Permalänk
Moderator
Forumledare
Skrivet av Zyriak:

Dom här åtgärderna kommer alldeles för sent. Skrämmande hur mycket makt FHM har..man har varit tvåa på bollen i på tok för många avgörande frågor..

När skulle dessa åtgärder (inom rimliga gränser, ”januari” är ju inget bra svar) tagits i kraft, i din mening?

Visa signatur

Forumets regler | Har du synpunkter på hur vi modererar? Kontakta SweClockers/moderatorerna

Jag stavar som en kratta

Gillar lök på discord

Permalänk
Lego Master
Skrivet av e-mad:

Vill bara tillägga att det gäller allmänna sammankomster.

Indeed.

Så här definieras allmänna sammankomster enligt ordningslagen (1993:1617):

"Med allmän sammankomst enligt denna lag avses
1. sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet,
2. föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning,
3. sammankomster som hålls för religionsutövning,
4. teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk, samt
5. andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas."

Direkt klippt från SVTs liverapportering.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Inaktiv

Först håller kineserna inne i 14 dagar att viruset finns och hotar den som rapporterar och säger för fan håll käften om det annars.....

Sen det första man pratar om världen över och även här hemma är ekonomin hur den hotas och hur det kan påverka turismen och flygindustrin.

Nu typ 20 000 döda senare kanske det står helt klart för alla att det inte var så smart att låta folk flyga runt och både turism och flygindustrin ligger nere ändå.

I staterna verkar dom ha miljoner med daglönare som inte har råd att stanna hemma och en galen president som tydligen fortfarande har ett stort stöd som säger vi skiter väl i det efter påsk och drar igång igen samtidigt som sjukvården skriker på hjälp.

Åk ni till Åre bara ni inte sitter för nära och skit i after skin så ordnar det sig, jo tjena.

Sen har vi allt jävla tjat genom åren att sänk skatterna sänk skatterna och fy fan för solidaritet och socialdemokraterna mer stålar till kapitalet.

Nu ska alla va med i A kassan, miljard belopp finns plötsligt till hands att dela ut till bolag som blöder samtidigt som dom vill göra en aktieutdelning.

I går meddelar staten samtidigt att nya riktlinjer är utformade till vården så dom lättare ska kunna avgöra vem som ska få leva eller dö när resurserna är på botten. Alla som kan tänka självständigt kanske förstår att det inte alls är så otroligt att det händer och beroende på hur saker utvecklas och i vilken takt så är väl frågan bara när.

Så efter att ha misslyckats med att inse för så jävla länge sedan så det är löjligt hur man hanterar ett sånt här läge så lägger man nu mer eller mindre ansvaret helt i knät på oss privatpersoner över hela världen.

Frugan är sjuk i MS sedan över 30 år tillbaka och jag har nåt jävla förmaksflimmer eller nåt och vi är båda pensionärer men jag jobbar som hennes personliga assistent fortfarande. Jag kan bara meddela att vi lägger oss jävlar i det inte på rygg och dör frivilligt bara för att nån säger att det inte finns resurser över till oss på grund av hur man skött det här glöm det.

Fy fan vilken jävla sörja våra ledare runt om världen har ställt till med och sen ska vi reda ut det och många dör i kölvattnet av det.

Kapitalismen funkar inte skiten håller ju inte i några veckor ens så man behöver nog hitta på ett nytt system om och när det här är slut är väl det som framstår tydligast just nu. Tex hur fan kan man ha det så att hela länder står helt stilla utan turismen det är ju sjukt att man inte tänkt den tanken för 50 år sedan alla redan.

För några dagar sedan rapporterar man från Thailand att det är lugnt där så man kan åka dit för nu har dom bara kineser på besök. Herrejösses.

Kineserna är över tröskeln nu verkar det som (om det inte kommer ett nytt utbrott vilket är ganska vanligt att det gör tydligen) så dom öppnar upp lite igen så dom får resa lite igen men släpper inte in några, liiiiiite magstarkt kanske.

Orka

Permalänk
Medlem

"Josefina Karlsson - EXPRESSEN
Det är tillståndspliktiga sammankomster som förbudet gäller och riktlinjer för förbudet kommer läggas upp hos Folkhälsomyndigheten.
"

Gäller detta inte nattklubbar, diskotek alltså m.m.? Är det fortfarande 500-gräns då?

