Varan tillfaller företaget efter en månad

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hubertus:

@Blomman90: Du gillar häftiga formuleringar? Först påstår du rakt ut att jag har fel för att i nästa mening ta tillbaka det mesta. Det kan tas in en hel del i leveransvillkoren som är lagligt. I en del fall är aktuell lag dispositiv, dvs det är möjligt att träffa avtal som tar över. Jag har svårt att tänka mig att en person som handlar på nätet behärskar lagstiftningen på området. Då är frågan hur man ska göra? Jag tycker att man ska läsa leveransvillkoren och är det något man inte tycker om så avstår man från att handla. Ett företag som har konstiga leveransvillkor missar alltså affärstillfällen.

Alternativet är att köpa ändå och kanske hamna i otrevliga tvister. Även om man skulle få rätt till slut krävs vanligen en massa tid och ork för att reda ut det.

Ursäkta, men hur menar du att jag "tar tillbaka det mesta" i denna mening??

Citat:

Bara för att ett bolag har skrivit en sak i deras leveransvillkor så innebär det inte att det gäller om det skulle visa sig vara oförenligt med lagen.

Du skriver mer eller mindre att man får gilla läget om man accepterat butikens villkor, alternativt helt avstå från köpet. Men detta stämmer alltså inte, vilket är min poäng. Varken Konsumentköplagen eller Distansavtalslagen är dispositiva, så dessa går det inte att avtala bort och är därmed tvingande till konsumentens fördel.

Absolut håller jag med om att man bör läsa igenom villkoren innan man ingår avtal. Men allt som oftast görs det inte vid småköp från svenska välrenommerade E-handlare. Vidare så har man i förväg säkerligen inte heller för avsikt att hamna i en situation likt TS, där ett till synes "ofarligt" villkor faktiskt träder i kraft och innebär en relativt tråkig konsekvens. Så om jag hade hamnat i en sådan situation, så kan du hoppa upp och sätta dig på att jag hade försökt verifiera om detta villkor faktiskt är förenligt med lagen.

Jag kan faktiskt säga att jag personligen sällan läser igenom avtalsvillkor för liknande köp som ovan (Webhallen, Elgiganten, etc.). Eftersom jag är i vart fall hyfsad införstådd med vilka rättigheter KKL och DAL ger mig, så vet jag att man har en relativt stabil grund att stå på även utan att ha läst de specifika avtalen. Det jag brukar kolla är vad som gäller vid ånger, om det är fri retur eller om jag själv behöver bekosta frakten. I det förstnämnda fallet kan ju villkoren vara i stort sett hur dåliga man vill, DAL ger mig möjlighet att helt kostnadsfritt returnera produkten om jag ångrar mig.

Permalänk
Medlem

När skulle du ta dig förbi butiken? Hade vart intressant med återkoppling på hur det gick.

Visa signatur

Corsair Obsidian 250D | i5 7600K | Gigabyte Z270N WiFi | Samsung 960 EVO 250GB | Fractal Design Integra M 650W | Corsair Hydro H90 |Kingston 8GB 2133M DDR4 CL14 | Asus GeForce GTX 970 4GB STRIX DC2 OC MAX |