Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Medlem

@anon321431: Om du har en mycket kompetent fläkt så.. ja då får du ut tillräckligt för att det bara ska lukta i köket i nån dag eller två. Om inte kan det sitta i i veckor. Beror givetvis på fritösens storlek också och mängden/typ av olja. Jag rekommenderar att köra 100% raps snarare än "fritösolja" som säljs i butik, det är renare, ofta billigare (konstigt nog), godare och luktar mindre.

Alltså en instegsfritös ska inte behöva vara så dyr att det är enormt smärtsamt om du bara använder den 3 ggr per år. Köp ingen i plast och se att den lätt kan plockas isär för rengörning. Kan rekommendera Tefal Easy Pro fritös FR333070 på elgiganten för 599kr.

Visa signatur

i7-7700K @5GHz | Corsair H115i | MSI Z270 SLI PLUS | GTX 1060 6GB | G.Skill 16GB @3200MHz | Samsung 960 EVO 250GB | Intel 600p Series 512GB | be quiet! Dark Power Pro 850W | iiyama Red Eagle G-Master 24" 144HZ

Permalänk

fritös
+bäst resultat på livsmedlet
+lika resultat varje gång
-jobbig att göra ren
(3 liter eller större model med minst 2000 watt är att föredra)
airfryer
+funkar bra med mindre mängd livsmedel
+ ganska enkel att göra ren
-tar lång tid
-dåligt resultat med större mängd livsmedel
-ej för familj med fler än 3 ätande
(ja vi har en större airfryer model med hög effekt)

Ugn varmluft
+går utmärkt att laga större mängd livsmedel och flera sorters livsmedel samtidigt
+enkel att göra ren (ugnsplåt)
-sämre resultat på livsmedlet jämnfört med fritös
-tar lång tid

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon321431:

@NisseG91: Finns det inte andra alternativ till fritering? Har för mig man kan fylla en gryta med olja och gå den vägen?

Jag kör i kastrull med olja, kolla av med termometer hela tiden så att oljan ligger under rykpunkten (kan vara olika för olika oljor) och att det matchas med det du friterar. Börjar det brinna använd inte vatten
Det är fortfarande jobbigt att hantera oljan efter den ska ju inte i avloppet.

Permalänk
Inaktiv

@lappen81: Alltså när du säger så, då känner jag för att aldrig fritera. Tänk om jag bränner upp hela huset.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NisseG91:

Vi har en Sån här och är hur nöjda som helst! Gör mest pommes/potatisklyftor i den. Men har även rostat kikärtor, gjort nuggets, vårrullar osv i den.

Med reservation gör att mina googleskills lämnar lite att önska så har jag inte riktigt lyckats hitta hur stor själva behållaren i den är.
Har du möjlighet att kolla längd, bredd och höjd på den? Det är svårt att riktigt få känsla för hur stor den är från videos.

Jag har funderat lite på Airfryer till och från men har mest landat i att det nog skulle bli en sak som används för sällan och tar massa plats eller att man ändå inte får plats med all mat i den.
Det som lockar är väl kanske ffa att uppstartstiden är kortare än för en vanlig ugn som tar en halv evighet att bli varm, samt att temperaturen blir jämnare och tillagningstiden koartare med cirkulation på luften.

I en vanlig ugn kan man ju, tex, lägga en kyckling i en form och rotsaker runt om och så tillagas allt tillsammans/samtidigt.
Om man inte får plats med liknande manövrar sparar man ju inte så mycket tid ändå, om man måste tillaga i omgångar eller om man ändå måste tillaga delar av måltiden i ugnen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon321431:

@lappen81: Alltså när du säger så, då känner jag för att aldrig fritera. Tänk om jag bränner upp hela huset.

