Sluta gymnasiet och tjäna pengar på programmering

Permalänk
Skrivet av oouhdawg:

Skulle alla dagar välja en som pluggat på egen hand. Det indikerar ett brinnande intresse.

Alla i Sverige har utbildning, att vara en i mängden är sista jag skulle vilja.

Stick ut ur mängden, gymnasiet kan man göra när man är 30 också. Risker kan vara bra, men man ska vara bra självsäker för att våga ta dom.

Känner du att du kan lära dig programmering utmärkt på 3 år själv, så gör det.

Intressant. Jag känner att jag verkligen vill ha en stor utmaning. Om jag har en liten inkomst som jag IAF kan klara mig på, tid till att utveckla egna entreprenörsiodéer och vänner så är mitt liv komplett. Behöver inte lyckas men behöver göra det jag brinner för.

Sedan är jag (som säkert ALLA andra) en som lär sig snabbt när jag gör något jag gillar. Så att lära mig ett nytt programmeringsspråk eller något som känns meningfullt brukar gå snabbt.

Permalänk
Medlem

Kolla om du kan byta Tyskan mot något annat. Jag bytte tredje språket mot el och svetsning. Sen satsade jag på godkänt i alla ämnen på både gymnasiet och högskolan. Jag upplevde med högskolan som enklare eftersom de tråkiga ämnena var borta. Efter högskolan jobbade jag först på ett litet konsultbolag och sen på ett stort i 5 år totalt innan jag startade eget.

Läste Natur/Teknik på gymnasiet så tredje språket var obligatoriskt men allt går att lösa.

/Knight

Visa signatur

Idag kom Athlon64

Permalänk

år 2018 är det väldigt dumt att inte ens ha gymnasium kompetens på pappret, har man inte det ser ut som man är en "slacker" och det ser inte bra ut i någon arbetsgivare ögon. Så kör klart gymnasiumet först, sen kan du påbörja dina drömmar.

Visa signatur

ALIENWARE Predator 2.0 chassi svart | i7 4770k | ASUS strix GTX 970 4GB | corsair RMX750 | Corsair 16GB DDR3 1600MHZ | AOC G2460PF | Razer Blackwidow Ultimate Stealth | Razer Deathadder ELITE | Razer Tiamat 2.2

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Pölsemannen:

Intressant. Jag känner att jag verkligen vill ha en stor utmaning. Om jag har en liten inkomst som jag IAF kan klara mig på, tid till att utveckla egna entreprenörsiodéer och vänner så är mitt liv komplett. Behöver inte lyckas men behöver göra det jag brinner för.

Sedan är jag (som säkert ALLA andra) en som lär sig snabbt när jag gör något jag gillar. Så att lära mig ett nytt programmeringsspråk eller något som känns meningfullt brukar gå snabbt.

Gör som 95% av alla andra, ta ett jobb på ICA tills du är 25. Plugga (på egen väg) och gör din grej, samla på dig pengar, starta bolag och jobba som konsult. Kan du programmera och är bättre än andra så spelar det faktiskt ingen roll alls vad du har för utbildning.

Skulle jag anställa idag så är folk som "Bara" gjort gymnasium mindre kvalificerade än folk som hoppade av för att satsa på annat.

Den som gjort klart gymnasium men inte pluggar vidare är dagens lataste jävel om något. Slöseri på tid

Permalänk
Medlem

Det finns absolut inga hinder för dig att skaffa en FA-skattesedel när du har gått ut gymnasiet, och därmed starta en egen firma samtidigt som du söker arbete. Då kan du prova om din idé flyter så att säga, samtidigt som du söker ett enklare jobb för grundinkomst efter gymnasiet.

Att däremot hoppa av gymnasiet känns lite som att skjuta sig själv i foten före ett sprinterlopp.

Medans du går gymnasiet har du trots allt gratis mat, en minär inkomst i form av studiebidrag, samt tillgång till gym och andra faciliteter som kostar som vuxen/icke gymnasiestuderande.

Underskatta inte de sakerna hur små och värdelösa de än må verka, samt den reella kunskap du lär dig under gymnasietiden.

Justera dina studier så du känner dig bekväm med dem, som många redan nämnt, och börja istället lägga grunderna för ditt potentiellt framtida företag under tiden, så du är redo att kicka igång direkt efter gymnasiet är avklarat.

Att ha problem med att lära sig Engelska är inte en bra förutsättning, kan jag säga som utvecklare som tidigare haft eget företag. Gymnasiet finns där för din skull, för att du ska utvecklas. Utnyttja skiten ur det för din egen skull.

Visa signatur

Jag ansvarar för vad jag skriver, inte för vad du förstår.
Förlåt, jag hörde inte vad du tänkte säga.

Permalänk

@Math-ematics: Jag har skrivit i ett inlägg efter ditt att jag ska prata med syo. Är bra på engelska. Har haft en amerikansk utbytesstudent boende i min familj i ett år. Det är bara det att lektionerna är så oerhört tråkiga och då försvinner min koncentration och ja...
Har faktiskt inte tänkt på det så mycket. Får göra det och försöka lösa problemet.

Du skriver att C# är en väg till jobb. Varför? Jag vet att det är kraftfullt och att man kan använda det till bl.a grafiska applikationer, servrar, web-backend och spelutveckling. Om jag ska försöka skaffa jobb eller jobba för mig själv. Gäller det inte då att djupdyka lite? Eller är poängen att jag lätt kan lära mig nya librarys och frameworks som gör helt olika saker och på så sätt vara värdefull?

Ska kolla på dina förslag (skillshare m.m) till helgen.

Permalänk
Medlem

Varför tycker du att gymnasiet är ett olämpligt alternativ? Varför så bråttom med att skaffa pengar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pölsemannen:

Tack! Låter mycket roligare. Vilka kurser är det som ingår. Om jag ska läsa på högskolan så är det civilingenjör som gäller. Jag vet inte hur högskolan fungerar exakt. Datateknik har jag kollat på. Vilka kurser är det som ingår (ungefär)?

Awesome! De första tre åren är väldigt breda så man läser typ en kurs inom varje ämne kring data. Man börjar i stort sett från grunden med hur en dator faktiskt fungerar i elektriska kretsar, 1or och 0or osv. Sedan jobbar sig kurserna uppåt efter det. Massor av programmering givetvis som vanlig programmering, multithreading, programmera i grupp, algoritmer, koddesign, databaser, datasäkerhet, nätverk osv. Men även saker som elektronik, hur enkla logiska kretsar fungerar, reglerteknik (quad-copters/robotar i princip), omvandla signaler till frekvenser och göra program utifrån det (ex filtrera bort låga frekvenser i ljudinspelningar, filtrera bort högfrekvens brus i quad-copters osv).

