Permalänk

Gymnasieval, vilken linje?

Tjenare ska välja gymnasie inom snar framtid (går i nian) men vet inte riktigt vad jag ska gå. Funderar på teknik då det känns som en rolig linje och om jag har förstått det rätt har man inte språk där (spanska, tyska o franska) som jag inte har betyg i i dagsläget. Är även inne på ekonomi men tror inte man har liak mycket när man läsa på universitetet efter gymnasiet vilket jag ska. Var på öppet hus o kollade på teknik där dom sa att det var väldigt mycket matte och fysik vilket inte är mina bästa ämnen men tycker de e hyfsat kul. Har ingen aning om vad jag vill bli i framtiden.
Jag har cirka 250+ merit poäng vilket betyder att jag högst troligt kommer in på ekonomi och teknik programmet.
Nu vill jag veta vad ni tycker om dessa linjer och vad ni har för erfarenheter och synpunkter på dessa linjer. Tack för svar!

Visa signatur

Gpu:RX 580 8 GB nitro+|CPU:I7-3770k|16gb ddr3|Seasonic focus 650|

Permalänk
Medlem

Vad skulle du kunna tänka dig jobba med i framtiden? Vad tycker du är roligt? Vad är du bra på? Det är frågor jag skulle ställt mig själv innan jag hade valt linje.

Permalänk
Medlem

Spelar ingen större roll vad du väljer, du lär behöva plugga vidare efter gymnasiet ändå. Ta något som verkar intressant och som ger dig högskolebehörighet till något du kan tänka dig att arbeta med senare.
Sen finns det yrkesgymnasium om du vill inrikta dig redan nu, brukar ingå praktik också, så kan vara en bra väg in på marknaden.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Om di gillar teknik, ta det! Jag tror att teknik, natur, och ekonomi är de tre programmen som är mest framtidssäkra. Gillar du något av dessa så kör på det!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem

Jag älskade varken matte eller fysik, även om jag tyckte fysik var intressant. Men jag valde teknik och läser just nu till Dataingenjör på Universitet

Om du tror att du orkar tillföra en något högre plugginsats än vad ekonomi kräver så hade jag valt teknik. För då har du större möjligheter när du tar studenten.

Permalänk

Min story angående EL-Programmet:
Jag hade planer om att läsa teknikprogrammet när jag stod på tur men valde elprogrammet istället.
Jag går just nu i 2an med inriktningen Elteknik, aka elektriker vägen. Lustigt nog så ska jag plugga vidare
efter gymnasiet, därav valde jag svenska 2 och 3 som IV val eller vad det än heter.
Engelska 6 krävs också för att plugga vidare men som tur är så har min skola lagt detta som ett krav för alla i 2an.
Tekniskt basår är det jag siktar mot och det kräver dessutom Matte 2 och Fysik 1 har jag för mig, komvux efter 3an helt enkelt.

Det som är bra med EL-Programmet enligt mig är:
Nya ämnen som berör teknik och elektricitet vilket fick mig intresserad i lärandet och ledde till bra betyg.
Roliga uppgifter inom elläran gav mig förståelse i både teorin och verkligheten!

Mitt tips till den som kanske börjar EL-Programmet är:
Ge inte upp i början ifall det känns hopplöst (många känner så dem första veckorna)
sen att vara uppmärksam och fokusera är regel nr.1! Det allra viktigaste är att man antecknar, ställer frågor
och funderar kring genomgångarna.

Jag hade turen och fick bra lärare, alla har inte den turen i gymnasiet tyvärr. (lärarbrist)
Detta var endast en liten tankeställare och inte räcker det ifall ni är osäkra, men är ni intresserade
så bör ni kontakta eran Studievägledare som kan belysa EL-Programmet mer än mig!

Lycka till.

Permalänk
Avstängd

Tjenare pöjk! Några frågor att utgå ifrån:

- Vad tycker du om att göra på fritiden? (kom ihåg att många jobb är oftast runt 8 timmar varje vardag så om du får chansen att välja ditt drömjobb, utgå från vad du tycker om mest att göra)

- Vad föredrar du helst att arbeta med: saker eller människor? (svaret på detta kan leda dig till mer eller mindre sociala jobb)

- Vad vet du att du är bra på? (alltså vad har du presterat bra inom)

Om du vill ha jobb direkt för att komma in på arbetsmarknaden så är det elprogrammet som gäller. Då bör du tycka om att jobba med elprylar och så vidare. Själv gick jag Naturvetenskapliga med inriktning på data och matematik.

Viktigt: fysiken på gymnasiet (och universitetet) ÄR applicerad matematik, alltså ytterligare matematik. Det är INTE som det var i 6-9:an där du bara läste "fysikfakta".

Till sist så vill jag också säga att Du aldrig vet förrän när det väl inträffar vad du vill arbeta med. Du kanske till och med startar eget på grund av att du träffade en person i din lägenhetsbyggnad en vacker dag som öppnade upp en helt ny värld för dig.

Så hände det för mig: jag träffade en snubbe, i min lägenhetsbyggnad, som arbetar med internetmarknadsföring och som numera bor i USA där han livnär sig och sin familj via olika nätbaserade verksamheter. Detta är otroligt riskfyllt och bara den som vågar skippa det "bekväma ekorrhjulet" kommer att kunna lyckas i den branschen.

Mao: var öppen för både "icke-svenska" vägar såväl som "vanliga svenska" vägar in i det så kallade "arbetslivet" eller "vuxenlivet". Lycka till & kom ihåg att njuta av livet och sup alltid lagom!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

Teknik eller natur är det enda rätta, då får du behörighet till det mesta om du vill fortsätta dina studier. Ung och dum som jag var (är?) gick jag samhälls vilket för mig innebar ett tekniskt basår för att sedan kunna fortsätta mina studier som civilingenjör.

Visa signatur

[Acase El Diablo][Intel Core I7 920][Moderkort Asus P6T Deluxe][3GB kit OCZ ddr 1333mhz][Asus HD4870x2][Corsair Powersupply 650W][1xSamsung Spinpoint 640gb][Windows Vista ultimate 64bit]

Permalänk

Håller med ovan, natur eller teknik ger dig behörighet till det mesta vilket är bra om du nu är osäker på vad du vill syssla med i framtiden. Matte och fysik i gymnasiet skiljer en hel del från grundskolan och personligen tyckte jag att de blev mycket mer intressanta.

Visa signatur

Stationär "Bob" - i5-8600k, GTX1070 ti, 16 gb DDR4 3000mhz
Laptop "Lennart" - 15,6 tum Macbook pro Retina intel i7, Intel Iris Pro

Permalänk
Medlem

Välj naturvetenskap. Om det är oklart för dig vad du vill bli i framtiden så ger dig natur alla möjligheter efter gymnasiet när du väl har bestämt dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AGI:

Välj naturvetenskap. Om det är oklart för dig vad du vill bli i framtiden så ger dig natur alla möjligheter efter gymnasiet när du väl har bestämt dig.

Slår ett slag för detta. Jag valde inte natur/teknik i gymnasiet och gav mig ett extra år att läsa till matematikkurser samt fysik och kemi.

Om du velar/inte har betygen, se till att välja en studieförberedande gymnasieutbildning. Om jag inte minns fel så finns det ett antal utbildningar som inte ger grundläggande krav för studier.