Edit: Klistrar in från folkhälsomyndigheten

"Vad gäller för sammankomster med färre än 500 personer?
Inför alla evenemang och sammankomster med färre än 500 deltagare rekommenderar vi att arrangören gör en riskbedömning. Bedömningen bör göras enligt den modell som finns på vår webbplats. Gör den för att utvärdera och åtgärda eventuella risker. Var särskilt försiktig och uppmärksam om du arrangerar seminarier och andra evenemang som involverar hälso- och sjukvårdssektorn eller andra för samhället kritiska funktioner. Det är arrangören som ansvarar för riskbedömningen.

Digitala möten, såsom Skype-möten eller webbseminarier, bör generellt övervägas som alternativ. Vid alla evenemang bör arrangören vara extra noga med att personer med sjukdomssymtom inte deltar och att bra möjligheter till en god handhygien finns.

Vidta följande åtgärder för att minska risk för smittspridning:

Genomför en riskbedömning.
Informera om att personer som är sjuka, även de som har lätta förkylningssymtom ska stanna hemma.
Se till att det finns möjlighet att tvätta händerna med tvål och rinnande vatten. Om det inte går kan handsprit vara ett alternativ.
Informera om allmänna hygienråd genom exempelvis affischer.
Uppdaterad: 2020-03-25 12:12

"

Så det är ingen skillnad om jag tolkar det rätt, mer än för demonstrationer, konserter m.m.
Lite otydligt.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Avstängd
Visa signatur

ASUS K56CB i7, W10 > Asus VivoBook S15 S530UN
HTC 10
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUS AC68U och N66U (AP), fiber 500/100Mbit/s.
Mitt nätverk: https://imgur.com/aco9XQz Bild https://imgur.com/oQ2WG9Y

Permalänk
Medlem

Kan tillägga att det skulle även gå att få tag på rådatat någon dag i framtiden för att göra egna beräkningar och prediktioner om man så vill. Kan också nämnas (står på sidan) att sidan uppdateras klockan 14.00 varje dag med fall fram till 11.30 samma dag.

Permalänk
Medlem

Hej!

Vet inte om denna postats tidigare. Men här kan man följa alla dödsfall i flertalet eu-länder. Som de ser ut nu verkar ändå influensadödsfall har gått ner kraftigt i år jämfört med tidigare. Kanske inte så stor skillnad i länder som massvaccinerar riskgrupper mot influensan. Förhoppnignsvis fortsätter trenden.

https://www.euromomo.eu/

Denna bild är ju väldigt illustrativ på hur media hanterar kriser. Nu är inte Corona med här. Men principen är densamma.

Permalänk
Medlem

Hur skall denna punkt tolkas

"andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas"

?

Hoppas det gäller serveringar, nattkklubbar m.m.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dockland:

Det jag tycker är skrämmande är att en del människor inte förstår det utan att det kommer förbud och grejer. Det har varje tänkande människa förstått sedan 1 månad tillbaka ungefär.

Ja det undrar jag också. Folk verkar inte förstå vad eget ansvar betyder. Även om man är fullt frisk och mår bra bör man ju undvika folksamlingar för att inte själv riskera att bli smittad. Skrämmande när man rör sig på gatorna här i Stockholm så ser allt som vanligt ut. folk sitter och umgås på kaféer och allt är öppet. Sedan kommer någon som snorar och hostar och sätter sig bredvid en i tunnelbanan, trots att det finns lediga bänkar. Hur tänker folk?? Frivillighet fungerar inte. Inför totaltutegångsförbud och stränga böter ifall det bryts så kanske folk hålls hemma

Permalänk
Medlem

Andningshjälp
(Betalvägg efter 1 artikel)
Artikeln diskuterar möjligheten att i yttersta nödfall dela apparater för andningshjälp på upp till fyra personer. Nackdelen är att det fungerar dåligt om personerna har mycket olika behov av andningshjälp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon42512:

Influensa är helt andra virus.

Det har du garanterat.

Vad heter influensavirusen?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zyriak:

Dom här åtgärderna kommer alldeles för sent. Skrämmande hur mycket makt FHM har..man har varit tvåa på bollen i på tok för många avgörande frågor..

Vänligen skriv ned en alternativ handlingsplan och skicka till e-post: anders.tegnell@folkhalsomyndigheten.se

Alternativt sluta spela Captain Hindsight eller spela det på Flashback, börjar bli extremt tröttsamt här, imho.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Det är skrämmande att du (och många andra) som lekman tror att du har bättre koll än FHM som består av en hel drös med människor som har detta som yrke. Det är väl självklart att det är FHM som ska ha den makten OCH det ansvaret? Om inte experterna ska bestämma, vem ska göra det då? Skulle tro att FHM har både bättre tillgång till information samt bättre förmåga att analysera saker i dess kontext när det gäller detta.