Många ligger ju över 200C alt köper man en olja för fritering så bör den ju vara lugnt men alltid bra att kolla upp så att man inte förutsätter.

https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Smoke_point_of_cooking...
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vegetabilisk_olja
"En oljas rykpunkt är den temperatur då den börjar brytas sönder och bildar synlig rök. Vid denna temperatur bildas också illaluktande akrolein. Rykpunkten är viktig att känna till när man väljer olja för fritering. Oljans rykpunkt sjunker långsamt när den är upphettad, så värdena i tabellen nedan gäller oanvänd olja." Varmpressad olja för fritering och kallpressad för dressing etc

Vissa kör utan termometer men jag vågar inte riktigt det, har du ett tätslutande lock till kastrullen borde du kunna kväva elden om olyckan är framme.

Permalänk
Medlem

En Airfryer är en lite mindre, smidigare och enkelt flyttbar version av en vanlig varmluftsugn (ja det blir iallafall exakt samma resultat)... med nackdelarna att den (beroende på modell) väsnas som en hårfön.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dumbo:

Med reservation gör att mina googleskills lämnar lite att önska så har jag inte riktigt lyckats hitta hur stor själva behållaren i den är.
Har du möjlighet att kolla längd, bredd och höjd på den? Det är svårt att riktigt få känsla för hur stor den är från videos.

Jag har funderat lite på Airfryer till och från men har mest landat i att det nog skulle bli en sak som används för sällan och tar massa plats eller att man ändå inte får plats med all mat i den.
Det som lockar är väl kanske ffa att uppstartstiden är kortare än för en vanlig ugn som tar en halv evighet att bli varm, samt att temperaturen blir jämnare och tillagningstiden koartare med cirkulation på luften.

I en vanlig ugn kan man ju, tex, lägga en kyckling i en form och rotsaker runt om och så tillagas allt tillsammans/samtidigt.
Om man inte får plats med liknande manövrar sparar man ju inte så mycket tid ändå, om man måste tillaga i omgångar eller om man ändå måste tillaga delar av måltiden i ugnen.

23cm i fyrkant med rundade hörn och 9,5cm hög.
Tror en kyckling och rotsaker borde få plats. Finns då recept på det i Philips app till airfryern

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Medlem
Skrivet av NisseG91:

23cm i fyrkant med rundade hörn och 9,5cm hög.
Tror en kyckling och rotsaker borde få plats. Finns då recept på det i Philips app till airfryern

Tack för att du tog dig tiden att mäta.
Ja, då är det ju som en lite mindre ungsform, så det går nog att klämma in en inte allt för stor kyckling och lite till, exempelvis.
Jag får väl läsa på lite mer och kolla recept/videos på vad andra gör i sina airfryers innan jag bestämmer mig.

Permalänk
Medlem

Sitter och har ögonen på https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5121229

Någon som kan berätta för en spåndum som jag, hur mycket ström drar en på ett ungefär om man gör strips (eller pommes frites som alla kallar det numer) och ur lång tid tar det att "tillaga" på ett ungefär?

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem
Skrivet av Beginner:

Sitter och har ögonen på https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5121229

Någon som kan berätta för en spåndum som jag, hur mycket ström drar en på ett ungefär om man gör strips (eller pommes frites som alla kallar det numer) och ur lång tid tar det att "tillaga" på ett ungefär?

Göra pommes tar max 20min 1425w totaleffekt skulle ge 475w totalt för pommes.

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Medlem
Skrivet av NisseG91:

Göra pommes tar max 20min 1425w totaleffekt skulle ge 475w totalt för pommes.

Tackar!

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Avstängd

Airfryer alla dagar i veckan. Olja är fan hemskt. Oavsett vad jag stoppar i airfryern så tar jag aldrig till med någon olja. Speciellt om det är färdiga frysta pommes, de är redan "oljade" så att säga.

Inte nog med att det är sjukt jobbigt och ohälsosamt med olja, det är också väldigt svårt att göra sig av med på rätt sätt. Det ska INTE hällas ner i vasken, men samtidigt så är det svårt att hälla det i en papperspåse där alla andra matrester finns. Jag gör dock det men vissa produkter "utsöndrar" så mycket att det ändå "blöter ner" påsen så man måste ut med den direkt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Beginner:

Sitter och har ögonen på https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5121229

Någon som kan berätta för en spåndum som jag, hur mycket ström drar en på ett ungefär om man gör strips (eller pommes frites som alla kallar det numer) och ur lång tid tar det att "tillaga" på ett ungefär?

