Permalänk
Medlem

Allround laptop 4-6k

Hej, jag kikar på en laptop, aldrig ägt en tidigare men jag vill kunna ta med mig en privat dator till arbete och resor.
Mina krav är: 8gb ram, SSD, minst 128 gb, och en så bra 2-4 kärnig processor som möjligt. Gärna IPS skärm

Jag har inte alls goda kunskaper i hårdvara, hoppas någon här kan hjälpa mig.
Kommer inte spela tunga spel eller redigera filmer/grafik. Kommer programmera, surfa (med 20 flikar), kolla film, lite photoshop och mycket office-program (tunga excelfiler). Så jag har inget krav på något bra grafikkort.

Här är några datorer som jag själv hittat.

https://www.webhallen.com/se/product/299950-Lenovo-L340-17API...
https://www.webhallen.com/se/product/295033-Lenovo-IdeaPad-33...
https://www.webhallen.com/se/product/292109-Lenovo-IdeaPad-33...
https://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-14-15-tum/len...
https://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-14-15-tum/len...
https://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-14-15-tum/hp-...

Någon av er som har synpunkter och/eller förslag?

Tackar i förhand!

Permalänk
Medlem

Jag vet inte vad för sorts datorer som är bra till sådant men dem flesta borde kanske klara av det så jag tog det billigaste kag kunde hitta åt dina krav. :D. Men dem du hade kollat ut själv såg helt okej för mig.

https://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-14-15-tum/len...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Du har vettiga krav.
Billigare datorer snålar ofta också på skärm och hållfasthet, amd ligger i den klassen,
dubbelkolla reviews på netbookckeck.net och försök hitta en så professionell som möjligt,
typ zenbook i aluminium istället för vivobook halvt i plast.
Men jag tror du får kompromissa.

Permalänk

Jag skulle slå ett slag för denna som jag tror du länkat. https://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-14-15-tum/len...

Jag har liknande specs i min laptop; den fungerar utmärkt till programmering och jag är en tab-hoarder som gärna har många webbläsare öppna samtidigt. Har dock inte kört några adobe-program så jag vet inte hur det skulle fungera, men jag kan tänka mig att AMDs processorer kanske står sig lite bättre där med sina grafikdelar men det är ren spekulation från min sida.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Du har vettiga krav. Gick personligen själv från en laptop med i5-7200u med 128gb ssd till en med Ryzen 2500u med 256gb ssd eftersom fläkten på mina gamla laptop gick sönder. Båda kostade runt 5000 kr nya och hade förutom detta rätt lika specs.

För processorer står valet mellan ryzen 2500u/3500u och i5-8250 imo. Ryzen har lite långsammare processordel men betydligt bättre grafikdel. Frågan är här om du drar nytta av den markant förbättrade grafikprestandan(40+% bättre fps i spel) i AMDs integrerade vega 8 grafik vs. intels hd 620. Jag kan inget om photoshop och videoredigering men för enklare spel som dota/lol är vega 8 överlägsen hd 620 även om ingen av dem ger särskilt bra spelprestanda.

AMDs processorpaket blir varmare så om du ska ha den i knäet kan det vara värt att tänka på eftersom laptoptillverkarna i denna prisklass inte lägger så mycket pengar på kylning.

För SSD tycker jag att du bör satsa på en 256gb SSD med tanke på att Windows tar upp en rätt stor del av en 128gb SSD.

I övrigt bör du tänka på byggkvalité men i denna prisklassen får man nöja sig med en rätt plastig laptop, alla de du länkade har likvärdig byggkvalitét och är okej imo, finns sämre modeller i samma prisklass.

Visa signatur

[CPU: Intel i5-750 @ 2,6 ghz][MB: Gigabyte P55A-UD3][GFX: Phantom Geforce 670 GTX OC][RAM: Corsair XMS3 1600MHz 8GB][Chassi: Fractal Design r3] [HDD: 1TB Samsung Spinpoint F3][SSD: Crucial MX100 2.5" 7mm 256GB @ SATA 2][PSU: Corsair TX650W][CPU Kylning: Akasa Venom][OS: W7 64-bit][Skärm: BENQ 2412]

Permalänk
Medlem

Ett alternativ är att köpa en begagnad laptop. En laptop som kostade 15 000 för 3-4 år sedan kan man få för en bråkdel av priset idag. En mid-high end processor som är någon generation gammal funkar fortfarande bra idag. Nackdelen är att batteri och diskar kan vara slitna eller behöver uppgraderas till en ssd.

Jag använde en i7 4xxx i jobbet för programmering tills för någon månad sedan och har inte haft några problem med den. Uppgraderade den för att få en mindre då jag reser mer i jobbet idag. Prestanda mässigt har den inga problem att hänga med.

Visa signatur

3900X, RX 6700 XT, 32gb RGB RAM.

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar!
Det blev slutligen https://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-14-15-tum/len...
128 gb är tillräckligt då inga spel/filmer/större mängd bilder kommer lagras. Använder även mycket cloud-lagring.
Är supernöjd med datorn. Skärmen är tyvärr TN, och lite man ser ganska dåligt när man sitter ute i solen.
Supersnabb och relativt ren från start. Tog bort mcafee bara.

Återigen tack!