Men varför tycker du att det är försent att göra detta nu? Vad tänker du dig att man hade undvikit om man gjort det tidigare? Vad hade det haft för negativa konsekvenser? Positiva konsekvenser? Kort sagt, vilka överväganden har du gjort när du kom fram till detta? Vilken information ligger bakom din åsikt? Gärna då både för och emot så man inte blir blind och bara letar efter argument för att styrka sin egen åsikt och blundar för saker som talar emot den.

Att det skulle komma kraftigare restriktioner har man väl flaggat för länge, men att man ville vänta så man lägger in bromsen i rätt läge. Vilket man uppenbarligen anser att det är nu.

Skrivet av NordhNet:

När skulle dessa åtgärder (inom rimliga gränser, ”januari” är ju inget bra svar) tagits i kraft, i din mening?

Jag baserar det på den vetenskap som finns rumt omkring i världen och som delas av andra smitto/hälsomyndigheter, experter och WHO. Det är beundransvärt men naivt att tro att vi i Sverige vet något som ingen annan vet. Vi ser i de länder där man haft störst framgång hittils vad som gett resultat.

I de flesta andra länder sitter hälso/smitoskyddsmyndigheter, andra myndigheter och politiker tillsammans och tar beslut för att man ska få hela bilden, så icke i Sverige där vi har en otroligt trög förvaltningsmodell.

För att ta några exempel:
- Idag gav FHM klartecken att lätta på reglerna kring tillverkningen av handsprit/desinfektionsmedel, trots att det redan flaggades som en bristvara av vården i Februari. Ett snabbare beslut hade bidragit till att man kunnat komma igång med en större produktion långt tidigare. Vad var fördelen att vänta?
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsa...

- Skidanläggningar har varit en smittospridare i hela Europa, ändå har inte FHM agerat, något som man ifrågasätter i andra länder. Här vill man värna om den ekonomiska biten, fint så, men det är inte FHMs roll att göra utan politekernas. FHM ska se till att det smittospridningen hålls tillbaka/bromas. I Norge stängde man skidanläggningara tidigt. Ändå har John Carlsson från FHM sagt:
"– Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk. Eventuellt ska man förbjuda sådan verksamhet, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlsson vid en presskonferens på fredagen."
https://www.hemsedal.kommune.no/aktuelt/info-om-coronaviruset...
https://www.dn.se/nyheter/flera-misstankta-coronafall-kopplad...

- Arrangörer har tillåtit 499 personer på flera ställen med hänvisning att man förhåller sig till myndigheternas rekommendationer. Sverige var sista land i Europa att sänka den gränsen (vi är fortfarande tillsammans med Ryssland och något annat land på högsta nivån). Samma sak här, man har värnat om ekonomiska följder vilket inte borde vara FHMs roll att göra. Nu gav det här oklarheter och många aktörer bestämde sig själv att stänga ner istället, medans vissa fortsatte med hänvisning till myndigheterna.

- Hela FHM strategi bygger på att alla följer deras rekommendationer, fine, hade det fungerat så kanske det hade varit en användbar strategi, tyvärr är inte alla funtade så och därmed fallerar den här modellen. På dagens presskonferens tog bland annat Radio Sweden (nyheter på Engelska) upp att man fått feedback att många frågat om FHM "recommandations". Tegnell förklarar att det är en Svensk kultur att människor följer myndigheters rekommendationer. Ja, det är många som gör det, men tyvärr inte många som gör det heller och hos många icke-svensk talande har inte det här gått fram.
(Se bla dagens presskonferens: https://www.svtplay.se/video/26194414/nyheter-direkt/stefan-l...

- Tegnell gick ut och kritiserade företag (bla Spotify) som sa till deras anställda att jobba hemifrån eftersom det inte var rättvist för dom som inte kan jobba hemifrån. FHM borde direkt ha uppmuntrat detta, dom ska inte ta politiska ställningstaganden i frågan utan se till att begränsa smittospridningen.

"Det finns ju en aspekt i det här som handlar om jämlikhet. Det är vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset, men inte alla, och hur ska vi få till det så att vi fortsätter ha en jämlikhet i samhället och att alla har samma chans att hålla sig friska? Man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem, inte minst om man är en myndighet eller stort företag." (Tegnell, se video i länk nedan)
https://www.expressen.se/tv/nyheter/direkt-med-niklas-svensso...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyriak:

Jag baserar det på den vetenskap som finns rumt omkring i världen och som delas av andra smitto/hälsomyndigheter, experter och WHO.

Länka gärna till källan/källorna till denna vetenskap.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dockland:

Hur skall denna punkt tolkas

"andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas"

?