Sedan är det en hel del matte till detta iofs. Men när man väl lärt sig matten ser man verkligen vilka fantastiska saker man kan göra med det. Det är verkligen magiskt. Tråkigt att lära sig, men herregud vad värt det i efterhand. Man känner sig lite som gud. Dessutom har man sina kursare till hjälp en hel del. Matten består i mestadel av:
- Endimensionell analys (i princip det man läser i gymnasiet fast lite mer)
- Flerdimensionell analys (samma sak fast istället för en variabel x räknar man på flera samtidigt som x,y,z, det blir inte så stor skillnad)
- Linjär algebra (3D matte, det som bygger upp spel, ljus, skuggor, reflektioner)
- Transformer (konvertera tid till frekvenser)
- Numerisk analys (alla problem går inte att lösa exakt, så här lär man sig metoder att lösa det näääästan aka numeriskt, används överallt i ingenjörsbranschen)
- Statistik (hur man räknar på sannolikheter, generaliserar lösningar på problem med hjälp av statistik, används också överallt)

Det här är i princip allt man lär sig de första 3 åren. Man sniffar lite på varje ämne liksom och går inte in överdrivet djupt. De sista två åren läser man master och då fördjupar man sig i det man tycker låter fett. Jag valde exempelvis djupare programmering inom algoritmer och främst artificiell intelligens som är så hype'at nu. Bland det coolaste som finns! Bygga AI's med Deep Learning som detekterar cancer, självkörande bilar, språkigenkänning, textigenkänning, bildigenkänning, AI till spel osv. Man kan verkligen applicera AI på allt, what a time to be alive. Men det finns flera andra masters man kan välja mellan. Dessa är vad som erbjuds i Lund:
- Bilder och grafik
- Design av processorer och digitala system
- Inbyggda system
- Kommunikationssystem
- Programvara (det jag läser, djupare programmering, AI osv)
- Software engineering (företagsamhet, hur man leder en grupp, hur man utvecklar program i stora organisationer osv)
- System, signaler och reglering

Du kan läsa mer om kurserna och när de går här:
https://kurser.lth.se/lot/?val=program&prog=d

Det sista halvåret gör man ett examensarbete, oftast på ett företag men fungerar även i skolan. Då knyter man kontakt med ett företag där man får applicera sina kunskaper och verkligen suga sig in i ett helt eget projekt hard core 100%. Det är det enda man gör sista halvåret, inga andra kurser. Och det är väldigt fritt vad man kan göra. Kravet är bara att det är något nytt som inte har gjorts förut som man utforskar själv. Är det svårt att komma på egna idéer brukar företag ha massvis av förslag på exjobb de skulle ha användning av, men har inte personal nog att göra det själva. Man får dock handledning av både företaget och skolan under hela perioden. Så här kan man verkligen briljera och göra precis det man vill och tycker är riktigt häftigt! En chans man aldrig riktigt kommer få annars, att sätta sig in så djupt i ett projekt.

När man har en sådan här examen är man eftertraktad i princip överallt och det är väldigt lätt att byta fält ifall man tycker något är tråkigt. Man lär mest hur man faktiskt ska tänka och hur man lär sig saker snabbt och effektivt. Det är mest det som är så eftertraktat. Dessutom ger det ett större intryck för arbetsgivaren ifall en sådan examen finns i ditt CV. Ett slags körkort för arbetsmarknaden ungefär.

Permalänk

@Pölsemannen:

Arbetsmarknaden skriker efter C#.net utvecklare. Galet tryck efter det just nu.
Angular ger dig jobb direkt också.

Permalänk
Medlem

En annan fundering

Finns gott om folk i tråden som säger både för och emot att hoppa av gymnasiet. Själv rekommenderar jag att stanna kvar, men tänkte ge lite andra infallsvinklar på det. Texten jag skriver här under är bara mina öppna funderingar, och det är inget som säger att det är rätt/fel på något vis. Ta åt dig tankarna om du känner att de är relevanta, annars lägg dom åt sidan och glöm dem. Finns bara en som kan göra den bedömningen och det är du.

Själv tyckte jag att gymnasiet var sjukt trist, hade lite för lätt för mig och blev ganska utbränd efter 1:an. Spenderade 2:an och 3:an med att göra minimum effort, vilket jag klarade mig bra på. Så jag förstår verkligen från vart du kommer ifrån. Med det sagt...

Bra anledningar att gå kvar gymnasiet:
Om man vill någonstans i de flesta yrken idag så är att vara två eller trespråkig en stor fördel. Jag kommunicerar bra på engelska till vardags, men det är lååångt långt ifrån den nivån man vill ligga på när det kommer till företagsrelationer, skriva avtal och annat som man kan behöva i sitt yrkesliv. Gå och öppna andra lådan i ditt kök och se hur mycket du kan namnge, de flesta får ofta en duktig verklighetscheck på hur ens ordförråd ser ut. (Ja, jag vet att du inte behöver veta vad stekspade heter på engelska för att jobba med programmering)

Vänner och nätverka: Detta är nog det absolut viktigaste verktyget för en entreprenör. Det är ofta i en skolmiljö som stora idéer föds mellan skaparna. Ibland händer detta på gymnasiet, för andra på högskola/universitet. Oavsett hur mycket vänner man har, hur mycket man umgås på sin fritid etc så kommer man hamna utanför om man inte går i skolan. Det är även här man har möjlighet att bygga relationer för resten av livet. Forska lite i vikten av personliga nätverk och du komer snabbt se hur mycket nytta det kan ge. Har en far som byggde vår 200 kvm stora sommarhus för 1/10 av vad det skulle kostat bara igenom massa kontakter.