Är typ samma modell som jag har så här är min data:

Beror på vad för typ av pommes. Ica Basic = snabbast och lättast. Icas "vanliga" är sämre och tar längre tid av någon anledning. Willys egna tar längre tid, likaså med typ andra pommes. Vanlig potatis du hackat (utan olja) tar längst men är ju lite nyttigare ;). Alla alternativen blir OK, dock kanske lite mindre smak med rå potatis som man bara hackar men det är förvisso för att jag inte kör någon olja alls. Häller man på det så lär det bli annorlunda. Smak är också en personlig sak och en vanesak, så om du är vad vid flottiga McD pommes lär det bli annorlunda att ställa om oavsett vad du tänker göra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon321431:

@NisseG91: Finns det inte andra alternativ till fritering? Har för mig man kan fylla en gryta med olja och gå den vägen?

Det kan man, men då kör man den oftast under spisfläkten som är full av fett.
En bekant brände ned hela köket den vägen.

Har du en fritös så håller den oljan under temperaturer där oljan börjar brinna, och om det börjar brinna så sprider det sig inte upp i köksfläkten (Såvida du inte har fritösen under fläkten då).

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem
Skrivet av NisseG91:

Göra pommes tar max 20min 1425w totaleffekt skulle ge 475w totalt för pommes.

Du menar väl 0.475 kW/h?

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Är typ samma modell som jag har så här är min data:

Beror på vad för typ av pommes. Ica Basic = snabbast och lättast. Icas "vanliga" är sämre och tar längre tid av någon anledning. Willys egna tar längre tid, likaså med typ andra pommes. Vanlig potatis du hackat (utan olja) tar längst men är ju lite nyttigare ;). Alla alternativen blir OK, dock kanske lite mindre smak med rå potatis som man bara hackar men det är förvisso för att jag inte kör någon olja alls. Häller man på det så lär det bli annorlunda. Smak är också en personlig sak och en vanesak, så om du är vad vid flottiga McD pommes lär det bli annorlunda att ställa om oavsett vad du tänker göra.

Kommer inte ens ihåg när jag åt McDonalds pommes sist. är nog 20 år sen. Den lokala pizzerian lyckas djupfriterra pommes så det är en blandning mellan tändstickor och hårt bröd.

Hur blir det med kryddning av pommes när man kör med luft? "Fastnar" kryddan?

Kanske går att fritera kycklingbitar med?

Skrivet av Lodisen:

Du menar väl 0.475 kW/h?

Haha. Jag som i min efteblivenhet suttit och försökt lista ut elkostnad för några pommes. Lyckades inte och nu läser jag ditt inlägg. Hör min mattelärare gråta än. Matte är min ärkenemesis.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Lodisen:

Du menar väl 0.475 kW/h?

Du menar väl 0.475 kWh?
Kilowatt-timmar, inte kilowatt per timme.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Du menar väl 0.475 kWh?
Kilowatt-timmar, inte kilowatt per timme.

Stämmer.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Beginner:

Kommer inte ens ihåg när jag åt McDonalds pommes sist. är nog 20 år sen. Den lokala pizzerian lyckas djupfriterra pommes så det är en blandning mellan tändstickor och hårt bröd.

Hur blir det med kryddning av pommes när man kör med luft? "Fastnar" kryddan?

Kanske går att fritera kycklingbitar med?

Haha. Jag som i min efteblivenhet suttit och försökt lista ut elkostnad för några pommes. Lyckades inte och nu läser jag ditt inlägg. Hör min mattelärare gråta än. Matte är min ärkenemesis.

Kryddan fastnar inga problem. Har du frysta pommes från Ica så är de ju lite oljiga och kör du rå pommes är det lite stärkelse/vatten som ligger på ändå. Skulle du också tillsätta olja själv så blir det ännu lättare. Så länge du inte friterar till hård yta och SEN försöker krydda. Det lär inte ta sig så väl ;).

