AMD säljer sämre även när de är bättre

Permalänk
Medlem
Skrivet av Masyve:

Tror han menar att medelidiotsvensson som representerar en ganska stor del av marknaden och försäljningsstatistiken sannolikt hade blivit influerad av tanken att "aha playstation 4 pro har ett AMD-chip i sig då är det säkert bra, playstation strular ju aldrig" och liknande liksom associationstänk kopplat till varumärket. Hårdvarunördar hade antagligen tänkt tvärt om, att "hahah konsollgrafik LOL" även om förhoppningen är att de som är intresserade också är kapabla att kolla tester i 10 minuter före de sprätter 5 lax. Vi som gärna jämför testresultat och bildar egen uppfattning är nog en hyfsad minoritet på marknadens helhet.

Helt säkert är det ju inte att folk hade tänkt att AMD var bra ändå eftersom konsolerna idag verkar ha ganska mycket hårdvarurelaterade problem. Har i alla fall läst om mycket överhettning osv vilket folk redan associerar AMD med (även om det inte nödvändigtvis stämmer mer för AMD än Nvidia).

Permalänk
Medlem
Skrivet av ArcticFire:

Väldigt lika? Inte enligt den här grafen åtminstone.
http://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/11992?key=fa42be0815ad44cc040bef51fddcfb6a

Du om någon borde inte klaga på fanboys.

Hur påverkar detta dig? Är lite nyfiken, personligen brukar jag inte bry mig om watt siffran annat än för att se till att nätaggregatet räcker till. Hur energieffektiv den är vid full load känns inte särskilt relevant i mina ögon... Eller har jag missat något?

Permalänk
Medlem
Skrivet av _Merc_:

Hold on a minute.

Nvidia har ännu inte rört HBM minne, Vilket är ett minus i min bok, att säga att de är före är helt fel då AMD kommer före till HBM2 Prestanda per watt argumentet är löjligt då det är väldigt lika. per prisklass så vinner AMD i prestanda RX480 har förbättras så mycket sedan de släpptes med några optimeringar att det slår GTX 1060 6gb. Skillnaden i DX11 är nu så att de drar lika, men 480 är 5-10% snabbare i DX12. Vi ser även samma mönster i äldre kort, som 290x och fury där de går om eller springer varv emot var de var upp emot vid release. Den starkaste anledningen till varför man väljer AMD, prestandan blir bättre.

Och då de har valt att vänta på HBM2 för topp prestanda korten så visst de kanske har prestanda kronan, men priset för den kronan är lite väl hög och Nvidia fanboys gnäller på dyra kort även om de vägrar köpa AMD.

Har läst här i forumet flera gånger om just att skillnaden mellan 1060 och 480 väldigt liten numera, men har du en länk till en test som visar det? Har inte direkt kollat det innan och nu undrar jag mer om det, tror att jag har sett några av inläggen länka in tester men har som sagt inte kollat upp det innan.

Skrivet av fantomsmurfen:

@_Merc_: Bättre effektivitet och mindre CPU-overhead i DX11 väger dock tungt för mig. Lägre värmeutveckling (bättre effektivitet) på grafikkortet innebär nämligen också det kommer att vara mindre risk för att min överklockade CPU kommer att börja throttla en varm sommardag. Och lägre CPU-overhead i DX11 innebär att min CPU kommer att flaska mindre då den flaskar. I grafikkortstester kör man å andra sidan nästan alltid med en mycket potent CPU för att undvika att CPU ska flaska oberoende av grafikkort.

Nu har jag iallafall sett minst en test där de testade AMD och Nvidias kort i samma prisklass på olika starka CPUer och där hade en klar ledning med CPU-overhead i spel med svagare CPUer. Men för några dagar sedan såg jag just denna test @ClintBeastwood hade länkat in och där ser man att den relativa skillnaden mellan 1060 och 480 var lika på olika starka CPUer. Nu var det just i7 6700k och FX 8350 som testades men den senare är en svagare CPU i spel och i 24 spel var det bara i några fall som 1060 presterade relativt snabbare än 480 på FX-8350.
https://www.hardwareunboxed.com/gtx-1060-vs-rx-480-fx-showdow...

Skrivet av _Merc_:

och i och med RX480s ökade prestanda nu så är de jämnare, jag jämför främst emot prisklass. 480 vs 1060, TDP 150W vs 120W

vi ser även hur R9 Nano fortfarande ligger bra till även om den nu är över 1 gammal. varför handlade det inte om energi effektivitet då ? det är ett kort som borde sålt bäst enligt så många för dess tid.

Japp men även om 1060 och RX 480 är jämnstarka idag så vinner ändå 1060 pga. av den lägre strömförbrukningen. R9 Nano presterade till sin kretsyta väldigt dåligt vilket betydde antingen för AMD att de behövde ta ett för högt pris eller att de behövde sänka priset, vilket med tanke på R9 Nanos kretsyta var en dålig ide med tanke på hur dyrt Fiji kretsen var att tillverka, för att inte nämna hur dåligt det presterade i 1080p jämfört med konkurrenten.

