Permalänk
Medlem

Problem med RAM

Hej, jag har köpt nya delar till min dator(moderkort, CUP, RAM) och efter att jag monterat allt och försöker starta datorn så bootar den inte.
Efter att jag upptäckt att det är fel med minnena så testar jag att byta plats på dom, tills jag provat alla kombinationer.

Jag har 2 st 4gig minnen.

Ett minne monterat i DIMM 1 eller 2 funkar bra. DIMM 3 och 4 funkar ej.
Två minnen i DIMM 1 och 2 funkar bra. Två minnen i DIMM 1 och 3, två minnen i DIMM 2 och 4 funkar ej, två minnen i DIMM 3 och 4 funkar ej.

Jag har tittat noga på min CPU socket och kunde inte se några böjda pins.

Moderkort: http://cdon.se/hemelektronik/msi-z170a-pc-mate-p34400214
CPU: https://www.netonnet.se/art/komponenter/processor/intelsocket1151/intel-core-i5-6600k-3a5ghz/219804.11749/
Minnen: https://www.netonnet.se/art/komponenter/internminne/ddr4/crucial-sport-ddr4-dual-channel-kits-2x4-2400mhz/208831.8996/

Är det mitt moderkort som är trasigt?
Väldigt tacksam för hjälp!

Permalänk
Medlem

Manualen rekommenderar att DIMM 2 och 4 används för två minnen, så den kombinationen ska ju fungera. Det verkar som att den ena minneskanalen inte fungerar, då DIMM 1 och 2 är kanal A och 3 och 4 är kanal B. Så om alla pinnar är hela så är det antingen moderkortet eller processorn som det är fel på, och det är nästan alltid moderkortet som visar sig vara problemet i såna fall.

Permalänk
Medlem

snabbkikade lite och det verkar inte som att TS minnen finns med bland de officiella "testade", finns dock en biosupdate från början av November som inkluderar mer stöd för minnen.

Permalänk
Medlem

@hoz: Jag har flashat till det senaste BIOSet som fanns på hemsidan version "A.5", mina minnen funkar bra i kanal A och jag kan använda datorn helt perfekt, tycker det verkar konstigt om dom inte skulle funka i kanal B då. Men det kanske kan bli så om moderkortet inte stödjer dom minnena?

tack för hjälpen btw!