Hoppas det gäller serveringar, nattkklubbar m.m.

Edit:

Här gäller förbudet

✓ Sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet.

✓ Föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning

✓ Sammankomster som hålls för religionsutövning

✓ Teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk

✓ Andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas.

✓ Tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning

✓ Danstillställningar

✓ Tivolinöjen och festtåg

✓ Marknader och mässor

✓ Andra tillställningar som inte är att anse som allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar.

.. och här gäller INTE förbudet (några exempel)

✓ Skolor

✓ Köpcentrum och gallerior

✓ Arbetsplatser

✓ Kollektivtrafik

✓ Privata fester

✓ Gym- och träningsanläggningar

✓ Mataffärer

✓ Simhallar

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av robby:

Andningshjälp
(Betalvägg efter 1 artikel)
Artikeln diskuterar möjligheten att i yttersta nödfall dela apparater för andningshjälp på upp till fyra personer. Nackdelen är att det fungerar dåligt om personerna har mycket olika behov av andningshjälp.

Chattade nyss med en kompis som är sjuksköterska på en akut i San Diego och han skickade massa länkar och skrev om just det. Han var helt inställd på att dom kommer göra detta på hans sjukhus.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

@Zyriak och er andra som "vet".

Det som är grejen. De får agera efter nya förutsättningar hela tiden och försöka förekomma. Det går inte att stänga ner ett land totalt. Jag litar på FHM och de som jobbar arslet av sig där.

Eller så är ju alternativet att ha en ledare som tar på sig militärkläder och bommar ner landet totalt men vad händer då?

Jag anser att folk borde ha förmågan att tänka själva. Ingen ska behöva säga åt folk att "slicka inte på lyktstolpen som är insmord med hundskit" utan det borde, "borde", folk fatta själva.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kedom900:

Ja det undrar jag också. Folk verkar inte förstå vad eget ansvar betyder. Även om man är fullt frisk och mår bra bör man ju undvika folksamlingar för att inte själv riskera att bli smittad. Skrämmande när man rör sig på gatorna här i Stockholm så ser allt som vanligt ut. folk sitter och umgås på kaféer och allt är öppet. Sedan kommer någon som snorar och hostar och sätter sig bredvid en i tunnelbanan, trots att det finns lediga bänkar. Hur tänker folk?? Frivillighet fungerar inte. Inför totaltutegångsförbud och stränga böter ifall det bryts så kanske folk hålls hemma

Varför åkte du själv tunnelbana och rörde dig på gatorna i Stockholm istället för att stanna hemma? Kräva totalt utegångsförbud och själv gå ut känns lite bakvänt tycker jag. Jag tycker inte vi ska ha utegångsförbud. Går man ut får man hålla sig undan från folk. Exempelvis inte åka tunnelbana om man är rädd för att någon sätter sig bredvid.

Det är mindre risk att bli smittad utomhus än inomhus bara man håller sig ifrån folk. Varför skulle jag inte få gå en skogspromenad på egen hand för att någon i Stockholm envisas med att trängas? Nej, jag tycker linjen folkvett och sunt förnuft är mycket bättre. Gillar inte polissamhället som många länder inför. Det gör nog inte jättestor skillnad ändå. De flesta blir ändå smittade förr eller senare och den stora majoriteten följer redan de riktlinjer som ges. Men folk väljer att söka upp undantagen och peka finger...

Permalänk
Inaktiv

De av oss som har råd får väl snabbt uppsöka någon Sjukvårdsaffär och inköpa sig en CPAP.
Kan rekommendera ResMed som har olika men bra kvalitet.

För övrigt 5 eller 6 sjuka läkare och ett större antal övrig personal på Östersunds Sjukhus

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyriak:

Jag baserar det på den vetenskap som finns rumt omkring i världen och som delas av andra smitto/hälsomyndigheter, experter och WHO. Det är beundransvärt men naivt att tro att vi i Sverige vet något som ingen annan vet. Vi ser i de länder där man haft störst framgång hittils vad som gett resultat.

I de flesta andra länder sitter hälso/smitoskyddsmyndigheter, andra myndigheter och politiker tillsammans och tar beslut för att man ska få hela bilden, så icke i Sverige där vi har en otroligt trög förvaltningsmodell.

För att ta några exempel:
- Idag gav FHM klartecken att lätta på reglerna kring tillverkningen av handsprit/desinfektionsmedel, trots att det redan flaggades som en bristvara av vården i Februari. Ett snabbare beslut hade bidragit till att man kunnat komma igång med en större produktion långt tidigare. Vad var fördelen att vänta?
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsa...

