Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Så tyst dator som möjligt för 6-12k, nybörjare behöver kunskap och råd. Hur mycket behöver jag lägga?

Permalänk
Medlem
Skrivet av osgorth:

Tjo! Ska försöka räta ut lite fler frågetecken. Hoppas det går fint för dig, och rapportera gärna hur det går sen.

Hade jag varit du, hade jag börjat med 3400G och se hur långt den räcker för dina behov. För allmänt datorbruk är den alldeles utmärkt, och för lättare spel bör det funka. Skillnaden mellan 3400G och GT1030 är såpass liten att det inte känns som det är värt det. Enklaste grafikkort jag hade tittat på är typ RX 570/580, ett beggat GTX 1060 6GB / GTX 1070 eller dylikt. Klar prestandafördel där, men då måste du inse att ljudnivån kommer att stiga rejält.

Med det sagt, hoppet till 3600 prismässigt är ganska litet, och det är en betydligt snabbare CPU. Koppla denna med RX 570 t.ex. som är "best bang for the buck" nuförtiden så blir det ett rejält lyft i prestanda. Jag vågar dock inte säga hur ljudnivån blir, men att den blir högre är inget snack.

Wraith Spire fungerar fint, men tyst är den inte. Du vill inte ha den om du är känslig, så en Dark Rock 4 är ett perfekt val. Kostar bara några kronor mer än den jag rekommenderade (799 om jag minns rätt) och kyler mycket bättre. Kör på den! Dark Rock Pro 4 är fullständig overkill och har dessutom en extra fläkt vilket du inte vill ha (= mer oväsen, även om den är tyst). Skillnaden i TDP är marignell dessutom: Dark Rock 4 kan hantera 200W TDP och Pro-versionen 250W. Båda är extrem overkill för Ryzen och kommer fungera utmärkt. Den klarar dessutom vilken processor som helst i stort sett, så du har en kylare för livet där.

Den monteras istället för Wraith, inte ovanpå, förresten.

Det kan vara värt det om du tittar på ett kraftigare grafikkort, men inte annars. Med integrerad grafik finns det ingen anledning alls, och inte heller om du går på något enklare typ GTX 1050/1060 eller RX 570. Jag hade gått på Silent Base 601 som jag föreslog, den är i särklass tystast av dem alla, och har bäst fläktar dessutom. Define C är svårare att få till en bra kylning i då den är mindre och mer instängd, och grafikkort mår inget vidare instängt i botten där med utblås rakt in i en PSU shroud. Tveksam design där. Meshify C är markant bättre då den har en öppen front som tillåter luftflöde från fronten, men ja, då väsnas det mer också.

Ja, det är en svår balansgång. I de fall då du har ett fläskigt grafikkort (= ovanför din prisklass) har iaf jag insett att det är bättre att satsa på bra luftflöde för att få ner ljudnivån. Jag kör idag med Fractals Meshify C som helt saknar ljuddämpning, fylld med Silent Wings 3-fläktar + Dark Rock Pro 4. Visst, den är inte helt tyst, men den väsnas mindre såhär än i ett dämpat chassi som jag hade innan. Grafikkortet får markant bättre utrymme för att kyla sig själv, och väsnas märkbart mindre nu än förut. Jag hade be Quiet! Dark Base Pro 900 innan, förresten.

Då du är känslig bör du sikta på att köra så få fläktar som möjligt, tycker jag. Om vi tar mitt exempel så med integrerad Ryzen + Dark Rock 4 kommer du inte få några problem alls med temperaturer. Även ett enklare grafikkort bör inte vara några problem, men tittar du på typ GTX 1070 eller över, då skulle jag inte välja det chassit och istället gå på en öppnare design typ Meshify eller nåt liknande.

Som jag nämnde tidigare: Noctua är suveräna men har en mer högfrekvent ljudsignatur. Jag tror du skulle uppskatta Dark Rock mer, i synnerhet i kombination med ett dämpat chassi. Prestandamässigt är de väldigt nära varandra så bry dig inte om det. Dessutom gillar jag inte att blanda fläktar från olika fabrikat då du får en kombination av ljudsignaturer som kan vara irriterande.

Med det sagt: ja, i en maskin utan hårddiskar står GPU för ungefär 98% av ljudnivån... Så, om du klarar dig med integrerad grafik har du massor att vinna här.

