Köpråd: Skärm för PS4 Pro, MacBook Pro late 2013 och möjligtvis en dedikerad spelrigg framåt hösten

Permalänk
Medlem

Köpråd: Skärm för PS4 Pro, MacBook Pro late 2013 och möjligtvis en dedikerad spelrigg framåt hösten

Jag behöver moralisk support, en gnutta insikt och en liten knuff. Det känns som jag hamnat i en ändlös loop som jag inte kommer ur för tillfället. Jag behöver en skärm till hemmet, började på nytt jobb för ett tag sen och det händer då och då att jag behöver arbeta hemifrån och då handlar det om granskning av ritningar oftast i PDF-format. Det funkar på MacBooken men är långt från optimalt på en så pass liten skärm så då började funderingarna på en extern skärm. Samtidigt som det primära är att kunna jobba ok på skärmen så känns det dumt att inte köpa en skärm som även funkar till spelande, för tillfället bara på PS4:an men jag är sugen på att skaffa mig en speldator framåt hösten efter många års frånvaro. Om, eller snarare när det blir en rigg så kommer hårdvaran att vara i häradet 9700 och 2080, möjligtvis TI. Jag har funderat i alla riktningar känns det som, 1080, 1440 och 4K men det slutar med att jag inte kan bestämma mig alls.

Spelandet är mestadels inte FPS'ers, och när det väl är det så är jag relativt kass iaf så det är inte högsta prio för skärmen. Känner rent instinktivt att runt 27 tum är intressant men det är inte hugget i sten.

Var ligger sweetspoten idag, mest bang for the Euro? Budget är ju alltid en fråga om samvete, men köper hellre något som funkar bra till det den är tänkt för än sparar en krona eller två, eller i mitt fall euro då den kommer köpas i Tyskland. Skicka mig i rätt riktning...

Visa signatur

Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Permalänk
Bildexpert 📺

@MarcusS: Svår blandning du har och den som sticker ut mest är Macbooken som kan vara gränsfall för att köra 4K. Troligtvis får du ut 30 Hz i 4K som mest. Samtidigt är frågan om du ska planera skärm efter den äldsta komponenten?

Någon "sweetspot" eller bang-för-bucken finns inte riktigt. Handlar om att matcha produkt efter behov och budget.

Permalänk
Medlem

Spontant så känns det ju som en 4K skärm är rätt för dig. Och det baserar jag på din PS4 Pro men även att du kan sänka upplösningen utan att tappa allt för mkt kvalitet för din Macbook Pro. Du kan t.ex. köra 1080p på den och det kommer se ok ut.

Varför inte gå upp på 32" och se vad du hittar. 4K och 27" tycker jag är lite för litet.
Sweet spot på en 27" är 1440 tycker jag.

Permalänk
Bildexpert 📺

@reverend benny: Inga som helst problem att köra 4K på 27 tum med Mac OS. Apple gör det till och med på 21 tum med iMacen.

Permalänk
Medlem

@laxpudding
Vet inte om vi pratar om olika saker nu, jag menar mer att jag tycker native 4K upplösning inte är speciellt angenämt på 4K och 27".
Sen så har ju användaren en Macbook från 2013, frågan är om den kan visa 4K. Vad jag vet så är inte 4K upplösning supporterat på tidiga Macbook pro från 2013.

Permalänk
Bildexpert 📺

@reverend benny: TS:s MBPro late 2013 klarar 4K, men högst troligt endast i 30 Hz: https://support.apple.com/en-us/HT206587

4K på 27 tum med MacOS brukar förvälja ett skalningsförhållande motsvarande 2560x1440 och detta går att välja med hyfsad valfrihet hela vägen till 1:1-förhållande om man nu vill. Eftersom Mac OS och moderna program sedan länge är oberoende av upplösning uppstår sällan frågan om huruvida pixelmatris X är för liten eller för stor för tumstorlek Y.

Gäller även Windows 10 i ganska hög grad, i alla fall ytligt. Kör 200% skalning på 27-tum 4K och det är samma skala som 2560x1440 fast med överlägsen kvalitet jämfört med 2560x1440-native.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding
Du har helt klart rätt i att det är urbota korkat att planera skärmen efter den äldsta komponenten. Om vi plockar bort den ur ekvationen och säger att jag letar efter en all-around skärm med ok spelegenskaper istället. Så fort jag köper en stationär dator för spel osv så kommer det bli den jag arbetar på hemifrån iaf.
Budget får jag ju ta och sätta en, annars blir det ju inte lättare för er att ge några förslag heller. Så, upp till ca 6k, där någonstans går smärtgränsen om det inte ger mycket mervärde med att gå något högre.
Mitt största problem är nog att det finns alldeles för mycket att välja på, med snarlika namn och snarlika egenskaper och eftersom jag inte är insatt blir det en förbannad djungel av det

Visa signatur

Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Permalänk
Medlem

Det finns ju många egenskaper och personliga preferenser när det gäller skärmar.
En dealbreaker för mig var att den ska vara matt, nu är de flesta skärmar det men iallafall.
Sen så jämförde jag lite mellan IPS och VA panel där båda har sina för och nackdelar.

Jag landade i en 27" 1440p skärm från Asus MG279, kör den både hemma och en på kontoret (varvar med en Lenovo 4K som jag inte är helt kompis med).
Nu har den några år på nacken men tycker den fortfarande hänger med bra.

Nackdelen med Asus var att deras support sannolikt var den sämsta jag någonsin haft att göra med. Det som till slut fick dom att reagera efter många veckors bråk om en skärm som haft fel från start var ett inlägg här på Sweclockers.
Så av den anledningen så vet jag inte om det någonsin blir en Asus skärm för mig, men jag kan ha haft otur.

Jag har sneglat på att kanske skaffa mig en ultrawide, men där är det också stor skillnad på modellerna.
Dell har rätt trevliga skärmar, men dom kostar lite mer.

Det kan kanske vara värt att tänka på att man ofta har en skärm längre än en dator, så det skadar inte att lägga några kronor extra på en bra skärm. Det är ju ändå där du ska sitta och förstöra dina ögon dag ut och dag in.