Permalänk
Medlem

Halvljus och dimljus

Minns att det fanns en tråd om detta för några år sedan, men kan inte hitta den hur mycket jag än söker i forumet.

Hur ska man bli av med eländet - bilister som kör med halvljus och dimljus samtidigt? Det är olagligt, men inget prioriterat hos polisen som så mycket annat. Jag har märkt att det är fler och fler som kör så och det bländar något så in i... Någon skrev i den gamla tråden att han alltid blinkar med helljusen åt sådana, men det enda som händer när jag försöker göra så är antingen ingenting, eller att den med dimljusen blinkar tillbaka med sina helljus. Ibland går det inte att blinka med helljusen heller för att man själv eller den som kör med dimljusen kör bakom någon och därmed bländar man andra.

Jag misstänker att de flesta som kör med både halvljus och dimljus har haft det så sedan de köpte bilen och är omedvetna om att det är på. En del kör säkert så för att det "ser tufft ut" eller för att det blir ljusare på vägen framför den egna bilen. Men ingen hänsyn till mötande trafikanter som blir bländade

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Permalänk
Medlem

Jadu, du får jaga efterdom och skälla ut dom efter notor när dom stannat..
Näe, men vette fan, det är svårt att ändra beteendet hos någon du ens inte kan prata med :/

Visa signatur

Linux användare sedan '03

Macbook Pro 13"
HPE Proliant Microserver Gen10

Permalänk

Skriv en bok, Skriv en insändare i "Svensk Bonde", Skriv ett brev på en barkbit och lägg ut i skogen.
Inget av dem kommer hjälpa det minsta. Det är bara polisen som kan göra något åt problemet.
Och när såg du senast en trafikpolis?

Visa signatur

GAMINGRIGG: I7 6700K@4,4Ghz. 32GB DDR4. EVGA GTX 1080 TI FTW3 ACX.
SERVER: Core I5 3500K 6x 2Tb WD Caviar Green.
NAS: DS1813+ 5x 4TB Wd Red.
HTPC/VR: i5-7500. 8GB DDR4. EVGA GTX 1080 FTW ACX.

Permalänk
Avstängd

jag fattar inte ni som hävdar att ni blir bländade av detta fenomen. Jag har då aldrig blivit det av bilar med båda lysena igång. Är ni korta? långa? eller extremt ljuskänsliga?

Visa signatur

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX Genesys 16 GB 1600MHZ

Permalänk
Medlem

Att blinka med helljusen åt såna som kör med både halv- och dimljus funkar ungefär en på hundra.
Men verkar inte heller funka bättre att ''blinka'' med dimljusen åt dem heller.

En idé vore kanske att ställa upp dimljusen så de lyser högt, och när man möter någon med fyra ljuspunkter så bländar man dem med dimljusen.
Då tycker man de borde förstå att de bländar.

Allmänt så verkar inte många förstå att när man blinkar en gång med helljusen åt dem så (förutom det vanliga att de glömt på helljuset) bländar en eller flera av deras lampor, eller så har de dimljus eller annat olagligt igång samtidigt som halvljuset.

Så blinkar någon åt en så behöver man ju inte blinka tillbaka utan då kan man istället se om man har på helljus alternativt halv- och dimljus.
Och har man inget av dem på vid möte så vet man att man kan kolla upp lite hur ens egna halvljus lyser (men vissa förstår ju inte att halvljuset bländar över krön och liknande, men det är ju en annan sak).

Sen så är det olika hur mycket det bländar, men speciellt när vägen är blöt så reflekteras ljuset uppåt och då kan det vara störande att möta någon med fyra ljuspunkter.

Visa signatur

AMD 5800X3D - ASUS ROG Strix X570-E - Corsair Vengeance LPX 32GB 3200MHz C16 - ASUS 6900 XT TUF Gaming TOP Edition - Corsair Force MP600 1TB, WD Black SN850X 2TB - be quiet! Dark Rock Slim - Seasonic Prime TX 750W - Cooler Master MasterCase H500M - Asus 27" MG279Q - Corsair M65 RGB Elite - Corsair K70 RGB Rapidfire

Permalänk
Medlem

Får väl montera på en ljusramp på taket och dra på när ni precis passerar dom

Visa signatur

En trött jäkel.