Nej, det påverkar varken värme eller ljudnivå. SSDs idag är såpass bra överlag att jag brukar välja det billigaste från en respektabel tillverkare. Just nu är det Intel som leder på pris, så det är vad jag valde.
Enda anledningen till att inte gå på Intel-disken är om man har behov av att skriva stora (>30GB ungefär) datamängder på mycket kort tid (läs: sekunder). Då det är en s.k. QLC-enhet har den svårt för kontinuerligt skrivande när cachen blir full, och då går det inte snabbt alls.. Men för i princip all normal användning lär du inte märka av det alls.

Har ingen inverkan alls på ljudnivå/värme. Det viktiga är att titta på latenser och frekvens, och i fallet Ryzen vill man försöka hålla sig till 3200MHz och så låg latens (CL) som möjligt. Perfekt val är t.ex. 3200-minnen med CL14 som finns framförallt från G.Skill.
Exempel: https://www.webhallen.com/se/product/272609-G-Skill-Flare-X-1...
Du bör absolut ha minst 16GB. 8GB är inte tillräckligt idag om du kör Windows. Glöm det.
Vill man / behöver spara in på detta så kör på 3200MHz med sämre latenser, typ CL16. Du tappar ett par % i prestanda men kan spara ganska många hundralappar.
Exempel: https://www.webhallen.com/se/product/236943-Corsair-Vengeance...

Passiva kort är helt tysta, ja. Det kan förekomma s.k. "coil whine" ibland, spolar som tjuter. Inte särskilt vanligt, och det har hänt mig en gång med ett GTX 1080Ti och jag kunde byta ut det på garantin.

Semi-passiva kort osv är mest marknadsföring. Det innebär i praktiken att fläktarna stänger av / går ner i låga varvtal när kortet inte används, men under aktiv gaming är det som vanligt. Tittar man på de tillverkare vi har är det två modeller kort som sticker ut i min erfarenhet: MSI's "Gaming X Trio"-kort i olika klasser och Asus Strix-kort. Båda har utmärkta kylare och placerar sig regelbundet bäst vad gäller ljudnivå. EVGA ska du akta dig för vad gäller ljudnivå. De gör oftast alldeles utmärkta kort i övrigt, men deras kylning går ofta rätt hårt då deras fokus är prestanda och överklockning. Gigabyte har jag inget förtroende för vad gäller grafikkort, däremot gör de numera jättefina moderkort.

Har ingen direkt erfarenhet av Ryzen-kort själv, men jag läser i stort sett bara positivt om MSI's B450-kort som det jag tog med i mitt förslag. Kör på det du.

Billig

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12727014

Den här builden känns det som vi långsamt letat oss fram till. Integrerad grafik, billiga delar förutom psu, chassi och psy-kylare (med fokus på tystnad både i load och idle, där psu är tyst (0db) i idle och psu-kylaren ligger runt 20db)

Dyr

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12727069

Är grafikkortet för stort tror du? Bör jag kräma på med fler separata fläktar om jag köper grafikkortet? Har efter noggranna undersökningar kommit fram till att det är det tystaste, flera undersökningar pekar på det, + att det har 0db teknologi.

https://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_gtx_1650_ga...

I det testet låg det på 29db I load.

Det verkar vara ungefär samma nummer de kommit fram till här: https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-gtx-1650-gamin... och även där är den bäst i test vad det gäller ljud. Prestandan är så klart avsevärt mycket bättre gentemot vega 11 integrerad grafik, lägg därtill ökad prestanda på cpun.

Det verkar vara väldigt intressant att samma grafikkorts kretsar men av olika tillverkar har så otroligt stora skillnader i ljudnivå? Medan msi gaming x modell verkar prestera runt 30 db, verkar EVGAs vara avsevärt mycket högre. Väldigt intressant.

Det verkar vara just den modellen i lågprisegementet som är tystast i load. Har hittat flera andra kort som legat runt 29-30 i Idle, men de allra flesta går upp till 35+ i load. Det är mer än signifikativ skillnad.

I ett test presterar dock asus strix geoforce gtx 1650 lite bättre än msi-gaming i load (28db, en db) men eftersom det bara är ett test hade jag nog vågat lägga pengarna på msi gaming. https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-gtx-1650-stri...