Kaos teori: I hela ditt liv så kommer du göra val. Gå vänster eller höger. Ta denna buss eller nästa? Man vet aldrig vad som händer med de valen. På bussen du inte tog kanske ditt livs kärlek sitter, vem vet? Det jag menar med detta är att det är ett smart drag att inte stänga olika vägar och möjligheter. Idag tycker du programmering är kul, och du kanske till och med tycker det är så pass roligt att du skulle vilja doktorera inom det senare i livet. Finns massvis med människor som viger sina liv åt banbrytande forskning även inom programmering. Kanske vill du inte arbeta som kodapa resten av livet utan istället arbeta som någon form av ledare eller chef på det företaget du har. Det hålls på och forskas en hel del på kvantdatorer nu för tiden. Om detta blir en verklighet så kommer det gissningsvis behövas en hel del utbildning i ryggen för att kunna ta sig an de problem som kvantdatorer lider av. Alla dessa vägar är mer eller mindre stängda för någon som inte gått högskola/Uni.

Lön: Oavsett vart i världen man hamnar, eller i vilken situation så kommer det alltid vara en fördel att ha en utbildning i ryggen. Du vill starta eget, för att göra det behövs ofta investerare. En investerare kommer alltid att välja ett projekt som har utbildat folk bakom sig, istället för projektet som drivs av någon utan formell utbildning. Jag tycker inte det är rätt, men det är tyvärr verkligheten.

___________________________

Ta sig en fundering på varför?

Om en människa har hamnat i en situation av övervikt så är det lätt att hoppa till slutsatsen "Om jag äter mindre så går jag ner i vikt". Detta är ju helt sant. Men problemet med det är att denna människan ofta går ner i vikt, sedan går upp det igen? Varför? Jo även att man ändrar sin situation tillfälligt så kommer ofta problemen tillbaka. I denna likenlse så är det ju en förändring av sin livsstil som är det som behövs för att kunna förändra sin situation.

Jag vet inte varför, men jag får känslan av att du sitter i en liknane situation. Du känner att skolan känns tung, du har för lite tid och anstränger dig för mycket. Det är inte helt ovanligt att många går in i väggen (utmattnings syndrom) under sina gymnasieår. Jag tror att hoppa av skolan riskerar att bli lite samma som att äta mindre. Du löser problemet tillfälligt, men eftersom du behåller samma livsstil så kommer de problem du har, med att du känner du överarbetad, komma ikapp igen från annat håll.

Här tror jag det kan vara viktigt att försöka ta sig en djupare fundering på vad det handlar om och varför man sitter i den situationen man gör. Ställer du för höga krav på dig själv? Varför? Hur kan du förändra den situationen?
Ställer andra för höga krav på dig? Varför? Hur kan du förändra den situationen?
Känner du att något är tråkigt? Varför? Hur kan du göra det roligare, alternativt göra arbeta smartare så du kan lägga mycket mindre tid, men få ut mer av tiden du lägger?

Utan att veta om din situation så är det svårt för mig att göra några gissningar här. En bra början är att fundera på det själv, se vad man kommer fram till. Sedan försöka hitta någon som man kan prata med, t.ex en studievägledare. I vissa fall kanske det till och med är en psykolog man behöver sätta sig med och bolla lite tankar och idéer. Detta är ju ett ämne som är löjligt stigmatiserat i dagens sammhälle, vilket är helt fel. Om man har ont i ett knä så träffar man en expert. Om man har problem med bilen så åker man till en expert. Ifall man har problem med att man presser sig för hårt utan anledning, då borde man ringa en expert

Som jag skrev tidigare så är detta bara mina fundering och det är inget som säger att de är rätt för dig. Hoppas att du hittar ett bra svar för dig på dina frågor och lycka till!

Permalänk
Avstängd

Starta en enskild firma (eller be en förälder göra det). Prata med kompisar, släkt mm. om att du är programmerare och vill ha jobb för att lära dig mer. Lägg upp på sociala medier kontakta en potentiell mentor att bolla med? Det kommer spridas och vips kommer du ha flera förfrågningar på olika konsultjobb. Tänk på ditt driv. Visa att du är driven, det gillar företag. Inte minst entreprenörer som kan vara beställare av dina tjänster.

Lycka till!

Permalänk
Skrivet av irdeen:

Awesome! De första tre åren är väldigt breda så man läser typ en kurs inom varje ämne kring data. Man börjar i stort sett från grunden med hur en dator faktiskt fungerar i elektriska kretsar, 1or och 0or osv. Sedan jobbar sig kurserna uppåt efter det. Massor av programmering givetvis som vanlig programmering, multithreading, programmera i grupp, algoritmer, koddesign, databaser, datasäkerhet, nätverk osv. Men även saker som elektronik, hur enkla logiska kretsar fungerar, reglerteknik (quad-copters/robotar i princip), omvandla signaler till frekvenser och göra program utifrån det (ex filtrera bort låga frekvenser i ljudinspelningar, filtrera bort högfrekvens brus i quad-copters osv).

Sedan är det en hel del matte till detta iofs. Men när man väl lärt sig matten ser man verkligen vilka fantastiska saker man kan göra med det. Det är verkligen magiskt. Tråkigt att lära sig, men herregud vad värt det i efterhand. Man känner sig lite som gud. Dessutom har man sina kursare till hjälp en hel del. Matten består i mestadel av:
- Endimensionell analys (i princip det man läser i gymnasiet fast lite mer)
- Flerdimensionell analys (samma sak fast istället för en variabel x räknar man på flera samtidigt som x,y,z, det blir inte så stor skillnad)
- Linjär algebra (3D matte, det som bygger upp spel, ljus, skuggor, reflektioner)
- Transformer (konvertera tid till frekvenser)
- Numerisk analys (alla problem går inte att lösa exakt, så här lär man sig metoder att lösa det näääästan aka numeriskt, används överallt i ingenjörsbranschen)
- Statistik (hur man räknar på sannolikheter, generaliserar lösningar på problem med hjälp av statistik, används också överallt)

Det här är i princip allt man lär sig de första 3 åren. Man sniffar lite på varje ämne liksom och går inte in överdrivet djupt. De sista två åren läser man master och då fördjupar man sig i det man tycker låter fett. Jag valde exempelvis djupare programmering inom algoritmer och främst artificiell intelligens som är så hype'at nu. Bland det coolaste som finns! Bygga AI's med Deep Learning som detekterar cancer, självkörande bilar, språkigenkänning, textigenkänning, bildigenkänning, AI till spel osv. Man kan verkligen applicera AI på allt, what a time to be alive. Men det finns flera andra masters man kan välja mellan. Dessa är vad som erbjuds i Lund:
- Bilder och grafik
- Design av processorer och digitala system
- Inbyggda system
- Kommunikationssystem
- Programvara (det jag läser, djupare programmering, AI osv)
- Software engineering (företagsamhet, hur man leder en grupp, hur man utvecklar program i stora organisationer osv)
- System, signaler och reglering