Permalänk
Medlem

Jag har också märkt av detta fenomen, om man blinkar på någon är det ändå självklart att man kollar så allt står rätt till kan man tycka.

Visa signatur

Desktop|Intel i5 12600|Asus Prime B760 Plus|Nvidia RTX 3070|Corsair DDR5 2x16GB|1TB M.2/1TB SSD
Mouse|Sensei Ten|Keyboard|Xtrfy K4|Monitor|Asus PG279QZ|Dell u2415
Laptop|HP ProBook 4320s I3|525GB SSD|4GB DDR3|NAS|Synology 412+ 30TB
Phone|iPhone 13 128GB|Tab|Mi Pad 4 64GB|HTPC|Google TV|Server|Intel Nuc

Permalänk
Hedersmedlem

På dagen bryr jag mig inte men när det är märkt kan det störa något enormt. Sorgligt att folk inte fattar, dock är jag tyvärr inte speciellt förvånad. Blev för några veckor sen följd av någon som körde med helljusen på precis bakom mig. Han fattade inte vinken oavsett hur mycket jag eller någon annan blinkade på honom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neonodia:

jag fattar inte ni som hävdar att ni blir bländade av detta fenomen. Jag har då aldrig blivit det av bilar med båda lysena igång. Är ni korta? långa? eller extremt ljuskänsliga?

Det beror på, vissa bilmodeller har mindre skarpa dimljus än andra, men om vägbanan är blöt är det extra jobbigt tycker jag. Man blir bländad eftersom dimljus är ett helljus. Dvs, det lyser inte enbart på vägen utan rakt in i mötande bil.

Det är förbjudet tillsammans med halvljus just eftersom det är bländande. Skönt för dig som inte verkar ha några problem med det, men jag tycker det är extremt irriterande och efter att ha mött x antal dårar med dimljus blir man trött.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neonodia:

jag fattar inte ni som hävdar att ni blir bländade av detta fenomen. Jag har då aldrig blivit det av bilar med båda lysena igång. Är ni korta? långa? eller extremt ljuskänsliga?

I så fall följer din kropp inte de vanliga fysiska reglerna som gäller för alla andra människor, alternativt så förstår du inte hur mycket sämre du ser under tiden du möter dessa puckon med halv + dimljus.

Permalänk
Medlem

Kan inte bry mig mindre om detta fenomen, däremot har jag märkt en större mängd bilar som kör utan lyse helt...
Det är illa, speciellt när det börjar bli lite skumt.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem

Jag kör några tusen mil /år. Men kan inte påstå att jag själv blir bländad utav halvljus och dimljus kombon. Men håller med dig att det är många som kör på just den kombinationen, och att det inte är lagligt.
Men ser man hur folk beter sig sig i trafiken, så tror jag 50% av dom man möter inte fattar att halv/dimljus är på!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 7800X3D
Asus TUF 4080
HyperX 32GB DDR5 6000MHz
WD SN850 1TB
Alienware 34" QD-OLED

Permalänk
Medlem

Tycker det ännu värre när dimljusen bak är på... tyvärr ska vi inte räkna med att våran poliskår har tid med såna här saker , har pendlat samma sträcka på en hårt trafikerad europaväg i många år , 0 poliskontroller har jag sett... , räknar tyvärr inte med polisen numera

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk
Avstängd

Då 1 av 10 på svenska vägar helt saknar körkort, och många andra tog lappen för 108år sedan innan det ens fanns en regelbok så är det väldigt troligt att de inte ens förstår att de bryter mot lagen.

4 ljuspunkter kan inte bara verka bländande utan kan skapa illusioner, därför varje bil endast får ha 2 ljus samtidigt. Man får ju köra med dimljus vid dålig sikt om man slår av halvljuset, många verkar dock använda det konstant även när det inte är dimma.