Det är lite klurigt det här med att olika företag använder sig av samma grafikkortskretsar men gör helt olika kort (om jag förstått det rätt). Ljudnivån kan skilja markant, vilket gör att man måste söka separat på individuella tillverkaras varianter av kort, det är ett jädra elände

Jag har varit mycket flitig och jämfört testvinnare i ljudnivå för sweclockers tester, tomshardware, techpowerup, the guru3d. Om du vet om någon av dessa är opålitliga eller partiska mot ett visst företags produkter, säg till! Har du några andra sighter du tycker jag bör kolla tester på också så är jag givetvis intresserad av att jämföra där med.

Jag hittade något test på sapphire rx570 pulse som gav helt okejnyheter angående ljudnivå och priserna var okej men tyvärr verkar de ha utgått ur sortimentet (4gb) :(. Jag tror nästan alla amd 570-580 är utom räckhåll har läst tester på de mesta (4-8gb, olika tillverkare), det känns som 1650 kommer vara det jag går efter om jag väljer externt grafikkort. Jag sneglar fortfarande på de helpassiva. Jag förstår att prestandan är djupt undermålig, men då skulle jag i alla fall kunna ordna med en bättre processor. Får fundera på det mer ikväll. Grafikprestandan är verkligen inte av högsta vikt, men om det fuckar upp datorn i övrigt är det kanske klokar att gå på det integrerade. 29 db för 1650-kortet är dock väldigt lockande, även om prestandan på kortet i övrigt var kass gentemot priset, men det skiter jag i. Hade varit väldigt spännande att lyssna till båda buildsen under load!

Nu måste jag fan bege mig, jag skriver mer ikväll. Än är jag inte i mål, men man har lärt sig mycket iaf! Bara hänga i ;P

Tack så hemskt mycket för all hjälp hittils, uppskattar det verkligen. Du är en god människa!

En annan orelaterad fråga: vad är det frågan om egentligen att det ska vara massa led-lampor överallt? Finns det någon speciell anledning eller är det bara någon slags 14-års-gamingpojke kulturell grej? Mycket irriterande att allt måste ha en jädra massa blinkande led-lampor överallt, det är jag helt ointresserad av. Kolsvart burk och kolsvarta komponenter, varför lägga energi på massa blinkade ljus? finns det någon funktion med detta förutom en estetisk bild för tonårspojkar så upplys mig genast

Permalänk
Medlem

Har du en burk utan fönster ser du inte lamporna ändå.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

@warzer: det ser fint ut det där!

MSI's grafikkort där ser mycket lovande ut, det håller jag med om. Har du möjlighet att sträcka budgeten upp till 12' som ditt dyra paket landar på så bör du få prestanda som håller ett tag. 1650 är ju ingen super-gpu det heller, men den piskar ju integrerad grafik alla dagar i veckan. 29dB i load är imponerande, verkligen. Det där kortet tror jag minsann jag ska köpa till min vän som jag ska bygga till, också!

Den stora grejen är också att du kan gå upp till Ryzen 3600, som är en markant bättre CPU alla dagar i veckan.

Rent allmänt är MSI's Gaming X-serie alltid bra, ljudmässigt. De ligger i stort sett alltid i toppen (eh, botten ) vad gäller ljudnivå och presterar fint med en inte alltför blodig prislapp. Asus Strix ligger ofta hack i häl här, men kostar alltid mer, ibland mycket mer. Man betalar mycket för "Asus ROG", tyvärr. EVGA är i princip tvärtom - de låter nästan alltid mest. EVGA har däremot väldigt bra garantivillkor och support. Fokus ligger på olika saker, helt enkelt.

Så, till dina frågor:

- Nä, du behöver inga extra fläktar med det grafikkortet. Det är litet och effektivt, kommer klara sig fint som det är.
- Att ljudnivån skiljer såpass mellan olika tillverkare - ja, det beror helt på kylningslösningen och framförallt vilka fläktar de använder. I regel är det skräpfläktar från nån Kina-fabrik och det enda som är viktigt är pris/prestanda. Då blir ljudnivån därefter. MSI och i viss mån Asus väljer att lägga lite mer energi på detta, tydligen.
- LEDs, RGB-bling, jadu.. Ytterligare en anledning att gilla företag som Noctua, be Quiet och Fractal, som inte pysslar med detta något särskilt. Slöseri med budget, som jag ser det, men de flesta älskar sin RGB vad det verkar. Men ja, du är på rätt spår - finns ingen funktion alls förutom utseende.