Du kan läsa mer om kurserna och när de går här:
https://kurser.lth.se/lot/?val=program&prog=d

Det sista halvåret gör man ett examensarbete, oftast på ett företag men fungerar även i skolan. Då knyter man kontakt med ett företag där man får applicera sina kunskaper och verkligen suga sig in i ett helt eget projekt hard core 100%. Det är det enda man gör sista halvåret, inga andra kurser. Och det är väldigt fritt vad man kan göra. Kravet är bara att det är något nytt som inte har gjorts förut som man utforskar själv. Är det svårt att komma på egna idéer brukar företag ha massvis av förslag på exjobb de skulle ha användning av, men har inte personal nog att göra det själva. Man får dock handledning av både företaget och skolan under hela perioden. Så här kan man verkligen briljera och göra precis det man vill och tycker är riktigt häftigt! En chans man aldrig riktigt kommer få annars, att sätta sig in så djupt i ett projekt.

När man har en sådan här examen är man eftertraktad i princip överallt och det är väldigt lätt att byta fält ifall man tycker något är tråkigt. Man lär mest hur man faktiskt ska tänka och hur man lär sig saker snabbt och effektivt. Det är mest det som är så eftertraktat. Dessutom ger det ett större intryck för arbetsgivaren ifall en sådan examen finns i ditt CV. Ett slags körkort för arbetsmarknaden ungefär.

Ingen av de kurserna du nämner verkar tråkiga eller jobbiga. Låter som det passar mig till 100%. Jag har inte heller några problem med matten mer än att jag jobbar långsamt. Jag förstår hur allting hänger ihop snabbt. Dessutom klickar jag alltid med civilingenjörer så jag tror verkligen jag kommer att trivas med människorna där. Tack för motivationen!

Permalänk
Skrivet av Chrisism8:

Finns gott om folk i tråden som säger både för och emot att hoppa av gymnasiet. Själv rekommenderar jag att stanna kvar, men tänkte ge lite andra infallsvinklar på det. Texten jag skriver här under är bara mina öppna funderingar, och det är inget som säger att det är rätt/fel på något vis. Ta åt dig tankarna om du känner att de är relevanta, annars lägg dom åt sidan och glöm dem. Finns bara en som kan göra den bedömningen och det är du.

Själv tyckte jag att gymnasiet var sjukt trist, hade lite för lätt för mig och blev ganska utbränd efter 1:an. Spenderade 2:an och 3:an med att göra minimum effort, vilket jag klarade mig bra på. Så jag förstår verkligen från vart du kommer ifrån. Med det sagt...

Bra anledningar att gå kvar gymnasiet:
Om man vill någonstans i de flesta yrken idag så är att vara två eller trespråkig en stor fördel. Jag kommunicerar bra på engelska till vardags, men det är lååångt långt ifrån den nivån man vill ligga på när det kommer till företagsrelationer, skriva avtal och annat som man kan behöva i sitt yrkesliv. Gå och öppna andra lådan i ditt kök och se hur mycket du kan namnge, de flesta får ofta en duktig verklighetscheck på hur ens ordförråd ser ut. (Ja, jag vet att du inte behöver veta vad stekspade heter på engelska för att jobba med programmering)

Vänner och nätverka: Detta är nog det absolut viktigaste verktyget för en entreprenör. Det är ofta i en skolmiljö som stora idéer föds mellan skaparna. Ibland händer detta på gymnasiet, för andra på högskola/universitet. Oavsett hur mycket vänner man har, hur mycket man umgås på sin fritid etc så kommer man hamna utanför om man inte går i skolan. Det är även här man har möjlighet att bygga relationer för resten av livet. Forska lite i vikten av personliga nätverk och du komer snabbt se hur mycket nytta det kan ge. Har en far som byggde vår 200 kvm stora sommarhus för 1/10 av vad det skulle kostat bara igenom massa kontakter.

Kaos teori: I hela ditt liv så kommer du göra val. Gå vänster eller höger. Ta denna buss eller nästa? Man vet aldrig vad som händer med de valen. På bussen du inte tog kanske ditt livs kärlek sitter, vem vet? Det jag menar med detta är att det är ett smart drag att inte stänga olika vägar och möjligheter. Idag tycker du programmering är kul, och du kanske till och med tycker det är så pass roligt att du skulle vilja doktorera inom det senare i livet. Finns massvis med människor som viger sina liv åt banbrytande forskning även inom programmering. Kanske vill du inte arbeta som kodapa resten av livet utan istället arbeta som någon form av ledare eller chef på det företaget du har. Det hålls på och forskas en hel del på kvantdatorer nu för tiden. Om detta blir en verklighet så kommer det gissningsvis behövas en hel del utbildning i ryggen för att kunna ta sig an de problem som kvantdatorer lider av. Alla dessa vägar är mer eller mindre stängda för någon som inte gått högskola/Uni.

Lön: Oavsett vart i världen man hamnar, eller i vilken situation så kommer det alltid vara en fördel att ha en utbildning i ryggen. Du vill starta eget, för att göra det behövs ofta investerare. En investerare kommer alltid att välja ett projekt som har utbildat folk bakom sig, istället för projektet som drivs av någon utan formell utbildning. Jag tycker inte det är rätt, men det är tyvärr verkligheten.

___________________________

Ta sig en fundering på varför?

Om en människa har hamnat i en situation av övervikt så är det lätt att hoppa till slutsatsen "Om jag äter mindre så går jag ner i vikt". Detta är ju helt sant. Men problemet med det är att denna människan ofta går ner i vikt, sedan går upp det igen? Varför? Jo även att man ändrar sin situation tillfälligt så kommer ofta problemen tillbaka. I denna likenlse så är det ju en förändring av sin livsstil som är det som behövs för att kunna förändra sin situation.

Jag vet inte varför, men jag får känslan av att du sitter i en liknane situation. Du känner att skolan känns tung, du har för lite tid och anstränger dig för mycket. Det är inte helt ovanligt att många går in i väggen (utmattnings syndrom) under sina gymnasieår. Jag tror att hoppa av skolan riskerar att bli lite samma som att äta mindre. Du löser problemet tillfälligt, men eftersom du behåller samma livsstil så kommer de problem du har, med att du känner du överarbetad, komma ikapp igen från annat håll.