Allt funkar i den måste jag säga. En favorit är också broccoli. Vi köper fryst men vilket som. Kan lätt bli svart så håll koll, men när det blir välgjort är det sjukt gott. Grön/Svartkål blir typ chips på någon minut bara och det är också väldigt nice till vad som helst.

En airfryer är helt enkelt en kompakt varmluftsugn. Det är en stor fläkt och ett värmeelement. Det kompakta formatet gör att du gör mindre mängd men snabbare. Visst blir det lite annorlunda smak också från ugnen, men inte för långt ifrån.

Jag slänger i allt möjligt i airfryer. Jag har endast standard-gallret med så kör inget för smått för då faller det igenom. Testade faktiskt ärtor här om dagen men just det föredrar jag nog kokt personligen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Kryddan fastnar inga problem. Har du frysta pommes från Ica så är de ju lite oljiga och kör du rå pommes är det lite stärkelse/vatten som ligger på ändå. Skulle du också tillsätta olja själv så blir det ännu lättare. Så länge du inte friterar till hård yta och SEN försöker krydda. Det lär inte ta sig så väl ;).

Allt funkar i den måste jag säga. En favorit är också broccoli. Vi köper fryst men vilket som. Kan lätt bli svart så håll koll, men när det blir välgjort är det sjukt gott. Grön/Svartkål blir typ chips på någon minut bara och det är också väldigt nice till vad som helst.

En airfryer är helt enkelt en kompakt varmluftsugn. Det är en stor fläkt och ett värmeelement. Det kompakta formatet gör att du gör mindre mängd men snabbare. Visst blir det lite annorlunda smak också från ugnen, men inte för långt ifrån.

Jag slänger i allt möjligt i airfryer. Jag har endast standard-gallret med så kör inget för smått för då faller det igenom. Testade faktiskt ärtor här om dagen men just det föredrar jag nog kokt personligen.

Tack igen. Blir nog ett köp, om man inte behöver ta banklån för elräkningen sen.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem

Har en Airfryer och då lägenheten är utrustad med den billigaste spisen de kunde hitta så är det vanlig ugn utan varmluft och saknar snabbstart. Tar minst en halvtimme eller mer att få varmt i ugnen och sedan ska det därefter stå inne i 20-25min innan pommes är färdig.

Går åt massor av både ström o tid när man dessutom oftast är själv.

Airfryern gör hela jobbet från fryst till färdigt på 13-15min från det jag tryckt på startknappen och jag är nöjd med resultatet. Inget fett behöver tillföras, det är snabbt o enkelt samt slipper den träliga oljehanteringen en vanlig fritös har.

Drar mycket mindre energi än ugnen och slipper få bastu i lägenheten dessutom som det gärna blir med ugn i öppen planlösning.

Är en modell från Jula som köptes på kampanj för en femhundring, var kanske lite tveksam om den skulle fungera bra när det var ett billighetsmärke.

https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/till...

Men jag är i vart fall helt nöjd med den så här långt, det dåliga som en del skriver om den är att bruksanvisningen är dålig och det håller jag med om.

Går att ladda ned anvisningar/recept till andra modeller på marknaden och efter ett tag märker man ändå hur lång tid o temp man behöver för att få det som man vill ha det eftersom det ofta skiljer sig mellan olika märken av samma matvara.

Men visst ska man göra fler än tre-fyra portioner pommes blir det lite sämre, funkar bäst för 1-3 så inte korgen är för full.
Å andra sidan är den så snabb så att göra flera omgångar går ändå rätt fort.

Givetvis får man inte den där onyttiga oljedrypande frityrsmaken så är det precis den man vill ha så köp en slabbig oljefritös istället. Men om man vill kan man tillsätta några droppar olja om man tycker det blir torrt annars.

Men kör man lite lagom färg med airfryern och inte bränner maten för hårt så bevarar man lite fukt och då behövs ingen olja.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Beginner:

Tack igen. Blir nog ett köp, om man inte behöver ta banklån för elräkningen sen.

