ubiquiti edgerouter lite + plex uppspelning

Permalänk
Medlem

ubiquiti edgerouter lite + plex uppspelning

Hej,

Detta håller på att göra mig mer gråhårig.. än vanligt.

Har en enligt mig rätt simpel och enkel setup, direkt efter fiberkonvertern sitter en Edgerouter lite, den har ena eth till wan och en andra till lan, sista är tom.
Sitter 3st 8-portars switchar i nätverket, en direkt efter routern och sedan en till åt vardera håll i huset. Inte stor hög med massor av utrustning utan lite blandade saker på olika ställen i huset med Ethernet-anslutning, förstärkare internetradio mm totalt 3 stationära och en AP.

Problemet är vad jag vet enbart plex-uppspelning, finns en server som jag har tillgång till och har nyttjat då och då. Problemet är att så fort jag är innanför min router på mitt interna nätverk, oavsett om jag är kabelansluten eller wifi så får jag spela obehindrat ett tag (allt mellan 20-40min) sedan börjar det buffra, och ger sig inte. buffra 30sec-5min, se 1-2sec och åter igen buffra. Detta oavsett val av uppspelning, i mobil, på ipad, på dator, chromecast.. släcker jag ner wifi i tex mobilen och kör 4g funkar det ypperligt.
Plex-serverns användare har inte något problem förutom en kille som också har Ubiquiti prylar fast en "färdig packad" lösning "amplifi.
Jag hade tidigare inga problem med en enklare Asus RT-N56U. routern och AP är det som har ersatt asus'en i övrig är inget annat ändrat. Netflix och andra play tjänster fungerar felfritt, lika så spelande och VoIP mm. Endast Plex som jag märkt inte funkar med min setup.

Nu till det riktigt konstiga, bestämde mig för att testa göra en egen plex-server och nog fasen har jag samma problem med uppspelning från en server på mitt eget LAN. Dator till dator, 1Gb cat 5/6 nätverk, även problem via wifi server (dator) till mobil alt padda.
Inget annat är dock ett problem på lanet, filöverföring funkar klockrent, uppspelning via vlc från filen på plex-serven fungerar klockrent över nätverket osv.

Det enda ja inte hunnit testa nog och verifiera ännu är att jag tror att det fungerar obehindrat att externt via WAN spela upp filer från min test-plex-server. Har haft en vän som testat några gånger utan att det har varit något fel ännu.

Vad fasen kan vara fel, känns som att det måste vara något i routern som bråkar. Hittade någon luddig tråd om hårdvaru-offload, men det är aktiverat för IPv4 "forwarding" ..

Känns som att allt som jag får kalla "uppspelning av plex" fuckar ur efter en viss tid när jag gör det på en enhet som är ansluten via mitt nätverk, men strömmar ut verkar gå kalas.

Någon ide?

Visa signatur

Hustomte

Permalänk
Medlem

Eftersom du har samma problem internt kan du nog utesluta din router från felsökningen. Har du möjlighet att låna in andra switchar och testa? Hade själv enorma problem med att streama till Kodi från egen intern NAS och fick byta switch, därefter inga problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av P.R:

Eftersom du har samma problem internt kan du nog utesluta din router från felsökningen. Har du möjlighet att låna in andra switchar och testa? Hade själv enorma problem med att streama till Kodi från egen intern NAS och fick byta switch, därefter inga problem.

har inte routern något att göra med trafiken mellan interna ip-adresser alls? Utöver att hyra ut adresserna och hjälpa klienterna hitta varandra?

Har nog två andra switchar, så ska testa byta ut de två mer kritiska punkterna, den sista som gå till "vardagsrummet" kan jag ju till och med koppla lös då den ej behöver vara medverkande i testet.
Tackar för iden, ska testa mig fram och rapporterar åter med resultat efter lite testande!

Visa signatur

Hustomte

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

En intern switch i routern håller just routern borta s.a.s.
Det låter mer som om en begränsning ligger och lurar, strypt hastighet exempelvis. Dålig QoS?

Hur är hastighet mellan router och alla switchar? Prövat ansluta direkt till routern?

Permalänk
Medlem

Har bytt ut 2 av switcharna och kopplat bort den 3e...och samma resultat. Samtliga är 5-8 port gigabit-switchar blandade fabrikat, netgear, dlink. tp-link. Verkar inte spela något roll.
Däremot verkar det som att en fil som fastnat i buffring åter kommer igång med spelning relativt snabbt efter att jag startat om switharna..kan ju vara för att klient och server måste återansluta?

Om jag ska testa köra enbart routern mot en dator får jag köra remote plex-servern alternativt så kan jag ju ställa eth1 och eth2 i routern att prata med varandra för server och klient.
Hur jag kollar QoS har jag ingen direkt aning om.. men upplever inga andra problem än just med plex, kanske är plex känsligare för störning?
Men kopiering av stora filer och större datamängder går bra internt mellan burkarna, lika så verkar hastigheten vara riktigt fin, borde inte vara något som stryper tycker jag. Går ju även bra att spela upp samma fil som hakar-uppsig på plex via vlc direkt via en windows utdelning på test-servern som ligger internt på nätet.

Finns det något bra program för att övervaka nätverket alt testkörning av det interna nätet. Ska testa Iperf3 för att få fram hastigheterna mellan alla swithar till veckan, men finns det något som lämpar sig bättre för långtidstest.

Är det så att mer eller mindre all trafik intern ändå inte går via routern, så är det ju nästan så att jag kan utesluta routern som felkälla ändå... tänkte mer om det rä så att den kan ha igång något filter, prioritering av trafik eller paket analys som kan drar ner prion för just en plex ström, inte för att jag i regel har något annat som äter upp intern hastighet i någon större kvantitet.

Visa signatur

Hustomte