Regeringen vill ersätta TV-avgiften med skatt på 1 300 kronor per år

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Men dom har ju sänkt avgiften kraftigt. En tredjedel av hushållen i sverige är singelhushåll. För dessa hushållen har man inte sänkt avgiften med 200:- som motsvarar höningen på 200:- för hushåll med 2 pers. Inte heller har man sänkt med 400:- för singelhushållen. 600:- då? Nä säkningen är ännu strörre! 800? Nope.
1000 spänn? Har man verkligen sänkt det med hela 1000kr? Nä man har faktiskt sänkt avgiften hör singelhushåll med ännu mer. Från 2400:- till 1300kr. 1100:- sänkning. Den du!
Vad tycks då om denna enorma "smygsänkning" för en stor andel av hushållen jämfört med den mer modesta höjningen på 200:- för hushåll med två personer?

Så ja, avgiften har sänkts ordentligt för en del och höjts lite i de hushållen som drar in mer pengar där det finns flera med inkomst. Huruvida man tycker omfördelningen är "rättvis" eller ej är så subjektivt att jag lämnar den delen därhän.
However! Min poäng är just den att avgiften inte bara har höjts. Den har samtidigt sänkts. Eller rättare sagt omfördelats. Tittar man enkom på de som fått höjd avgift så kommer man inte förstå helheten. Samma sak om man bara tittar på de som har fått sänkt avgift.
Enligt lagt förslag siktar man på att hamna på samma intäktsnivå som i dagsläget och taket på avgifterna är balanserade därefter. Det finns mer om både tänk och uträkningar i lagförslaget Ny finansiering av pulic service för den som vill grotta lite mer

Bingo! För ett hushåll med dubbla inkomster är "smyghöjningen" obefintlig, medan för ett singelhushåll är sänkningen markant. De som behöver sänkningen får sänkningen, och de som klarar av en höjning får en liten höjning.

Finns många som lämnar datorn på dygnet runt och skiter fullständigt i vad sitt grafikkort drar för att några kronor hit eller dit inte gör någon skillnad. En höjning på typ 20kr per månad kan man ganska snabbt kompensera för om man snålar in på andra ställen.

Permalänk

Vidrigt.

Det räcker att man granskar public service i 5 minuter för att inse hur vänstervridet precis allting är. Vet inte hur många gånger jag sett någon "passerande" uttala sig för att efter en googling upptäcka det är aktiva miljö/vänsterpartister.

Visa signatur

1::3700+ San Diego@3.0GHzghz[300x10], Abit KN8-Ultra, 1024mb, X850XT @ PE. 01: 27190. 05: 6220.
2::XP 2500+ @ 3200+, Asus A7N8X-X, GeForce FX 5700 Ultra@ 605/1100, 512mb ddr. 01: 13550

Permalänk
Inaktiv

Statlig propaganda

Så nu ska man alltså tvingas att betala för den statliga propagandan i SVT, SR ...EXAKT som i Nordkorea. Detta OAVSETT om man har TV eller inte. Ryssland är friare och man behöver inte betala för den statliga propagandan, där betalar man ingen TV licens alls ! Sverige börjar mer och mer likna gamla DDR, Nordkorea....FRA övervakar vad svenska folket pysslar med på Internet, samt läser svenskarnas email. Åsikktsförtryck finns redan i Sverige, samt censur. Nästa steg blir att staten förbjuder VPN m.m.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pecesithon:

Vidrigt.

Det räcker att man granskar public service i 5 minuter för att inse hur vänstervridet precis allting är. Vet inte hur många gånger jag sett någon "passerande" uttala sig för att efter en googling upptäcka det är aktiva miljö/vänsterpartister.

Och hur många gånger har dessa passerande varit något annat än miljö/vänsterpartister?

Passar på att citera mig själv från förra sidan:

Om SVT och Public Service nu är så vänstervridet, vilken (svensk) media anser du är mer neutral i sin omvärldsrapportering? Tror du att jag eller någon annan skulle kunna komma med exempel från deras rapportering som tyder på vinklig? Skulle dessa exempel vara procentuellt sett vanligare i Public Service eller i den media du tycker är neutral?

Det är så himla lätt att skrika att SVT är vänstervridet, det hela blir betydligt svårare om man ska komma med exempel på omvärldsrapportering som är mer neutral.

Skrivet av anon284586:

Så nu ska man alltså tvingas att betala för den statliga propagandan i SVT, SR ...EXAKT som i Nordkorea. Detta OAVSETT om man har TV eller inte. Ryssland är friare och man behöver inte betala för den statliga propagandan, där betalar man ingen TV licens alls !

Statlig propaganda? Intressant...men passar på att även här citera mig själv (återkommande tema just nu )

Om SVT och Public Service nu är så vänstervridet, vilken (svensk) media anser du är mer neutral i sin omvärldsrapportering? Tror du att jag eller någon annan skulle kunna komma med exempel från deras rapportering som tyder på vinklig? Skulle dessa exempel vara procentuellt sett vanligare i Public Service eller i den media du tycker är neutral?

Det är så himla lätt att skrika att SVT är vänstervridet, det hela blir betydligt svårare om man ska komma med exempel på omvärldsrapportering som är mer neutral.

Permalänk
Inaktiv

@Frispel: Well, det handlar ju om statlig propaganda. Du menar verkligen att SVT är neutrala program och nyheter ? Tillåt mig att småle

Permalänk
Medlem

@Söderbäck: mjo, förstår. Friskrev ju just mitt inlägg med att jag var oklar på singelhushåll. Är 1/3 singel så fine, då tål omfördelningen att räknas på.