Skrivet av Svensktiger:

ATI hade ju c:a 40% marknadsandel i bra många år, och före det så ledde dom t.o.m.
Och varje bra krets som AMD/ATi har släppt har ju gett motsvarande bump i försäljningsstatistiken.
Och det är ju först när nVidias maxwell kom som det verkligen började gå nedåt.
Och att ATI överhuvud taget överlevde sina mörka år med alla sina rage-etc kort med extremt buggiga drivrutiner och löften om fixar som aldrig kom är ju fantastiskt bara det.

https://i.imgur.com/bNqJYgA.png

Är lite förbryllande att trots AMD/ATi har släppt bra kretsar har de inte haft en större marknadsandel än Nvidia sedan 2005, undrar vad kan ha varit fallet? I regel har det varit mellan 65/35% och 60/40% marknadsandel mellan Nvidia och ATi/AMD.

Skrivet av Solaris:

Jag väntar på något från AMD som har alla fördelar som Nvidia har länge haft såsom, bättre referens kylare, lägre temps, bättre ljudnivå och bättre stöd för Linux. Först då kan jag tänka mig byta till en GPU från AMD och det säger väl sig själv att fram till vi har ett hum om hur Zen presterar så fortsätter jag köra Intel.

Om det finns AMD fanboys där ute som gråter över mina val så har jag en snygg mugg med "Your Tears" på sidorna som ni kan samla tårarna i.

Två av punkterna kan nog fixas av tredjepartskylare men jag antar att du menar energieffektivtet i just denna fall? Köper du just referensmodeller av grafikkort? Undrar det för att de flesta köper kort med tredjepartskylare.

Skrivet av Sisyfos:

Det man får komma ihåg i den här jämförelsen är att DX12 ofta ger sämre resultat än DX11 för Nvidia så om du jämför ett spel med RX 480 och GTX 1060 där RX 480 presterar 5% bättre med DX12 än med DX11 så kanske GTX 1060 presterar 10% sämre än med DX11, alltså borde man inte använda DX12 på GTX 1060't ändå.
Så de där 5-10% i DX12 är egentligen inget märkvärdigt då ett GTX 1060 ofta presterar bra i DX11-läget i samma spel.

Och utöver det så överklockar GTX 1060 lite bättre än RX 480 vilket är väldigt välkommet, kör själv mitt kort i 2126MHz.
Det är inte nog med att RX 480 i jämförelse klockar väldigt dåligt utan strömförbrukningen ökar något oerhört så fort man går förbi stockfrekvensen vilket leder till ännu sämre akustik/temperaturer.

Håller med där men i så fall ska man nog jämföra det bästa med 1060 mot det bästa med 480 så i de flesta fall blir det 1060 i DX11 och 480 i DX12, det är om DX12 fungerar utan problem, något som inte direkt har varit fallet för DX12.

Visa signatur

Siter som tar upp Frame Times/99th percentile/1% low fps i sina grafikkortstester: http://www.gamersnexus.net/, http://www.guru3d.com/, http://www.custompcreview.com/, http://arstechnica.co.uk/ http://www.pcper.com/, http://techreport.com/, http://www.tomshardware.com/,
Site som tar upp om spelen som är testade i deras grafikkortsrecensioner är sponsrade eller utvecklade i samarbetade med Nvidia/AMD: http://techgage.com/category/graphics-and-displays/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Efta:

Hur påverkar detta dig? Är lite nyfiken, personligen brukar jag inte bry mig om watt siffran annat än för att se till att nätaggregatet räcker till. Hur energieffektiv den är vid full load känns inte särskilt relevant i mina ögon... Eller har jag missat något?

Lägre ljudnivå är väl det man märker av mest.

Visa signatur

Spela Swemantle! Du vet att du vill.

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Permalänk
Medlem

Bra fråga!

Har en Asus ROG Swift PG279q och då måste jag, om jag förstår det hela rätt, använda ett Nvidiakort för att kunna utnyttja G-sync. Så det är väl min anledning. Har dock kört Nvidia sedan jag fick ett MX4000 som fungerade ypperligt, för ca. nio miljoner år sedan, och då mest för att jag köpte färdiga datorer från Dell som alltid hade ett Nvidiakort instoppat.
Nvidia funkade ju bra tänkte jag, och då fortsatte jag med Nvidia även när jag själv började bygga ihop datorerna.

Visa signatur

Eh!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Efta:

Hur påverkar detta dig? Är lite nyfiken, personligen brukar jag inte bry mig om watt siffran annat än för att se till att nätaggregatet räcker till. Hur energieffektiv den är vid full load känns inte särskilt relevant i mina ögon... Eller har jag missat något?

Inte mig personligen, ville mest påpeka att det är en relativt stor skillnad.
Men t.ex. om man vill ha en liten låda.
Nvidia har dessutom en väldigt stor del av laptopmarknaden tack vare det. Troligtvis samma med märkesspeldatorer, snåla grafikkort ger en möjlighet att snåla på nätaggregatet.
Så visst finns det en poäng göra snåla kort.

Visa signatur

De köper en bil. Säljaren säljer bilen till dem. Var är du? Vart ska du? Varifrån kom du?

Permalänk
Medlem

Jag själv struntar i vilket märke det är, bara det är bäst i sin prisklass, eller fyller de funktioner jag önskar mig.

Sist tänkte jag såhär. Jag ville ha massa prestanda, men va lite snål. Köpte två 970 för 2*3000:-. Och när spelen stödde sli fick jag ofta mer fps än ett titan x. Jag undvek amd kort pga allt dåligt jag läst om crossfire, plus att multikort med AMD drog för mycket ström.. Annars vill jag minnas att r9 290 va lite bättre än 970 just då. I prestanda i alla fall.