Visa signatur

Fractal Define 7, Aorus X570 Xtreme, Ryzen 5950X, Fractal Celsius+ S36, 64GB TridentZ Neo CL14/3600 RAM, MSI RTX 3090 Suprim X, 5TB NVMe SSD + 12TB SATA SSD + 64TB Seagate IronWolf Pro HD, Fractal Ion+ 860W Platinum, LG 32GP850 + LG 42C2 OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av osgorth:

@warzer: det ser fint ut det där!

MSI's grafikkort där ser mycket lovande ut, det håller jag med om. Har du möjlighet att sträcka budgeten upp till 12' som ditt dyra paket landar på så bör du få prestanda som håller ett tag. 1650 är ju ingen super-gpu det heller, men den piskar ju integrerad grafik alla dagar i veckan. 29dB i load är imponerande, verkligen. Det där kortet tror jag minsann jag ska köpa till min vän som jag ska bygga till, också!

Den stora grejen är också att du kan gå upp till Ryzen 3600, som är en markant bättre CPU alla dagar i veckan.

Rent allmänt är MSI's Gaming X-serie alltid bra, ljudmässigt. De ligger i stort sett alltid i toppen (eh, botten ) vad gäller ljudnivå och presterar fint med en inte alltför blodig prislapp. Asus Strix ligger ofta hack i häl här, men kostar alltid mer, ibland mycket mer. Man betalar mycket för "Asus ROG", tyvärr. EVGA är i princip tvärtom - de låter nästan alltid mest. EVGA har däremot väldigt bra garantivillkor och support. Fokus ligger på olika saker, helt enkelt.

Så, till dina frågor:

- Nä, du behöver inga extra fläktar med det grafikkortet. Det är litet och effektivt, kommer klara sig fint som det är.
- Att ljudnivån skiljer såpass mellan olika tillverkare - ja, det beror helt på kylningslösningen och framförallt vilka fläktar de använder. I regel är det skräpfläktar från nån Kina-fabrik och det enda som är viktigt är pris/prestanda. Då blir ljudnivån därefter. MSI och i viss mån Asus väljer att lägga lite mer energi på detta, tydligen.
- LEDs, RGB-bling, jadu.. Ytterligare en anledning att gilla företag som Noctua, be Quiet och Fractal, som inte pysslar med detta något särskilt. Slöseri med budget, som jag ser det, men de flesta älskar sin RGB vad det verkar. Men ja, du är på rätt spår - finns ingen funktion alls förutom utseende.

Superbra, det lutar mer och mer åt det dyrare alternativet. I värsta fall får jag be en datakunnig kamrat underklocka grafikkortet, eller begränsa prestandan på något vis om ljudet blir för tufft. Jag tror nog det ska gå bra, speciellt om (idle)-funktionen fungerar som den ska. Är det 0db i idle så lär det bygget vara lika tyst som det andra förutom om jag ska lira något, och då bör det ändå inte komma upp särskilt högt. SKulle det mot förmodan bli besvärligt kan jag ju köra med hörselkåpor i korta intervaller. Det går nog att lösa tror jag! Gentemot dator njag har nu lär det säkerligen var en enorm skillnad, det är en urgammal manick från 2008 så...

Eftersom jag de senaste dagarna fokuserat så stenhårt på grafikkort och processorer, har jag i dag bestämt mig för att undersöka moderkort, så jag inte hamnar i någon slags flaskhals.

Tror du det kan vara klokare att välja ett moderkort med atx-storlek istället för mikro-atx? Jag tänker typ på saker som stabilitet för processorkylaren (det kanske inte alls stämmer, men jag får någon slags idé om att bygget blir säkrare om kortet är -atx? Hittar dock inget om det). Det kanske sprider värmen om det är större? Det här är väl med 99% säkerhet marginella företeelser men nu när jag ändå håller på och nöter kan det var en god idé om att framtidssäkra sina kunskaper ;P
Jag såg nämligen att tomahawk-kortet både du och Muumin valde var storlek -atx, annars var det typ ingen skillnad gentemot bazooka-kortet, båda var ju 450-chipset.