Tyvärr är man ju i grund och botten ändå egoist, så att mitt hushålls ökning på 200:- kan förklaras med nån socialistisk halvering för singelhushållen gör inte mig gladare då jag ställer mig till den skara som ifrågasätter hela SVT.

Jag ser det som 200:- till för något som jag helst inte vill ha i den form det är idag.

Sen ör det väl bara säga grattis till alla som halverar sin kostnad men det hjälper ju mig föga.
Man kn ju se det som att 1/3 blir glada och 2/3 mindre glada

Lägg därtill att jag öht inte betalar för smörjan idag, då kommer mitt hushåll få från 0-> 2600 per år. Dvs 2600 i ökning och inte 200.

Edit:
Rimligt hde känts kanske 500:- per person, då hade jag kunnat se det som ”mitt bidrag till public service” varje år.
Grejen är att 2600:- är mer än vi betalar för Netflix och HBO tillsammans, och detta för att finansiera ett SVT där vi på sin höjd konsumerar 20-30 timmar per år!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pontuff:

Fortsätt för all del, gärna till kopplingen mellan den svenska välfärdsmodellen och SVT. Snubben ovan har sagt att han inte vill betala för SVT, som han inte nyttjar, inte att tant Agda inte ska få sin cancer behandlad bara för att han inte har cancer.

Är det rimligt att försvara en ny skatt för "gratis glass till alla" med argument som att vägar och gatulampor är kollektiva nyttor? Ingen har klagat på hur skatt i sig fungerar utan på ett specifikt fall.

Whataboutism troll.

Varför inte koppla en skattefinansierad tjänst med en annan skattefinansierad tjänst? Frågan är ju varför någon ska betala för något den inte använder.
Därför att tant Adga ska kunna se sina SvT program? Skulle vi inte betala för public service skulle tant Agdas program avbrytas för reklam om hudvårdskrämer och online casinon.
Jämföra gratis glass till alla och public service tv är inte samma sak.
Om jag kunnat skulle jag inte heller vilja betala för sånt jag inte nyttjar. Men det fungerar inte så i ett skattefinansierat samhälle som Sverige.

Men det är tur alla har olika åsikter 😁
Trevlig helg!

Visa signatur

9600k 1070gtx define s2

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, säger Bah Kuhnke.
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/oRl84V/regeringen-vil...
Nu är matematik inte min starka sida, men många betalar helt lagligt 0kr i avgift idag då de lever på 2000talet och har slängt ut tvn. Och nu efteråt kommer få betala 1300kr, på vilket sätt blir denna extra avgift en fördel för oss?

Och det är just det som är problemet, istället för att konsumera Public Service via en traditionell TV så streamar många innehållet via en internetbaserad enhet, "helt lagligt utan att betala något".
Och istället för att ta en avgift för alla som har internet så har det blivit dags för alla att betala.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X3D | EVGA GeForce RTX 3080 10GB FTW3 ULTRA | ASUS ROG Strix B450-F Gaming | Corsair RM750X V2 | Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz 16GB | Samsung 980 Pro 1TB | Crucial MX500 2TB | NZXT H500

Permalänk
Medlem

Nåja man slipper jaga iväg dom från din tomt (ja dom ränner runt på tomten och försöker kika in). ENDA fördelen.

Dom vill ha pengar till sina program trots att många gått vidare till andra medier än just tv.
Var länge sen jag såg nått på svt men enligt vänner och familj så lyser intressanta och fakta baserade program allt mer med sin frånvaro.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr.Borka:

Försök gärna motivera dina tankar. Varför skulle Sveriges Radio foga samman samtliga (eller åtminstone tre, enligt din text) kanaler till en enda? Vad är syftet?
De olika kanalerna riktar sig till olika publiker. Att ta bort mångfalden i utbudet sparar säkert pengar - men förbrukar den upplevda nyttan och skulle göra den där enda kanalen en dysfunktionell röra om man med den försökt ge lite åt alla.

Samma sak med TV-kanalerna. På vilket sätt närmar sig SVT sitt uppdrag genom att bara köra på en enda kanal?

Din sista paragraf är obegriplig. Du menar att informationsflödet är av större allmänintresse än sjukvård? Hur då?

Syftet är såklart att spara pengar, då det är en tydlig brist enligt förslaget (vilket är en av anledningarna till man byter finansieringsmetod). Man skulle kunna behålla samhällsnyttiga program som rapport, aktuellt, lokala nyheter, svt forum och liknande. Underhållningstv hör inte hemma i statligt finansierad tv. Det samma gäller radio som TV. P1 och SVT1/2 är väl dom enda vettiga idag.

Informationsflöden är en grund i vårt demokratiska samhälle, utan informationsflöde så får vi ingen bild av vår omvärld, riket och samhällets funktioner. Sjukvård är däremot extremt dyrt och är inget som används av alla, utan framför allt en antal människor som inte kan ta hand om sig själva(stadsbor, knarkare, samhällsparasiter) samt några med allvarliga sjukdommar (cancer osv).

Permalänk
Medlem

Väldigt bra!

Visa signatur

CPU: i7- 13700KF + Corsair 115i Pro || GPU: 2080 Super FE
MoBo: Gigabyte Gaming X AX Z790 || Ram 32GB G.Skill Trident Z 6600mhz
Chassi: Corsair Obsidian 500D PSU: Corsair RMX 850
Skärm 1: AGON AG271QG 1440p 165hz Skärm 2: LG C2

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Alltså jag är inte extremt emot det om det hade haft rimliga kostader, en 3-400kr om året skulle jag kunna tänka mig.. Mer pengar än så finns det risk att de precis som nu sänder rena nöjesprogram och serier, ska staten lägga skattepengar på serier som Boardwalk Empire?
Man kan tycka serien är hur grym som helst, det kvittar i frågan om skattepengar ska gå dit. På lördag går det en film som heter: Killing Them Softly, den verkar bra. Men vaf-n ska skattpengar gå till filmbolag som gör maffiafilmer?
Alltså maffiafilmer är grymma missförstå mig inte..