Med facit i hand så skulle jag köpt det bästa solo kortet jag hade råd med. Sli, även om det är bättre än crossfire, är rätt kasst och problematiskt.

Idag hade jag köpt ett 1070/1080. Inte för att jag älskar nvidia. Utan för att amd inte kan sätta emot.

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Medlem
Visa signatur

GamingRig: Cooler Master NR200P/ASUS ROG STRIX B550-I GAMING/AMD Ryzen 5 5700G/Noctual NH-D12L/Sapphire PULSE RX 7600 8GB GAMING/Corsair SF750 Platinum/Crucial Ballistix Elite 2x8GB 3600MHz/

Permalänk
Medlem
Skrivet av FishTank:

Två av punkterna kan nog fixas av tredjepartskylare men jag antar att du menar energieffektivtet i just denna fall? Köper du just referensmodeller av grafikkort? Undrar det för att de flesta köper kort med tredjepartskylare.

Ja, det stämmer att jag köper referensmodellerna.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem

Helt beroende på vilka spel som testas. Det här testet säger ngt annat.

Visa signatur

Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kärlekstrollet:

IT normen tog en ny riktning helt enkelt.

När AMD hade bäst spelprestanda per watt så brydde ingen sig, allt handlade om CUDA och PhysX. Cuda var ett så pass starkt ord som 95% av marknaden inte förstod men antog var "the shit" inom GPU teknik. Och PhysX var Nvidias "Genesis does what Nintendon't" inom marknadsföring, trots att det inte var så märkvärdigt.

Men när AMD började på GCN så slutade Nvidia upp med CUDA GPGPU kraften, då vart det helt ombytta roller där AMD har den i teori kraftigare GPU men Nvidia hade spelprestandan per W. Och med det bytet så ändrades köpbeteendet inom PC byggandet.

Skrivet av anon5930:

Det borde vara så men i verkligheten stämmer det inte.

Det blev inget skifte när AMD lanserade HD5000-serien som de utklassade Nvidia och dessutom i flera månader. Och då var 400-serien, möjligen bortsett från GTX 460 som var konkurrensmässigt prissatt, en usel serie som ersattes efter 7 månader eller så. Nvidia var även sena att svara HD7970 men även där hände inte alltför mycket.

Ni skrev gott som det jag känner och har uttryckt tidigare på forumet. Jag skulle bli mäktad förvånad om folk skulle gå över till AMD om dom leverar bättre prestanda och watt. Skulle vara intressant om Nvidia helt plötsligt leverar en serie som är någorlunda kraftfull men störmtörstig, undra om det kommer bli helt plötsligt att då spelar inte strömkonsumtionen roll, då är det prestanda som gäller.

Skrivet av Svensktiger:

Adored ........

Och det spelar absolut roll vad AMD släpper för nånting.
Klarar AMD att fixa fram en GPU som är 20% snabbare än kommande 1080TI så kommer horder av pengastinna entusiaster snart att sjunga AMD lovsånger.
Samma på CPU sidan, prestanda är kung !
Och det är ju där AMD inte är med i matchen oavsett hur man ser det.

Det där har ju hänt förr och inte har det hänt något av det du beskrivet direkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Bewise:

Ni skrev gott som det jag känner och har uttryckt tidigare på forumet. Jag skulle bli mäktad förvånad om folk skulle gå över till AMD om dom leverar bättre prestanda och watt. Skulle vara intressant om Nvidia helt plötsligt leverar en serie som är någorlunda kraftfull men störmtörstig, undra om det kommer bli helt plötsligt att då spelar inte strömkonsumtionen roll, då är det prestanda som gäller.

Det där har ju hänt förr och inte har det hänt något av det du beskrivet direkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Precis, det hela har varit uppenbart länge för oss entusiaster som håller lite mer koll än de flesta vanliga dödliga.

Med tanke på att strömförbrukning var relativt ointressant innan Kepler/Geforce 600 så lär argumenten återgå till innan. Exempelvis klassikern "kraftfulla kretsar ska självklart få dra mer ström" och annat. Ni som hängt med länge vet vad jag talar om. Räcker att kolla recensionerna på GTX 480 och vad folk då försvarade strömförbrukningen med.

Personligen kvittar det i mATX-system och uppåt så länge inte strömförbrukningen och ljudnivåerna drar iväg alltför mycket. Värre i SFF/m-ITX system där det redan är så pass nätt, där skulle jag inte kört Geforce innan Kepler eller Radeon när de gick över till GCN. De flesta kör inte så kompakta system samtidigt.

Funktionalitet är alltid viktigare än märket för min del. Jag har varit med länge nog att ha sett att samtliga aktörer haft sina problemserier, såväl en som flera gånger.
Det sagt behöver datorbranschen normaliseras, Intel och Nvidia behöver backa på sina vardera marknader och AMD återta marknadsandelar på dessa. Eller än hellre, nya aktörer. Men det är nog i det närmaste omöjligt, om nu inte ARM-koalitionen lyckas börja käka marknadsandelar av främst Intel då på desktop och laptop-marknaden. Det händer en hel del intressanta saker med ARM just nu, steget att börja konkurrera på den mer traditionella datormarknaden är nog inte alltför långt bort.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Solaris:

Ja, det stämmer att jag köper referensmodellerna.