Nog svårt att göra nåt åt det, bästa är väl att titta bort och hoppas man inte krockar med nåt och försöka behålla lugnet och inte bli irriterad och uppstressad

Permalänk
Medlem
Skrivet av EmilH:

I så fall följer din kropp inte de vanliga fysiska reglerna som gäller för alla andra människor, alternativt så förstår du inte hur mycket sämre du ser under tiden du möter dessa puckon med halv + dimljus.

Håller dock fullständigt med han. Aldrig blivit bländad av dimljus.

Permalänk
Medlem

Redigerat:

Ah, dimljus.

Tror inte jag stört mig av. Folk som inte kan blända av helljusen på 5+sek brukar reagera på att man blinkar med sina egna. Långtradare har alltid varit bäst på att blända av samt markera när en själv är trött och långsam.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk

Kan instämma att det är lite störande speciellt högre bilar som SUV:ar etc. Men vanliga bilar så tycker jag inte det bländar nämnvärt. Beror väl lite på vad man kör själv. Sitter man lågt så är det klart det stör mer.

Jag kör LED ramp på taket och jag bländar ALLTID av sist. Ingen har någonsin låtit bli att blända av hittils, till skillnad från hur det var utan LED rampen, då kunde man få möte utan att mötande bilist ens bländade av.

Dock tycker jag det värsta är idioterna som ligger kloss bakom. Många gånger har jag fått stanna bilen helt efter upprepade blink med bromsljus. När dem kört om så lägger jag mig bakom med helljusen på en bra bit. Tror dem fattar då.

Permalänk
Medlem

Jag hatar också fenomenet och har börjat slänga igång helljuset precis innan mötet, bländar de mig så bländar jag dem.
Barnsligt, javisst men förhoppningsvis är det någon som fattar vinken.

Visa signatur

Intel i7 12700KF, Asus TUF 3080 OC + övrigt

Permalänk
Medlem

Det som är mest tragiskt är att de som kör med dim+halvljus,
faktiskt försämrar sin synsträcka.

Dimljuset lyser starkt ca 10-20m framför bilen,
och ögonen anpassar sig till det starka ljuset.
vilket gör att man ser sämre på vägen längre fram. (Som belyses av halvljuset)
(I 90 km/h färdas man som bekant med 25m/s.)

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”

Permalänk
Medlem
Skrivet av Potrovski:

Dock tycker jag det värsta är idioterna som ligger kloss bakom. Många gånger har jag fått stanna bilen helt efter upprepade blink med bromsljus. När dem kört om så lägger jag mig bakom med helljusen på en bra bit. Tror dem fattar då.

Enklare och mer trivsamt är ju att du släpper förbi dem, när du har möjlighet. Finns alldeles för många bilister som håller på sin "rätt" att så länge jag kör 70km/t på 70-väg, så ska ingen köra om mig och jag släpper inte förbi någon.
I själva verket håller de 60km/t på grund av sina glädjemätare de har i bilen...... om de inte håller 60 och därmed kör ännu saktare.

Det är väl klart att folk vill om då?

Finns även folk som har legitima skäl att ha bråttom. Kanske är på väg till sjukhus eller något..

I grund och botten så ingår detta i de generella trafikreglerna. Det handlar om att visa hänsyn till sina medtrafikanter.
Du ska inte uppträda så du i onödan hindrar eller stör annan trafik.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem

Säker på att det är dimljus? många moderna bilar har DRL(daylight running lamps) som sitter på samma plats som dimljus brukar sitta, är dock ett annat spridningsmönster på dom.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem

Känns tyvärr som att det inte finns speciellt mycket att göra. Vissa moderna bilar, bla Volvo mfl. har möjlighet att köpa till adaptivt helljus vilket gör att du i din egen bil kan köra med helljus hela tiden trots mötande trafik (fungerar genom att det sitter små "blockerare" framför lamporna som täcker så att dina ljus inte lyser upp mötande trafik, men allt däromkring). Detta funkar faktiskt ganska bra men är såklart knappast en tröst för den som inte känner för att byta bil och betala ganska mycket pengar.