Jag är böjd att hålla med. Nu gillar jag både SVT och SR och har inga problem med att betala för det, men ska man hårddra det så borde de enbart producera "samhällsnytta", i stil med nyheter och dokumentärer. Ren underhållning borde de kanske inte pyssla med överhuvudtaget. På så vis borde avgiften rimligen kunna sänkas ordentligt.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Cenorida:

Och det är just det som är problemet, istället för att konsumera Public Service via en traditionell TV så streamar många innehållet via en internetbaserad enhet, "helt lagligt utan att betala något".
Och istället för att ta en avgift för alla som har internet så har det blivit dags för alla att betala.

Och det går superlätt att lösa genom konton på samma sätt som Netflix har gjort.

Huvudproblemet är snarare att Public Service producerar så mycket dritt till en så hög kostnad, detta leder till att nästan ingen vill betala för att se dritten. Där de inte på något försöker tillmötesgå det marknaden efterfrågar utan istället kommer med lagtvång att man måste betala för den.

Permalänk
Medlem

Är man 20 och lever tills man blir 80 och inte intresserad av att sitta på röven framför en TV och kasta bort sitt liv så måste det kännas jävligt skönt att under sin livstid med dagens föreslagna kostnad pynta 78ksek till tramsprogram som "Vem vet mer än en femteklassare"

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Elektron:

Varför är det politikernas fel att bostadspriserna har stigit så kraftigt?

Skickades från m.sweclockers.com

Det beror på en rad faktorer.

En del är hur man tänkt och planerat med vem som ansvarar för att vi får ett utbud av rätt typ av bostäder. Olika parter skyller på varandra i den här frågan så det är inte helt lätt att klura ut det här med hönan/ägget och var problemen egentligen sitter. Men oavsett så byggs det mest för övre medelklassen. Det i sig behöver inte vara ett problem om utbudet av boende är gott för övriga grupper även med lägre inkomster. Nu är det ju inte riktigt så det ser ut i storstadsregionerna utan där är det orimligt långa köer för de som inte redan är väl bemedlade. Nybyggen som är anpassat för efterfrågan kan politikerna hjälpa till med på flertalet sätt.

En annan del är att vi inte har haft några regler för lånetak på en marknad med skenande lånespiral. Något som politikerna nu har införts ska tilläggas.

Vi har ganska mycket byggregler i landet vilket är infört av politiker såklart. Bullerbegränsningar, ventilationskrav, handikappsanpassning och så vidare. Bra grej på flera sätt men det gör också byggandet dyrare

En del är att politikerna har infört ett system för ränteavdrag för bostäder. Detta har gjorts i en annan tidsepok. Iaf en annan ekonomisk tidsepok när det inte var konstigt med husräntor på 15-20%. Något som idag är otänkbart. Jag förstår varför ränteavdraget infördes. Folk vågade inte och hade inte råd att låna vilket hämmade ekonomin. Men det skulle ha tagits bort eller skurits ned när räntan gick ner för ca 15 år sedan.
Vad gör ränteavdraget då? Jo det tillåter folk att låna pengar och låta staten betala en andel av räntekostnaderna. Folk generellt maxbelånar sig i dagsläget när de köper hus. Alltså man tar nästan så mycket lån som banken tillåter. När skatten då används för att stötta betalningskalkylen för hur mycket man få låna så leder det till att folk faktiskt både kan och faktiskt lånar mer för att skattepengar går åt för att betala folks bankräntor.
Det leder till att bostäderna blir dyrare utan att folk egentligen vinner något på detta. För även om alla får låna mer så har samma bostäder bara blivit dyrare så man får liksom ingen fördel som låntagare av ränteavdraget.
De enda som vinner på det här är bankerna. Dels för att det trillar in pengar i form av räntor direkt från staten (alltså ränteavdraget) och dels tjänar bankerna ännu mer om räntan drar upp 0,1% om de har lånat ut mer pengar.
Dessutom bidrar nuvarande lånemodell till att de som inte har råd att köpa sig boende för att inkomsterna är för låga för att låna pengar eller att man inte har några hundratusen att slanta upp i handpenning är med och finansierar mer välbemedlades räntor när man betalar skatt. Det finns inget parti som tycker det är en lämplig fördelning eller kan försvara detta ideologiskt, men det är samtidigt känsligt för folk har ju toklånat pengar så många är idag beroende av att staten betalar delar av räntan för de lån man tagit. Dumt, men så pass känsligt att politikerna ofta inte vill ta i den här surdegen.

Nästa del är riksbankens inflationsmål som vår riksbankschef Stefan Ingves jämt och ständigt siktar på. För att nå dessa används reporäntan som styrmedel. Man försöker hålla denna låg. Det ger låga räntor vilket gör det billigt att låna pengar. Riksbankens penningpolitik har alltså varit under en lång tid att göra räntor så billiga som möjligt. Detta stimulerar såklart lånemarknaden.

