Permalänk
Medlem
Skrivet av DunderHoken:

Dom kallas vänsteranhängare

Idag var det 27 grader. Fan va snabbt den globala uppvärmningen går fort alltså...

Intressant påstående. Så alla som tar miljöhotet seriöst är alltså vänsteranhängare? Konstigt nog så har jag röstat höger sedan jag blev myndig men samtidigt så blundar jag inte för den enorma mängd bevis som finns för klimatproblemen. Måste tillhöra garderobsvänstern.. precis som en enorm majoritet av världens klimatforskare.

Dessutom borde du ta och särskilja väder och klimat.

Skrivet av Ratatosk:

Normalt är att de som kommer med en teori, får bevisa den.
De får argumentera med opponenter som försöker hitta hål i deras teori.

Så har inte skett med teorin om krafig global uppvärmning, där har man använt lobbyism kampanjande och dumförklaring av de som haft kritiska frågor.

Intressant påstående. Så du menar att den stora lobbyismen förs fram av folk som tror på klimathotet och inte av de som försöker dölja den? Så man ska alltså ignorera det faktum att "Big oil" företag pumpar in mångmiljardbelopp varje år för att vilseleda folk?

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Avstängd

@Xinpei: Väntar fortfarande på att du ska ta tillbaka ditt "97% av alla forskare...." påstående. Eller är ärlig diskussion ingenting för dig?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

Snälla läs det du skriver. Du säger basically att det inte är oärligt att välja en siffra som passar ens agenda oavsett var den kommer från, bara för att vad den exakta siffran egentligen är inte får att låsa fast.

Magstarkt? Du klämde ju precis ur dig detta:
Classic conspiracy theory. Du har ju inget som helst belägg för det du säger.

Jag har å andra sidan visat att en vida citerat artikel om "97% av forskare..." är just en lögn.
Du kan ju även läsa på lite om climate gate:
http://www.klimatupplysningen.se/2015/01/18/fem-ar-sedan-clim...
https://klimathotet.com/5-climategate/ (Observera längst ner ändrar tidigare temperaturer för att bättre passa agendan).

Googla vidare så kommer du hitta att de diskuterar om att manipulera data som business as usual. Skrämmande.

Jag vet att det är viktigt för din självbild att tro det där, men så är inte fallet. Det är tvärt om. Ni vägrar erkänna brister och faller alltid tillbaka till att man måste tro på det för att auktoriteter tror på det. Det är väldigt långt från den vetenskapliga metoden.

Vet inte varför du är så förvirrad. Man kan säga att 97% siffran inte är helt korrekt eftersom den ändras med tiden.
Sedan så är det just du som hävdar att alla andra tror eller sprider på konspirationsteorier medans din synsätt inte har någon vidare stöd alls, du tillhör ju en minoritet.
Har tidigare länkat till undersökningar om självaste studierna, och då är inte forskarnas tro det viktigaste utan vad vetenskapen säger, vilket även andra har påpekat. Du väljer att inte tro på det, dessutom så lägger du enormt med energi på försöka slå hål i vad du tror är falskheter. Jag litar helt klart mer på NASA och t o m Pentagon än en random snubbe på internet som säger att de har alla fel.

Det är faktiskt så att du är de facto i den här gruppen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming_conspiracy_theor...
Det är rätt likt det som tobaksindustrin höll på med för inte alltför många decennier sen, man rent av ljög för att attackera forskningen som sa att det är faktiskt hälsovådligt.
Och som tidigare visat med källor så gör oljeindustrin precis samma sak.

Ändra ord och öka skeptisismen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Luntz#Global_warming

Climategate:
http://factcheck.org/2009/12/climategate/
http://www.ucsusa.org/assets/documents/global_warming/scienti...
http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/03/31/climate.change/ind...