Annars skulle jag rekommendera att åka in till närmsta Biltema, köpa 3-4 av de absolut starkaste extraljus du kan hitta och blinka med dessa de gånger någon bländar dig så kanske åtminstone några fattar vinken. Tuta kanske också skulle fungera. Blinka inte för mycket bara så att mötande trafik blir bländade och kör in i dig eller något annat.

Permalänk
Avstängd

Tills personen i fråga blir så pass bländad att du orsakar en olycka som i värsta fall kan leda till döden. Tycker du borde fängslas och dömas för mordförsök.

Skrivet av Brynolf:

Jag hatar också fenomenet och har börjat slänga igång helljuset precis innan mötet, bländar de mig så bländar jag dem.
Barnsligt, javisst men förhoppningsvis är det någon som fattar vinken.

Visa signatur

Inte Core i7 4790K
Asus Z97-A
Asus Nvidia GTX 970 STRIX
Kingston DDR3 HYPERX Genesys 16 GB 1600MHZ

Permalänk
Medlem

@Pentagram: Jag skrev ju i mitt inlägg att polisen inte gör någonting åt det.

@Neonodia: Jag är 1,81 m lång. Alla i min familj blir bländade av det. Sitter du högt i bilen eller har något synfel?

@MammDiin: Precis. Därför tror jag att många inte ens vet att de har dimljusen på, eller inte vet hur man stänger av dem.

@Andreaz1: Det är såklart på natten jag menar, och främst under vinterhalvåren när det är mörkt såpass länge under dygnet.

@EmilH: Ja, det är intressant hur folk som inte upplever ett problem inte har någon förståelse för majoriteten som upplever det.

@DaBone: Jaså? Det har jag inte sett alls. Däremot är det en hel del som bara har en fungerande strålkastare.

@mr_sQuinty: Det är såklart värre eftersom de aldrig åker förbi utan ligger framför hela tiden. Men jag har aldrig stött på det. Dock har jag blinkat med de bakre dimljusen åt folk som försöker kyssa mig i kofångaren om de vägrar att backa lite.

@Klubba: Va? Så många utan körkort? Jag stressar inte upp mig, men det är inte så kul att först få ont i ögonen av att bli bländad och sedan köra utan att se så bra några sekunder efteråt.

@FatherOfThree: Vilket återigen får mig att tro att folk inte vet om att de har dem på.

@frankof: Helt säker, jag kan skilja på DRL och dimljus. Främst märks det på att dimljusen bländar och DRL inte bländar. Sedan brukar DRL ofta vara en tunn LED-remsa medan dimljus är starkt lysande strålkastare.

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Permalänk
Medlem
Skrivet av guos89:

Känns tyvärr som att det inte finns speciellt mycket att göra. Vissa moderna bilar, bla Volvo mfl. har möjlighet att köpa till adaptivt helljus vilket gör att du i din egen bil kan köra med helljus hela tiden trots mötande trafik (fungerar genom att det sitter små "blockerare" framför lamporna som täcker så att dina ljus inte lyser upp mötande trafik, men allt däromkring). Detta funkar faktiskt ganska bra men är såklart knappast en tröst för den som inte känner för att byta bil och betala ganska mycket pengar.

Skulle säga att det fungerar lite sådär.. Har testat det några gånger, men det bländas av för lite av varje. En reflex på vajerräcket räcker för att hellyset ska slockna.. även om det är mitt i natten och inte en bil ute.

Skrivet av Piece of Cake:

@DaBone: Jaså? Det har jag inte sett alls. Däremot är det en hel del som bara har en fungerande strålkastare.

Möter frekvent bilar utan några lysen på alls, varken fram eller bak.

Det värsta jag varit med om var när jag skulle ut från en T-korsning mitt i natten och svängde höger ut på en 70-väg.
Kolbäckt ute, inga bilar kommer och svänger ut. Kommer 10m och hör sedan däckskrik bakom och ett par lysen som tänds strax därpå.....

