Permalänk

Stor monitor att ha på väggen?

Min lya (eller budget) är inte så stor att jag har plats för både en TV och en monitor så vill dra en kombo. Letar efter en monitor som är stor nog att man kan sätta den på väggen och chilla i soffan med handkontroll ca 2-3m bort men också ha ett skrivbord 75-100 cm framför. Kruxet är att jag har en GTX 1060 så högre upplösning än 1080p gör att många spel inte flyter på bra. Eftersom at jag vill kunna flytta tillbaka till soffan så är böjda skärmar också tveksamma, eller har någon bra erfarenhet av att sitta en bit ifrån dessa?

Har ögonen på denna just nu: https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/bildskarm...

Vad tror ni?

Permalänk
Bildexpert 📺

@BullMackan: Då kör du spelen i 1080p till skärmen, behöver inte vara mer komplicerat än så!

Sedan kan du testa att köra exempelvis Windows och skrivbord i 4K med 150-200% skalning och se hur det fungerar för övrig användning.

Permalänk

@Laxpudding: Tänker att spela i 1080p på en skärm med 1440p eller 4K native upplösning kommer se rätt illa ut, har jag fel?

Permalänk
Medlem
Skrivet av BullMackan:

@Laxpudding: Tänker att spela i 1080p på en skärm med 1440p eller 4K native upplösning kommer se rätt illa ut, har jag fel?

Kommer se bra ut på en 4k-skärm.

Visa signatur

En ny signatur

Permalänk
Bildexpert 📺

@BullMackan: Kör du en TV på väggen så är den i 4K och det skalar som skrivet problemfritt med en 1080p-signal och även så gott som problemfritt (i spel i alla fall) med en 1440p-signal.

Kör du en 32-tumsskärm på väggen kommer en 1080p-signal skalas med mindre lyckat resultat pga av de matematiska förutsättningar om faktor x1,33333... Samtidigt är 2-3 meter bort från en 32-tummare heller inte helt optimalt för datoranvändning, textläsning, surf etc. Så där är en större TV mer passande och då är det 4K som är standard idag.

Permalänk

@Laxpudding: Jag tänkte ha ett skrivbord som står närmare skärmen och sen en soffa bakom, funkar det verkligen bra att använda en TV som monitor, även i spel som man kör med tangentbord och mus?

Hur vore det med en ~40 tum 4K monitor, kan den skala ned bra till 1080p för spel?

Något som liknar den här typ: https://www.komplett.se/product/882393/datorutrustning/bildsk...

Permalänk
Bildexpert 📺

@BullMackan: Rent praktiskt kan den lösningen bli lite problematisk då skrivbordet riskerar skymma delar av skärmen när du sitter i soffan. Såvida du inte höjer skärmen, men då är den förmodligen för högt placerad för att vara behaglig för skrivbordet.

En 4K-skärm har idealiska förutsättningar för att skala upp en 1080p-signal till 4K-pixelmatrisen. Skärmen du funderar över är testad här: https://www.sweclockers.com/test/22165