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Avstängd

Här är ett till bra exempel på vilseledande statistik genom blandning av data med olika upplösning i samma diagram:

Dold text

Det streckade är uppskattade medelvärden över långa tidsperioder medans det heldragna är faktiska mätvärden på årsbasis.
Grafen ger skenet att temperaturen aldrig har ökat så snabbt, men jag ifrågasätter om man verkligen kan säga det från den användna datan? Det är en helt annan datatyp baserat på helt andra metoder med en helt annan osäkerhet. Att jämföra dem rakt av är fult gjort.
Så mycket fulspel! Hur kan ni fortfarande köpa det?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

Vadå en sen då? Hur kan det kvitta att en felaktig artikel får sån stor spridning bara för att den sa vad ni ville höra? Förstår du inte hur det påverkar trovärdigheten för hela rörelsen?
Varför ska jag tro på någon av de där siffrorna? Ingen av oss har en aning om hur många klimatforskare anser att människan ligger bakom klimatförändringarna och till hur stor grad.
Skillnaden mellan oss två är att jag inte låtsas veta bara för att det passar min agenda.

Skillnaden är att jag tycker inte att enorma satsningar och samhällsomställningar ska baserar på enbart mina argument.
Du borde testa vara lite mer skeptisk.

Om det finns en risk att vi försämrar vår planet, vår enda rimliga boning i det här universumet så tycker jag att det är vettigt att vi biter i det sura äpplet och ställer om saker och ting, folk tusen generationer i framtiden skulle uppskatta detta något enormt...

Saken är väl den att du inte är lika långsiktig som oss andra? Du tänker på att ha det bra här och nu och bryr dig mindre om hur det ser ut år 2100?

Angående om klimatforskare håller med, du vet att dom gör det...du verkar bara ha lite svårt att acceptera det (-.-). Du kan ju testa att fråga några?

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Vi bränner flera kubikkilometer olja varje dag...och ännu mer kol, klart restprodukterna har effekter på miljön!

Flera kubikkilometer om dagen? Det kan inte stämma.

Enligt den information jag hittat på nätet ligger den dagliga konsumtionen på ~100 miljoner fat (1, 2)
1 fat är på ~160 liter, dvs 0.16 kubikmeter.
Så den dagliga åtgången är 0.16 * 100 000 000 = 16 000 000 kubikmeter.
Det går 1000 * 1000 * 1000 (1 miljard) kubikmeter på en kubikkilometer.
16 000 000 / 1 000 000 000 = 0.016 kubikkilometer är den dagliga förbrukningen.

Jag tror du menade "Vi bränner flera kubikkilometer olja varje år"

Visa signatur

Ryzen 5950X | RTX 4090 TUF | 32GB 3600CL16 | Asus ROG Strix B550-F
Asus PG42UQ | Icemat v1 | Logitech G502X | Ducky Premier MX Blue

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaleid:

Vet inte varför du är så förvirrad. Man kan säga att 97% siffran inte är helt korrekt eftersom den ändras med tiden.
Sedan så är det just du som hävdar att alla andra tror eller sprider på konspirationsteorier medans din synsätt inte har någon vidare stöd alls, du tillhör ju en minoritet.
Har tidigare länkat till undersökningar om självaste studierna, och då är inte forskarnas tro det viktigaste utan vad vetenskapen säger, vilket även andra har påpekat. Du väljer att inte tro på det, dessutom så lägger du enormt med energi på försöka slå hål i vad du tror är falskheter.

Du hänger inte med.
Man kan säga att 97% är ren bullshit för att studien den är baserad på är felaktig. Problemet är inte att åsikterna fluktuerar över tid, utan att 97%-siffran saknar basis i verkligheten. Att förespråka den är alltså oärligt. Missade du min refutation av artikeln det är baserat på?

Jag håller absolut med om att forskarnas tro inte är det viktigaste, utan vad vetenskapen säger. Och i det här fallet säger vetenskapen inte mycket alls. Det är ett för komplext system för att kunna modellera det med någon större framgång och det är ett för stort system för att kunna göra upprepningsbara experiment på det. Sanningen är att vi inte har så mycket att gå på. Dagens mätvärden är inte jämförbara med nätvärden från indirekta metoder på något meningsfullt kortsiktigt sätt.
Vi vet även att det ljugs och data manipuleras (så som 97% påståendet, att temperaturmätningar från tidigare år justeras för att passa den nya modellen bättre etc.)