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem

Halvljus+dimljus upplever jag inte som lika bländande som halvljuset på nya bilar. Vette fasen vad dom lyckats med tycker dom är bländande till man har typ 0 graders skillnad i vinkel mellan bilarna, så är det i en sväng eller en backe eller whatever så är dom bländande

Visa signatur

Citera mig gärna så jag hittar tillbaka :-)

| CPU: I5 4670K | MB: Gigabyte Z97MX-Gaming 5 | RAM: Corsair 16GB VengeanceLP | GPU: Sapphire Rx570 mini med påmoddad Noctua NF-A12 | PSU: Corsair RM550x | Cpukylare: Noctua NH-L12 | Chassifläkt: Noctua NF-S12B | Chassi: Fractal Design Node 605 | SSD: Kingspec SSD M.2 256GB

Permalänk
Medlem

jämfört med xenon konverterade halvljus på gamla bilar så är detta ingenting.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Gaming: i7 8700k@4.9Ghz | MSI Z370 Tomahawk | 3080 Tuf oc | Gskill 4X4gb@3Ghz | 1.2 TB med ssd's | Evga 1000 P2

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlashTec:

Halvljus+dimljus upplever jag inte som lika bländande som halvljuset på nya bilar. Vette fasen vad dom lyckats med tycker dom är bländande till man har typ 0 graders skillnad i vinkel mellan bilarna, så är det i en sväng eller en backe eller whatever så är dom bländande

Har du en låg bil? Märker stor skillnad på min nya XC70 och gamla volvon som är lägre.. Blir inte alls lika bländad av Xenon-ljus på samma sätt längre..

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem

Håller med TS om att detta är extremt irriterande och dessutom farligt.
Halvljus får aldrig kombineras med annan belysning, inte varselljus och inte dimljus.
Och att bilprovningen inte ger nedslag när bilar kan kombinera halvljus med annan belysning är ju makalöst bara det.

Men än värre är ju att sverige böjt sig för EU med halvljuslagen.
Halvljuslagen och alltid bakljus på är BRA för trafiksäkerheten.
Nu ser man bilar med endast sina varselljus påslagna (kalla det DRL om ni vill, varselljus heter det på svenska), och dom är snudd på osynliga i allt annat än perfekt väder.
Samma sak att köra runt utan bakljus.
Tillverkarna hävdar att deras ljusautomatik visst slår på lyset när det skymmer.
Men det kan ju vara mitt på dagen och en massa snörök, då är du osynlig både framåt och bakåt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Brynolf:

Jag hatar också fenomenet och har börjat slänga igång helljuset precis innan mötet, bländar de mig så bländar jag dem.
Barnsligt, javisst men förhoppningsvis är det någon som fattar vinken.

Skulle det gå att ogilla inlägg skulle du ha drygt -359 istället för +2.

Skrivet av DaBone:

Enklare och mer trivsamt är ju att du släpper förbi dem, när du har möjlighet. Finns alldeles för många bilister som håller på sin "rätt" att så länge jag kör 70km/t på 70-väg, så ska ingen köra om mig och jag släpper inte förbi någon.
I själva verket håller de 60km/t på grund av sina glädjemätare de har i bilen...... om de inte håller 60 och därmed kör ännu saktare.

Det är väl klart att folk vill om då?

Finns även folk som har legitima skäl att ha bråttom. Kanske är på väg till sjukhus eller något..

I grund och botten så ingår detta i de generella trafikreglerna. Det handlar om att visa hänsyn till sina medtrafikanter.
Du ska inte uppträda så du i onödan hindrar eller stör annan trafik.

Vi måste köra på olika ställen/tidpunkter men tycker det händer såpass ofta att för att jag numera ska ut i väggrenen ska bakomvarande tydligt markera att han vill om, t ex närma sig i rejäl hast, eller hålla/kika ut till vänster efter möte.

Skrivet av FlashTec:

Halvljus+dimljus upplever jag inte som lika bländande som halvljuset på nya bilar. Vette fasen vad dom lyckats med tycker dom är bländande till man har typ 0 graders skillnad i vinkel mellan bilarna, så är det i en sväng eller en backe eller whatever så är dom bländande

Skrivet av kettu92:

jämfört med xenon konverterade halvljus på gamla bilar så är detta ingenting.

Skickades från m.sweclockers.com

Samma här. Långt värre än halvljus+dimljus.