Officiella verktygstråden, frågor om verktyg? - Välkommen in!

Permalänk
Medlem

Officiella verktygstråden, frågor om verktyg? - Välkommen in!

Tjoo!

Tänkte att vi kan samla alla frågor om vart och vilka verktyg man bör köpa under ett och samma tak.

Har själv en mängd frågor och kan tänka mig att fler har liknande funderingar

Vill införskaffa lite riktiga maskiner, kompressor och pelarborrmaskin Får bli en ordentlig skruvdragare vid senare tillfälle, kanske från Tyskland då priserna är lite mer humana där nere

Hittade denna som verkar väldigt schysst för priset, mycket positiva omdömen på Jula och Clas ohlson:
https://www.bauhaus.se/bosch-pelarborr-pbd-40.html?gclid=CNfB...

Kommer användas för allt möjligt, främst precisionsarbeten som vattenblock och fittings. Någon input/feedback?

Men kompressor? Vad ska man köpa? Kommer användas till att blåsa luft och lackering, så vad ska man tänka på och vad fungerar i ett vanligt eluttag?

Permalänk
Medlem

Kompressor med en tank på minst 50l rekommenderas annars kan det kännas lite klen.

Skruvdragare ska du satsa på hitachi (om du menar batteridriven), har en på jobbet och den är oförstörbar dock kostar den nog 2500-3000.

Handverktyg, lite allt möjligt, biltema med 10 års garanti funkar skit bra, annars har du Bahco (helst begagnade då dom börjat bli skit på sistone), Kamasa tools.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Ett bra råd är väl att inte snåla
Alltid lockande att köpa billigaste skiten från Jula/Biltema etc. men lägger man istället på lite till så har man ett verktyg för "resten av livet". Blir alltid roligare att pyssla också med bra verktyg.
För skruvdragare är ju aldrig ett eller två extrabatterier fel att ha om man ska skruva mycket under en period. Tråkigt att behöva pausa jobbet för att vänta på laddning.

Gällande maskiner så är man ju som privatperson ganska begränsad oftast då man vanligtvis inte har tillgång till 3fas(om man inte har garage där det kan finnas). Detta gör ju givetvis att effekten inte blir så hög I maskinerna. Nu sysslar ju majoriteten inte med tillverkning hemma och klarar sig ju givetvis fint på enklare hobbymaskiner(som den du länkade) men ändå:P
Kan inte säga så mycket om den du länkade, fungerar säkert. Skulle tro att den tar säkert trä och aluminium galant, mer skeptiskt till tjockare stål p.g.a effekten.
Tänk på att aluminium gillar höga varvtal(ju högre desto mindre borr) samt glöm inte skärvätska(t-röd funkar för alu).
Snåla inte på borren heller, är som natt och dag att borra med biltemaskräp jämfört med "riktiga" borr.

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Medlem

När det gäller skruvdragare så säger jag å min sida - Panasonic - Hitachin (grön maskin) så rappade det hela tiden på momentsläppet även i borrläge när det högg i när jag körde med konborr ovanpå 19"skåps plåttak för kabelgenomföringar i sådan grad att maskinen var närmast oanvändbar för uppgiften - så det är inte helt sant att hitachi-maskiner är outslitliga, i alla fall inte den jag fick i handen först...

(Panasonic gör även Hiltis prylar)

---

Den maskin du länkar till går det inte att fräsa alls med (vilket jag misstänker att du vill iom vattenkylblock) - för har man fräshuvud på morsekona så måste man ha genomgående dragstång som håller fast det hela -annars kryper det ur och fräshuvudet ramlar ned på arbetsstycket - i bästa fall... skall man fräsa så vill man också ha en rejält grov pelare - helst över 100 diameter, annars så svänger hela motorpaketet med växellåda etc. fram och tillbaka som en pendel och det blir vågig yta vid fräsning på arbetsstycket hur du än gör... Stabila grejor är per definition väldigt tunga grejor!!