Skrivet av Kaleid:

Jag litar helt klart mer på NASA och t o m Pentagon än en random snubbe på internet som säger att de har alla fel.

Hehe om vi ska förlita oss på auktoritet så är det väl värt att nämna att världens mäktigaste man anser att klimathetsen är ett påhitt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Esseboy:

Om det finns en risk att vi försämrar vår planet, vår enda rimliga boning i det här universumet så tycker jag att det är vettigt att vi biter i det sura äpplet och ställer om saker och ting, folk tusen generationer i framtiden skulle uppskatta detta något enormt...

Saken är väl den att du inte är lika långsiktig som oss andra? Du tänker på att ha det bra här och nu och bryr dig mindre om hur det ser ut år 2100?

Jag tycker också att man ska tillämpa försiktighetsprincipen där det är lämpligt. Men du verkar under något sorts sken att när man tillämpar försiktighetsprincipen så blir ens hypoteser automatiskt bevisade och fakta. Det är ju löjligt och absolut inte sant. Det som sker är bara att man skiftar bevisbördan.

"Vi har vissa anledningar att tro att det kan gå riktigt dåligt, så om du inte kan bevisa motsatsen så kör vi på vår linje istället".
Det är ett fullt rimligt tillvägagångssätt men det är inte den vetenskapliga metoden.

Skrivet av Esseboy:

Angående om klimatforskare håller med, du vet att dom gör det...du verkar bara ha lite svårt att acceptera det (-.-). Du kan ju testa att fråga några?

Jag har ingen aning om vad klimatforskare tycker och tänker, allt jag vet är att den vanligaste citerade studien om just det är total bullshit, så jag tänker ta alla sådana påståenden med en stor nypa salt.
Du vet, som en skeptiker bör göra.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Xinpei:

Det där stämmer inte alls. Om golfströmmen skiftar så blir det kallare i Norden men varmare på många andra ställen.

Bland annat menar forskarna att om Golfströmmen skiftar helt så kommer länder som England att frysa till ordentligt.

Om.
Men det gör den inte.

Citat:

Att kalla det skräckpropaganda går inte eftersom golfströmmen är en den enda orsaken varför man kan leva så norrut som Norden. Detta fick man lära sig i mellanstadiet.

https://www.independent.co.uk/environment/gulf-stream-is-slow...

Som du ser ovan så menar forskare att det är ett är ett ganska troligt scenario att Golfströmmen riskerar att stanna upp. Man har beräknat att den redan stannat upp 20-25%.

Den kan minska men inte stanna, för det krävs samma temperatur i Arktis som i ekvatorn.
edit att påstå att den kan stanna, är just skräckpropaganda inget annat.

Citat:

Inte riktigt. Överkonsumtionen som följer med överbefolkningen är en stor orsak till utvecklingen även det. Du nämner t.ex. skövling och köttproduktion som är nog de två största resultaten av detta. Så indirekt så kan man mena att överbefolkning är en bidragande orsak eftersom fler människor = mer mat måste produceras.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Xinpei:

--text--
Intressant påstående. Så du menar att den stora lobbyismen förs fram av folk som tror på klimathotet och inte av de som försöker dölja den? Så man ska alltså ignorera det faktum att "Big oil" företag pumpar in mångmiljardbelopp varje år för att vilseleda folk?

#17398553

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

Du hänger inte med.
Man kan säga att 97% är ren bullshit för att studien den är baserad på är felaktig. Problemet är inte att åsikterna fluktuerar över tid, utan att 97%-siffran saknar basis i verkligheten. Att förespråka den är alltså oärligt. Missade du min refutation av artikeln det är baserat på?

Jag håller absolut med om att forskarnas tro inte är det viktigaste, utan vad vetenskapen säger. Och i det här fallet säger vetenskapen inte mycket alls. Det är ett för komplext system för att kunna modellera det med någon större framgång och det är ett för stort system för att kunna göra upprepningsbara experiment på det. Sanningen är att vi inte har så mycket att gå på. Dagens mätvärden är inte jämförbara med nätvärden från indirekta metoder på något meningsfullt kortsiktigt sätt.
Vi vet även att det ljugs och data manipuleras (så som 97% påståendet, att temperaturmätningar från tidigare år justeras för att passa den nya modellen bättre etc.)

