Hur kan kommunen "gå back" om de betalar sig själva?

Permalänk
Inaktiv

Hur kan kommunen "gå back" om de betalar sig själva?

I lokaltidningen kan man läsa att Skövde Arena går back miljoner varje år p.g.a. höga hyror, och att man inte räknar med att verksamheten går med vinst inom närtid. Samtidigt äger kommunen själva fastigheten, och att man betalar hyran till "en annan del inom kommunen".

Är det sensationsjournalistik där man gör en höna av en fjäder och får det låta som att den hemska dyra Arenan blöder pengar, eller är det helt normalt att man redivosar ekonomi på det här sättet? Om ett företag tillverkar bilar och samtidigt äger fabriken, men "går back" p.g.a. lokalhyran till en annan del inom företaget... det låter ju helt absurt hur man kan räkna så.

Eller är det jag som inte har fattat grejen? Teoretiskt skulle man ju kunna stycka upp vad som helst i oändlighet, typ "jag går back varje månad eftersom jag betalar hyran och den redovisas separat från min lön..."

Permalänk
Medlem

Står det om just hyran? Jag tänker mig att fastighetskötsel osv nog kostar en del med.

Permalänk
Medlem

Arenan räknas mest troligtvis som ett eget företag/avdelning inom kommunen, och utgifterna för arenan är större än inkomsterna.

Precis som m4gnify är inne på så är driften en del av det, men även hyran är en del av det. För kommunen måste räkna in en marknadshyra för arenan, för kommunen hyr ut arenan till till olika idrottsföreningar. Och om man då inte får in motsvarande marknadshyran i uthyrning så räknar man att man går back på hyran, även om det är en intern kostnad.

Visa signatur

Arbetsstation/streamdator: Define R6, Ryzen 2600, 16GB DDR4, EVGA 980ti.
Speldator: Define R6, 6700k, 16GB DDR4, MSI 2080ti X Trio.
Filserver: Define R6, 2500k, 16GB DDR3, EVGA 960.

Permalänk
Medlem

@anon52343: Beror helt på upplägg, många ggr även i företag så är det inte "ett" företag utan massa olika delar som interagerar med varandra och köper/säljer varor och tjänster. Kommunen är ju inte ett företag heller utan flera olika aktörer, troligen är det även en del av delarna som är på entreprenad till underleverantörer vilket i sin tur kostar.

Säg exempelvis att arenan ägs av kommunbolag 1, de ansvarar för underhåll, uthyrning m.m. de köper in tjänster för detta av säg kalles städfirma och och leffes fastighetsskötsel m.m.
Kommunbolag 2 är sedan bundna av olika regler att tvingas hyra delar av arenan vilken de sedan ska sälja till event och annat, för få och för små event drar inte in nog med pengar medan bolag 1 måste täcka sina kostnader men bolag 2 kan inte höja eventkostnad då det inte skulle ge mer inkomst om ingen hyrde av dem.
Utöver detta är det administrationskostnader på alla som sitter och sköter detta, säljare, köpare etc etc och chefer.

Det kan verka helt random att göra så men det är för att stora bolag och kommuner är för komplexa att hantera som en enhet, det sprider även ut kostnader så bolaget inte står och faller på en fot, det finns massa fördelar att göra på detta sättet men även nackdelar varav en ofta är högre omkostnader.

I kommunens fall här är det säkert även en del lån och annat med som spelar in efter bygget samt att de räknar med att ju mer arenan används ju mer kommer den att synas och därmed locka fler event samt att initialkostnaderna försvinner, det är inte ovanligt att stora projekt går back i början.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem

Finns det något diskussionsvärde i t.ex. ditt exempel? Poängen med artiklarna är att intäkterna från den kommersiella verksamheten t.ex. badhuset inte står för kostnaderna. Badhuset/evenemangshallen/bowlinghallen kostade 488 miljoner att bygga, det är bland annat det som hyran går till att betala tillbaka, då de tog lån för att bygga. Eftersom det inte är något kommunen behöver ha så kan man såklart fråga sig hur mycket skattebetalarna ska lägga per år för drift och avbetalning. Är inte som att kommuninvånarna får använda Arena Skövde gratis.