Vill köpa en projektor, behöver lite hjälp!

Permalänk

Vill köpa en projektor, behöver lite hjälp!

Tjenare, jag letar just nu efter en projektor och det är min första upplevelse med projektorer så jag skulle vilja ha lite mer professionel hjälp från er på Sweclockers.

Budget: Ca 10,000kr, kan gå lite över om det behövs.

Letar efter följande:
1080p(tackar inte nej till 4k dock)
Zoom/keystone korrektion. Projektorn ska sättas upp ganska nära taket så skulle behöva möjligheten att korrigera bilden så att den passar.
Ca 100" i storlek, men kan gå till ~80" om det behövs
Spelar ingen roll om den är portabel eller inte
HDMI utgång för en Nvidia Shield TV
Tanken är att projektorn ska sitta ungefär 3.5m ifrån en vit vägg, så ingen "ultra throw projector" eller liknade

Behöver ni yttligare frågor så kan jag fixa det

Mvh /Dasbomber

Visa signatur

Aorus RTX 3080 Master | i5-8600k 5GHz delidded | 16GB 3000MHz

Permalänk
Medlem

Det viktigaste med proj är rummets ljusförhållanden. Finns fönster? Ljusa väggar och tak?

Bäst bild får du i ett rum utan fönster och med svart tak och svarta väggar. Utan det tappar du svärta. För att minska detta problem i ljusa rum finns det så kallade högkontrastdukar. Du får bättre kontrast och svärta med hjälp av dem, men bilden kan få en speciell struktur p.g.a. duken.

Oavsett får du mkt bättre bild med duk än utan, även om det är en vanlig vit.

Blev mycket om duk, men duken är lika viktig om viktigare än projektorn själv. Och för att välja projektor måste man veta vilken duk den är till, då vissa kombinationer fungerar bättre än andra.

Permalänk

@Hazelberg: Det är vita vägger/tak med ett fönster. Jag tittar bara på filmer/serier på kvällarna/nätterna så det ska inte vara något problem när det kommer till ljusförhållandena.

Så det går inte att komma undan med att inte använda en duk? Förlorar man så mycket kvalite och svärta om man kör utan en duk? Det skulle vara optimalt i min situation om jag körde utan en duk nämligen.

Om det nu skulle bli en duk ändå, så måste det bli en projektorduk på ett stativ, skulle det fungera lika bra som en som monteras på väggen?

Visa signatur

Aorus RTX 3080 Master | i5-8600k 5GHz delidded | 16GB 3000MHz

Permalänk
Bildexpert 📺

@Dasbomber: Utan duk blir bilden bara så bra som väggen är. Vilket kanske duger ändå. Så länge man slipper jämföra är man lyckligt omedveten om vilket skillnad det gör. Så hellre en enkelt ramspänd duk än ingen duk alls.

Brukar återkomma till denna bild då och då:

Med en projektor är det rummet och duken som avgör i första hand. Det är inga svårigheter att få en projektor för 5 000 kronor att se bättre ut än JVC:s eller Sonys modeller som kostar 50–100 000 kronor genom att placera dem i fel rum.

Annars är projektorer ganska enkelt, bara att köra på. När man börjar ta diskussionen runt kvalitet kommer man inte undan duk och rum. Därför blir det också lite "meh, kör vilken som" som svar på din fråga. Går inte att peka på några kvalitetsaspekter om det inte finns någon möjlighet för de kvaliteterna att komma fram. Det du får i projektorväg för din budget är ungefär samma sorts modeller som är ganska enkla och ljusstarka.

Men om du vill ha tips någonstans, titta på vad de butiker som specialiserar sig på projektorer säljer i prisklassen. Och välj modeller som riktar sig mot hem och hemmabio snarare än skolklasser och mötesrum.

Permalänk
Medlem

Projektor är kul för det är så stor bild men att säga att man bara ska titta på film på kvällarna hjälper inte mycket i ett land där solen är uppe till midnatt på sommaren. Jag har själv haft projektor och det var ett tag sedan så kanske de är så pass ljusstarka nu mot vad de var för 12 år sedan men jag hade persinenner, 3 lager gardiner, satte till och med upp solskyddsfilm som man brukar ha på bilar, tejpade fast gardinerna så inte ljusspringor skulle uppstå vid kanterna och ändå kunde bilden kännas dålig i stark sol även om det gick att se såg den inte så bra ut. För att inte tala om att jag fick leva i mörker hela dagarna.

Duken jag hade kostade runt 3k. Sen vill jag passa på och nämna att ljud är väldigt viktigt för upplevelsen med projektor. Det känns mer viktigt än med en TV då poängen med stor bild är inlevelsekänslan. Jag hade 5.1 men med så kallade precensehögtalare som Yamaha har. Till skillnad mot en vanlig 7.1 sitter extra högtalarna uppe istället så blir 4 fronthögtalare. Det blev extremt bra inlevelse när det fanns högtalare både under och över duken.

Lycka till. Det är inget som slår projektor när det verkligen är det är som bäst även om det är jobbigt att ha projektor med. Jag ser att nu med LED teknik håller lamporna längre åtminståne. Min höll 2500 timmar vilket inte är länga när man använde den för spel, film och allt och inte hade någon TV.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Även jag kan starkt rekommendera en duk. Förslagsvis en ramspänd duk du sätter på väggen. Alternativt en motordriven duk man monterar i taket, men de är dyrare om man ska ha något bra. Lägg gärna minst 2000:- på en duk. En billig duk är inte kul.
Själv föredrar jag DLP projektor men utbudet är större med LCD. Välj gärna en projektor i prisklassen 7000-10000:- för att få något vettigt. Dåligt med 4K för prislappen dock.
Epson EH-TW5650 och ViewSonic PX747-4K ser skapliga ut.
Kom ihåg att planera extra med takfäste och kablar av rätt längd

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken