Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Nvidia tvingar svenska återförsäljare ta kostnaden för prissänkta grafikkort

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Visst, efter att de skrivit av ”lånen” (och liknande) från moderbolag/koncern. Varifrån tror du att t.ex. Inet Holding fick sina dryga 17 miljoner ifrån?

Du kan nog räkna med att marginalerna är betydligt större före siffertrixandet.

Kom inte med dessa dåliga argument!
Det är enbart grafikkorten vi pratar om i detta fall och på dessa är marginalerna inte gigantiska så att säga!
2-3 som arbetat inom branchen har ju redan givit bra argument här i tråden för detta t.e.x @Sniglom.
Det är ju inte AMD vs Intel i detta fall enbart två aktörer som slås mot varandra utan ett antal fler inom Sverige / Europa, så marginalerna kan ju inte vara gigantiska om de inte bildat kartell så som du gillar att kalla det.

Skrivet av Agamemnon_71:

"På andra sidan är butikerna, som inte har mer än några enstaka procent i marginal..."
Källa på det? Ingen butik överlever med bara enstaka procent i vinst. Fysisk eller bara online.
De har kammat in stort på kryptobrytningen, men det vill de kanske inte prata om?
Att göra fel bedömning om hur marknaden kommer se ut i framtiden är deras eget ansvar.
Butikerna är kunder hos Nvidia som givetvis säljer allt de kan, precis som butikerna själva gör.
Att gnälla på Nvidia för de inte säger till i god tid innan nya produkter kommer...
Betyder det att de slutkunder som nyligen köpt de bästa korten från dessa butiker kommer få pengar tillbaks i sin tur?
Skulle inte tro det.

För det första är det grafikkorten vi pratar om i detta fall, se ovanstående text.
För det andra så är det tillbehören som ÅF gör mestadels av sin vinst på!
För det tredje är det väll ingen som klagar direkt på att Nvidia gör vinst untan det är väll mest detta citat "Distributörer och återförsäljare uppmanas att köpa ännu fler grafikkort ur Geforce GTX 1000-serien om de vill ha några ordentliga volymer ur nästkommande generation."
Vilket kan liknas vid uttpressnigs metoder då Nvidia är i en snarlik monopol position!
Det sista, Ingen som köpt en ny pryl, för nuvarande pris förväntar sig väll att få pengar tillbaka, om man har lite vett bakom panbenet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oaktree:

Kom inte med dessa dåliga argument!

Det är inte ett argument utan ett påstående att de tjänar pengar, samt borde sluta gnälla, börja sälja.

Skrivet av Oaktree:

så marginalerna kan ju inte vara gigantiska om de inte bildat kartell så som du gillar att kalla det.

Jag vet inte om du har hängt med på forumet på sistone men det är knappast jag som slumpmässigt och godtyckligt kallar saker för ”kartell”, däremot har det skett väldigt regelbundet här på sistone i alla möjliga trådar och sammanhang.

Om de har för dåliga marginaler så borde de hitta på ett sätt att skapa mervärde som kunderna är intresserade av att betala för (nej, inte Pingvinstänger) istället för att gnälla anonymt och utöva psykologisk prishöjning i syfte att kunna fortsätta ta ockerpriser på grafikkort.

Sen är det ju ingen verksamhet idag som sitter på gigantiska lager av produkter, utan man använder sig givetvis av modern logitisk där lagret finns i transportledet och grejerna levereras just in time.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Butiker ska inte tjäna mera på att sälja/köpa. Helt rätt med några enstaka procent i marginal.

Du har ingen susning om hur det funkar hör jag. Hur ska butiken betala anställda, lagerkostnader, returer, support och lokaler, m.m på några få procent. Hade du kunnat tänka dig att köpa in saker för en miljon kronor och tjäna (2%) 20000 kr som ska betala allt det jag skrev tidigare och även ge ett överskott... Ok, säljer man för flera hundratals miljoner kanske det kan gå ihop men hur många datorhandlare gör det? Jag har jobbat många år i både mindre och större dator och mobilaffärer och man fick verkligen kämpa för att få det att gå ihop, vilket det inte gjorde. Folk vill inte betala mer än någon annanstans men ändå vill de ha fruktansvärt mycket hjälp och support gratis, vilket tar en väldig tid och därmed är en stor kostnad. Nä, aldrig jag skulle vilja sälja sånt skit igen. Det är nog den absolut sämsta branschen förtjänstmässigt. Klädbranschen har flera hundra procent påslag, Optiker ännu mer. Mat är också väldigt lönsamt. Hemelektronik och datorbranschen har tagit död på sig själv med sina prisgarantier och låga marginaler. Man kan tyvärr inte leva på enbart luft och snåla supportkrävande kunder.

Permalänk
Medlem

Jag tror att nästa gen kommer innehålla pascal-kort i dom lägre modellerna. Typ 1080 kommer bli 1160. Eller finns det något som säger att alla Tuning/ Volta eller vad vi nu får kommer innehålla DDR6?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ceji:

Hemelektronik och datorbranschen har tagit död på sig själv med sina prisgarantier och låga marginaler. Man kan tyvärr inte leva på enbart luft och snåla supportkrävande kunder.

Det är väl tillverkarnas fel isf...

Senaste gången jag tittade så hade tex iPhone X en produktions kostnad på typ 3500kr och dom säljs för 11000kr i butik. Får återförsäljarna bara nån procent i vinst på det...

Sidnot till ovan: Det är osannolikt att 1180, 1170 eller 1160 kommer vara nånting annat än turing (eller vad dom nu kommer heta) chip... Men det skulle inte förvåna mig om 1130/1150 eller liknande får GDDR5 minne.

Snarare långt mer sannolikt att det är mobila next gen som kommer bli "fejk" genom att många av dom kommer va pascal... Är väl egentligen där enda chansen Nvidia har att kränga gamla chip om dom har för mycket i stock. Vilket inte alls skulle vara dåligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av murklor:

Det är väl tillverkarnas fel isf...

Senaste gången jag tittade så hade tex iPhone X en produktions kostnad på typ 3500kr och dom säljs för 11000kr i butik. Får återförsäljarna bara nån procent i vinst på det...

Det där är bara materialkostnaden, till det tillkommer kostnader för arbete, utveckling, och så vidare...

Inte då sagt att Apple inte tjänar bra på varje såld iphone x, men så bra tjänar de inte...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Niclas:

Det händer mer och mer ofta att jag beställer från Tyskland, priserna i Sverige är skeva.

Synd bara att nu har Tyska ÅF slutat att sälja utomlands pga skärpt moms uppföljande. Typ när de säljer över en viss mängd så skulle de hamna betala skatt till det landet det säljs men det har de ofta lyckats skingra sig förbi (talar om t.ex. Mindfactory, DriveCity, Alternate från vilka 3 jag personligen haft bra erfarenhet av) men efter att de har skärpt till lagarna/uppföljningen av moms betalandet så har vi sett en massvis reducering i antalet ÅF som säljer utomlands.

Alltså tidigare fick man ju köpa saker från Tyskland genom att endast betala Tysklands 19% skatt vilket naturligtvis har lett till lägre priser och Tyska ÅF som Mindfactory har ju dessutom kunnat konkurrera med relativt bra priser med deras stora volymer de sålt. Men tydligen skulle de behöva då betala skatt till landet dit varan skickas och tidigare har de kunnat fuska med detta eller så har man bara inte haft så sträng uppföljning men tydligen ska det vara slut med det nu vilket är tydligen orsaken till att man slutat sälja till andra länder.