Drar inte mer än andra köksapparater egentligen. På min står det 1450W. En brödrost är typ 1000W, Vattenkokare upp mot 2000W. (Dammsugare också högt som fan). Allt beror på hur länge det är igång. Just airfryer gör att det går fortare så igång lägre tid. Väldigt koncentrerad värme som gör att det inte går så mycket till "spillo" heller ur rent energiperspektiv.

Använder vår fritös i princip varje dag. Inga höga elräkningar här inte :).

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrWhizeguy:

Airfryer.
Ett helvete enligt mig att ta hand om all olja i vanlig fritös. Luktar apa dessutom.
Airfryer är enligt mig värt det bara för att slippa dom två punkterna

Ja, enda sättet är ju att spara oljan och sen ta med till återvinningscentral. Gör man inte det så är man inte mogen nog att ha en fritös med olja.

Lovar att de flesta skiter i det så airfryer är det enda jag rekommendera.

Visa signatur

What evah! i'll do what i want! | Det stavas väl inte väll...såvida du inte ska skriva välling.
"Det var väl bra"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Airfryer alla dagar i veckan. Olja är fan hemskt. Oavsett vad jag stoppar i airfryern så tar jag aldrig till med någon olja. Speciellt om det är färdiga frysta pommes, de är redan "oljade" så att säga.

Inte nog med att det är sjukt jobbigt och ohälsosamt med olja, det är också väldigt svårt att göra sig av med på rätt sätt. Det ska INTE hällas ner i vasken, men samtidigt så är det svårt att hälla det i en papperspåse där alla andra matrester finns. Jag gör dock det men vissa produkter "utsöndrar" så mycket att det ändå "blöter ner" påsen så man måste ut med den direkt.

Fritös alla da'r i veckan! Pga böket med oljan använder jag dock min lite för sällan... Nästa gång blir det en Tefal Oleoclean Pro, en fritös med inbyggd filtrering av oljan.

Varför vanlig fritös då? Den kan ju göra så mycket mer än strips och klyftpotatis! Munkar, kroketter (typ dessa), riktiga lökringar, friterad brysselkål (supergott) och en massa annat... Saker som inte kan tillagas med samma resultat på annat sätt helt enkelt.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av [SH]:

Fritös alla da'r i veckan! Pga böket med oljan använder jag dock min lite för sällan... Nästa gång blir det en Tefal Oleoclean Pro, en fritös med inbyggd filtrering av oljan.

Varför vanlig fritös då? Den kan ju göra så mycket mer än strips och klyftpotatis! Munkar, kroketter (typ dessa), riktiga lökringar, friterad brysselkål (supergott) och en massa annat... Saker som inte kan tillagas med samma resultat på annat sätt helt enkelt.

Alla kör sitt eget race. Personligen skulle jag aldrig använda en oljefritös :). AIrfryer or nofryer för min (vår) del ;).

Permalänk
Medlem

Har båda, ingen ersätter den andra.

Du kan inte få samma resultat i airfryer, men många saker är till och med godare med den och det är ungefär 100x lättare att ha rent och förvara än en fritös som tar mycket plats och ta hand om oljan och allt junk som hamnar i oljan är ett helvete.

Permalänk
Medlem

Kommer aldrig bli lika bra i en varmluftfritös som i en riktig, men nackdelarna kanske överväger fördelarna.

Permalänk
Medlem

Tycker Lidls pommes är bäst för varmluft. Sprayar ca en sked solrosolja över dessutom.
Har en micro med ett särskilt pommes-program. 250g tar ca 9 min, dock måste man vända runt pommesen i crisp-pannan efter drygt 5 min.
Inte lika gott som oljefriterat men nästan och mycket enklare o nyttigare.

https://www.mediamarkt.se/sv/product/_whirlpool-mcp-349-wh-mi...

Permalänk
Medlem

Min vanliga bajsugn har fläkt som blåser och pommes blir kanon i den. Behöver ingen olja eller extra pryl på bänken. Jag kör plåten i diskmaskinen ganska sällan och livet fortsätter som vanligt..

Visa signatur

r_wateralpha 0.3