Så dyra nybyggen, bostadsbrist, fördelaktigt att låna svinbilligt tack vare riksbanken och att staten delfinansierar folks riskinvesteringar i form av att de betalar folks låneräntor (en andel av räntorna iaf) ger tillsammans en lånekarusell och skenande bostadspriser som har skjutit i höjden bra mycket fortare än lönerna gått upp. Och ja. Det är politiska val som står bakom. Inte alltid regeringens val. Riksbankens målsättning är inte kopplad till regeringen utan ränteläget beror främst på Stefan Ingves. Men dagens ränteavdragsupplägg, planering av var/för vem det byggs nytt och kostnader för byggregler är direkt kopplade till våra folkvalda.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Nu kan ju alla som hatar Radiotjänst här på Swelockers pusta ut. Men om ni var så naiva att tro att det inte skulle ersättas med någon form av skatt är ju skrattretande.
Om ni tycker att Public Service ska avskaffas eller liknande, kontakta era förtroendevalda och kräv att det ska genomföras. Att sitta och gnälla på ett forum för datorentusiaster leder inte till någon förändring-

Visa signatur

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bael:

Nämn ett tydligt vänsterpropaganda inslag så vi kan anmäla det till granskningsnämnden?

S-styrda Malmö placerar nyanlända i M-styrda Staffanstorp. Det vet SVT om innan programmet spelas in och har diskuterat på sin redaktion, ändå så är det M-styrda Staffanstorp som får stå till svars för detta. Du får gärna visa att detta skett omvänt någonsin när det gäller SVT.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/svt-programmet-opinio...
https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/varfor-undan...

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Inaktiv

Slår vad om att någon redan tagit upp detta men när ska det bli så att för de som vill se på TV så kostar det? För någon som inte kollar på TV över huvud taget och som snart ska bli 18 så känns det helt löjligt att lägga 1300 per år på ingenting. Jag tycker personligen att TV licens känns lite mer relevant för de som vill se på TV så att de som inte vill kan skippa, men det är bara min tagning. Finns ju såklart för- och nackdelar till båda men om jag får säga mitt så vill jag inte betala för nada.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Och det går superlätt att lösa genom konton på samma sätt som Netflix har gjort.

Huvudproblemet är snarare att Public Service producerar så mycket dritt till en så hög kostnad, detta leder till att nästan ingen vill betala för att se dritten. Där de inte på något försöker tillmötesgå det marknaden efterfrågar utan istället kommer med lagtvång att man måste betala för den.

Håller med om att det är för dyrt och med tanke på alla som betalar borde det finnas någon typ av stordriftsfördel gentemot andra tjänster. Men tanken med Public Service är ju dock att alla ska kunna konsumera det, annars blir det ju som vilket företag som helst. Sen skulle jag också kunna acceptera reklam om det skulle få ner kostnaderna.

Men det borde egentligen inte kosta mer än 40kr per månad per person. Ännu lägre med reklam.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X3D | EVGA GeForce RTX 3080 10GB FTW3 ULTRA | ASUS ROG Strix B450-F Gaming | Corsair RM750X V2 | Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz 16GB | Samsung 980 Pro 1TB | Crucial MX500 2TB | NZXT H500

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kermit_Mupp:

Det har stöd av 100% av riksdagen - ALLA parti stödjer det.
Eller alla partier har iaf stött principen att tv-avgiften skall läggas på skatten i de olika utskott som berett frågan i flera år.

Men det hindrar ju absolut inte att SD eller nåt borgerligt parti nu eventuellt går ut och kritiserar regeringen, bara för att plocka billiga poäng ett valår.

Skrivet av muSashi:

Nej, SD har ändrat sig. Det har alltid varit många inom SD och deras väljare som varit negativa till den här avgiften, och under SDs landsdagar i år så bytte partiet alltså åsikt i frågan. Vi får hoppas att några fler partier väljer att ändra sig i just den här frågan.

Själv är jag övertygad av att en majoritet av folket är emot att lägga Public Service på skattsedeln, eller iallafall negativa till hur det nuvarande förslaget är utformat.

Detta är en typisk fråga som man borde låta svenska folket få avgöra i en folkomröstning, SD är ända Riksdagsparti som är positiva till direktdemokrati, vilket man också kan tycka att flera partier i Riksdagen borde vara positiva till..

Du har nu skrivit en massa inlägg under morgonen med samma budskap, men du slirar på sanningen.

Efter lite googlande har jag nu kunnat konstatera följande:

1.) SD har inte haft några "landsdagar i år" - de senaste hölls i november förra året

2.) Där las det en eller flera motioner om att avskaffa public service eller på något sätt förändra det pga dennna påstådda vänstervridning.

3.) Men den/dessa motioner avslogs och partistyrelsen linje om fortsatt stöd för public service vann:

https://www.dn.se/nyheter/politik/sverigedemokraterna-vill-be...

4.) Istället är det precis som jag förutspådde ovan, i den kommentar du svarade på, att SD nu - när regeringen väl lägger en skarp proposition om att genomföra den här förändringen - går ut och kritiserar detta förslag.
Pressmeddelande från SD om detta kom igår - så fort regeringen tillkännagett sin proposition:

http://www.mynewsdesk.com/se/sverigedemokraterna/pressrelease...

Men då skall man alltså komma ihåg att SD hela tiden tidigare, när den här frågan har beretts i olika utskott i flera år, varit eniga med alla andra partier om att TV-avgiften skall läggas på skatten, och att deras partiledning då så sent som i november förra året besegrade en eller flera motioner på landsdagarna som ville ändra partiets ståndpunkt i frågan.

Så varför denna plötsligt ko-vändning samma dag som regeringen efter snart 10 år av debatt till slut lägger den proposition som alla vetat skulle komma förr eller senare?