Här tror jag det kan vara viktigt att försöka ta sig en djupare fundering på vad det handlar om och varför man sitter i den situationen man gör. Ställer du för höga krav på dig själv? Varför? Hur kan du förändra den situationen?
Ställer andra för höga krav på dig? Varför? Hur kan du förändra den situationen?
Känner du att något är tråkigt? Varför? Hur kan du göra det roligare, alternativt göra arbeta smartare så du kan lägga mycket mindre tid, men få ut mer av tiden du lägger?

Utan att veta om din situation så är det svårt för mig att göra några gissningar här. En bra början är att fundera på det själv, se vad man kommer fram till. Sedan försöka hitta någon som man kan prata med, t.ex en studievägledare. I vissa fall kanske det till och med är en psykolog man behöver sätta sig med och bolla lite tankar och idéer. Detta är ju ett ämne som är löjligt stigmatiserat i dagens sammhälle, vilket är helt fel. Om man har ont i ett knä så träffar man en expert. Om man har problem med bilen så åker man till en expert. Ifall man har problem med att man presser sig för hårt utan anledning, då borde man ringa en expert

Som jag skrev tidigare så är detta bara mina fundering och det är inget som säger att de är rätt för dig. Hoppas att du hittar ett bra svar för dig på dina frågor och lycka till!

Jag vet inte exakt vad jag skrev innan, men jag kommer klara ett C i Engelska om jag fortsätter som jag gör nu. Jag kanske fick det att låta som ett E. En annan anledning till att jag inte tror att jag "kan" nå högre inom Engelska är för att språk är en av mina svagare sidor. Den tiden jag investerar i språk lönar sig inte lika bra som i andra ämnen.

Tycker resten av dina funderingar är kloka och jag tar dem åtanke.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pölsemannen:

Jag tror folk missuppfattade min fråga jag ställde i första inlägget. Jag ska inte söka ett jobb utan försöka sälja tjänster/produkter till andra. Till exempel genom webbutveckling och sedan se hur det går. Det går en kille i min klass som har sålt flera hemsidor. Det senaste var ett projekt med kommmunen där han fick en timmlön på 100:-. Jag vill testa någon sånt och se hur det går. Skulle inte hoppa av utan att ha något jobb innan.

Tjänade 100/h + tips + gratis pizza genom att köra pizza 4 år sedan.
100/h är inget att aspirera till.

Permalänk

Tack för alla funderingar och åsikter. Gillar verkligen hur trevliga folk på Sweclockers är
Jag är inte säker på hur jag ska göra ännu. Har nog inte bestämmt mig helt förräns om ett par veckor. Men jag har dragit några slutsatster:

  • Prata med SYO om hur jag ska göra med ämnena jag tycker är svåra och hur jag kan förbättra situationen. I de flesta ämnena som jag tycker är svåra vet jag inte exakt varför jag tycker så och det har hindrat mig från att gå till SYO.

  • Lära mig mer om studieteknik inom språk (kanske också börja läsa lätta tyska böcker)

  • Skriva veckoplanering till varje vecka. Har gjort detta några gånger och det hjälper. Ska göra det till en rutin.

  • Tror jag kommer tycka universitetet är lättare vilket är välldigt bra motivation.

Kollade också närmre på kursplaneringen. Programmering (BTW C#), webbutveckling och 1 eget val kommer i tvåan vilket kommer underlätta enormt. Får vänta och se vad nästa steg inom programmeringen blir.

Tack för all hjälp!

Permalänk
Skrivet av Sinery:

Tjänade 100/h + tips + gratis pizza genom att köra pizza 4 år sedan.
100/h är inget att aspirera till.

Skrivet av Pölsemannen:

@Stefflo:
Förstår att 100 kr i timmen inte är någon bra lön, men det är verkligen bra för en 16 åring. Jag menar bara att det visar att man kan tjäna pengar på det även om man inte är expert på det.

.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pölsemannen:

Ingen av de kurserna du nämner verkar tråkiga eller jobbiga. Låter som det passar mig till 100%. Jag har inte heller några problem med matten mer än att jag jobbar långsamt. Jag förstår hur allting hänger ihop snabbt. Dessutom klickar jag alltid med civilingenjörer så jag tror verkligen jag kommer att trivas med människorna där. Tack för motivationen!

Härligt! Jag tror också civilingenjör hade passat dig perfekt. Jag jobbar också oerhört långsamt, men förstår saker fort. Dessutom är mitt minne helt värdelöst, vilket inte gjorde det lättare med alla glosor och annan fakta man behövde rabbla upp på proven i gymnasiet. Det finns tekniker för det med dock. Hur som helst, det sköna med civilingenjörsutbildningen är att man egentligen inte behöver memorera så mycket. Man behöver bara fatta koncepten, och därifrån resonerar man sig fram till rätt svar. Så otroligt mycket skönare. Metoden man tillämpar på tentorna här är att man gör alla tidigare års tentor för varje kurs då de ofta följer ett mönster. Samma typ av frågor dyker upp varje år, så bara man lär sig koncepten kring varje fråga är det inga problem. Lättare att fokusera på imo.

Dock krävs det hyfsat bra gymnasiebetyg för att komma in på civilingenjör, så mitt tips om du känner att det skulle vara rätt för dig är att ha universitetet som din morot, din motivation och inspiration till ta dig igenom gymnasiet. Se till att du väljer rätt kurser i gymnasiet då en del är obligatoriska för att bli antagen till civilingenjör, och en del kurser ger t.o.m. extra meritpoäng. Prata med din syo på skolan för att hjälpa dig planera upp kurserna för dig.