Har man gott om plats och är beredd att hantera och transportera tunga saker så åk på olika maskinhandlare som säljer begagnat och verkstads-konkursauktioner och kan du komma över en EMCO-fräs eller liknande (för ofta rätt små pengar) så har du vida mycket stabilare maskin än de du länkade till - se till att få med dig så mycket tillbehör det bara går i av borr och fräshuvuden (som passar aktuella morse-kona i maskin - glöm inte dragstången som håller fast fräshuvudet - att den finns i delarna till maskinen)... 'småplocket' kring en maskin står för en rätt rejäl mängd med pengar - inte sällan mer än vad maskinen själv kostar om man skall köpa sådant nytt...

Permalänk
Medlem

Kul och se att tråden hoppade igång

Ang. skruvdragare så har jag kollat på Makita för cirka 2000kr ifrån Tyskland, då ser man ut o få en riktigt rejäl pjäs med dubbla batterier osv men det blir senare

Hade inte tänkt fräsa med pelarborren, men att borra spikraka hål för att gängtappa och mycket akrylplast som ska borras upp för vattenkylning därav ladersiktet som jag tror kan hjälpa mycket. En svarv vore schysst, men isf någon mindre hobbymodell.

Dessa två ovannämnda och kompressor är något jag verkligen inte vill snåla på, så kollat på tryckluft ifrån Jula, en Stanley för 6000kr vilket jag kan va beredd att lägga, bara jag vet att den kommer fungera till allt. Frågan är dock vilken modell som blir rätt. Läste nåt om minst 2.2 hästkrafter för lackering såg även att de sålde billigt blästringsand, så de vore schysst o testa! Jävligt schysst.

Köpte senast Biltema "premium" 10 års garanti eller vad det är Torxnycklar. Fungerar helt okej än så länge skruvar enbart M3. Försöker kära enbart Torx efter hemska upplevelser med runddragna Insex när man var yngre o höll på med radiostyrt haha

Köpte ett par hundra borrar billigt från Aliexpress, Biltema kvalité, får se hur de fungerar. Vart köper man annars riktig borr? Lokala bygghandeln, Bygg & Interiör är mega extremt överprisade. EN borr kan kosta 150kr+. Typ saker som antiktsmask eller skjuttmått, Dremeltillbehör som jag köpt ifrån Ebay (genuina prylar) kostar bokstavligen 5ggr mer lokalt... Gillar inte ockerpriser.

Permalänk
Medlem

Borr är dyrt om man ska ha kvalité, ska du bara köra I akryl så fine, då fungerar vilket skit som helst. Ska du däremot borra I vattenblock etc. så kan det vara trevligt med bra borr.
Kör du en snikvariant I metall så är risken större att du drar av borret och det är inte så jäkla kul när det sätter sig I hålet utan möjlighet att dra upp det igen. I värsta fall får du ju kassera detaljen...
Köper du ett bra borr så kommer du kunna ha det I åratal.

Köpte själv en skruvdragare för ~4 år sedan. Köpte då en Bosch vilken jag är jäkligt nöjd med. En lättviktare men oerhört bra vridmoment. Batterierna tar ca 30min att ladda(har 2 extra).

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Medlem

Kör hilti : skruvdragare/slagborrmaskin/tigersåg
Fein : multi såg maskin
Festool: sänksåg/sticksåg/skruvdragare/dammsugare

På jobb , kvalitet som håller för typ allt

Har likvärdigt hemma som inköpptes när jag byggde min förra hus , kommer hålla länge.

😀

Visa signatur

MB MSI PRO Z790-A MAX WIFI CPU i9 14900K CPU COOLER EK-Nucleus AIO CR360
GPU ASUS GeForce RTX 3090 STRIX GAMING OC PSU ASUS ROG Strix 1000W
MEM CORSAIR DOMINATOR TITANIUM 48GB DDR5 RGB 7000Mhz
MONITOR Asus PG42UQ 4K CHASSI Phanteks Eclipse P600S White
HD 1 Samsung 990 PRO 2Tb HD 2 Samsung 980 PRO 2Tb

Permalänk
Medlem

Som ovan ,köp ordentliga borr de håller länge om du inte varmkör dem.
sen är det all ide att kolla runt på aktioner/konkurser, finns ofta mycket bra kvalitetsverktyg
Med vänlig hälsning zfrigg

Visa signatur

ENTHOO PRIMO CORSAIR RM 1000W MAXIMUS VII FORMULA 4790K 4.6 1.2V 4x8 CORSAIR 2400 Msi Gtx 1080 TI VATTENKYLD W10