Hehe om vi ska förlita oss på auktoritet så är det väl värt att nämna att världens mäktigaste man anser att klimathetsen är ett påhitt.

Jag har hela tiden från början sagt att man ska inte låsa sig fast på 97% men la till också, precis som politifact att det är "mostly true" eftersom det är ändå åt det hållet. Det gör det inte till en lögn.

Ingen mening att ta upp Trump. Trump är inte en vetenskapsman och har precis som Bush gjort klart för sig att han sätter ekonomiska aspekten före, han hävdar ju precis som Bush att det är för dyrt att hantera problemet och då vill han hellre sätta ekonomin först och med det jobben. Vilket är skitsnack, hans politik, hans partis politik är köpt av oljeindustrin och andra som förorenar. Att man inte vidare ska ta honom på allvar är p.g.a. han har påstått att det är en påhitt av Kina just för att skada USA ekonomiskt. Vad gäller forskning och vetenskap så gör han många andra självmål som t.ex. när han på twittrar om vaccinationer som skapar problem, utan att ens hävda till en källa som verifierar hans påstående. Istället plockar han upp vissa synpunkter från befolkningen så att han själv plockar politiska poäng, han kan påstå att an förstår "oss".

När det kommer till just vetenskapen så går jag då hellre till folk som faktiskt jobbar med det, vilken gymnasiebok som helst bör om de skriver tillräckligt om växthusgaser kunna beskriva på ett sätt man förstås att vi människor släpper ut mer CO2 i atmosfären och att det är ett växthusgas. Naturkunskapsboken gör t.ex. klart att det inte är den enda (vattenånga stor får förmodligen största delen), men det är dock en bidragande faktor och att det inte behövs stora kvantiteter för att det ska ge en påverkan.
Bland det "roligaste" är att läsa om att människan inte påverkar naturen alls, att det vore arrogant att påstå att vi gör det. För min del så räcker det med att be folk att läsa på om t.ex. Aralsjön. Vad hände med den?
Eller industrialla revolutionen som påverkar vilka fjärilar som överlever. Varför ser man inte getingar och bin lika ofta längre, när jag var kring 10 år så fick man välja dricka rätt mycket efter om man ville ha att göra med getingar eller inte. Den problematiken är i stort sett bortblåst idag.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Om.
Men det gör den inte.
Den kan minska men inte stanna, för det krävs samma temperatur i Arktis som i ekvatorn.

Det har långt ifrån enbart med temperatur att göra utan mestadels med salthalten i vattnet. Den minskar när isen smälter vid polerna.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Det har långt ifrån enbart med temperatur att göra utan mestadels med salthalten i vattnet. Den minskar när isen smälter vid polerna.

Vilket även står i artikeln jag länkade.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Det har långt ifrån enbart med temperatur att göra utan mestadels med salthalten i vattnet. Den minskar när isen smälter vid polerna.

Jag vet.

  1. Om salthalten minskar.

  2. Då minskar golfströmmen.

  3. Då blir det kallare.

  4. Då minskar issmältningen.

  5. Då ökar salthalten.

  6. Då ökar golfströmmen.

  7. Då blir det varmare.

  8. Då ökar issmältningen.

  9. Då minskar salthalten.

I själva verket svänger det inte, det fungerar som långsam reglering, men jag hoppas att du ser sambandet.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Jag vet.

  1. Om salthalten minskar golfströmmen.

  2. Då blir det kallare.

  3. Då minskar issmältningen.

  4. Då ökar salthalten.

  5. Då ökar golfströmmen.

Det där är enbart spekulationer. Ingen vet vad som händer om gulfströmmen störs tillräckligt mycket.

Häftigt att du kan vara så säker på något så osäkert men är väldigt misstänksam gällande klimathotet och människans påverkan.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Det där är enbart spekulationer. Ingen vet vad som händer om gulfströmmen störs tillräckligt mycket.