Din allra första kommentar om det här i morse ger svaret:

Skrivet av muSashi:

Om man är emot den här avgiften så finns det bara ett ända parti i Riksdagen som är emot den här nya tvångsavgiften och det är Sverigedemokraterna (SD).
Tråkigt att det enbart finns ett Riksdagsparti som är emot avgiften, eftersom att ett ensamt parti, knappast kan påverka.

Det här handlar enbart om att plocka billiga politiska poäng för SD under ett valår och nu kommer vi få höra det här förenklade budskapet trummas in varenda dag fram till valet av tusentals SD:are på nätet - "SD är minsann DET ENDA PARTI som är emot det här!".

Det handlar som vanligt bara om att måla upp bilden av att hela den onda, onda "7-klövern" är med i den gigantiska konspirationen mot "folket" som det bara är modiga lilla SD som företräder.

Klassisk populistisk retorik från ett toppstyrt parti som vänder kappan efter vinden när det passar dem med andra ord - det är allt det här är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedman18:

Så när de sänder en debatt mellan Ekeroth och en miljöpartist så är detta alltså vänsterfolk?

Både mp och sd är vänster, ja.

Dock är det förmodligen partisympatier som personen i fråga syftade på. 80% på svt sympatiserar med vänstern vilket också speglas i journalistik och jargong.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Det beror på en rad faktorer.

En del är hur man tänkt och planerat med vem som ansvarar för att vi får ett utbud av rätt typ av bostäder. Olika parter skyller på varandra i den här frågan så det är inte helt lätt att klura ut det här med hönan/ägget och var problemen egentligen sitter. Men oavsett så byggs det mest för övre medelklassen. Det i sig behöver inte vara ett problem om utbudet av boende är gott för övriga grupper även med lägre inkomster. Nu är det ju inte riktigt så det ser ut i storstadsregionerna utan där är det orimligt långa köer för de som inte redan är väl bemedlade. Nybyggen som är anpassat för efterfrågan kan politikerna hjälpa till med på flertalet sätt.

En annan del är att vi inte har haft några regler för lånetak på en marknad med skenande lånespiral. Något som politikerna nu har införts ska tilläggas.

Vi har ganska mycket byggregler i landet vilket är infört av politiker såklart. Bullerbegränsningar, ventilationskrav, handikappsanpassning och så vidare. Bra grej på flera sätt men det gör också byggandet dyrare

En del är att politikerna har infört ett system för ränteavdrag för bostäder. Detta har gjorts i en annan tidsepok. Iaf en annan ekonomisk tidsepok när det inte var konstigt med husräntor på 15-20%. Något som idag är otänkbart. Jag förstår varför ränteavdraget infördes. Folk vågade inte och hade inte råd att låna vilket hämmade ekonomin. Men det skulle ha tagits bort eller skurits ned när räntan gick ner för ca 15 år sedan.
Vad gör ränteavdraget då? Jo det tillåter folk att låna pengar och låta staten betala en andel av räntekostnaderna. Folk generellt maxbelånar sig i dagsläget när de köper hus. Alltså man tar nästan så mycket lån som banken tillåter. När skatten då används för att stötta betalningskalkylen för hur mycket man få låna så leder det till att folk faktiskt både kan och faktiskt lånar mer för att skattepengar går åt för att betala folks bankräntor.
Det leder till att bostäderna blir dyrare utan att folk egentligen vinner något på detta. För även om alla får låna mer så har samma bostäder bara blivit dyrare så man får liksom ingen fördel som låntagare av ränteavdraget.
De enda som vinner på det här är bankerna. Dels för att det trillar in pengar i form av räntor direkt från staten (alltså ränteavdraget) och dels tjänar bankerna ännu mer om räntan drar upp 0,1% om de har lånat ut mer pengar.
Dessutom bidrar nuvarande lånemodell till att de som inte har råd att köpa sig boende för att inkomsterna är för låga för att låna pengar eller att man inte har några hundratusen att slanta upp i handpenning är med och finansierar mer välbemedlades räntor när man betalar skatt. Det finns inget parti som tycker det är en lämplig fördelning eller kan försvara detta ideologiskt, men det är samtidigt känsligt för folk har ju toklånat pengar så många är idag beroende av att staten betalar delar av räntan för de lån man tagit. Dumt, men så pass känsligt att politikerna ofta inte vill ta i den här surdegen.

Nästa del är riksbankens inflationsmål som vår riksbankschef Stefan Ingves jämt och ständigt siktar på. För att nå dessa används reporäntan som styrmedel. Man försöker hålla denna låg. Det ger låga räntor vilket gör det billigt att låna pengar. Riksbankens penningpolitik har alltså varit under en lång tid att göra räntor så billiga som möjligt. Detta stimulerar såklart lånemarknaden.

Så dyra nybyggen, bostadsbrist, fördelaktigt att låna svinbilligt tack vare riksbanken och att staten delfinansierar folks riskinvesteringar i form av att de betalar folks låneräntor (en andel av räntorna iaf) ger tillsammans en lånekarusell och skenande bostadspriser som har skjutit i höjden bra mycket fortare än lönerna gått upp. Och ja. Det är politiska val som står bakom. Inte alltid regeringens val. Riksbankens målsättning är inte kopplad till regeringen utan ränteläget beror främst på Stefan Ingves. Men dagens ränteavdragsupplägg, planering av var/för vem det byggs nytt och kostnader för byggregler är direkt kopplade till våra folkvalda.

Tack för ett bra och utförligt inlägg.
Jag tycker samtidigt det är lite skrämmande med de som max belånar sig och kallt räknar med att investeringen kommer bli bra på sikt och kallt räknar med värdeökning.