En annan grej jag funderat över nu när jag läste på om moderkort är ram-hastigheten och hur det fungerar gentemot moderkortet. Ram-minnen jag valt är ju 3200 mhz, men moderkortet (bazooka) stöjder bara 2666 mhz standard och 3466 mhz oc (som jag antar är over-clocked?). Kommer moderkortet då stödja de snabba ram-minnena, trots att de standard har en begränsning på 2666 mhz, eller kommer det automatiskt att gå till max för att överklockningsfunktionen stödjer det? Tänkte jag skulle försöka optimera moderkortet / ram / ram nu när jag har kommit fram till att delarna som påverkar ljudet mest känns valda. Men om det är väldigt små prestandaförbättringar jag kan förbättra mig för att öka med ett par hundra-lappar kanske jag hoppar det.

Såg att det fanns nyare moderkort mer optimerade för ryzen 3000, men de kostar en tusing mer https://www.inet.se/produkt/1902768/gigabyte-x570-gaming-x - ökar det prestanda på ramet /cpu mycket eller är det pengar i sjön?

Min övre budget är verkligen 12k, men blir det stor prestandaskillnad för ram/cpu om jag daskar på med en tusing mer kanske jag kan låna. Annars känner jag mig rätt nöjd alltså

Har du några övriga tips för moderkorts-optimering tar jag som vanligt självklart emot dem!

Permalänk
Medlem

@warzer: micro-ATX är lite på utgående känns det som, det finns varken gott om moderkort eller chassi numera. Jag hade kört på standard ATX, det är tryggt och fint. Du har inget att vinna vad gäller värme eller oväsen på att köra micro-ATX, de är bara lite mindre.

X570 är mer för entusiastbyggen. Du vinner kanske lite prestanda, men i dagsläget finns det ingen anledning som jag ser det, i synnerhet med en strikt budget. Plus, i ditt fall är X570 absolut inte en option, då chipsettet är aktivt kylt via en liten fläkt på moderkortet.

Minneshastigheten på Ryzen 3000-serien är 3200MHz som standard, så ingen överklockning kommer behövas. Det finns ju inget som hindrar dig att klocka upp dem ändå, t.ex. kan man vinna lite på att köra 3600 med tajta timings, men det är lite överkurs. Värt att poängtera är att MSI i stort sett alltid ligger i topp vad gäller minneskompatibilitet och prestanda, så MSI Tomahawk är helt rätt. Såg idag att Inet precis lagt upp den uppdaterade versionen, Tomahawk Max: https://www.inet.se/produkt/1902987/msi-b450-tomahawk-max
Den blir perfekt, kör på den du.

Edit: jag ser förresten att MSI Mortar har stöd för 2st M.2-enheter och Tomahawk bara 1.. Då hade jag definitivt kört på Mortar istället: https://www.inet.se/produkt/1902988/msi-b450m-mortar-max

Visa signatur

Fractal Define 7, Aorus X570 Xtreme, Ryzen 5950X, Fractal Celsius+ S36, 64GB TridentZ Neo CL14/3600 RAM, MSI RTX 3090 Suprim X, 5TB NVMe SSD + 12TB SATA SSD + 64TB Seagate IronWolf Pro HD, Fractal Ion+ 860W Platinum, LG 32GP850 + LG 42C2 OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av osgorth:

@warzer: micro-ATX är lite på utgående känns det som, det finns varken gott om moderkort eller chassi numera. Jag hade kört på standard ATX, det är tryggt och fint. Du har inget att vinna vad gäller värme eller oväsen på att köra micro-ATX, de är bara lite mindre.

X570 är mer för entusiastbyggen. Du vinner kanske lite prestanda, men i dagsläget finns det ingen anledning som jag ser det, i synnerhet med en strikt budget. Plus, i ditt fall är X570 absolut inte en option, då chipsettet är aktivt kylt via en liten fläkt på moderkortet.

Minneshastigheten på Ryzen 3000-serien är 3200MHz som standard, så ingen överklockning kommer behövas. Det finns ju inget som hindrar dig att klocka upp dem ändå, t.ex. kan man vinna lite på att köra 3600 med tajta timings, men det är lite överkurs. Värt att poängtera är att MSI i stort sett alltid ligger i topp vad gäller minneskompatibilitet och prestanda, så MSI Tomahawk är helt rätt. Såg idag att Inet precis lagt upp den uppdaterade versionen, Tomahawk Max: https://www.inet.se/produkt/1902987/msi-b450-tomahawk-max
Den blir perfekt, kör på den du.