Iofs förstår man ju inhemska marknadernas situation och även om det svider lite mera i plånboken är det nog säkert bra i längden iallafall, däremot får man ju konstatera att det finns ju inte i närheten av sortimentet man hittar på de största tyska ÅF vilket kanske är den mest störande punkten. Vet inte hur det ser ut i Sverige då jag är från Finland men tycker priserna har bättrat sig en aning i hemlandet jämtemot för ska vi säga ca 5 år sen t.ex. då var de ofta stora skillnader i priset men idagsläget tycks det vara som priserna har ökat mera i de större EU länderna relativt sett och skillnaderna är inte så farligt stora mera men det varierar ju litegrann från produkt till produkt. T.ex. grafikkortspriserna i Finland har hållits mera konstant medan i Tyskland har det varit mera berg o dalbana så när t.ex. miningen var som värst var grafikkorten överlag dyrare i Tyskland.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem

Du köper in en vara, med förhoppning om att sälja denna vidare med vinst. Du lyckas inte, m-men då måste jag bli kompenserad!!! Buhu.

Visa signatur

Questions are the beginnings of wisdom

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

Det där är bara materialkostnaden, till det tillkommer kostnader för arbete, utveckling, och så vidare...

Inte då sagt att Apple inte tjänar bra på varje såld iphone x, men så bra tjänar de inte...

Ok då, det kanske blir 500 spänn extra för det. Gör inte så mycket skillnad. Tror det var typ $5-10 dom beräknade att produktionen av en telefon kostade, utveckling och sånt bekostas mestadels av tidigare vinster. Större delen lär va licenskostnader (säkert en $20).

Permalänk
Medlem

Var är de prissänkningarna ?

Visa signatur

Corsair Obsidian 1000D* Corsair AX1600i* Asus Z790 Prime-A* Intel 13900K* 32GB G-Skill DDR5 7600Mhz/36* Asus RTX 4090* Corsair MP600 1TB* Samsung 980 Pro 1TB

Permalänk
Medlem

@Elektron:
Ja beror på hur man ser det. Jag som varken ser 960 som ett kort för mig eller 1050Ti som ett för mig skulle alltså gjort ett dåligt köp då och ett ännu sämre nu.
Men man kan ju inte räkna så. Eller jo man kan, men relevant?

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FZL:

Sen är det bättre med FE om man behöver blowerkort eller tänkt vattenkyla, ville bara informera generellt

Precis det jag skrev ju de flesta som inte ska vattenkylt kortet vill inte ha en sådan kylare. De som verkligen behöver en blowerkylare är ganska få.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av hACmAn:

@Jimemy:
Ja beror på hur man ser det. Jag som varken ser 960 som ett kort för mig eller 1050Ti som ett för mig skulle alltså gjort ett dåligt köp då och ett ännu sämre nu.
Men man kan ju inte räkna så. Eller jo man kan, men relevant?

Ja alltså du kan ju byta ut jämförelsen mot ett 970 eller 980ti och jämföra mot dagens kort och se hur fps per krona såg ut då jämfört med nu.

Vad kostade ett 980ti på sin tid?
Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

Utan riktiga siffror är det ju smått omöjligt att tycka något om detta. Vad kostar de att köpa in etc.

Då jag inte visste att prisskydd fanns alls i någon form tycker jag verkligen inte synd om någon. Detta är något butikerna visste när de köpte in korten. Det är inte någon som blivit lurad.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

@anon81912: Om det finns en positiv marginal så är den 1-5% bruttomarginal som sedan ska täcka alla andra kostnader. Går att räkna fram ett inköpspris på ett ungefär.

Hoppas verkligen AMD kommer tillbaka med något schysst kort snart, så som de var när de hade 9800PRO/XT. Deras 290x var ju också helt ok och prisvärt.

Visa signatur

ϟ AMD Ryssen 5900X64 GB DDR4 2080 TI NVMe SSD 500GB + 1TB ϟ
Former q-net master with power of twenty +N and 100 +M ...

Permalänk
Inaktiv

Nvidia kan bete sig på detta vis beror på att de nästan uppnått monopolställning. Så länge AMD inte kommer med highendgrafikkort så kommer Nvidia fortsätta så. På CPU-marknaden får nu Intel anstränga sig lite mer eftersom AMD numera har Ryzen i sin arsenal. Tänk vad roligt det skulle vara med 15:e generationens core processor konkurrens är bra för alla. Både konsumenter och företag.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Att välja ett grafikkort som kostar 11000kr eller ett som kostar 7000kr ger idag en marginell skillnad i spel upplevelse. skillnaden mellan ultra och max i spel är nästan omöjlig att se men får grafikkortet att kräkas. Då den stora massan sitter på 1920*1080 skärmar så är vega 56 mer än ok. Känns som att prisnivån som toppkorten har idag är orimlig. Men tittar man på Nvidias försäljning av topp korten så anser många att priset är ok.

Det vi får hoppas på är att med kommande 7nm gpuer släpps kort på max 75W med prestanda som Vega 56.

Visa signatur

Ryzen 5800X ROG STRIX X570-f GAMING FlareX DDR43600 cl 14-14-14-34 EVGA FTW3 Ultra RTX 3090

Permalänk
Medlem

Om läget är illa föreslår jag att man går ihop som återförsäljare.

Samla även bevis om eventuella brott så man kan slå tillbaka (gärna som grupp då).

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av sesese:

Att välja ett grafikkort som kostar 11000kr eller ett som kostar 7000kr ger idag en marginell skillnad i spel upplevelse. skillnaden mellan ultra och max i spel är nästan omöjlig att se men får grafikkortet att kräkas. Då den stora massan sitter på 1920*1080 skärmar så är vega 56 mer än ok. Känns som att prisnivån som toppkorten har idag är orimlig. Men tittar man på Nvidias försäljning av topp korten så anser många att priset är ok.

Det vi får hoppas på är att med kommande 7nm gpuer släpps kort på max 75W med prestanda som Vega 56.

Ja varför du skulle skaffa ett kort för 11k är konstigt, när du kan skaffa ett GTX1080ti som är ~50% snabbare än vega 56 i de flesta spel för ~8500-9000kr.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Ja alltså du kan ju byta ut jämförelsen mot ett 970 eller 980ti och jämföra mot dagens kort och se hur fps per krona såg ut då jämfört med nu.

Vad kostade ett 980ti på sin tid?
Skickades från m.sweclockers.com

Köpte mitt för

ASUS STRIX GTX 980 Ti DirectCU III OC 6GB = 8 290 kr

Och mitt nuvarande ASUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB STRIX GAMING = 8 690 kr

Visa signatur

╔ Corsair 32GB DDR4 CL15 3000Mhz VENGEANCE RGB ■
╠ ASUS-ROG-MAXIMUS-X-HERO ■ ASUS-ROG-STRIX-RTX2070-OC ■ i7 8700K
╠ DeepCool Captain 280EX RGB ■ 2x Samsung 970 EVO 500GB■
╠ Deepcool NEW ARK 90 Electro Limited Edition NR58 ■ XFX PRO1000W Limited Black Edition
╚ Samsung SE790C 34" Ultrawide 3440x1440@75Hz

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av FredrikMH:

Om läget är illa föreslår jag att man går ihop som återförsäljare.

Samla även bevis om eventuella brott så man kan slå tillbaka (gärna som grupp då).

Om det nu skulle vara så, så lär ÅF i USA gå ihop och dra igång ett antitrust-case.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av sesese:

Att välja ett grafikkort som kostar 11000kr eller ett som kostar 7000kr ger idag en marginell skillnad i spel upplevelse. skillnaden mellan ultra och max i spel är nästan omöjlig att se men får grafikkortet att kräkas.

Att skillnaden generellt skulle vara “nästan omöjlig att se” kan jag definitivt inte hålla med om, däremot kan beräkningstungt ögongodis vara mer eller mindre framträdande.

Ditt hatobjekt Nvidia gjorde en trevlig guide för GTA V där man kan jämföra alla kvalitetsinställningar på interaktiva bilder, och själv bedöma vilka som är värda att satsa på.
https://www.geforce.com/whats-new/guides/grand-theft-auto-v-p...

Skrivet av ”sesese”:

Då den stora massan sitter på 1920*1080 skärmar så är vega 56 mer än ok.

Tycker du ja. De flesta köper nog hellre ett 1070 Ti som är snabbare samt 500 kr billigare.

Skrivet av ”sesese”:

Känns som att prisnivån som toppkorten har idag är orimlig. Men tittar man på Nvidias försäljning av topp korten så anser många att priset är ok.

Ja, det är ju som sagt marknadsekonomi än sålänge. Prislappen drivs upp av att folk köper lika många kort till ett högre pris. I flera fall är dock Nvidia billigare OCH bättre än AMD just nu, så där är det som vanligt med att de flesta kunder köper det bästa de kan få inom en given budget.

Skrivet av ”sesese”:

Det vi får hoppas på är att med kommande 7nm gpuer släpps kort på max 75W med prestanda som Vega 56.

Ja, det återstår att se när AMD erbjuder något konkurrenskraftigt grafikkort igen. Ju tidigare desto bättre, men de kan nog inte räkna med att lyckas sälja aningen sämre kort till en högre prislapp. Buggsync verkar ju inte få något vidare fotfäste heller, trots att man får det ”på köpet”, så de måste nog leverera kort som är betydligt snabbare till samma prislapp om de ska lyckas vända.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Vad kostade ett 980ti på sin tid?

Jag gav 8190 kr i mitten av augusti 2015.

Permalänk
Avstängd

Ingen borde köpa ett nvidiakort i protest.
Då blir nvidia tvungna att sänka priserna på korten.

Som konsument ska man bara vänta ut det hela, de blir tvungna att ge mig sig förr eller senare.

Permalänk
Medlem

Nvidia ska vara glada att återförsäljare finns. Dom säljer via sin egna butik men dom har aldrig varit med om ett tryck av dess like, om inte återförsäljarna hade funnits. Istället för att be dom böja sig framåt så borde Nvidia hålla goda affärsmässiga relationer med dom istället för att alienera sina affärspartners.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

Hade det hör prisfallet skett under normala omständigheter kan jag tycka att Nvidia gjort fel, Men p andra sidan kan jag inte se att Nvidia inte skulle höjt priserna till åf heller, alla har varit med på the gravy train men det är bara PF dom kommer förlora på det:p

Permalänk
Medlem
Skrivet av FredrikMH:

Om läget är illa föreslår jag att man går ihop som återförsäljare.

Samla även bevis om eventuella brott så man kan slå tillbaka (gärna som grupp då).

Det kan man göra men problemet är att nVidia behöver/ är ej tvungna att sälja kort till ÅF. Det är på detta sätt såsom Apple använder.
Försöker ÅF sänka deras rek priser på deras produkter så får ej de ÅF köpa några fler produkter från dem.
En av orsakerna till att alla Apples produkter kostar ungefär lika mkt.

Visa signatur

Dator 1: CPU i7 5820K@4.6Ghz|GIGABYTE X99 Gaming 5|Crucial ballistic 2x4GB 2400MHz, 2x8GB Crucial ballistic 2400MHz|Corsair AX750|ASUS Strix GTX 1070 |Intel 520 120GB|Intel 330 180GB |Intel 335 180GB |Seagate 1000GB | Phanteks Enthoo Primo |Kingston V300 240GB | Creative SB X-Fi

Permalänk
Avstängd

Som många påpekat innan så är det svinigt gjort av Nvidia. AMD har lite skelett i garderoben, men Nvidia har överfullt. Inte alla företag vill ha monopol, det är bra med konkurens så blir man mer motiverad att prestera bättte produkter. Nvidia har tydligt visat att det är struntsnack att dom bryr sig om sina konsumenter, går över lik företagande.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr[M]:

Nvidia alltså bolag ska inte ha för stor makt helt enkelt. Verkar aldrig bry sig om sina partners alls någonsin.

https://www.youtube.com/watch?v=H0L3OTZ13Os&t=209s

Nvidias fasad rasar samtidigt som Apples.

Permalänk
Medlem

Kan ju inte bara skylla på nvidia. De har haft stor press på sig att producera kort. Både konsumenter och återförsäljare som gapat efter fler.

Skickades från m.sweclockers.com