Jaha, får man fråga varför just referensmodellerna och inte modeller med tredjepartskylare? Är mest van vid att att de flesta köper tredjepartsmodeller så jag undrar lite varför du just köper referensmodeller?

Skrivet av tEan:

Helt beroende på vilka spel som testas. Det här testet säger ngt annat.

Man tackar, ska kolla dessa senare!

Kan väl länka in en annan test som jag har hittat, dock inte sett igenom den än: https://www.youtube.com/watch?v=CiYQqNiqQKU

Visa signatur

Siter som tar upp Frame Times/99th percentile/1% low fps i sina grafikkortstester: http://www.gamersnexus.net/, http://www.guru3d.com/, http://www.custompcreview.com/, http://arstechnica.co.uk/ http://www.pcper.com/, http://techreport.com/, http://www.tomshardware.com/,
Site som tar upp om spelen som är testade i deras grafikkortsrecensioner är sponsrade eller utvecklade i samarbetade med Nvidia/AMD: http://techgage.com/category/graphics-and-displays/

Permalänk
Medlem

Jag köper det grafikkort som presterar bäst med de spel jag gillar, sedan ska det vara minimalt med drivrutinsstrul. Ingen idé att köpa ett kraftpaket om tillverkaren inte kan sköta mjukvaran. Sen om det är Nvidia eller AMD spelar inte så stor roll.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FishTank:

Jaha, får man fråga varför just referensmodellerna och inte modeller med tredjepartskylare? Är mest van vid att att de flesta köper tredjepartsmodeller så jag undrar lite varför du just köper referensmodeller?

Jag har svårt att tro att det spelar någon roll för dig vilken kylare jag väljer att föredra på de grafikkort jag köper.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kärlekstrollet:

IT normen tog en ny riktning helt enkelt.

När AMD hade bäst spelprestanda per watt så brydde ingen sig, allt handlade om CUDA och PhysX. Cuda var ett så pass starkt ord som 95% av marknaden inte förstod men antog var "the shit" inom GPU teknik. Och PhysX var Nvidias "Genesis does what Nintendon't" inom marknadsföring, trots att det inte var så märkvärdigt.

Men när AMD började på GCN så slutade Nvidia upp med CUDA GPGPU kraften, då vart det helt ombytta roller där AMD har den i teori kraftigare GPU men Nvidia hade spelprestandan per W. Och med det bytet så ändrades köpbeteendet inom PC byggandet.

Nvidia har det så kallade problemformuleringsprivilegiet. Eller helt enkelt bara att Nvidas mindshare är så stark att det Nvidia är bäst på är det som kunderna kommer efterfråga och värdesätta.

Skrivet av Masyve:

I dagsläget är det rätt glasklart, AMD har helt enkelt inget att komma med. Det är inget val, det är dåligt eller bra. That's it. Men det handlar väl inte ämnet om heller direkt.

Sen hjälper det antagligen inte heller för folk som har svårare att jämföra tester och utvärdera själva att deras processorer har varit pinsamt skräp i flera år - sätter man det som referensram är det nog lätt för okunniga att tänka att "Aha, 4Ghz och 8 kärnor hos AMD är skit men 4Ghz och 8 kärnor hos Intel är top of the line... Då kanske 1400Mhz AMD-kort är skräp jämfört med dyrare 1400Mhz Nvidia-kort också!", det är inte en helt orimlig koppling om man inte är särskilt påläst.

Gör du inte kontinuerligt bra produkter och stabila utvecklingar som går att lita på så betalar folk hellre en premium för att slippa ditt skit, med rädslan att bli missnöjda "som de andra gångerna" även om det inte är alla.

Dessutom spelar det inte alltid någon roll vad som är bäst, en skrämmande stor del av konsumenter går hellre på egen uppfattning (alltså marknadsföring, och där är AMD ett pinsamt skämt) och sexiga kodnamn som Skylake, Pascal osv. och ärligt talat översätter mentalt pris till prestanda, så ju mer de pröjsat ju mer tycker de att de har fått ut av det. Precis som annat, korkat dyra designermärken av möbler eller annan elektronik och skit som medför någon sorts identitet är viktigt för folk.

Om det var så enkelt att de flesta köpte det som gav mest prestanda per krona och alltid gjorde genomtänkta val hade marknaden sett bra jävla annorlunda ut än den gör, överallt, inte bara på grafikkort.

AMD har inget prestandakort i denna generationen, men ligger på samma nivå tekniskt. Det är knappast att "inte ha något att komma med". Att du kanske inte är intresserad av mellansegmentet är en annan sak.

Skrivet av fantomsmurfen:

Som läget är i dag så är AMD en bit efter nVidia i utvecklingen som jag ser det. Nvidia har effektivare (prestanda/Watt) grafikkort och lägre CPU-overhead i DX11 vilket fortfarande dominerar då DX12 inte ännu blivit det stora genombrott som många hoppats på. Det är anledningarna till att jag valde nVidia. Senast jag hade ett AMD grafikkort var ett 4670 som jag då ansåg vara det självklara valet då det gällde pris och effektivitet.

AMD lade vikt på GPGPU vilket aldrig blev en grej. Tekniskt är de på samma nivå. RX 470 och 480 är billigare än 1060 numer.