Edit: jag ser förresten att MSI Mortar har stöd för 2st M.2-enheter och Tomahawk bara 1.. Då hade jag definitivt kört på Mortar istället: https://www.inet.se/produkt/1902988/msi-b450m-mortar-max

Jag upptäckte precis en något trist detalj på inets hemsida - de monterar inte cpukylare tyngre än 750g på grund av risken för fraktskador. Detta var ju lite sorgligt vilket innebär att jag måste byta cpu-kylare, men jag behöver nog inte tänka så mycket, jag hugger en dark rock slim - skillnaden i ljudnivå är relativt liten, hade valt mellan de båda tidigare. Tyvärr avspeglas inte det i prisskillnaden på inet, men nåväl, så kan det vara.

Intressant är att webbhallen inte har samma typ av begränsning, men de har inte bequiet-chassit, så det blir nog inet.

Slutgiltig dator:https://www.inet.se/kundvagn/visa/12734110

Jag återkommer precis när tomahawk kommit in i sortimentet och gör en sista check om jag ska ändra något. Eventuellt kanske det blir någon kampanj, annars får man sitta still i båten och bara vänta Jag valde för övrigt tomahawken över mortaren, den kostar lite mer men jag läste något om bättre kylning, + att tomahawken är atx, det känns på något vis pyttelite tryggare .

Tack för all hjälpen, det dröjer väl ett tag nu innan jag återkommer, skriver om jag gör några slutgiltiga förändringar och hur datorn sedan fungerar när den väl anlänt!

Permalänk
Medlem

@warzer: det ser jättefint ut tycker jag. Javisst, Tomahawk blir nog kanon den med. Det är såvitt jag har förstått ett riktigt bra kort.

Klart nyfiken på hur det fungerar för dig när den väl dyker upp, och hur du upplever ljudnivån, gärna i detalj. Att bygga tysta burkar är lite av min grej så all feedback uppskattas.

Angående Inet och montering av tunga kylare - sant, tänkte inte på det. Vad de däremot gör om du ber dem snällt är att låta dig hämta upp maskinen i närmaste butik, och i såfall kan de montera vad som helst (de slutför monteringen i butik då). Det funkar ju bara om du har någorlunda nära till nån av deras butiker, såklart. Värt att fundera på iaf.
Med det sagt är det inget fel på Slim-kylaren heller. Jag har precis den på en 6700K och det fungerar utmärkt. Tyst är den också.

Förresten, underklocka / undervolta grafikkort är en bra idé. Värt att undersöka när du väl får maskinen. Det gör du väldigt enkelt i t.ex. MSI Afterburner som du laddar ner (gratis). Många gånger kan ett grafikkort köra fint i standard settings fast med lägre spänning, vilket såklart leder till lägre värmeutveckling = tystare.

Visa signatur

Fractal Define 7, Aorus X570 Xtreme, Ryzen 5950X, Fractal Celsius+ S36, 64GB TridentZ Neo CL14/3600 RAM, MSI RTX 3090 Suprim X, 5TB NVMe SSD + 12TB SATA SSD + 64TB Seagate IronWolf Pro HD, Fractal Ion+ 860W Platinum, LG 32GP850 + LG 42C2 OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av osgorth:

@warzer: det ser jättefint ut tycker jag. Javisst, Tomahawk blir nog kanon den med. Det är såvitt jag har förstått ett riktigt bra kort.

Klart nyfiken på hur det fungerar för dig när den väl dyker upp, och hur du upplever ljudnivån, gärna i detalj. Att bygga tysta burkar är lite av min grej så all feedback uppskattas.

Angående Inet och montering av tunga kylare - sant, tänkte inte på det. Vad de däremot gör om du ber dem snällt är att låta dig hämta upp maskinen i närmaste butik, och i såfall kan de montera vad som helst (de slutför monteringen i butik då). Det funkar ju bara om du har någorlunda nära till nån av deras butiker, såklart. Värt att fundera på iaf.
Med det sagt är det inget fel på Slim-kylaren heller. Jag har precis den på en 6700K och det fungerar utmärkt. Tyst är den också.

Förresten, underklocka / undervolta grafikkort är en bra idé. Värt att undersöka när du väl får maskinen. Det gör du väldigt enkelt i t.ex. MSI Afterburner som du laddar ner (gratis). Många gånger kan ett grafikkort köra fint i standard settings fast med lägre spänning, vilket såklart leder till lägre värmeutveckling = tystare.

Jaha, nu är jag på gång igen med sista-minuten-förändringar.

Har försökt läsa på om hårddiskar nu det sista för att intels 660p diskar båda är slut på lagret på inet. Bestämde mig för att jämföra lite och tyckte att kingstons a2000-diskar såg mycket intressanta ut. Jag förstår inte särskilt mycket av alla tekniska specifikationer men efter lite googlande på reviews verkar det vara ett bra köp, och 512gb disken är dessutom på erbjudande på inet.

https://www.inet.se/produkt/4301450/kingston-a2000-500gb-m-2-...

https://www.inet.se/produkt/4301010/intel-660p-512gb

Som jag förstod dig tidigare fanns det knappt några parametrar vid val av hårddisk som påverkade ljudnivån märkvärdigt, så det är kanske ett vettigt beslut att byta? Jag har lite svårt att förstå skillnaderna mellan mjukvarutekniker och hårdvarutekniker vad det gäller hastigheter och drivrutiner osv, om du har ork och lust får du gärna förklara lite hur dessa påverkar datorns prestanda. Har läst på men tycker knappt jag blir klokare

Har försökt hitta några jämförelser hårddiskarna emellan men har bara hittat vaga formuleringar om att den är "on par" eller "good enough" gentemot intel 660p...

Permalänk
Medlem
Skrivet av warzer:

Jaha, nu är jag på gång igen med sista-minuten-förändringar.

Har försökt läsa på om hårddiskar nu det sista för att intels 660p diskar båda är slut på lagret på inet. Bestämde mig för att jämföra lite och tyckte att kingstons a2000-diskar såg mycket intressanta ut. Jag förstår inte särskilt mycket av alla tekniska specifikationer men efter lite googlande på reviews verkar det vara ett bra köp, och 512gb disken är dessutom på erbjudande på inet.

https://www.inet.se/produkt/4301450/kingston-a2000-500gb-m-2-...

https://www.inet.se/produkt/4301010/intel-660p-512gb

Som jag förstod dig tidigare fanns det knappt några parametrar vid val av hårddisk som påverkade ljudnivån märkvärdigt, så det är kanske ett vettigt beslut att byta? Jag har lite svårt att förstå skillnaderna mellan mjukvarutekniker och hårdvarutekniker vad det gäller hastigheter och drivrutiner osv, om du har ork och lust får du gärna förklara lite hur dessa påverkar datorns prestanda. Har läst på men tycker knappt jag blir klokare

Har försökt hitta några jämförelser hårddiskarna emellan men har bara hittat vaga formuleringar om att den är "on par" eller "good enough" gentemot intel 660p...

Är det skillnader mellan dem är det inget du kommer märka. Ljudet verkar vara prio ett för dig och där är de lika. Dvs helt ljudlösa.

Så kör på med Kingston du om den Intel som du tänkte ta är slut, inga konstigheter

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zemlan:

Är det skillnader mellan dem är det inget du kommer märka. Ljudet verkar vara prio ett för dig och där är de lika. Dvs helt ljudlösa.

Så kör på med Kingston du om den Intel som du tänkte ta är slut, inga konstigheter

Skickades från m.sweclockers.com

Det finns alltså inga skillnader i prestanda mellan de två? I så fall är valet självklart, hehe, kingstons är ju billigare!

Permalänk
Medlem
Skrivet av warzer:

Det finns alltså inga skillnader i prestanda mellan de två? I så fall är valet självklart, hehe, kingstons är ju billigare!

Klart det finns skillnader men jag tror inte de är till Intels fördel faktiskt. Kingston A2000 är splitter ny till marknaden medan Intel 660p är över ett år gammal nu. Så ja, valet är självklart tycker jag. Kör på Kingston A2000.

Vad jag kan se så för normalt användande, dvs sånt du kommer syssla med, presterar Kingston A2000 extremt bra och du skulle inte märka någon skillnad mellan den och en premium-SSD som Samsung 970 Pro ens.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |