Ah, imponerande att du lyckas få till non-stick yta trotts att du använder diskmedel på dina gjutjärn, har aldrig hört om detta tidigare. Min och många andras uppfattning är annars att gjutjärn och kolstol är jobbiga i början men när de byggt upp en fett ansamling i sina porer så fungerar de klart bättre även om de i många fall fortfarande inte kan jämföras med kemisk non-stick yta.
Jag pratade faktiskt om just detta med en kompis för någon vecka sen, jag hade då gett mig på gjutjärnet igen för att steka Felix Pytt men jag fick aldrig till någon riktig yta på pytten. Min kompis förstod inte problemet och körde ett test själv men mycket riktigt, även han fick inte till en riktig yta på pytten. Dessutom blev resultatet klart fettigare/oljigare än resultatet från teflon pannan där man inte tillsätter något alls.
Personligen tror jag att detta handlar mycket om vad man har för acceptans när det kommer till rengöring av järn samt mängden fett och olja i mat. Jag vill troligen ha renare järn och mindre fett/olja än vad ett gjutjärn eller kolstol innebär.
Värt att nämna, jag är uppenbarligen ingen expert men jag anser att jag har läst tillräkligt många artiklar och forum och gjort omfattande tester för att ha givet det ett helhjärtat försök. Även om det inte funkade så bra för min del så kan det mycket väl fungera utmärkt för någon anna. Jag anser att man absolut ska testa, kan man få det att fungera är det i min mening en no brainer.
Diskmedelsgrejen är något av en myt. Man blandar ihop faktiska fakta och antaganden lite tror jag. Diskmedel löser upp fett. Fettet är vad som gör pannan bra. Således kan man inte diska med diskmedel för då försvinner fett-ytan. Men det är inte fett som är ytan utan fettet polymeriseras och då är det inte längre känsligt för att diskas bort med diskmedel.
Jag fick också lära mig det från jag var liten, aldrig diskmedel i gjutjärn knappt ens vatten, bara torka ur med hushållspapper. Och det kommer från ett antal restaurangmänniskor i släkten. Sen läste jag på själv och gick ganska djupt, och testade, och kom fram till att det inte stämde alls. Sen diskar jag ändå inte pannan med diskmedel särskilt ofta, det brukar räcka att vispa ur den (de-glaze) med lite vatten för att sen torka ur och ställa på eftervärmen för att bli riktigt torr. Mina pannor håller bra. Däremot har jag tidigare haft problem när jag försökt "återuppliva" begagnade pannor och så, borsta med stålborste rejält och sen kurera dem med olja i ugnen, det har jag inte lyckats få till utan det lossnar flagor och så och pannan börjar till slut att rosta. Så nu skiter jag i det. Begagnad panna är bra, men jag rengör den inte mer än med diskmedel då och då precis som mina andra.