Häftigt att du kan vara så säker på något så osäkert men är väldigt misstänksam gällande klimathotet och människans påverkan.

Fyllde på lite, det är inget osäkert bara grundläggande fysik och logik.
Många här verkar ha en beundrande syn på forskarvärlden.
Jag är akademiker och har varit där, tro mig, det finns fullt av idioter och skitstövlar även där.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

Jag tycker också att man ska tillämpa försiktighetsprincipen där det är lämpligt. Men du verkar under något sorts sken att när man tillämpar försiktighetsprincipen så blir ens hypoteser automatiskt bevisade och fakta. Det är ju löjligt och absolut inte sant. Det som sker är bara att man skiftar bevisbördan.

"Vi har vissa anledningar att tro att det kan gå riktigt dåligt, så om du inte kan bevisa motsatsen så kör vi på vår linje istället".
Det är ett fullt rimligt tillvägagångssätt men det är inte den vetenskapliga metoden.

Jag har ingen aning om vad klimatforskare tycker och tänker, allt jag vet är att den vanligaste citerade studien om just det är total bullshit, så jag tänker ta alla sådana påståenden med en stor nypa salt.
Du vet, som en skeptiker bör göra.

Så ditt argument är att vi ska blunda tills väggen kommer emot?

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaleid:

Jag har hela tiden från början sagt att man ska inte låsa sig fast på 97% men la till också, precis som politifact att det är "mostly true" eftersom det är ändå åt det hållet. Det gör det inte till en lögn.

Men politifact har ju samma artikel till grund för sin bedömning, så det är ju bara inte sant det heller.
Att du försöker smita ifrån 97% och lögnerna bakom var den siffran kommer ifrån gör det bara väldigt tydligt att du inte är ute efter en ärlig diskussion. Du har redan valt lag och tänker blunda för allt som inte stöttar din position.

Skrivet av Kaleid:

Ingen mening att ta upp Trump. Trump är inte en vetenskapsman och har precis som Bush gjort klart för sig att han sätter ekonomiska aspekten före, han hävdar ju precis som Bush att det är för dyrt att hantera problemet och då vill han hellre sätta ekonomin först och med det jobben. Vilket är skitsnack, hans politik, hans partis politik är köpt av oljeindustrin och andra som förorenar. Att man inte vidare ska ta honom på allvar är p.g.a. han har påstått att det är en påhitt av Kina just för att skada USA ekonomiskt. Vad gäller forskning och vetenskap så gör han många andra självmål som t.ex. när han på twittrar om vaccinationer som skapar problem, utan att ens hävda till en källa som verifierar hans påstående. Istället plockar han upp vissa synpunkter från befolkningen så att han själv plockar politiska poäng, han kan påstå att an förstår "oss".

Jag håller med att auktoritet inte har att göra inom vetenskapen, så du bör ju sluta referera till det så fort det passar dig.

Skrivet av Kaleid:

När det kommer till just vetenskapen så går jag då hellre till folk som faktiskt jobbar med det, vilken gymnasiebok som helst bör om de skriver tillräckligt om växthusgaser kunna beskriva på ett sätt man förstås att vi människor släpper ut mer CO2 i atmosfären och att det är ett växthusgas. Naturkunskapsboken gör t.ex. klart att det inte är den enda (vattenånga stor får förmodligen största delen), men det är dock en bidragande faktor och att det inte behövs stora kvantiteter för att det ska ge en påverkan.

Jag förstår att man blir orolig när man baserar sin verklighetsuppfattning på grova förenklingar från skolböcker.
Verkligheten är betydligt mer komplex såklart.
Dag 1 på högskola inom fysik: "Allt ni har lärt er i gymnasiet är fel" comes to mind.

Skrivet av Kaleid:

Bland det "roligaste" är att läsa om att människan inte påverkar naturen alls, att det vore arrogant att påstå att vi gör det. För min del så räcker det med att be folk att läsa på om t.ex. Aralsjön. Vad hände med den?
Eller industrialla revolutionen som påverkar vilka fjärilar som överlever. Varför ser man inte getingar och bin lika ofta längre, när jag var kring 10 år så fick man välja dricka rätt mycket efter om man ville ha att göra med getingar eller inte. Den problematiken är i stort sett bortblåst idag.