Skrivet av Svensktiger:

ATI hade ju c:a 40% marknadsandel i bra många år, och före det så ledde dom t.o.m.
Och varje bra krets som AMD/ATi har släppt har ju gett motsvarande bump i försäljningsstatistiken.
Och det är ju först när nVidias maxwell kom som det verkligen började gå nedåt.
Och att ATI överhuvud taget överlevde sina mörka år med alla sina rage-etc kort med extremt buggiga drivrutiner och löften om fixar som aldrig kom är ju fantastiskt bara det.

https://i.imgur.com/bNqJYgA.png

Fast du insinuerar att det är helt rimligt att Ati/AMD hade en marknadsandel på 40% när de fullkomligt krossade allt vad Nvidia hade med Radeon 4800 och 5800. Det borde ju varit 70-80% som det varit för Nvidia de senaste 2 åren.
ditt uttalande bekräftar ju problemet i branschen. För jag ser det som ett branschproblem.
Rage var ju i tidernas begynnelse och tämligen irrelevant då det fanns en hel drös grafikkortsmakare på 90-talet.

Skrivet av Teicaus:

Vad man har lärt sig inom chip marknaden är att marknadsföring spelar en extrem stor roll.

Folk här klagar på att AMD har inget på laptopmarknaden men missar att inse att varje konsol där ute (Xbox och PS) så sitter ett AMD chip i det. Tror nog att konsolmarknaden slår Nvidias gaminglaptops andel.

De AMD dock missat är att de borde slagit på en liten klisterlapp med "Powered by AMD" på varje konsol tror jag average Svensson hade tänkt att AMD är ett bra köp än att bara tänka på att GPU så ska det vara Nvidia. Men konsol kontrakten skedde under en desperat tid så jag tror inte AMD hade så många val.

AMD tjänar knappt pengar på konsolerna, och ingen vanlig ointresserad person vet att det är AMD i konsolerna, vilket kanske är lika bra, då de inte alls är några kraftpaket i motsats till tidigare.

Skrivet av careface:

Ungefär samma sak som för mig. Jag gillar AMD's tänk och strategi men jag har helt enkelt haft för mycket problem med AMD.
Senast jag körde AMD var 290X och jag fick SÄMRE prestanda än med mitt GTX 670 som var från generationen innan, det slutade med att jag lämnade tillbaka det för ett 780Ti och det var natt och dag. Sedan dess har jag inte ens sneglat mot rött.

Använde du Display Driver Uninstall? https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstall...
Det är välkänt att man får problem med sitt grafikkort när man bytar från ena laget till det andra utan att rensa bort de gamla drivrutinerna ordentligt först. Förr var man tvungen att installera om Windows för att vara säker

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Medlem

Nu har jag inga försäljningssiffror men enligt min subjektiva uppfattning så sålde HD 4800-serien väldigt bra. Även HD5800-serien. När man vid lansering av HD6000-serien tryckte in ett nytt prissegment (6800-serien) för att motivera högre pris på toppsegmentet 6900-serien, som alltså var den egentliga efterföljaren till 5800-serien. Då började jag tapppa förtroendet för AMD. Om jag heller inte missminner mig så hade AMD vid tidpunkten också betydligt ojämnare frametimes än nvidia. Det var först då man började mäta detta.

Jag har enda sedan köpet av x1950 pro valt ATI/AMD just pga. Bättre pris/prestanda och levt med eventuell högre strömförbrukning och värmeutveckling. Nvidia har nästan alltid varit först med flaggskepp som presterar bäst men med på tok för högt pris för min smak.
Ska AMD fortsätta vara konkurrenskraftiga så är det endast pris/råprestanda de kan konkurrera med, och det är något som jag anser att de mer eller mindre slutat med. Skiljer priset en hundralapp eller två, så kommer 9 av 10 välja nvidia med tanke på hurpass mycket mer energiffektiva nvidia är. AMD har verkligen bidragit till ett omotiverat "prisrejs". Nummer ett... lägg ner "återvinnandet" av gamla arkitekturer. Nummer två... streamlinea utbudet istället för att ha en halv miljard olika modeller. Nummer tre... dumpa priserna. Rx 460 = 700:- rx 470 =1300:- rx 480 = 1700:-, rx 490 2000-2300:- rx 495 (dubbelmacka) 4000:- Sist men inte minst... släpp en ny generation med minst 50% prestandaökning men med samma prissättning. Försök aldrig igen återvinna gamla arkitekturer för att motivera högre priser på nya arkitekturer.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Nvidia har det så kallade problemformuleringsprivilegiet. Eller helt enkelt bara att Nvidas mindshare är så stark att det Nvidia är bäst på är det som kunderna kommer efterfråga och värdesätta.

AMD har inget prestandakort i denna generationen, men ligger på samma nivå tekniskt. Det är knappast att "inte ha något att komma med". Att du kanske inte är intresserad av mellansegmentet är en annan sak.

AMD lade vikt på GPGPU vilket aldrig blev en grej. Tekniskt är de på samma nivå. RX 470 och 480 är billigare än 1060 numer.

Fast du insinuerar att det är helt rimligt att Ati/AMD hade en marknadsandel på 40% när de fullkomligt krossade allt vad Nvidia hade med Radeon 4800 och 5800. Det borde ju varit 70-80% som det varit för Nvidia de senaste 2 åren.
ditt uttalande bekräftar ju problemet i branschen. För jag ser det som ett branschproblem.
Rage var ju i tidernas begynnelse och tämligen irrelevant då det fanns en hel drös grafikkortsmakare på 90-talet.

