Permalänk
Medlem

Det här med moderkort igen

Hej,

Halft på allvar sitter jag och kollar på B550-moderkort för ett kommande Ryzenbygge (5900X). Nu har jag en tabell över ASUS B550-moderkort öppen och jag fattar ju knappt vad hälften av alla funktioner/egenskaper är eller hur viktiga de är: https://www.asus.com/microsite/motherboard/AMD-B550/doc/ASUS_...

Så jag tänkte att jag frågar här. Mest fokuserar jag på skillnaden mellan Asus ROG Strix B550-F (eller A, som väl är samma men med vitt) och Asus Prime B550-Plus. Ja, jag har googlat men utan att finna tillfredsställande svar.

Vad är Teamed power architecture? ROGen har "12+2" medan Prime inte har detta alls. Är det relevant för 5900X och spelande?

Vad är Optimem? ROGen har "Optimem II" medan Prime inte har detta alls. Är det relevant för 5900X och spel?

Vad är det för skillnad på Ethernet "Intel I225-V 2.5 Gb" och "Realtek RTL8111H 1Gb"? Jag antar att siffran anger någon maxhastighet. Är det hastigheten på porten? Då antar jag att det inte är någon skillnad om man sitter på en 50 Mb uppkoppling... Kan det finnas kvalitetsskillnader eller liknande?

Kommer jag att märka skillnaden på Audio codec? SupremeFX S1220A på ROG och Realtek ALC 887/897 på Prime. ROGen har Impedence sense, Audio AMP och Audio cover. Prime har inte dessa. ROG har dessutom följande Audio effects: Sonic Studio III + Sonic Studio, Virtual Mixer/Sonic Radar III, DTS® Sound Unbound.

ROGen har något sådant som "AI Networking (GameFirst VI)". Är detta relevant?

CPU power connector för ROG är 8-pin + 4-pin medan Prime bara har 8-pin. Påverkar detta strömförsörjningen och potentiell överklockning?

Vad är ProCool, COM och SPI/TPM?

Sedan en mera generell fråga, eftersom mina tidigare frågor bara gällde skillnader mellan ASUS-kort: Vilka B550-moderkort är generellt bra och prisvärda? Jag minns att MSI hade bra B450-kort i alla fall. Är deras B550 lika bra? Finns det några som man absolut bör undvika? Igen har jag mest spel (1440p) och surfande med många flikar öppna i åtanke.

Permalänk
Medlem

Det allra mesta av det där kan sammanfattas som "Marknadsförings babbel som skall implicera att det är bra prylar."

Vad gäller ethernet så stöder det ena kortet en maxhastighet på 2.5Gbit/s medan det andra "bara" stöder max 1Gbit/s. Om du inte skall koppla ihop datorn med andra enheter som stöder 2.5Gbit/s ethernet så har du ingen konkret nytta av denna högre hastighet.

ROG och TUF GAMING korten har överlag bättre strömförsörjning och bättre kylning av strömkretsarna än PRIME korten, och är därmed bättre lämpade för överklockning av strömhungriga processorer. De har också överlag lite bättre kvalitet på komponenterna.
"Teamed power architecture" referar till hur deras VRM (Voltage Regulation Module) är uppbyggd. Allt annat lika så är större siffror bättre där.

COM = COM(munication port). Om det finns en header för en klassisk serieport.
TPM=Trusted Platform Module. Ett försök till säker hårdvara för lagring av vissa saker

"AI networking" låter som specialdrivrutiner för nätverkskretserna som skall vara specialoptimerade för spel. Brukar oftast orsaka mer problem än det löser.

Permalänk
Medlem

Mycket är som sagt marknadsföring, tillverkarna gillar att hitta på onödiga "coola" namn på saker som egentligen inte behöver ett namn i ett försök att sticka ut.

När det gäller ljudkretsarna så är SupremeFX S1220A bättre än ALC 887/897, men det är lite samma sak som med nätverkskretsarna där att du behöver hårdvara som kan dra nytta av det. Om du inte har högtalare/hörlurar av lite bättre kvalité så lär du få svårt att märka någon skillnad. Och det förutsätter att du ens kommer använda ljudkretsen på moderkortet, om du t.ex. har högtalare/hörlurar som ansluter via USB så har de sina egna ljudkretsar.