MSI GT73VR TITAN
PC: gtx 1070 - 4770k

Permalänk

Youtube är farligt stora nu och har sedan länge tappat kontakten med sina användare.
Youtube är på sitt egna sätt en form av diktator.