AMD tjänar knappt pengar på konsolerna, och ingen vanlig ointresserad person vet att det är AMD i konsolerna, vilket kanske är lika bra, då de inte alls är några kraftpaket i motsats till tidigare.

Använde du Display Driver Uninstall? https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstall...
Det är välkänt att man får problem med sitt grafikkort när man bytar från ena laget till det andra utan att rensa bort de gamla drivrutinerna ordentligt först. Förr var man tvungen att installera om Windows för att vara säker

Jag använde DriverSweeper först, sedan installerade jag om hela OS'et men fick ändå samma prestanda som mitt gamla kort. Då gav jag upp.
Mina kompisar med AMD hade samma problem som jag i Battlefield (vilket var det spelet jag köpte kortet för och som dessutom följde med i lådan.) Min framerate halverades om jag scopeade med högre zoom än 4x, i BF3, när sedan BF4 släpptes så hade samma kompisar samma problem i det, dock hade de äldre kort. 79XX-serien.
Jag hade som mål att byta då jag tycker Nvidia är giriga och sådär men jag betalar hellre lite extra och får något som fungerar utan krångel. Jag fick dessutom vänta i upp till två veckor efter spelsläpp på drivrutiner till mitt AMD-kort, har aldrig varit med om det på andra sidan, men det kanske har blivit bättre med åren.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Nvidia har det så kallade problemformuleringsprivilegiet. Eller helt enkelt bara att Nvidas mindshare är så stark att det Nvidia är bäst på är det som kunderna kommer efterfråga och värdesätta.

AMD har inget prestandakort i denna generationen, men ligger på samma nivå tekniskt. Det är knappast att "inte ha något att komma med". Att du kanske inte är intresserad av mellansegmentet är en annan sak.

AMD lade vikt på GPGPU vilket aldrig blev en grej. Tekniskt är de på samma nivå. RX 470 och 480 är billigare än 1060 numer.

Fast du insinuerar att det är helt rimligt att Ati/AMD hade en marknadsandel på 40% när de fullkomligt krossade allt vad Nvidia hade med Radeon 4800 och 5800. Det borde ju varit 70-80% som det varit för Nvidia de senaste 2 åren.
ditt uttalande bekräftar ju problemet i branschen. För jag ser det som ett branschproblem.
Rage var ju i tidernas begynnelse och tämligen irrelevant då det fanns en hel drös grafikkortsmakare på 90-talet.

AMD tjänar knappt pengar på konsolerna, och ingen vanlig ointresserad person vet att det är AMD i konsolerna, vilket kanske är lika bra, då de inte alls är några kraftpaket i motsats till tidigare.

Använde du Display Driver Uninstall? https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstall...
Det är välkänt att man får problem med sitt grafikkort när man bytar från ena laget till det andra utan att rensa bort de gamla drivrutinerna ordentligt först. Förr var man tvungen att installera om Windows för att vara säker

Har tidigare bytt mellan ATI/nVidia (ett gäng gånger) och aldrig någonsin behövt DDU/installera om Windows.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Digital fyndjägare

Nvidia är de som gav oss något "extra" (high-end GPUs) år 2016 och detta kommer de kunna leva gott med även år 2017. Att AMD kommer med sina "high-end" kort nu säger ganska mycket om deras teknik. Nvidia gjorde allt rätt igen, de kunde INTE förlita sig på HBM minnen och då satsades det på 5X för GTX 1080+, de fick med sig alla som ville ha något nytt, även en stor del av AMD "fanbojsen" köpte Nvidia för de hade det som INTE AMD hade vid "rätt tidpunkt". De som redan satt med 970/980/290/390/Fury köpte minst ett 1070 (inte ett eller två st RX470/480). Att VEGA kommer nu är liksom lite försent om INTE priset är så lockande att de kan säljas som smör över GTX 1080/GTX 1080Ti. AMD kommer kanske få det "mer svårt" 2017 gentemot deras konkurrenter.... men det får tiden utvisa för de som lever.

CES 2017 börjar snart... ska bli kul att hänga med på allt som visas.

Nvidia (GTX 1080Ti) : http://www.nvidia.com/object/ces-2017.html , http://www.nvidia.de/page/home.html

AMD (VEGA) : http://ve.ga/ , http://www.pcworld.com/article/3154006/components-graphics/ne...

Visa signatur

• In My Defens God Me Defend •

Permalänk
Medlem

I dagsläget tycker jag att AMD främst verkar göra två saker tokigt. Dels verkar det som att man inte lagt tillräckligt mycket energi på vilken kvalitet man släpper sina saker med, dels är man urusla på marknadsföring.

Med releasekvalitet syftar jag på att man ofta kommer med en drivrutinsuppdatering efter ett tag som ger kortet en signifikant prestandaboost. Om RX 480 och GTX 1060 drar jämnt idag så spelar det mindre roll då den senare var runt 10% snabbare vid release och därmed när majoriteten av alla recensioner skrevs. Andra bra exempel var ljudproblem på dom första furykorten och effekten över PCI-E på RX 480. Köper man ett kort idag är dessa saker inga problem, men genom att klanta sig vid release är skadan redan gjorde genom en negativ stämpel.