Sen borde väl egentligen det finnas ett tak för vad bostäder är värda dvs då det blir mer lönsamt att bygga nytt, detta fungerar dock kanske endast på landsbygden där det finns yta att bygga på. Jag förstår att problemet blir värre ju större stad och desto centralare man ska bo. Men samtidigt kanske det inte är en rättighet att bo centralt i Stockholm.

Permalänk
Hjälpsam

Tycker att man bara skulle låtit staten betala kostnaden för TV och Radio och tagit in pengarna via vanliga skatten.
Jag tillhör de som "tjänar" på nuvarande förslaget, men jag tycker att det är onödigt krångligt.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon284586:

@Frispel: Well, det handlar ju om statlig propaganda. Du menar verkligen att SVT är neutrala program och nyheter ? Tillåt mig att småle

Som sagt:
Om SVT och Public Service nu är så vänstervridet/politiskt styrt, vilken (svensk) media anser du är mer neutral i sin omvärldsrapportering? Tror du att jag eller någon annan skulle kunna komma med exempel från deras rapportering som tyder på vinklig? Skulle dessa exempel vara procentuellt sett vanligare i Public Service eller i den media du tycker är neutral?

Det är så himla lätt att skrika att SVT är vänstervridet/politiskt styrt, det hela blir betydligt svårare om man ska komma med exempel på omvärldsrapportering som är mer neutral.

Se det som en utmaning

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Problemet är som alltid med denna argumentation att det finns ett enormt utbud från Public Service, om man väljer ut enstaka program så kan du nog bevisa allt från att SVT stödjer talibaner till att de är nazister eller kommunister. Om man tycker att Public Service är vänsterpropaganda så säger det nog egentligen mer om de personernas politiska hemvist än om var Public Service befinner sig på den politiska skalan.

Att SVT och Public Service inte är helt neutrala är en självklarhet, det är omöjligt att vara helt opartisk hur gärna man än skulle vilja vara det. Frågan är om man har som målsättning att vara så neutral som möjligt. Ska man göra det lite intressant så bör man ställa frågan:

SVT/SR etc har ett enormt utbud. Korrekt. Om man tittar på vad de generellt väljer att fokusera på att rapportera om och från vilken position de väljer att fokusera på, eller ha i flera frågor är det rätt självklart att de har en väldigt vinklad rapportering. Sen kan vissa program vara mer neutrala på grund av att reportern eller producenten faktiskt är bättre på att uppfylla sin arbetsbeskrivning än många andra.

De har visats gång på gång att detta är så. Nyligen i Opinion Live valde man att gå med en story som var totalt falsk och ta upp hela programmet med att anklaga moderata lokalpolitiker från Staffanstorp och ha en socialdemokratisk riksdagsledamot från Malmö stå och puckla på dem under hela programmet. Efteråt får den moderata politikern veta att de som de var anklagade för att göra hade egentligen gjorts av Malmö stad (styrs av S) och att de var helt oskyldiga. När han ringer SVT visar de sig att de visste om detta, men valde att köra på sin linje i alla fall.

Här kan du läsa den moderata politikerns facebook inlägg om händelsen: https://www.facebook.com/I.allmanhetens.tjanst/posts/56237671...

Expressen skrev om det: https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/varfor-undan...

Samt Skånska dagbladet: http://www.skd.se/2018/01/30/sonesson-kritisk-mot-opinion-liv...

Sådant här tas upp av högern väldigt ofta. Sen bemöts det av att men det är ju bara enstaka händelser. Problemet är att när det händer "enstaka händelser" väldigt ofta, och att det verkar genomsyra hela organisationen från reporter till produktionen så är det inte längre enstaka händelser längre.

Kolla igenom dessa fall som I allmänhetens tjänst - granskning av public service tar upp. Kan du ärligt säga att du inte ser en koppling?

https://www.facebook.com/I.allmanhetens.tjanst/

Sen har vi fallet med Janne Josefsson när han ville granska vänstern och MP då fick han frågan "Varför ska du granska våra egna?"

Han lämnade kort därefter uppdrag granskning. Det är fakta att de flesta inom media och kulturen samt journalistiken i Sverige är vänster. Då blir det också så att deras reportage kommer att reflektera deras åsikter. Men då ska man inte heller påstå att man är neutral.

De som hävdar att SVT inte är vänstervinklade är ofta vänster människor för att de ser inte vinklingen. De delar bilden som visas.

Det är inte heller så att det endast är SD röstare som är kritiska till SVT, de flesta moderater är också kritiska mot SVT. Även en stor del a L och C röstare.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artike...

Ovanstående reportage om förtroendet för public service visar på att detta även minskar. Vilket innebär att fler och fler anser att de inte gör ett bra jobb. Vilket jag tolkar som att fler och fler börjar se att dem inte är oberoende eller neutrala och alltså är väldigt vinklat.

Skrivet av Frispel:

Om SVT och Public Service nu är så vänstervridet, vilken (svensk) media anser du är mer neutral i sin omvärldsrapportering? Tror du att jag eller någon annan skulle kunna komma med exempel från deras rapportering som tyder på vinklig? Skulle dessa exempel vara procentuellt sett vanligare i Public Service eller i den media du tycker är neutral?

Det är så himla lätt att skrika att SVT är vänstervridet, det hela blir betydligt svårare om man ska komma med exempel på omvärldsrapportering som är mer neutral.

Jag tycker att det är sorgligt att så många inte har större självinsikt än att man anklagar SVT för att vara vänstervridet när det i högre grad handlar om var man själv befinner sig på den politiska skalan. Men jag citerar mig själv från här ovan:

Om SVT och Public Service nu är så vänstervridet, vilken (svensk) media anser du är mer neutral i sin omvärldsrapportering? Tror du att jag eller någon annan skulle kunna komma med exempel från deras rapportering som tyder på vinklig? Skulle dessa exempel vara procentuellt sett vanligare i Public Service eller i den media du tycker är neutral?

Det är så himla lätt att skrika att SVT är vänstervridet, det hela blir betydligt svårare om man ska komma med exempel på omvärldsrapportering som är mer neutral.

Du hävdar att vi som är kritiska till SVT etc och anser att det är vinklat måste visa på medier som inte är vinklade för att du ska kunna godta det vi säger? Varför?

Problemet är inte att det är vinklade. Problemet är att de hävdar att de inte är vinklade, att de är politiskt oberoende och neutrala när de inte är det. Jag ser SVT/SR som rena rama propaganda organet och är därför extremt kritiskt till att det ska ligga på skattesedeln. Jag vill också ha möjligheten att kunna välja bort att finansiera det som idag genom att inte ha en TV.

Om de istället för att vara statligt finansierade med tvång var en TV kanal som var ärliga med vilken vinkling de hade på sina reportage skulle de vara ok. Då kan de som vill ta del av deras material betala för det. Men så är de inte.

Om de enbart fokuserade på nyheter och verklig public service och höll en oberoende och neutral hållning skulle jag vara villig att ha det på skatten och betala upp till 400 kr per år. Inte mer. Mer behövs inte heller för att ha en tv kanal med oberoende nyheter.

Tills det är på detta viset kommer jag slåss för att inte ha det på skattesedeln.

Som det ser ut just nu är SD enda riksdagsparti som är kritiskt till förändringen. Jag hoppas att flera av allianspartierna kommer att svänga också. Vi får se.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av BasseBaba:

@Söderbäck: mjo, förstår. Friskrev ju just mitt inlägg med att jag var oklar på singelhushåll. Är 1/3 singel så fine, då tål omfördelningen att räknas på.

Tyvärr är man ju i grund och botten ändå egoist, så att mitt hushålls ökning på 200:- kan förklaras med nån socialistisk halvering för singelhushållen gör inte mig gladare då jag ställer mig till den skara som ifrågasätter hela SVT.

Jag ser det som 200:- till för något som jag helst inte vill ha i den form det är idag.

Sen ör det väl bara säga grattis till alla som halverar sin kostnad men det hjälper ju mig föga.
Man kn ju se det som att 1/3 blir glada och 2/3 mindre glada

Lägg därtill att jag öht inte betalar för smörjan idag, då kommer mitt hushåll få från 0-> 2600 per år. Dvs 2600 i ökning och inte 200.

Edit:
Rimligt hde känts kanske 500:- per person, då hade jag kunnat se det som ”mitt bidrag till public service” varje år.
Grejen är att 2600:- är mer än vi betalar för Netflix och HBO tillsammans, och detta för att finansiera ett SVT där vi på sin höjd konsumerar 20-30 timmar per år!

Jag har full förståelse för ett gäng grejer här. Är nuvarande avgiftsnivå rätt då? Jag vet inte men det sänds ju en hel del rent nöje. Något som man inte borde tvingas att vara med och betala för. Gäller både evenemang och serier.
Vidare är jag med på att det känns som en rätt sur nitlott om man är totalt ointresserad av hela utudet av public service med Radio/TV/nyheter och allt vad det innebär. En liten tröst är att en del av granskningen som görs av både stat och företag kommer en till nytta även om man inte kollar på deras granskningar för det motverkar ändå korruption och liknande. Granskningen av sjöfartsverkets helikopterinköp och liknande. Men ja, som sagt begränsad tröst.
Så jag är inte oförstående ;).

Men det där med att beskatta per hushåll har jag inga problem att överge. Det skulle gå att lägga kyrkosktt, gravskatt och komunalskatt per hushåll också och det hade ju gynnat hushåll med flera under samma tak och straffat singelhushållen. Men jag ser inte mycket fördel med den typen av skatteupplägg i något läge faktiskt. Även avgiften för sophantering hade jag kunnat se att den läggs per individ istället för per hushåll.
Så jag är nöjd när man lämnar beskattning per hushåll/område och beskattar per individ istället där det dessutom tas hänsyn till inkomster för de fattigare. Får vibbar av "stam/tribal"-tänk av områdes/hushållsknutna skatter.
Aja. Det är ju bara jag ;). Rätt eller fel finns inte och man får tycka olika.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag har full förståelse för ett gäng grejer här. Är nuvarande avgiftsnivå rätt då? Jag vet inte men det sänds ju en hel del rent nöje. Något som man inte borde tvingas att vara med och betala för. Gäller både evenemang och serier.
Vidare är jag med på att det känns som en rätt sur nitlott om man är totalt ointresserad av hela utudet av public service med Radio/TV/nyheter och allt vad det innebär. En liten tröst är att en del av granskningen som görs av både stat och företag kommer en till nytta även om man inte kollar på deras granskningar för det motverkar ändå korruption och liknande. Granskningen av sjöfartsverkets helikopterinköp och liknande. Men ja, som sagt begränsad tröst.
Så jag är inte oförstående ;).

Men det där med att beskatta per hushåll har jag inga problem att överge. Det skulle gå att lägga kyrkosktt, gravskatt och komunalskatt per hushåll också och det hade ju gynnat hushåll med flera under samma tak och straffat singelhushållen. Men jag ser inte mycket fördel med den typen av skatteupplägg i något läge faktiskt. Även avgiften för sophantering hade jag kunnat se att den läggs per individ istället för per hushåll.
Så jag är nöjd när man lämnar beskattning per hushåll/område och beskattar per individ istället där det dessutom tas hänsyn till inkomster för de fattigare. Får vibbar av "stam/tribal"-tänk av områdes/hushållsknutna skatter.
Aja. Det är ju bara jag ;). Rätt eller fel finns inte och man får tycka olika.

