Grillclockers - För oss som älskar att grilla kött!

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

BTW, nån här inne som provat the famous beer can chicken?

Jodå, testat beer can chicken (AKA dancing chicken) vid ett flertal tillfällen. Aldrig misslyckats med den, alltid saftig och god. Rekommenderas verkligen men man får inte vara jättehungrig då det tar en stund innan den är klar. Fuskar lite och använder inte själva ölburken utan en speciell hållare typ denna: www.netonnet.se/art/hem-hushall/grill/grilltillbehor/grillred... som man fyller med öl. Frugan gör egen "rub" och grillas (ja inte frugan då utan kycklingen ) sedan i ca 1,5-2h m h a indirekt grillning med briketter i en Weber klotgrill. Grilltermometer är att rekommendera för att veta när den är klar. Tänder förresten grillen med en elektrisk "gaffeltändare" köpt på Coop för 99kr... trodde inte riktigt på den innan jag testat men det funkar riktigt smidigt och man slipper lukt/smak av tändvätska

Permalänk
Avstängd

Som grill har jag en egenhändigt kapad tunna och värmer maten med ved jag klyvit till lagom storlek så det blir jämn värme och bra glöd sen slänger jag oftast på en fläskfilet med marinad eller håller den enkelt kryddad och varierar med kyckling filet eller fisk men oftast landar det på fläskfilet

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem

Försöker grilla ett par, tre ggr per vecka. Grillad rostbiff sous-vide är så smaskigt så man kan bli religiös, men det som verkligen ger glädjetårar är när jag lyckas få tag på hästfile. Tyvärr föder man inte upp hästar för slakt, så det är inte ofta man får tag i det

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Försöker grilla ett par, tre ggr per vecka. Grillad rostbiff sous-vide är så smaskigt så man kan bli religiös, men det som verkligen ger glädjetårar är när jag lyckas få tag på hästfile. Tyvärr föder man inte upp hästar för slakt, så det är inte ofta man får tag i det

Känns som att det är mer vanligt med hästkött här uppe, speciellt när man är nära Finland.

Aldrig provat grilla det men de få gånger jag äter bröd brukar jag ha detta som pålägg. När farsan växte upp käkade de häst varje vecka nästan.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Känns som att det är mer vanligt med hästkött här uppe, speciellt när man är nära Finland.

Aldrig provat grilla det men de få gånger jag äter bröd brukar jag ha detta som pålägg. När farsan växte upp käkade de häst varje vecka nästan.

Har tre bra kötthandlare i närkommuner och alla säger samma sak, det är otroligt sällen man får in häst. Sedan är det enorm skillnad på biffen och filen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Grillar alltid grönsaker, det är förbannat gott. Några favoriter:

Paprika, aborigine, zucchini, sparris, och svamp är alla goda att grilla i skivor med en skvätt olja på och ev salt & vitlök.
Tomat, gör ett kryss i den och låt den stå på låg värme, t ex i hörnan på en kolgrill i ca 30 minuter. Fruktansvärt gott och saftigt.
Helgrillad vitlök, släng bara ner hela löken i kolen, efter ca 15 min är skalet bortbränt och innehållet som en vitlökskräm, oerhört gott men kanske inte att rekommendera för andedräkten. Helgrillad gullök är också gott, skalar löken och slår in i ett foliepaket med en klick smör. Släng ner i kolen och låt den bli mjuk.

Hoppas verkligen att du egentligen menar aubergine

https://en.wikipedia.org/wiki/Aborigine

Annars så låter det intressant med vitlök och lök direkt i kolen, har hört om det förut, men det är nog dags att testa i sommar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alotiat:

Ni som grillar lite oftare än snittet: Hur ofta gör ni rent grillen? Behöver man ens städa den? Vad gäller?

Borsta av gallret nästa gång man använder den bara.
Och tömmer aska vid behov.

Däremot har jag också fler grillar än genomsnittet och smokern kan bli stående rätt länge innan den används igen så man åker på att skura ur / bränna ur mögel.

De andra tre används såpass ofta så det har bara hänt en gång på en av dem.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk

@RVX:

Jag brukar köra på det konceptet.

Tidigare gjorde jag som man egentligen ska göra, använda en ölburk, men såg att clas ohlsson faktiskt säljer
ett kit för detta med rostfri perforerad tallrik och vertikalt rör så jag införskaffade mig det, fungerar ypperligt bra och
kycklingen står stabilt.

Permalänk
Medlem

Då jag är uppvuxen på fläskkött och därmed har mycket svårt att äta fläsk (bacon är inte kött, det är en oumbärlig krydda) så försöker jag mycket annat.

Jag kan rekommendera att prova lamm, särskilt racks tillsammans med Nomu Lamb Rub. Skär upp lamb racks till kotletter, applicera rikligt med kryddblandningen och grilla enligt tycke och smak (jag föredrar svart på utsidan och tydligt rosa på insidan). Fin-fina "kött-klubbor" medans man väntar på det riktiga köttet...

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Medlem

Det här receptet är underbart:
https://receptfavoriter.se/recept/revbensspjaell-kokta-sedan-...
Har fått en plats på julbordet, och då är det inte ens grillat.

Annars blir det gärna fläskkarré, marinerat med rapsolja/soja/(porter, rödvin eller skvätt rödvinsvinäger) samt kryddat med svartpeppar/rosmarin/timjan/vitlök.

Gillar också att rosta barkis eller baguette direkt på grillen, med lite vitlökssmör på passar det bra till den övriga grillmaten.

Visa signatur

Quad-quad core med kvävekylning och kokvattenreaktor.

Permalänk
Medlem

Vill verkligen slå ett slag för Looftlighter, så jävla nöjd med min!

Visa signatur

Intel i7 4970K, Fractal define mini, 24GB DDR3 1600mhz , 500GB SSD * 2 RAID0, GeForce 1060 6gb

Permalänk
Medlem

Baconlindad halloumi, lägger dem i en form och ställer den på grillen sen stund för att värma upp sig lite, sen lägger jag dem direkt på grillen för att baconet(?) ska bli lite krispigt. Även sparris i folie med vitlök, salt och peppar...mmmmm. Sen så grillar vi väl lite allt möjligt, nöt och fläsk.

Nåt vi testade häromdagen var hela champinjoner med svampstuvning i, det blev riktigt gott.

Permalänk
Medlem

Jag gissar att det bara är jag här som vill ha kött riktigt well done? Inte minsta tillstymmelse till rött tack, gärna lite bränt utanpå och segt... med jäkligt mycket salt på. Det är det bästa.

Jag är inte ironisk. Jag skulle kunna äta det som godis.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem

@lanbonden: Det går alldeles utmärkt med elgrill på balkongen. Grillat mycket på elgrill när man bodde i lägenhet. Egentligen enda nackdelarna jag kommer ihåg är att det var svårt med indirekt grillning och att grillbädden var ganska liten på alla elgrillar jag använt. Så det begränsar lite vad man kan grilla. Korv, burgare och köttskivor går bra. Liksom grönsaker om de får plats. Större köttstycken är ganska svårt.

En kompis kör fortfarande till stor del med sin gamla elgrill fast han har rejäl kolgrill. Spricker planeringen och ungarna är hungriga finns ingen tid att vänta på rätt glöd

Visa signatur

He who hasn't hacked assembly language as a youth has no heart. He who does so as an adult has no brain.
~John Moore

Permalänk
Medlem

@Hulle: Min morbror frågade mig en gång om jag inte skulle döda kossan innan jag åt den, men då var det inte ens blodigt utan mer medium-rare. Äter betydligt blodigare än så

Visa signatur

He who hasn't hacked assembly language as a youth has no heart. He who does so as an adult has no brain.
~John Moore

Permalänk
Medlem

Bogbladsfilé is the new black..

ett fruktansvärt underskattat kött,
som man måste fråga efter hos kötthandlarn,
mört som oxfilé men med lika mycket köttasmak som en ryggbiff.

en god rubbing och hårdgrilla 3 min på var sida, sedan "off heat" grillning i 7-8 minuter
och sedan 5-10 minuter i folie på värmehyllan, era gomsegel kommer uppnå nirvana !

bón apetit !

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Borsta av gallret nästa gång man använder den bara.
Och tömmer aska vid behov.

Däremot har jag också fler grillar än genomsnittet och smokern kan bli stående rätt länge innan den används igen så man åker på att skura ur / bränna ur mögel.

De andra tre används såpass ofta så det har bara hänt en gång på en av dem.

Vad menas med "bränna ur mögel"? Kan man sätta på grillen och låta gallret ligga och få det rent genom att hetta upp gallret? (alltså att alla bakterier/smuts/mögel försvinner av upphettningen)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alotiat:

Vad menas med "bränna ur mögel"? Kan man sätta på grillen och låta gallret ligga och få det rent genom att hetta upp gallret? (alltså att alla bakterier/smuts/mögel försvinner av upphettningen)

Ja, har man tid så dra på hög värme och bränn ur, borsta lite efter.

Problemet med en smoker är att om du kommer på det när du ska starta den har du antagligen inte tid att bränna ur den och få ner den i temp igen så fram med skurborste och diskmedel istället.

Edit, ser man bara till att inte låta grejern stå för länge blir det aldrig ett problem.
Men smokern kan det gå ett par månader innan jag kör igen.
Eller om man tänker på att bränna är den efter man är klar med vad man nu kört.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Navicula:

Fiskar abborre, rensar på plats, fyller med havssalt och åker hem.

Steker sedan ovanför brasa eller hemgjord tegelugn. På vintern får det bli vanlig stekpanna.

Testa att göra ett foliepaket av aborren, fyll med smör, salt, gräslök, persilja osv, lägg även in skivad potatis i folien, stäng och lägg på grill/eld, blir gudomligt gott!

Permalänk
Medlem
Skrivet av gidde:

hårdgrilla 3 min på var sida, sedan "off heat" grillning i 7-8 minuter
och sedan 5-10 minuter i folie på värmehyllan, era gomsegel kommer uppnå nirvana !

Ser många som skriver tider.

Glöm det, termometern är din klocka.

Du kanske känner din grill och kört det här några gånger och kan vara rätt säker på tiden, men för någon med en annan grill och/eller annat bränsle kan tiderna vara något helt annat. Särskilt som det inte skrivs om hur varmt det ska vara i grillen.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Ska tydligen köra Tri-Tip på fredag, nån som sitter på bra tips?

Visa signatur

Intel i7 4970K, Fractal define mini, 24GB DDR3 1600mhz , 500GB SSD * 2 RAID0, GeForce 1060 6gb

Permalänk
Medlem

Hur är det med att grilla på balkong? Det är inte så att man får slänga upp en smoker direkt trots att det fysiskt går. Är det elgrill som gäller?

Visa signatur

3900X, RX 6700 XT, 32gb RGB RAM.

Permalänk
Medlem

@brainlessbob: Finns inga generella regler, utan är varje hyresvärd. Men aldrig hört talas om att kolgrill är tillåtet, och ibland är inte ens elgrill det.

Visa signatur

Intel i7 4970K, Fractal define mini, 24GB DDR3 1600mhz , 500GB SSD * 2 RAID0, GeForce 1060 6gb

Permalänk
Medlem

@railman: Tackar, kollade upp det och Elgrill är tillåtet så länge det inte finns ventilationsintag i närheten.

Visa signatur

3900X, RX 6700 XT, 32gb RGB RAM.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lanbonden:

Smyger in som en riktig hedning med en mest troligt skitdum fråga..

Enkelt förklarat så har jag flyttat till lägenhet utan någon form av plats för en riktig grill längre och som kolentusiast sen länge som alltid grillat mycket mellan typ nyår och julafton är detta förödande

Nu är det varmt och det börjar lukta grill när man är ute och går och jag börjar fundera på att ge en elgrill på balkongen en chans med motiveringen att "det är väl bättre än inget i alla fall". Hur förlorad är jag och finns det någon chans att jag blir ens lite nöjd?

Möjligt att hyresvärdarna klagar, men föräldrarna köpte en liten kub-grill, fungerade perfekt att grilla med under köksfläkten! Ingen direkt röklukt i köket öht.

Annars skulle jag personligen satsa på någon gasolgrill över el.

Visa signatur

Main: 5800X3D | Arctic Freezer III 360 | ROG STRIX B550-I | 32 GB DDR4@3600 MHz | Asus RTX 4080 Super TUF | Corsair RM850e | Fractal Design Define S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spretcher:

Möjligt att hyresvärdarna klagar, men föräldrarna köpte en liten kub-grill, fungerade perfekt att grilla med under köksfläkten! Ingen direkt röklukt i köket öht.

Annars skulle jag personligen satsa på någon gasolgrill över el.

Fast det är livsfarligt att grilla inomhus.
Inte pga brandrisken utan kolmonoxid-förgiftning.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Skrivet av Anaii:

@lanbonden: Det går alldeles utmärkt med elgrill på balkongen. Grillat mycket på elgrill när man bodde i lägenhet. Egentligen enda nackdelarna jag kommer ihåg är att det var svårt med indirekt grillning och att grillbädden var ganska liten på alla elgrillar jag använt. Så det begränsar lite vad man kan grilla. Korv, burgare och köttskivor går bra. Liksom grönsaker om de får plats. Större köttstycken är ganska svårt.

En kompis kör fortfarande till stor del med sin gamla elgrill fast han har rejäl kolgrill. Spricker planeringen och ungarna är hungriga finns ingen tid att vänta på rätt glöd

Har bestämt mig för att faktiskt ge elgrillen en chans efter att ha läst på lite. Kommer börja testa en lite billigare grill först då jag fortfarande är skeptiskt mot om grillat kan bli gott utan kolkontaminering men har i alla fall en riktigt ful Menuett på gång
Räknar inte med några underverk men att grilla nån karreskiva ska den väl duga till.
https://www.testfakta.se/sites/default/files/tittbild-grafik1...
https://www.jula.se/catalog/tradgard/utemiljo/grillar-och-eld...

Skrivet av Spretcher:

Möjligt att hyresvärdarna klagar, men föräldrarna köpte en liten kub-grill, fungerade perfekt att grilla med under köksfläkten! Ingen direkt röklukt i köket öht.

Annars skulle jag personligen satsa på någon gasolgrill över el.

Gasol är inte ok här enligt brf men el är ok om inte grilosen stör grannarna för mycket så får bli en elgrill med lock. Med lock hade det blivit oavsett så ingen större skillnad där i alla fall.
Och angående att grilla med kol i köket. Vilket jäkla liv det hade blivit på tjejen

Skrivet av brainlessbob:

Hur är det med att grilla på balkong? Det är inte så att man får slänga upp en smoker direkt trots att det fysiskt går. Är det elgrill som gäller?

Där jag bodde innan på översta våningen med stor balkong och utan tak ovanför var det förvånandsvärt nog ok att grilla med kol på balkongen (gällde bara oss utan något ovanför). Där jag bor nu är bara el tillåtet i bästa fall så det är upp till brf där du bor.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Json_81:

Fast det är livsfarligt att grilla inomhus.
Inte pga brandrisken utan kolmonoxid-förgiftning.

Det är heller inte bra ifall det råkar flyga upp lite glöd i fläkten, det kan småglöda i timmar och sen brinner hela trapphuset upp.

Permalänk
Medlem

Har varit medlem på Swec ett bra tag, sällan eller aldrig sett en tråd om mat. Men det här var intressant och berikande. Om man ska börja grilla, allvarligt nu, hur ska man göra då? Jag SUGER i köket, alltså tokdålig.

Hur mycket ska man lägga för en instegsgrill (gärna liten, liten, för har inte så mkt plats)? Kol? Vad ska man köpa för något att grilla, om man går till typ ica, citygross eller nåt? Hur började ni? Bästa tips? Jag är 100% noob. Men ska bli pappa och inser att jag snart måste ta mitt ansvar för att det ska ätas eldade, döda djur i familjen.

Permalänk
Medlem

@fesoj: Hade nog inte snålat för mkt på en grill, weber grillarna finns bra erbjudanden på nu. Men om du har möjlighet att kolla på någon försök välja en med bra luftströmning kring där kolen ska ligga samt att det finns ventiler att dra för luftflödet både upp till och under.
Asksamlare är trevligt.

Luftflöde är viktigt för att det ska hända något och att kunna justera detta är för att få kontroll över temperaturen, övning ger färdighet.
Jag är mer för briketter istället för kol, men finns mkt olika åsikter där, testa!
Första gångerna hade jag nog tagit valfritt färdigmarinerat, står ju "gott på grillen" på hela hyllor under sommaren.
Jag kör ofta bara kol/briketter på ena sidan i grillen, så man man brassa på yta där sen lägga undan vid sidan för tillagas färdigt.
En köttermometer är grymt att ha! står ofta i recept vilken innertemp du vill uppnå.

Lycka till

Visa signatur

Intel i7 4970K, Fractal define mini, 24GB DDR3 1600mhz , 500GB SSD * 2 RAID0, GeForce 1060 6gb