Marknadsföringsbiten är väl kanske lite mer av min subjektiva åsikt. Men här tycker jag att man gör ett rejält oseriöst intryck med trams som "the fixer" och nu senast någon form av kommunistosande "upp till kamp"-tjosan. Detta och det ständiga trashandet av konkurrenterna i reklamerna upplever jag ger oseriöst intryck, hade helst sett att man höll sig till att marknadsföra sina nya tekniker och vad användaren får ut av detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _Merc_:

jag vill se hur folk tänker.

och jag förväntar mig inte allt för många Nvidia ägare ska posta här, även om jag själv har ägt alla kombinationer av Nvidia,AMD,Intel.

de riktiga AMD fanboysen är dem som köpte bulldozer. refreshen Vishera kan jag förstå den var okej, men ett år försent.

2011 socket CPUn 3820 var överlägsen alla i prisprestanda. jag går i stort sett alltid för prisprestanda.

Största blundern var när jag köpte ATI 2900, Tur för mig så funkade det så dåligt att jag kunde byta in den knappt ett år senare för 3870.

Jag blir irriterad på folk som inte kan erkänna när de har köpt något som är sämre än vad som finns/fanns på marknaden utan någon anledning än att jag har alltid köpt det så jag kommer alltid köpa det.

Har alltid kört ATi/AMD på GPU, nu ligger dock en 1070 och väntar i brevlådan, just för att AMD inte längre håller måttet längre.

Visa signatur

Mobo, Prime Z390-A - CPU, I7 9700K @ Stock (so far), Be Quiet Dark rock 4 - MINNE, 16gb Vengance RGB 3200Mhz - GPU, RTX 2070 Gaming OC - HDD, 2 x Samsung EVO 860 (500gb)

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Fast du insinuerar att det är helt rimligt att Ati/AMD hade en marknadsandel på 40% när de fullkomligt krossade allt vad Nvidia hade med Radeon 4800 och 5800. Det borde ju varit 70-80% som det varit för Nvidia de senaste 2 åren.
ditt uttalande bekräftar ju problemet i branschen. För jag ser det som ett branschproblem.
Rage var ju i tidernas begynnelse och tämligen irrelevant då det fanns en hel drös grafikkortsmakare på 90-talet.

Detta!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Avstängd
Skrivet av iamjonas:

Har alltid kört ATi/AMD på GPU, nu ligger dock en 1070 och väntar i brevlådan, just för att AMD inte längre håller måttet längre.

Så när de ligger före i samma prisklass håller de inte måttet ? när de har bättre drivrutiner ? och Vega som kommer ta över prestanda kronan. inom första kvartalet. De har väntat att släppa vega för att HBM2 inte var redo, men nu är det de och vi kommer att ännu en gång få se att AMD går först in med ny teknik.

Visa signatur

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/curj7r
Radeon VII.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Chris_Kadaver:

Nu har jag inga försäljningssiffror men enligt min subjektiva uppfattning så sålde HD 4800-serien väldigt bra. Även HD5800-serien. När man vid lansering av HD6000-serien tryckte in ett nytt prissegment (6800-serien) för att motivera högre pris på toppsegmentet 6900-serien, som alltså var den egentliga efterföljaren till 5800-serien. Då började jag tapppa förtroendet för AMD. Om jag heller inte missminner mig så hade AMD vid tidpunkten också betydligt ojämnare frametimes än nvidia. Det var först då man började mäta detta.

Jag har enda sedan köpet av x1950 pro valt ATI/AMD just pga. Bättre pris/prestanda och levt med eventuell högre strömförbrukning och värmeutveckling. Nvidia har nästan alltid varit först med flaggskepp som presterar bäst men med på tok för högt pris för min smak.
Ska AMD fortsätta vara konkurrenskraftiga så är det endast pris/råprestanda de kan konkurrera med, och det är något som jag anser att de mer eller mindre slutat med. Skiljer priset en hundralapp eller två, så kommer 9 av 10 välja nvidia med tanke på hurpass mycket mer energiffektiva nvidia är. AMD har verkligen bidragit till ett omotiverat "prisrejs". Nummer ett... lägg ner "återvinnandet" av gamla arkitekturer. Nummer två... streamlinea utbudet istället för att ha en halv miljard olika modeller. Nummer tre... dumpa priserna. Rx 460 = 700:- rx 470 =1300:- rx 480 = 1700:-, rx 490 2000-2300:- rx 495 (dubbelmacka) 4000:- Sist men inte minst... släpp en ny generation med minst 50% prestandaökning men med samma prissättning. Försök aldrig igen återvinna gamla arkitekturer för att motivera högre priser på nya arkitekturer.

Njä, kan inte hålla med om mycket här utom Framepacing som helt klart började målas upp som ett problem när Nvidia låg bättre till än AMD. Nu har AMD's frame pacing med CF på senare år blivit bättre än Nvidias SLI ett flertal gånger. Oavsett bra att det är något som bägge företag aktivt arbetar på. När jag körde EVGA GTX 260 SSC i SLI så var även Nvidia riktigt dåliga på detta. Var först i och med 400-serien som de började fixa sitt och sedan AMD med 6000-serien.

Nu är det Nvidia som sett till att priserna drar iväg uppåt. Det är de som ständigt höjer priserna och trycker in nya modeller i sina serier för att motivera prisökningarna. AMD gör samma sak, mycket för att de måste. Olika modeller positioneras mot konkurrentens kort. Du nämner att AMD lade till en till nivå med 6000-serien. Det är korrekt. Men det var också ett svar på att Nvidia gjorde samma sak i 400-serien där 470 var en ny modell som tryckts in. 400-serien konkurrerade mot 5000-serien från AMD. Sedan började Nvidia även att använda Ti-märkningen på en del kort vilket utökar antalet nivåer ytterligare.