Haha ja det är roligt! Som alla dumma klimathetsare som vill få bort köttproduktionen, vilket skulle ödelägga alla bi och getingpopulationer (och hundratals andra insekter). ha ha ha...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Inte riktigt. Överkonsumtionen som följer med överbefolkningen är en stor orsak till utvecklingen även det. Du nämner t.ex. skövling och köttproduktion som är nog de två största resultaten av detta. Så indirekt så kan man mena att överbefolkning är en bidragande orsak eftersom fler människor = mer mat måste produceras.

Överkonsumptionen är ett resultat av slöseri, inte av hög befolkningsmängd.

"roughly 50 percent of all produce in the United States is thrown away—some 60 million tons (or $160 billion) worth of produce annually, an amount constituting “one third of all foodstuffs.” Wasted food is also the single biggest occupant in American landfills, the Environmental Protection Agency has found."
(https://www.theatlantic.com/business/archive/2016/07/american...)

Maten vi slänger hade räckt till att föda halva världen. Det är alltså en optimeringsfråga, med så mycket "overheadkostnader" att vi förbrukar för mycket av planeten. Smartare förbrukning och en stopp till överkonsumtion hade skapat förutsättingar för att totalt hindra världshunger.

Vi har inget problem med överbefolkning, vi har problem med slöseri, a.k.a. överkonsumtion.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Esseboy:

Så ditt argument är att vi ska blunda tills väggen kommer emot?

Nej. Mitt argument är att vi ska tillämpa försiktighetsprincipen, men vi bör inte göra det till vilket pris som helst. Vi ska sluta ljuga och överdriva klimathotet så att klimatåtgärder går att värdera på rationella sätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Storage Jar:

Visst visst. Alla kan leva i skogen och göra egna kläder av gräs och äta sin egenodlade potatis varje dag. Men så ser ju inte verkligheten ut.
Fler människor leder till ökade utsläpp och mer miljöförstöring även om det i teorin inte skulle behöva vara så. Den där jävla verkligheten ska alltid sätta käppar i hjulet.

Verkligheten är att vi använder bensin när vi kunnat använda el utan problem, kolkraftverk istället för kärnkraft, plast istället för hampa, etc. etc. etc. etc. etc.

Förstår inte varför så många människor vägrar inse att vi har varit otroligt slösaktiga med våra resurser och valt de absolut sämsta valen i vissa lägen.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Fyllde på lite, det är inget osäkert bara grundläggande fysik och logik.
Ni verkar ha en beundrande syn på forskarvärlden.
Jag är akademiker och har varit där, tro mig, det finns fullt av idioter och skitstövlar även där.

Märkligt att inte samma grundläggande fysik och logik tillåts stå som bevis när det gäller människans påverkan på klimatet.

Det blir inkonsekvent att i ena stunden ifrågasätta de data vi faktiskt har för att i andra stunden vara helt säker på något långt mer osäkert där liknande data inte finns tillgängligt.

Vilka är "ni" förresten?

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Jag vet.

  1. Om salthalten minskar.

  2. Då minskar golfströmmen.

  3. Då blir det kallare.

  4. Då minskar issmältningen.

  5. Då ökar salthalten.

  6. Då ökar golfströmmen.

  7. Då blir det varmare.

  8. Då ökar issmältningen.

  9. Då minskar salthalten.

I själva verket svänger det inte, det fungerar som långsam reglering, men jag hoppas att du ser sambandet.

Det där låter ju jättebra... Men sen finns det väl en viss tröghet i systemet, som det säkert inte finns någon som helst anledning att oroa sig för.

