Permalänk

Apollo Lake vs Kaby Lake?

En bekant till mig har bett om köpråd och jag har med anledning av detta kunnat konstatera att bärbara datorer med Apollo Lake-processorer, alltså Pentium och Celeron, är billigare än datorer med Kaby Lake-processorer, såsom exempelvis Core i3 & i5. Jag har dock inte kunnat hitta några användbara tester där man ställer just dessa alternativ mot varandra och undrar därför om någon med insikt i ämnet har några synpunkter att delge.

Alltså:

  • Räcker Apollo Lake-processorer till för internetanvändning, mediaströmning och lättare bildredigering?

  • Hur stor är prestandaskillnaden jämfört med Kaby Lake-processorer?

  • Lönar det sig, med ovanstående användningsområde i åtanke, att investera i en dator med en Kaby Lake-processor?

  • Märker man någon skillnad vid normal internetanvändning? Upplevs datorn (med Apollo Lake) som seg?

Tacksam för svar av alla sorter!

Visa signatur

What nonsense he is talking! Why, you are in a sentimental mood today, are you?

Permalänk
Medlem

Laptops med tex senaste i5 i U serien kan man få ganska billigt, så finns ingen direkt anledning att gå på svagare, om man nu inte är riktigt fattig.

Kommer Pentium eller Celeron räcka till ändamålet jo antagligen, men kommer man bli frustrerad på datorn efter en tid, ja antagligen.

Glöm inte kolla på laptops som har en SSD undvik de som har HDD. kombinationen HDD + svag CPU blir man snart galen på, inte bara frustrerad

EDIT: ibland hittar man även förra generationens laptops med tex Skylake i5 CPU U serien till REA, vilka inte är märkbart sämre än kaby lake, kanske 2% eller nått sånt. betydligt bättre deal än en Pentium eller Celeron laptop.

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk

@ggustavsson: Tack för tipsen! Ungefär som jag själv tror också.

En av de saker som jag inte riktigt förstår är hur de båda arkitekturerna egentligen skiljer sig åt. Om det finns skillnader i IPC bör ju prestandaskillnaden vara monumental, dock tycker jag mig ha läst någonstans att det i grunden är samma arkitektur, vilket rimligen bör innebära att de ändå hyfsat hög turbofrekvenserna bör ge acceptabel prestanda? Förutsatt att dessa faktiskt kan uppnås mer än i några sekunder alltså.

Visa signatur

What nonsense he is talking! Why, you are in a sentimental mood today, are you?