Sedan är det inte bara AMD utan även Nvidia som återanvänder gamla arkitekturer och kort. De är till och med välkända för detta, främst då från 8000-serien och framåt där samma arkitektur och kort återlanserades år ut och år in. Först i 200-serien (300 för OEM) så släpptes de sista korten. Nvidias instegssegment är en enda röra där det finns massvis av kort med samma namn i samma generation men som är byggda på alla möjliga kretsar. Inget som AMD varit med att dra igång även om GCN varit med rätt länge nu. Men det är en bra arkitektur då den visat sig stå sig bra. Se bara 5 år gamla HD7970 exempelvis.

OEM-marknaden är speciell, både AMD och Nvidia levererar speciella lösningar som ofta är gamla kort med nytt namn just för att OEM vill ha det. Berör inte de av oss som bygger våra egna datorer dock, korten finns inte att köpa för konsumenter.

Prissättningen du nämner är omöjlig, du glömmer att det finns massvis med kostnader som tillkomer innan en produkt hittar ut i butiken. Om något är det Nvidia som behöver se över sina priser, de är väldigt höga fortfarande.

Skrivet av _niko_:

Har tidigare bytt mellan ATI/nVidia (ett gäng gånger) och aldrig någonsin behövt DDU/installera om Windows.

Samma här. Att det ibland kan behövas mellan drivrutinsuppdateringar från samma tillverkare förekom mycket förut, både med Nvidia och AMD men jag har inte upplevt problem vid byte av kort.

Byte av plattform, såväl från samma tillverkare som byte till Intel till AMD och andra riktningen kräver i regel ominstallation av hela OS'et. Aldrig fått ett sånt byte att fungera 100% bra, formatering och ominstallation är mer tidseffektivt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _Merc_:

Så när de ligger före i samma prisklass håller de inte måttet ? när de har bättre drivrutiner ? och Vega som kommer ta över prestanda kronan. inom första kvartalet. De har väntat att släppa vega för att HBM2 inte var redo, men nu är det de och vi kommer att ännu en gång få se att AMD går först in med ny teknik.

Tror han menar att det kraftigaste nya kortet från AMD ligger på GTX 1060-nivå och han ville uppgradera bara.

Permalänk
Avstängd

https://www.youtube.com/watch?v=uGXVMJztK4w

Rätt bra förklaring. På AMDs bättre prestanda med tiden.

Visa signatur

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/curj7r
Radeon VII.

Permalänk
Medlem

Tror det började gå dåligt när 8800 korten släpptes, sedan dess har nVidia haft ledningen med svingar mellan tillverkarna.

Visa signatur

| ASUS ROG Crosshari VIII Dark Hero | AMD Ryzen 5950X | Noctua D15 Chromax | G.Skill TridentZ Royal Gold 32GB DDR4 @ 3600Mhz CL14 | Palit GeForce RTX 2080 Ti 11GB GamingPro OC | 2x WD SN850 1TB @RAID 0 + 2x Samsung 860 EVO 1TB @RAID 0 | Corsair HX 1000W | Corsair Obsidian 1000D | LG 34'' 34GN850 |

Monitor Audio Platinum PL100 II + Advance Paris X-P500 + Advance Paris X-A160
Klipsch R-115SW
Sennheiser HD650

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av GarfieldPower:

Tror det började gå dåligt när 8800 korten släpptes, sedan dess har nVidia haft ledningen med svingar mellan tillverkarna.

Jo, blev en rejäl lucka bör HD 2000-serien tokfloppade. Gamla X1000-serien var rejält utdaterad och rätt långt kvar till HD 3000. Vilket delvis förklarar varför Nvidias 8000-serie blev så långvarig.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Entusiast
Skrivet av _Merc_:

https://www.youtube.com/watch?v=uGXVMJztK4w

Rätt bra förklaring. På AMDs bättre prestanda med tiden.

GCN*, inte AMD's kort som så (fast det verkar han ju vilja testa med lite äldre kort).

Precis som videon nämner så har ju AMD redan betalat marknadsandelar till Nvidia för 5 år sedan då HD 7970 var ett ganska surt köp i jämförelse med GTX 680 som både drog mindre ström och presterade lite bättre till ett lägre pris.
Men med tanke på hur länge AMD nu har behållt sin GCN-arkitektur så ser det ju lovande ut för samtliga GCN-kort, frågan är ju dock hur viktigt det är för en själv att sitt kort åldras bra eller presterar på topp dag 1?

Själv förankrar jag mig aldrig i ett grafikkort, jag köper för stunden och byter hellre oftare.
Mitt GTX 1060 kan flyga ur burken när som helst, kanske till Vega beroende på prestanda/pris.

Visa signatur

Den digitala högborgen: [Fractal Design Meshify C] ≈ [Corsair RM850x] ≈ [GeForce RTX 3080] ≈ [AMD Ryzen 7 7800X3D ≈ [Noctua NH-U14S] ≈ [G.Skill Flare X5 32GB@6GHz/CL30] ≈ [MSI MAG B650 TOMAHAWK] ≈ [Kingston Fury Renegade 2 TB] ≈