Visa signatur

🖥️:Phanteks Evolv X | Ryzen 7 5800X3D | Noctua nh-d15 chromax.black | 8x Noctua NF-P14s Redux 1500 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | Kingston Renegade 32Gb 3600Mhz | Samsung 990 Pro | ASUS TUF 3080 12Gb | Cougar CM 700W | Acer XB27HU | Mionix Naos QG | CM Storm QuickFire TK MX Blue |

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

Men politifact har ju samma artikel till grund för sin bedömning, så det är ju bara inte sant det heller.
Att du försöker smita ifrån 97% och lögnerna bakom var den siffran kommer ifrån gör det bara väldigt tydligt att du inte är ute efter en ärlig diskussion. Du har redan valt lag och tänker blunda för allt som inte stöttar din position.

Jag håller med att auktoritet inte har att göra inom vetenskapen, så du bör ju sluta referera till det så fort det passar dig.

Jag förstår att man blir orolig när man baserar sin verklighetsuppfattning på grova förenklingar från skolböcker.
Verkligheten är betydligt mer komplex såklart.
Dag 1 på högskola inom fysik: "Allt ni har lärt er i gymnasiet är fel" comes to mind.

Haha ja det är roligt! Som alla dumma klimathetsare som vill få bort köttproduktionen, vilket skulle ödelägga alla bi och getingpopulationer (och hundratals andra insekter). ha ha ha...

Som sagt, ingen smitning, jag har aldrig påstått att det är låsta siffror.

Ja, men ta inte upp personer som Trump då. Jag tror inte en jäkel har försökt att säga att Trump är en bra källa, det är förstås en enorm skillnad på att vända sig till vetenskapsmän än en politiker utan utbildning i ämnet. Det är snarare att konstruera en halmgubbe att ens ta upp det, och försöka koppla ihop Trump med andra auktoriteter så att vi inte ska lita på faktiska experter. Det är bara att ge sig in i forskningen och börja motbevisa vad de flesta tror, man kan precis som med kreationister som ogillar evolutionen ganska snabbt komma fram till slutsatsen att man inte lyckas. Och jag kan inte låta bli att notera att det är bara de där som är de dumma, det finns inga dumma personer bland "skeptikerna", de förvränger förstås inget och har på något sätt inte några agendor att framföra.

Ja, det blir krångligare på högre nivå, men det betyder inte per automatik att det är fel heller. Om du förstår Newtons gravitationslag så kan du applicera det till mycket, om man ska på verklig avancerad nivå så vet man att nyare teorier har ändrat och förstärkt grunden för det hela och det blir mer rätt på högre noggranhet. Det betyder dock inte att man ska behöva slänga bort grunden.

Vem vill få bort all köttproduktion? Argumentet är snarare att vi ska minska på köttätandet och det finns en poäng med det. Det finns även poänger med att t.ex. byta kött för all kött har inte samma klimatpåverkan, och personligen så tror jag att odlad laboratoriekött är framtiden med mycket högre effektivitetsnivå. Och återigen så vet jag inte varför du kopplar ihop med bin och getingar till det här, då detta problem har snarare att göra vilka bekämpnningsmedel som används och detta slår ut dessa viktiga djurpopulationer.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av orginallinus:

Det där låter ju jättebra... Men sen finns det väl en viss tröghet i systemet, som det säkert inte finns någon som helst anledning att oroa sig för.

Allt är vansinnigt enkelt och logiskt, helt utan data för att stödja det, så länge det passar ens egen bild. Dock är det mycket svårare åt andra hållet, där det finns mycket data att använda sig av, eftersom det inte passar ens bild.

Makes sense?

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mithras:

Vi har inget problem med överbefolkning, vi har problem med slöseri, a.k.a. överkonsumtion.

Jag undrar verkligen hur du får ihop den åsikten med din koldioxidhets.
Vi utnyttjar idag 1.3 jordars förnyelsebara resurser (inklusive koldioxidabsorbering).
Om medelkonsumtionen består och befolkningen ökar med 40% (som den kommer enligt Hasse) så hamnar vi på 1.8 jordars förnyelsebara resurser.
Om vi antar fallet att resurser är någorlunda jämt fördelade också, så har i det fallet USA minskat sin förbrukning med 66%.
Och ändå är vi 80% över vad jorden klarar.