En punkt för att beskatta per hushåll är inte bara att det blir billigare för dem i hushållen, men också att det ger ett incitament för singlar att flytta ihop och bilda olika slags hushåll (även om man inte är sambos). Detta gör att man kanske kan frigöra lite bostäder till de som behöver det.

Sen anser jag att det är viktigare att frigöra ekonomiska medel för familjer som behöver pengarna mer än singlar. Familjerna är de som håller ihop samhället genom att uppfostra barn etc till att vara goda medborgare. Det ger flera samhällsekonomiska fördelar.

Vi är ett av de länder som har högst andel singlar och ensamboende om jag kommer ihåg rätt.

Jag föredrar att betala per hushåll, och hoppas även på framtida sambeskattning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skonky:

Du hävdar att vi som är kritiska till SVT etc och anser att det är vinklat måste visa på medier som inte är vinklade för att du ska kunna godta det vi säger? Varför?

Problemet är inte att det är vinklade. Problemet är att de hävdar att de inte är vinklade, att de är politiskt oberoende och neutrala när de inte är det. Jag ser SVT/SR som rena rama propaganda organet och är därför extremt kritiskt till att det ska ligga på skattesedeln. Jag vill också ha möjligheten att kunna välja bort att finansiera det som idag genom att inte ha en TV.

Om de istället för att vara statligt finansierade med tvång var en TV kanal som var ärliga med vilken vinkling de hade på sina reportage skulle de vara ok. Då kan de som vill ta del av deras material betala för det. Men så är de inte.

Om de enbart fokuserade på nyheter och verklig public service och höll en oberoende och neutral hållning skulle jag vara villig att ha det på skatten och betala upp till 400 kr per år. Inte mer. Mer behövs inte heller för att ha en tv kanal med oberoende nyheter.

Som sagt så finns det massor av exempel när program varit påtagligt vinklade åt något håll, det är det nog ingen som ifrågasätter. Det intressant är egentligen hur ofta det händer? Hur ofta ska det hända för att man ska anse att hela apparaten är vinklad? Och för att få en referens, hur ofta händer det i andra media? Är Public Service bättre eller sämre än annan media?

Sedan finns det återigen ingen media eller rapportering som är helt ovinklad, det är en omöjlighet, inte minst beroende på att de som tittar kommer att ha olika uppfattning om vad som är en neutral ståndpunkt. Eftersom allt är relativt så är det egentligen en fråga om de är tillräckligt neutrala i sin rapportering, och ett sätt att avgöra det är att jämföra med andra medier. Så om nu Public Service inte är tillräckligt neutrala, vilken media lyckas då bättre i strävan mot neutral rapportering?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Varför är det politikernas fel att bostadspriserna har stigit så kraftigt?

Skickades från m.sweclockers.com

Främst för att de inte sätter press på att rätta till räntorna men även genom en enorm invandring vilket skjuter upp efterfrågan till den grad att man till och med budar mot sina egna skattade pengar. De borde även långt tidigare ha premierat byggande osv osv men nu är vi så off topic att jag tycker vi släpper det här.

En nödkanal bör finnas och så skulle resten vara opt-in för de som vill betala för resten. Kan det vara så att de är rädda för att konkurrera på en fri marknad? Litar de inte på sin egen produktion?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Som sagt så finns det massor av exempel när program varit påtagligt vinklade åt något håll, det är det nog ingen som ifrågasätter. Det intressant är egentligen hur ofta det händer? Hur ofta ska det hända för att man ska anse att hela apparaten är vinklad? Och för att få en referens, hur ofta händer det i andra media? Är Public Service bättre eller sämre än annan media?

Sedan finns det återigen ingen media eller rapportering som är helt ovinklad, det är en omöjlighet, inte minst beroende på att de som tittar kommer att ha olika uppfattning om vad som är en neutral ståndpunkt. Eftersom allt är relativt så är det egentligen en fråga om de är tillräckligt neutrala i sin rapportering, och ett sätt att avgöra det är att jämföra med andra medier. Så om nu Public Service inte är tillräckligt neutrala, vilken media lyckas då bättre i strävan mot neutral rapportering?

Men mitt argument är att det inte behöver jämföras mot andra medier eftersom de inte finns andra medier som hävdar att de är politiskt oberoende och neutrala i Sverige. Ditt argument faller platt.

Du argumenterar ju för mig nu... Du hävdar själv att det inte finns någon media som är helt ovinklad. Varför säger man då att man är politiskt oberoende och neutral?? Det är detta som är problemet. Och innan andra har börjat påpeka att de inte alls är neutrala så har en stor del av befolkningen litat på detta eftersom ingen faktiskt har granskat detta för att vi i Sverige är ett folk som faktiskt litar på det folk säger. På gott och ont.

https://www.quora.com/What-are-the-most-empirically-neutral-o...

Här har du en bra sammanställning av vilka i USA det finns i alla fall. Skulle hålla med om den listan faktiskt.

https://www.reddit.com/r/Ask_Politics/comments/5mui5b/where_d...

https://www.makeuseof.com/tag/top-5-world-news-websites-guara...

https://www.forbes.com/sites/berlinschoolofcreativeleadership...

http://www.patheos.com/blogs/monkeymind/2016/07/alex-chrums-l...

Varsågod!