Skulle du ta dig igenom gymnasiet men det skiter sig med betygen och du inte blir antagen finns det även en plan B, och det är högskoleprovet. Det kan du skriva på ditt närmaste universitet 2 gånger per år och är något jag rekommenderar dig att börja göra redan under gymnasietiden. De proven gäller i 5 år framåt och ditt högsta poäng är det som räknas, även om du skulle skriva ett sämre försök efter. Utbildningar har alltid olika urval och de tar in en del på gymnasiebetyg (oftast 2/3) och en del på högskoleprov (1/3). Dessa prov har, likt tentorna här, också ett upprepande mönster. Första gången man gör provet suger man alltid och får riktigt kasst betyg. Men ju fler gånger man gör det desto mer märker man vilka typer av frågor som återkommer. Så ju fler gånger man skriver desto högre poäng får man. Se därför till att plugga på tidigare prov för att lära dig mönstret, de finns tillgängliga sedan flera år tillbaka. Det finns även flera youtube-kanaler och bloggar dedikerade till just hur man knäcker högskoleprovet. Dessvärre kostar det 450kr per gång att skriva, men förhoppningsvis har du kanske några snälla föräldrar som kan tänka sig sponsra? Max är 2.0 poäng iaf, och eftersom det är kryssfrågor, ca 5 alternativ, så är statistiskt sett random svar 2.0 / 5 = 0.4. Civilingenjör i datateknik i Lund hade förra året 1.45 som lägsta intagning på högskoleprovet, och 19.30 på gymnasiebetyg (max 20.0 + 2.5 meritpoäng beroende på vilka kurser du valt = 22.5). Meritpoängen räknas bara till ditt gymnasiebetyg, men de är guld värda!!! 0.5 motsvarar ett A i en hel kurs så se till att du kammar hem så mycket gratis meritpoäng som möjligt för den utbildning du vill läsa! Det hjälper din syo dig med att styra upp vilka kurser du ska välja i så fall. Hur man räknar ut sitt gymnasiebetyg kan du läsa om på nätet

Här kan du se mer om angagningsstatistiken för civilingenjörsutbildningarna i Lund:
https://www.lu.se/studera/anmalan-och-antagning/antagningspoa...

Vill du se alla andra civilingejörsutbildningar som finns i landet, eller all universitetsutbildning i sig så hittar du det på Antagning.se. De brukar även länka till antagningsstatistik med som kan vara intressant Det är även här man söker till utbildningarna sen efter gymnasiet.
https://www.antagning.se

Btw, ett studietips som jag först fick lära mig på universitetet och ångrar att jag inte lärde mig tidigare. Plugga aldrig hemma. Åk alltid iväg och sitt i skolan/bibliotek/fik. Man slipper all press och man associerar inte hemma med plugg och stress. Hemma ska vara för att chilla, vila och kunna släppa precis allt. Annars går man runt blir påmind om saker man måste göra. Den balansen är oerhört viktig för att inte bli utbränd, att kunna slappna av helt och inte bry sig ett skit om grejer. De som går in i väggen är de som har svårt för att släppa saker. Vilan är otroligt viktig. Så att separera plugg och hem fungerade fantastiskt för mig! Jag fick genast saker gjorda vilket jag aldrig fick förr. Satte upp mål som "jag får inte gå hem förrän detta är klart". Sen när det är färdigt mår man så jäääävla bra efteråt och man kommer hem till en helt fridfull och nice miljö. Kan game'a hela kvällen utan dåligt samvete. Det bästa är om du motiverar ett gäng polare och pluggar tillsammans någonstans. Då får man sakerna gjorda 10000x snabbare då man pushar och stöttar varandra när man börjar tappa fokus. De är de bästa lärarna imo.

Sen när du väl sätter ett prov och du känner dig riktigt nöjd, glöm inte att FIRA! Superviktigt. Köp en tårta till dig själv eller whatever xD Då lurar du din hjärna till att producera extra oxytocin, vilket är ett long-term gratifikations-hormon, och släpps ut efter man presterat hårt under lång tid. Det formar om kopplingarna hos neuronerna i hjärnan för en bra tid framåt och gör en ännu mer motiverad till att hålla long-term mål, och fortsätta plugga. Sånna knep är också nice att ta till, lura sin egna hjärna. Så när du varit duktig, FIRA!

Permalänk
Medlem

Även om man inte lyckas med de bästa betygen genom gymnasiet så är ändå avklarad gymnasiegång något som visar att man kan slutföra något.

Betyg är inte allt - det gör det enklare att komma in på de kurser man vill läsa på högskolan, men sedan har de inte mycket betydelse. Så häng inte upp dig på det.

Att vara duktig på programmering är inget man klarar sig på utan en kontext, ämnen som svenska, historia och samhällsvetenskap ger dig kunskap som hjälper dig att ta välgrundade beslut även till vardags, utanför arbetet.

Håll ut - det är vid 18-20-årsåldern livet börjar (inte slutar) - se till att ha bra förutsättningar!

Givetvis är det inte "kört" för att du hoppar av nu, du kan läsa in ämnena och kompetensen senare - men det tar onödig tid när du egentligen vill göra annat.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Jag skulle rekommendera dig att göra färdigt gymnasiet. Jag går mitt fjärde år inom systemutveckling och jag skippade gymnasiet hela sista året och lite till. Det tog mig ungefär 2 år att fixa mina betyg på komvux för att vara tillräckligt konkurrenskraftig för att komma in på någon högskola öht. Med det säger jag inte att du måste plugga vidare men att ha ett slutbetyg från gymnasiet underlättar i många avseenden.

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk
Skrivet av irdeen:

Härligt! Jag tror också civilingenjör hade passat dig perfekt. Jag jobbar också oerhört långsamt, men förstår saker fort. Dessutom är mitt minne helt värdelöst, vilket inte gjorde det lättare med alla glosor och annan fakta man behövde rabbla upp på proven i gymnasiet. Det finns tekniker för det med dock. Hur som helst, det sköna med civilingenjörsutbildningen är att man egentligen inte behöver memorera så mycket. Man behöver bara fatta koncepten, och därifrån resonerar man sig fram till rätt svar. Så otroligt mycket skönare. Metoden man tillämpar på tentorna här är att man gör alla tidigare års tentor för varje kurs då de ofta följer ett mönster. Samma typ av frågor dyker upp varje år, så bara man lär sig koncepten kring varje fråga är det inga problem. Lättare att fokusera på imo.

Dock krävs det hyfsat bra gymnasiebetyg för att komma in på civilingenjör, så mitt tips om du känner att det skulle vara rätt för dig är att ha universitetet som din morot, din motivation och inspiration till ta dig igenom gymnasiet. Se till att du väljer rätt kurser i gymnasiet då en del är obligatoriska för att bli antagen till civilingenjör, och en del kurser ger t.o.m. extra meritpoäng. Prata med din syo på skolan för att hjälpa dig planera upp kurserna för dig.

Skulle du ta dig igenom gymnasiet men det skiter sig med betygen och du inte blir antagen finns det även en plan B, och det är högskoleprovet. Det kan du skriva på ditt närmaste universitet 2 gånger per år och är något jag rekommenderar dig att börja göra redan under gymnasietiden. De proven gäller i 5 år framåt och ditt högsta poäng är det som räknas, även om du skulle skriva ett sämre försök efter. Utbildningar har alltid olika urval och de tar in en del på gymnasiebetyg (oftast 2/3) och en del på högskoleprov (1/3). Dessa prov har, likt tentorna här, också ett upprepande mönster. Första gången man gör provet suger man alltid och får riktigt kasst betyg. Men ju fler gånger man gör det desto mer märker man vilka typer av frågor som återkommer. Så ju fler gånger man skriver desto högre poäng får man. Se därför till att plugga på tidigare prov för att lära dig mönstret, de finns tillgängliga sedan flera år tillbaka. Det finns även flera youtube-kanaler och bloggar dedikerade till just hur man knäcker högskoleprovet. Dessvärre kostar det 450kr per gång att skriva, men förhoppningsvis har du kanske några snälla föräldrar som kan tänka sig sponsra? Max är 2.0 poäng iaf, och eftersom det är kryssfrågor, ca 5 alternativ, så är statistiskt sett random svar 2.0 / 5 = 0.4. Civilingenjör i datateknik i Lund hade förra året 1.45 som lägsta intagning på högskoleprovet, och 19.30 på gymnasiebetyg (max 20.0 + 2.5 meritpoäng beroende på vilka kurser du valt = 22.5). Meritpoängen räknas bara till ditt gymnasiebetyg, men de är guld värda!!! 0.5 motsvarar ett A i en hel kurs så se till att du kammar hem så mycket gratis meritpoäng som möjligt för den utbildning du vill läsa! Det hjälper din syo dig med att styra upp vilka kurser du ska välja i så fall. Hur man räknar ut sitt gymnasiebetyg kan du läsa om på nätet

Här kan du se mer om angagningsstatistiken för civilingenjörsutbildningarna i Lund:
https://www.lu.se/studera/anmalan-och-antagning/antagningspoa...

Vill du se alla andra civilingejörsutbildningar som finns i landet, eller all universitetsutbildning i sig så hittar du det på Antagning.se. De brukar även länka till antagningsstatistik med som kan vara intressant Det är även här man söker till utbildningarna sen efter gymnasiet.
https://www.antagning.se

Btw, ett studietips som jag först fick lära mig på universitetet och ångrar att jag inte lärde mig tidigare. Plugga aldrig hemma. Åk alltid iväg och sitt i skolan/bibliotek/fik. Man slipper all press och man associerar inte hemma med plugg och stress. Hemma ska vara för att chilla, vila och kunna släppa precis allt. Annars går man runt blir påmind om saker man måste göra. Den balansen är oerhört viktig för att inte bli utbränd, att kunna slappna av helt och inte bry sig ett skit om grejer. De som går in i väggen är de som har svårt för att släppa saker. Vilan är otroligt viktig. Så att separera plugg och hem fungerade fantastiskt för mig! Jag fick genast saker gjorda vilket jag aldrig fick förr. Satte upp mål som "jag får inte gå hem förrän detta är klart". Sen när det är färdigt mår man så jäääävla bra efteråt och man kommer hem till en helt fridfull och nice miljö. Kan game'a hela kvällen utan dåligt samvete. Det bästa är om du motiverar ett gäng polare och pluggar tillsammans någonstans. Då får man sakerna gjorda 10000x snabbare då man pushar och stöttar varandra när man börjar tappa fokus. De är de bästa lärarna imo.

Sen när du väl sätter ett prov och du känner dig riktigt nöjd, glöm inte att FIRA! Superviktigt. Köp en tårta till dig själv eller whatever xD Då lurar du din hjärna till att producera extra oxytocin, vilket är ett long-term gratifikations-hormon, och släpps ut efter man presterat hårt under lång tid. Det formar om kopplingarna hos neuronerna i hjärnan för en bra tid framåt och gör en ännu mer motiverad till att hålla long-term mål, och fortsätta plugga. Sånna knep är också nice att ta till, lura sin egna hjärna. Så när du varit duktig, FIRA!

Har faktiskt inte några problem med att lära mig glosor sedan jag upptäckte Quizlet. Sättet de lär in på är fantastiskt!

Att lära sig koncept istället för formler är en metod jag använder inom matten och kemin. Fungerar jättebra och där behöver jag knappt anstränga mig.

Att ha universitetet som motivation låter bra. Innan har jag trott att det skulle vara jobbigare än gymmnasiet, men utifrån vad du berättar så verkar det enklare och mycket roligare.

Läser Tyska 3 för att få extra meritpoäng och ska läsa andra kurser för att få 2,5 totalt. Om intagningspoängen var 19,3 för datateknik så behöver jag snitta 17 (19,3 - 5) vilket är lite under B (17.5). Kollade på hur mycket meritpoäng jag får av olika kurser och kom fram till att det bästa för mig är att läsa tyska 3 = 0,5 (läser den nu), matematik 5 1,0 och engelska 7 1,0. Det blir totalt 2,5 vilket är max och jag slipper läsa mer tyska (YES).

Att plugga på biblioteket är något jag redan gör, men jag pluggar också hemma. Ska pröva att göra som du säger och inte plugga hemma. Det verkar bra och jag skulle behöva känslan i att vara ledig utan dåligt samvete.

Jag har bara en kompis som jag klarar av att plugga med. Resten blir det bara snack med. Men jag tror inte det är ett problem för på biblioteket känner jag att jag kan jobba ändå.

Det där med att lura hjärnan verkar smart. Ska prövas när jag har chansen nästa gång. Har du länk till mer läsning, låter intressant?

Tack för hjälpen. Du verkar ha förstått mig och mina problem mer än vad jag gör. Din motivation och dina tips är IAF guld för mig

Permalänk
Medlem

(Jag orkade inte läsa igenom alla inlägg så någon kanske har nämnt det redan)

Har du pratat med någon av lärarna om deina tankegångar?
När jag gick i gymnasiet så hade dom någon som kallades UF.
Kortfattat så kunde elever starta företag med hjälp av lärarna och deras kontaktnät samtidigt som man gick i skolan.

Nu var ju det inte igår man gick i gymnasiet men det kanske finns kvar.

Visa signatur

-- Arkade --

Permalänk
Skrivet av Arkade:

(Jag orkade inte läsa igenom alla inlägg så någon kanske har nämnt det redan)

Har du pratat med någon av lärarna om deina tankegångar?
När jag gick i gymnasiet så hade dom någon som kallades UF.
Kortfattat så kunde elever starta företag med hjälp av lärarna och deras kontaktnät samtidigt som man gick i skolan.

Nu var ju det inte igår man gick i gymnasiet men det kanske finns kvar.

Min storasyster som läser Ekonomi håller på med UF just nu. Jag har även möjlighet att göra det eftersom jag läser teknik. Då gör man det istället för gymmnasiearbete. Det är mycket möjligt att jag gör det om jag har någon idé som passar för den typen av företag. Man får nämligen inte så mycket tid på sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stefanlindblom:

Tycker att svaren är onödigt hårda, varför ska ni "vuxna" hoppa på en 16-åring på det sättet? På tal om ödmjukhet...

Blev ni tvingade att gå i gymnasiet? Eller jag menar, var det ens ett alternativ i er värld att inte göra det?

Tvingad att gå gymnasiet var man inte, men där fanns ju de roliga teknik-ämnena som man inte fick i grundskolan. Gick 4-årig teknisk och de två sista åren var bäst. Fortsatte sen till högskola.

Däremot har det ju gått inflation i utbildning, vill man hålla på med utveckling där jag jobbar och är relativt nyutexaminerad är civilingenjör miniminivå, ska helst vara lic eller doktor.

Permalänk
Medlem

Jag vill bara göra dig brutalt medveten om att i verkligheten så är inte all programmering varken "enkel" eller "rolig" alltid. Med din attityd att du har svårt att koncentrera dig om det inte är roligt så lär du inte hitta många jobb. I så gott som samtliga fall är det roligt att prototypa och skapa det initiala, men uppdragen stannar sällan där utan du förväntas ta fram en färdig produkt. Det sistnämnda är oftast > 50% av tiden och kräver mycket "tråkigt" arbete (i jämförelse med den tidigare delen).

Jag är själv konsult inom inbyggda system (mjukvaruingengör) och talar av erfarenhet. Gå klart skolan, det ger dig mer val i framtiden. Mina 2 cent.

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pölsemannen:

Hej
Jag är en kille på 16 år som går i 1:an på gymmnasiet och läser Teknik. Efter att knappt haft en helg ledig från plugg sedan åttan känner jag att jag verkligen inte vill/skulle klara av att fortsätta. Grejen är inte den att jag är lat.

Om du inte känner dig lat rekommenderar jag dig att göra som jag, plugga klart gymnasiet och jobba. Några timmar jobb på helgen går utmärkt att hinna tillsammans med studier och fritid. Kommer ge dig både erfarenhet och extrapengar.

När du sedan är klar med gymnasiet har du bättre förutsättningar för att få ett jobb, bättre förståelse för ekonomi och med lite tur en ekonomisk buffert som kan hjälpa dig om du vill flytta hemifrån.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk

Hur gick det nu då?

Permalänk

Dagens ungdomar måste alltid göra det dem brinner för

Visa signatur

Bulldozer since 2017-12-15
[8700k @ 4.9 ghz ¤ ASUS PRIME Z370-A ¤ Corsair Vengeance LPX DDR4 16gb 3000 mhz ¤ Asus EVGA RTX 2070 8GB BLACK GAMING ¤ Seasonic Focus 650w ¤ Fractal Define Define C TG ¤ Samsung 860 Evo 1TB ¤ Seagate Ironwolf 2TB ¤ Chassifans: Noctua Redux Series 1x120mm 2x140mm * Cryorig H5 Ultimate]

Permalänk
Avstängd

Om man inte klarar av gymnasiet så lär man inte klara sig så bra i yrkeslivet.

Permalänk
Medlem

Jag kan relatera till hur du känner, jag började gymnasiet 2005 (och gick ut 2008). Jag hade då programmerat mycket på fritiden i typ 4-5 år och tyckte mig ha bra koll på framförallt webbprogrammering (HTML, CSS, JS och PHP). Jag visste att det var programmering jag ville jobba med senare i livet, så när gymnasievalet närmade sig försökte jag leta upp det program med flest möjligheter att välja till programmeringskurser. Valet föll på elprogrammet, och jag valde till så mycket programmering jag bara kunde. Elkurserna mer eller mindre struntade jag i, men såg till att få minst G i allting i alla fall.

Jag lärde mig fruktansvärt mycket grundläggande grejer på gymnasiets programmeringskurser, även om en del kurser var lite väl basic. Jag fick hålla på lite med Swing och AWT i Java, jag fick skriva lite egna nätverksprotokoll och fick hålla på med lite mer avancerad databashantering. Helt andra saker än jag hittills hade gjort på fritiden. Guld värt senare i livet. Dessutom fick jag praktisera lite som utvecklare på olika lokala företag, vilket är värdefulla erfarenheter och möjligheter att skapa kontakter.

När gymnasiet tog slut så hade jag och ett par andra turen att få börja som traineeutvecklare på ett lokalt konsultföretag. Där lärde jag mig ännu mer, mycket mer på bara ett halvår än jag hade gjort på 3 gymnasieår. Jag lärde mig otroligt mycket av kompetenta och tålmodiga seniora utvecklare, men jag kunde även sprida kunskap som jag satt på till dem. Där jobbade jag i 4 år, och gick från en hobbyutvecklare till en professionell utvecklare. En skillnad man kanske inte tänker på, men som jag tycker jag är viktig. Och, viktigt att komma ihåg är att utan gymnasieutbildningen hade chansen att börja på det här företaget som trainee aldrig uppenbarat sig.

Så med det sagt så skulle jag ge rådet att stanna kvar på din gymnasieutbildning. Välj till de kurser du tycker är kul, skit i de andra om du vill (men se till att fixa ett G i alla fall ). En gymnasieutbildning är väldigt grundläggande och du kommer att lära dig en massa, du kommer att utvecklas och du kommer att växa upp medan du går där. Sen så är du väl (snart) en vuxen människa och fattar dina egna beslut, men mitt råd är iaf att fortsätta gymnasieutbildningen.

Sen så håller jag med vissa andra inläggsförfattare som skrivit tidigare i tråden: en utbildning betyder inte allt när du sitter på intervju. Det som betyder nåt är vem man är och vad man vill, samt någon form av bevisad kompetens som kan vara antingen arbetslivserfarenhet eller utbildning.