Hur får du ihop detta?

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Märkligt att inte samma grundläggande fysik och logik tillåts stå som bevis när det gäller människans påverkan på klimatet.

Det blir inkonsekvent att i ena stunden ifrågasätta de data vi faktiskt har för att i andra stunden vara helt säker på något långt mer osäkert där liknande data inte finns tillgängligt.

Vilka är "ni" förresten?

Förstår inte riktigt, menar du att det är lika lätt att förstå hur golfströmmen fungerar som det långsiktiga klimatet?
Nej det är mycket lättare.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

Nej. Mitt argument är att vi ska tillämpa försiktighetsprincipen, men vi bör inte göra det till vilket pris som helst. Vi ska sluta ljuga och överdriva klimathotet så att klimatåtgärder går att värdera på rationella sätt.

Klimathotet är ju dock inte överdrivet, om temperaturen skenar kommer många länder få problem med jordbruket, extremväder, havsnivå o.s.v.

I Sverige behöver man inte tumma på så mycket för att sänka sin CO2 utsläpp, jämfört med andra länder! Någon måste visa vägen!

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaleid:

Som sagt, ingen smitning, jag har aldrig påstått att det är låsta siffror.

Haha men snälla. Vadå inte låsta siffror? Källan till siffran du yttrar är felaktig. Du tänker alltså bara strunta i det? Din åsikt ändras alltså inte när du blir presenterad med ny fakta?
Det finns ett ord för det: Faktaresistens.

Skrivet av Kaleid:

Ja, men ta inte upp personer som Trump då. Jag tror inte en jäkel har försökt att säga att Trump är en bra källa, det är förstås en enorm skillnad på att vända sig till vetenskapsmän än en politiker utan utbildning i ämnet. Det är snarare att konstruera en halmgubbe att ens ta upp det, och försöka koppla ihop Trump med andra auktoriteter så att vi inte ska lita på faktiska experter. Det är bara att ge sig in i forskningen och börja motbevisa vad de flesta tror, man kan precis som med kreationister som ogillar evolutionen ganska snabbt komma fram till slutsatsen att man inte lyckas. Och jag kan inte låta bli att notera att det är bara de där som är de dumma, det finns inga dumma personer bland "skeptikerna", de förvränger förstås inget och har på något sätt inte några agendor att framföra.

Poängen är att man inte bör lita på auktoriteter alls inom vetenskapen. Det är en av den vetenskapliga metodens största styrkor.

Skrivet av Kaleid:

Ja, det blir krångligare på högre nivå, men det betyder inte per automatik att det är fel heller. Om du förstår Newtons gravitationslag så kan du applicera det till mycket, om man ska på verklig avancerad nivå så vet man att nyare teorier har ändrat och förstärkt grunden för det hela och det blir mer rätt på högre noggranhet. Det betyder dock inte att man ska behöva slänga bort grunden.

Det betyder att dina grundkunskaper inte är värda någonting i sammanhanget. Systemet är för komplext. Feedbacks fram och tillbaka. Klimatet är kaotiskt, som Jurassic Park.

Skrivet av Kaleid:

Vem vill få bort all köttproduktion? Argumentet är snarare att vi ska minska på köttätandet och det finns en poäng med det. Det finns även poänger med att t.ex. byta kött för all kött har inte samma klimatpåverkan, och personligen så tror jag att odlad laboratoriekött är framtiden med mycket högre effektivitetsnivå. Och återigen så vet jag inte varför du kopplar ihop med bin och getingar till det här, då detta problem har snarare att göra vilka bekämpnningsmedel som används och detta slår ut dessa viktiga djurpopulationer.

Många. Och nej, du bör läsa på om naturbetesmarker ser jag. Koldioxidhetsandet är ett direkt hot mot svensk miljö.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av orginallinus:

Det där låter ju jättebra... Men sen finns det väl en viss tröghet i systemet, som det säkert inte finns någon som helst anledning att oroa sig för.

Ja det finns tröghet och nej det inget att oroa sig för.
Det är enkelt, blir det skitkallt i norr sätter golfströmmen fart.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |