Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Medlem

Borde det inte gå att borra hål i väggarna och fylla med skumisolering typ fogskum? Vet att man isolerar med skum i USA.

Visa signatur

Lurkar - läser mycket skriver lite. Vill du få min uppmärksamhet är det citat eller pm som gäller.
Jag anser att AIO-kylare har en plats i världen men det är INTE i fullstora ATX-system.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hardestadt:

Tyvärr så är det vägg i vägg. Väggarna består följande: gipsvägg + regel + gipsvägg.
Dörren är en väldigt billig variant, mer papp än träd samt varken karmen eller tröskeln är isolerade.

@zogez: Håller med, det är nog hela väggen som behöver göras någonting åt.
Lättast är ju tjocka gardiner som täcker hela väggen.
Och som jag skrev tipsade om innan, Flyttfiltar, som täcker bakom skulle göra det ännu bättre.

Permalänk
Medlem

Jag hade liknande problem när brorsan var över en sväng under sin semester och spelade sent när jag hade jobb dagen efter. Vi var vägg-i-vägg med gamla ihåliga dörrar som delade hall. Största problemet var garanterat väggen (misstänker att det är vanliga träreglar med plankor tvärs över + någon form av 4-8mm tryckt papp med tapet på). Nu var han bara här en sväng men hade det varit en permanent grej hade det behövts ordentliga fixar.

Jag har även själv försökt minimera ljudnivå i mitt gaminghörn (som jag har i ett extra vardagsrum jag använder för hemmabio). Så här är några tips andra i tråden inte tagit upp:

* Jag gick till en second hand butik och köpte två tjocka, mysiga mattor för runt en hundring styck, som är cirka 120*200cm och hängde upp dem på en tvättlina på väggen (så de är vikta, dvs drygt ~1m från skrivbordet och uppåt och 120cm från hörn och ut) i gaminghörnet för att minska reverb (en på varsin vägg). I ditt fall kan det hjälpa med att mindre av din röst studsar från vägg(arna) framför dig till dörren och ut i sovrummet. Riktigt billig lösning och hjälpte grymt mycket med ljudkvalité på min mikrofon då det är precis i hörnet jag har den.

* Gardinerna du nämnde är en bra idé för komplement, har själv haft samma idé att sätta längs båda långväggarna (mest för att det är ljusa väggar och ljuset reflekteras från projektorduken överallt, men även för att hjälpa lite med reverb från högtalarna). Jag tror dessa kan hjälpa lite, kanske max i nivå med att lägga en kudde över huvudet när du försöker sova och grannen har fest med hög musik (dvs knappt märkbart).

* Jag såg en youtube video för 2-3 år sen som inspirerade mig att bygga tavlor och fylla dessa med tyg man kan få riktigt billigt från second hand butiker (ex handdukar), och hängde upp dessa runtom i rummet (vilket gardinerna skulle gömma om man inte kan få dom att se bra ut, så bra kombination). Länk: https://www.youtube.com/watch?v=pABvTWSxOes

* Jag bytte från normala gardiner (för fönster) mot riktigt tjocka och höga gardiner från IKEA. De går från golv till tak (flyttade upp gardinstången till precis under taket) och de hjälpte grymt mycket med ljusinsläpp men dämpade ordentligt ljudreflektioner från fönster och element då de nu var täckta.

Nu har jag ingen som sover i ett rum bredvid "gamingrummet", men hade det varit fallet tror jag bara en tjock betongvägg och en redig dörr hade löst problemet. Är riva väggen dock på tapeten (hah!) så finns det en annan youtube video jag kan rekommendera. Ej testat detta själv men jag gillar snubben och det verkar vara en vettig lösning på vägg-i-vägg ljudreducering. Länk: https://www.youtube.com/watch?v=GLjhrXFo0Kw Det lär finnas svenska alternativ till de produkter han använder, men minst borde du få idéer på hur du kan gå tillväga. Tips är även att överväga golv om du fixar väggarna, kommer inte ihåg om snubben i videon går igenom det men har du bara fixat väggar och dörr kan ljud försvinna ut genom tak och golv (tak nämner han iirc).

TL;DR:
Tyg från second hand butiker kan användas till mycket och man kommer en bra bit på vägen för att reducera ljud för en billig peng.

Permalänk
Medlem

Det absolut största problemet är nog tröskeln du nämnde, så se till att sätta en tät tröskel alt. sätta en gummilist på dörren som tätar mot golvet/tröskeln och sätt tätningslister runt hela dörren.

Vill du inte öppna väggen så kan du borra upp hål så högt upp som möjligt i storlek av eldosor (74mm diameter) mellan varje regel (normalt 600mm mellan) och trycka in så mycket du kan med typ lösull (inte optimalt ur ljuddämpningssynpunkt men mycket bättre än inget) och sen skruva tillbaka en gipsbit och spackla igen.

Glöm inte att ta bort dörrfoder på ena sidan och tryck in isolering i springorna hela vägen runt dörrkarmen.

Visa signatur

Stationär dator | AMD RYZEN 7 5700G | G.SKILL Flare X 16GB 3200MHz CL14 | ASUS PRIME X470-PRO | Samsung 970 EVO 250GB | WD Green 120GB M.2 | Fractal Design Newton R3 600W | Manjaro - KDE Plasma |
HP ENVY x360 | AMD RYZEN 5 2500u | 8GB | 256GB SSD |
OnePlus 6

Permalänk

Ljud är väldigt svårt att kontrollera, varje konstruktion ger unika specifika problem som varierar bereoende på mått och material.

Det är standard med Trial & Error för att komma till rätta med akustik problem så generellt är det ingen som kan med säkerhet ge en korrekt lösning, men överlag så är det stor risk att dörren läcker mest om det är klassisk ihålig innerdörr osv men det är även stor risk att att väggarna bär resonansen av din röst, i värsta fall även förstärka den...tom golvet kan ha den tendensen om det vill sig illa.

Desto högre frekvens desto lättare att dämpa, så tex djup bas är extremt resurskrävande att lösa, så om du kan höja gainen på din mikrofon och börja prata i låg volym och/eller gå upp i falsett så behöver du nog inte köpa något alls...

Skämt å sido, om du går med lösningen att hänga upp tyg så kan detta vara något att kolla upp

http://www.jam.se/ljudljus/akustikmaterial/A37957-JJlabs_Stag...
(obs, jag har hört att den vita varianten lätt kan bli solblekt så valde att länka grå)

Om du har litet rum och kanske kan hänga två lager så borde det dämpa en del, men det är som regel bra att testa lite olika varianter, som tex framför dörren och på väggen framför dig eller vid sidan om det tex gränsar till sovrummet osv.

Dock om du har oturen att bo i ett papphus och har en basröst och låter som Redman och Busta Rhymes har party så är risken stor att det inte räcker till oavsett, då är nog billigaste lösningen att be frugan att tälta i trädgården...om nu öronproppar iär helt uteslutet.

...eller kanske en

Permalänk
Medlem

Använder en inte hörlurar när man spelar om natten/kvällen?
(Hursom så är _tjockt_ draperi som hänger från golv till tak, i sån där skena från ikea, längsmed hela väggen, grymt bra).

Permalänk
Quizmästare Gävle 2022
Skrivet av Hardestadt:

Jag är rädd för att jag måste göra samma sak, riva väggen och fylla med isoleringsskivor. Jag drar mig dock ganska mycket ifrån att lägga ner för mycket tid på att göra sådant, både byta dörr och riva ner väggen. Därför jag kollar på exempelvis väggabsorbenter, gardiner mm.

Önskar att jag kunnat sälja in öronproppkonceptet men tydligen är det "mitt" problem och inte hennes... vad gör man inte för kärlek..

Finns rosa fina proppar att köpa

De där ”dämpmattorna” från Thoman är mer diffuser än dämpning. Lär inte hjälpa dig mycket tyvärr.

Hur fult får det vara?

Bygg träramar utanpå väggen som täcker så mycket det bara går med 45 eller helst 90 regel. Tryck i isolerskivor och klä med markduk (för partiklarnas skull) samt klä med valfritt tyg. Metod som man använder ofta vid byggen av biorum. Mer då för akustikens skull... men dämpar givetvis lika bra som att ha isoleringen i vägen. De går ju att ta bort om behovet finns. Kör en liknande modell i mitt vardagsrum idag (För akustik, använder det som bio också, inte samma villa som innan)

Men alltså, har du någon sånär vana att fixa så river du lite gips och isolerar, sätter ny gips, spacklar och tapetserar på en helg lätt!. Gamla listerna lär du kunna återanvända

Visa signatur
Permalänk
Medlem

beroende på hur snyggt det måste vara kan du ju antingen använda isoleringsmaterial från tex biltema för bil eller https://geek.wish.com/feed/recently_viewed__tab/product/590ea...

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk

Tjena alla!

Jag föreslog tältet för frugan men nu har ett nytt problem uppstått... hur värmeisolerar jag ett tält samt drar in fiber och el?

Jag ska testa på att sätta upp tjocka/ljuddämpande gardiner. För tillfället tror jag att det är det enklaste alternativet. Jag ska även se till så att dörren i sig är tät, inga glipor osv.

Tack för alla tips!

Permalänk
Medlem

Tänk på att glipan under dörren är en "funktion" för att ventilationen i huset ska funka bra. Prova först med gardin för dörren som går ända ner till så slipper du kanske försämra luftkvalitet i rummet