- Skidanläggningar har varit en smittospridare i hela Europa, ändå har inte FHM agerat, något som man ifrågasätter i andra länder. Här vill man värna om den ekonomiska biten, fint så, men det är inte FHMs roll att göra utan politekernas. FHM ska se till att det smittospridningen hålls tillbaka/bromas. I Norge stängde man skidanläggningara tidigt. Ändå har John Carlsson från FHM sagt:
"– Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk. Eventuellt ska man förbjuda sådan verksamhet, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlsson vid en presskonferens på fredagen."
https://www.hemsedal.kommune.no/aktuelt/info-om-coronaviruset...
https://www.dn.se/nyheter/flera-misstankta-coronafall-kopplad...

- Arrangörer har tillåtit 499 personer på flera ställen med hänvisning att man förhåller sig till myndigheternas rekommendationer. Sverige var sista land i Europa att sänka den gränsen (vi är fortfarande tillsammans med Ryssland och något annat land på högsta nivån). Samma sak här, man har värnat om ekonomiska följder vilket inte borde vara FHMs roll att göra. Nu gav det här oklarheter och många aktörer bestämde sig själv att stänga ner istället, medans vissa fortsatte med hänvisning till myndigheterna.

- Hela FHM strategi bygger på att alla följer deras rekommendationer, fine, hade det fungerat så kanske det hade varit en användbar strategi, tyvärr är inte alla funtade så och därmed fallerar den här modellen. På dagens presskonferens tog bland annat Radio Sweden (nyheter på Engelska) upp att man fått feedback att många frågat om FHM "recommandations". Tegnell förklarar att det är en Svensk kultur att människor följer myndigheters rekommendationer. Ja, det är många som gör det, men tyvärr inte många som gör det heller och hos många icke-svensk talande har inte det här gått fram.
(Se bla dagens presskonferens: https://www.svtplay.se/video/26194414/nyheter-direkt/stefan-l...

- Tegnell gick ut och kritiserade företag (bla Spotify) som sa till deras anställda att jobba hemifrån eftersom det inte var rättvist för dom som inte kan jobba hemifrån. FHM borde direkt ha uppmuntrat detta, dom ska inte ta politiska ställningstaganden i frågan utan se till att begränsa smittospridningen.

"Det finns ju en aspekt i det här som handlar om jämlikhet. Det är vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset, men inte alla, och hur ska vi få till det så att vi fortsätter ha en jämlikhet i samhället och att alla har samma chans att hålla sig friska? Man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem, inte minst om man är en myndighet eller stort företag." (Tegnell, se video i länk nedan)
https://www.expressen.se/tv/nyheter/direkt-med-niklas-svensso...

Så du tror att du kollar på fler erkända källor och material från omvärlden än vad FHM gör? Varför pluggar du inte till epidemiolog. Ett tips, sikta på att bli nästa statsepidemiolog för du sitter ju på alla svaren!

Angående att lätta på regler gällande t ex tillverkning av desinfektionsmedel. Det finns en anledning till att det finns regler gällande dessa saker. Det kan vara av hälsoskäl, kvalitetsskäl, säkerhet osv. Så fort man får en kris ska man alltså riva alla sådana restriktioner utan att utvärdera vilka eventuella följder det kan leda till?

Bara för att en strategi fungerar i ett land betyder det inte att man rakt av kan kopiera åtgärder och applicera i Sverige och förvänta sig få samma effekt. Alla länder är olika, folket är olika, mentaliteten, samhällsuppbyggnaden, strukturen i samhället etc. Istället för att kopiera andra ska man väl eftersträva det man tror fungerar bäst i det landet man verkar i? Dessutom är det ingen som sitter på de rätta svaren och metoderna.

Sverige är ingen diktaturstat, man kan inte tvinga folk hur som helst.

Varför kan man inte ha skidanläggningar öppna? Du blir ju inte smittad i skidbacken. Vad man gör innan och efter skidbacken kan orsaka smittspridning, ja, men där är det upp till var och en att ta rätt beslut. Tror du att Anders Tegnell eller Stefan Löfven ska stå och brotta ner personer som som inte lyder?

Dessutom så tror jag inte att FHM har lagstöd för att tvinga personer, därav att de ger rekommendationer.

Människor som bor i samhället är inte fjärrstyrda robotar, man måste kunna tänka själv och ta egna beslut.

Följ myndigheter och regeringens råd så kommer vi ta oss ur det här tillsammans som samhälle! Lyssna inte på alarmister som kommer med desinformation och andra påståenden för att dekreditera regeringen.

Visa signatur

🗄️ : NZXT H510 TG White . . . . . . . . . . . 🔌: Corsair RM750X White Series
🏬: MSI z370i Gaming Pro Carbon AC . 🎞️: Corsair 32GB DDR4 3000Mhz CL15
🔲: Intel Core i7 8700K @4.1Ghz . . . . . ❄️: Corsair Hydro H115i
💾: M.2 Samsung 960 EVO 500 GB .. . . 💾: Samsung 860 EVO 1 TB
🏴: MSI GF GTX 1080 Ti GamingX . . . . 🖥️: AOC AG241QG 1440p 165Hz GS

Permalänk
Lego Master
Skrivet av Dockland:

Edit:

Här gäller förbudet

✓ Sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet.

✓ Föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning

✓ Sammankomster som hålls för religionsutövning

✓ Teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk

✓ Andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas.

✓ Tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning

✓ Danstillställningar

✓ Tivolinöjen och festtåg

✓ Marknader och mässor

✓ Andra tillställningar som inte är att anse som allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar.

.. och här gäller INTE förbudet (några exempel)

✓ Skolor

✓ Köpcentrum och gallerior

✓ Arbetsplatser

✓ Kollektivtrafik

✓ Privata fester

✓ Gym- och träningsanläggningar

✓ Mataffärer

✓ Simhallar

Har du nån källa till den listan? Länk?

EDIT:
Nevermind. Inte-rubriken var inte så tydlig så jag plöjde ner till mataffär och trodde det gällde där. Kaffe -> vrångstrupe.

Men överlag, om du befinner dig på en plats med mer än 50 personer (eller bara en "större" folksamling) är det kanske läge att fundera på att förflytta din lekamen till en mindre tätbefolkad lokalitet. GE FAN I MYCKET FOLK. Oavsett. Bara för att det inte är olagligt att samla hela personalen i matsalen och fira av Olle som fyller 60, så är det ingen bra idé.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Avstängd

Så blev New York istället Wu York över en natt:

Extrapolera från detta: vad händer när alla vårdplatser (intensiva som vanliga) blir upptagna av akuta COVID-patienter och någon akut kommer in med hjärtinfarkt, sprutande blödning pga. trafikolycka, stroke, eller dylik? Exakt, högre risk att dessa patienter inte vår någon akutvård utan istället dör. De kanske till och med dör vid kön in till akuten.

Frågan är kära Stockholmare: vill Du ha samma sak i Stockholmsregionen vilket kanske leder till att dina föräldrar och föräldrars föräldrar inte får den plötsliga akut ahjälp de kanske behöver inom de närmsta månaderna? Om inte, säg åt dina nära och kära att ge fan i att åka på semester, att ge fan i att vistas utomhus på offentliga platser. En sak om du vistas ute i din trädgård vid ditt hus. Annan sak att vistas på offentliga platser helt i onödan (ej nödvändiga ärenden).

Jag kommer göra mitt för att banka in i huvudet på folk i min Norrlandsregion men jag har noll makt på att påverka Stockholmsregionen, det har bara Du/Ni Stockholmare. Ring upp era semesternördar till vänner och säg, "Du, ska vi skippa de regelbundna resorna vi brukar ta så här vid års? Jag känner inte riktigt för att råka döda barns föräldrar och föräldrars föräldrar bara för att jag ska få vaska skumpa på Afterski i Åre. Vi har ju alltid alla andra år kvar av våra liv att resa, eller hur. Nå, vad säger du?"

Trevlig helg, Tvätta händerna & Lev aktsamt!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shudnawz:

Har du nån källa till den listan? Länk?

EDIT:
Nevermind. Inte-rubriken var inte så tydlig så jag plöjde ner till mataffär och trodde det gällde där. Kaffe -> vrångstrupe.

Men överlag, om du befinner dig på en plats med mer än 50 personer (eller bara en "större" folksamling) är det kanske läge att fundera på att förflytta din lekamen till en mindre tätbefolkad lokalitet. GE FAN I MYCKET FOLK. Oavsett. Bara för att det inte är olagligt att samla hela personalen i matsalen och fira av Olle som fyller 60, så är det ingen bra idé.

Aftonbladets livechatt, scrolla ned en bit i chatten

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jJnte:

Kan tillägga att det skulle även gå att få tag på rådatat någon dag i framtiden för att göra egna beräkningar och prediktioner om man så vill. Kan också nämnas (står på sidan) att sidan uppdateras klockan 14.00 varje dag med fall fram till 11.30 samma dag.

Yup, och eftersom vi är i ett nördforum så kommer nog Esri's aktiekurs att raka i höjden

Geodata och kartor är ju ett måste för att beskriva läget.

Om:
https://www.esri.com/

--

För övrigt tycker jag inte det längre är mycket att diskutera mer än att vi måste hjälpas åt att få ner akutkurvan tills vi når en relativt stabil flockimmunitet. Jag hoppas att Tegnell har rätt för han har stigit rejält i anseende efter att ingen förstog honom i början. (hoppas han är ett geni som vissa beskriver honom)

Visa signatur

ASUS K56CB i7, W10 > Asus VivoBook S15 S530UN
HTC 10
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUS AC68U och N66U (AP), fiber 500/100Mbit/s.
Mitt nätverk: https://imgur.com/aco9XQz Bild https://imgur.com/oQ2WG9Y

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyriak:

Jag baserar det på den vetenskap som finns rumt omkring i världen och som delas av andra smitto/hälsomyndigheter, experter och WHO. Det är beundransvärt men naivt att tro att vi i Sverige vet något som ingen annan vet. Vi ser i de länder där man haft störst framgång hittils vad som gett resultat.

I de flesta andra länder sitter hälso/smitoskyddsmyndigheter, andra myndigheter och politiker tillsammans och tar beslut för att man ska få hela bilden, så icke i Sverige där vi har en otroligt trög förvaltningsmodell.

För att ta några exempel:
- Idag gav FHM klartecken att lätta på reglerna kring tillverkningen av handsprit/desinfektionsmedel, trots att det redan flaggades som en bristvara av vården i Februari. Ett snabbare beslut hade bidragit till att man kunnat komma igång med en större produktion långt tidigare. Vad var fördelen att vänta?
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsa...

- Skidanläggningar har varit en smittospridare i hela Europa, ändå har inte FHM agerat, något som man ifrågasätter i andra länder. Här vill man värna om den ekonomiska biten, fint så, men det är inte FHMs roll att göra utan politekernas. FHM ska se till att det smittospridningen hålls tillbaka/bromas. I Norge stängde man skidanläggningara tidigt. Ändå har John Carlsson från FHM sagt:
"– Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk. Eventuellt ska man förbjuda sådan verksamhet, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlsson vid en presskonferens på fredagen."
https://www.hemsedal.kommune.no/aktuelt/info-om-coronaviruset...
https://www.dn.se/nyheter/flera-misstankta-coronafall-kopplad...

- Arrangörer har tillåtit 499 personer på flera ställen med hänvisning att man förhåller sig till myndigheternas rekommendationer. Sverige var sista land i Europa att sänka den gränsen (vi är fortfarande tillsammans med Ryssland och något annat land på högsta nivån). Samma sak här, man har värnat om ekonomiska följder vilket inte borde vara FHMs roll att göra. Nu gav det här oklarheter och många aktörer bestämde sig själv att stänga ner istället, medans vissa fortsatte med hänvisning till myndigheterna.

- Hela FHM strategi bygger på att alla följer deras rekommendationer, fine, hade det fungerat så kanske det hade varit en användbar strategi, tyvärr är inte alla funtade så och därmed fallerar den här modellen. På dagens presskonferens tog bland annat Radio Sweden (nyheter på Engelska) upp att man fått feedback att många frågat om FHM "recommandations". Tegnell förklarar att det är en Svensk kultur att människor följer myndigheters rekommendationer. Ja, det är många som gör det, men tyvärr inte många som gör det heller och hos många icke-svensk talande har inte det här gått fram.
(Se bla dagens presskonferens: https://www.svtplay.se/video/26194414/nyheter-direkt/stefan-l...

- Tegnell gick ut och kritiserade företag (bla Spotify) som sa till deras anställda att jobba hemifrån eftersom det inte var rättvist för dom som inte kan jobba hemifrån. FHM borde direkt ha uppmuntrat detta, dom ska inte ta politiska ställningstaganden i frågan utan se till att begränsa smittospridningen.

"Det finns ju en aspekt i det här som handlar om jämlikhet. Det är vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset, men inte alla, och hur ska vi få till det så att vi fortsätter ha en jämlikhet i samhället och att alla har samma chans att hålla sig friska? Man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem, inte minst om man är en myndighet eller stort företag." (Tegnell, se video i länk nedan)
https://www.expressen.se/tv/nyheter/direkt-med-niklas-svensso...

Du är inte den första och inte heller den sista som sitter och tror att du är mer kompetent än en expertmyndighet fylld av läkare och statistiker. Klart att du får komma med din åsikt, men som jag skrivit tidigare så luktar det lite Dunning–Kruger här. Att du vagt lutar dig mot "vetenskap som finns runtomkring i värden" för att motivera din ståndpunkt att svenska myndigheter gör helt fel ger inte mycket. Inte nog med att du inte pekar på någon form utav forskningskonsensus, dessutom antar du att utländska förutsättningar går att översätta till svenska diton.

Inom epidemiologi är begreppet extern validitet centralt. Innan man överhuvudtaget går vidare måste man fråga om de studier jag läser går att översätta till den population jag vill använda forskningsresultaten på.

I detta fall har du varken motiverat din ståndpunkt med goda studier eller motiverat varför du kan överföra resonemanget på oss i Sverige.

Permalänk
Medlem

Såg denna fruktansvärda nyhet precis, kanske redan postats här, men nu kommer man att plocka bort respiratorn på alla över 65år i Spanien, och i stort sett låta de dö, för att försöka rädda livet på yngre. (på spanska, men går at översätta)

https://www.youtube.com/watch?v=CpEXbYftHrE

Visa signatur

I5 9600k@stock / Cooler Master Evo 212 / Gigabyte Z390 Gaming X / Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz / MSI RTX2070 Gaming Z / EVGA 550 BQ / Asus VG27BQ 27" 165Hz

Ryzen 5 5600x@stock / Asus Rog Strix X570-E Gaming / Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3600MHz CL18 / MSI RTX3070 Suprim X / BeQuiet Pure Power 11 600W / Asus VG278Q 27" 144Hz

Permalänk
Avstängd
Skrivet av CubaCola:

Såg denna fruktansvärda nyhet precis, kanske redan postats här, men nu kommer man att plocka bort respiratorn på alla över 65år i Spanien, och i stort sett låta de dö, för att försöka rädda livet på yngre. (på spanska, men går at översätta)

https://www.youtube.com/watch?v=CpEXbYftHrE

Dvs., slå på autogenererat till engelska. Obeskrivligt tragiskt.

Återigen Stockholmare - sprid budskapet mer än pesten själv: vill Du/Ni att Stockholmsregionen skall hamna i liknande situation där era föräldrar eller föräldrars föräldrar måste få sin ventilator borttagen för att göra plats för någon yngre? Vill Du/Ni hamna i en sådan situation? Jag nämner Stockholm för det är Stockholm, Malmö och Göteborg som är typiska folktäta städer i Sverige som löper störst risk för att bli nya "Lilla Italien/Wuhan/New York".

Använd sociala medier på ett produktivt vis nu genom att sprida budskapet om social distansering, att ta detta på allvar, influensan är en partikel i rymden i jämförelse med detta. Säg bara som det är: Vill Du råka döda något barns förälder bara för att Du ska få åka på semester och hosta oaktsamt som förra året? Stå över massresandet detta år. Det låter helt sjukt och det är för att situationen är just det också, sinnessjukt. Rädda Stockholm, Malmö och Göteborg från att bli nästa Wuhan!!!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av lhugo:

Du är inte den första och inte heller den sista som sitter och tror att du är mer kompetent än en expertmyndighet fylld av läkare och statistiker. Klart att du får komma med din åsikt, men som jag skrivit tidigare så luktar det lite Dunning–Kruger här. Att du vagt lutar dig mot "vetenskap som finns runtomkring i värden" för att motivera din ståndpunkt att svenska myndigheter gör helt fel ger inte mycket. Inte nog med att du inte pekar på någon form utav forskningskonsensus, dessutom antar du att utländska förutsättningar går att översätta till svenska diton.

Inom epidemiologi är begreppet extern validitet centralt. Innan man överhuvudtaget går vidare måste man fråga om de studier jag läser går att översätta till den population jag vill använda forskningsresultaten på.

I detta fall har du varken motiverat din ståndpunkt med goda studier eller motiverat varför du kan överföra resonemanget på oss i Sverige.

Dessutom är det som vanligt lätt att både vara en backseat driver och vara efterklok.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av oatp1b1:

Dessutom är det som vanligt lätt att både vara en backseat driver och vara efterklok.

Sant. Ett hett tips jag har för sådana personer att titta på livestreams av speedrunners och sedan spela samma spel själv för att uppleva hur det faktiskt ÄR att köra något man alltid annars är backseat driver för.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av CubaCola:

Såg denna fruktansvärda nyhet precis, kanske redan postats här, men nu kommer man att plocka bort respiratorn på alla över 65år i Spanien, och i stort sett låta de dö, för att försöka rädda livet på yngre. (på spanska, men går at översätta)

https://www.youtube.com/watch?v=CpEXbYftHrE

Den har cirkulerat nätet någon vecka knappt.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K