Behöver hjälp att planera system

Permalänk
Medlem

Behöver hjälp att planera system

Jag skulle behöva lite tips och idéer på hur jag ska utveckla mitt HTPC/lagrings-system. I dagsläget sitter jag med en lite äldre Zotac Nano AD som HTPC. Till denna har jag kopplat 2st externa 1TB-diskar för lagring av film. Problemet är att lagringen börjar ta slut och datorn orkar inte med att spela upp de senaste filmerna i Full-HD. Därför hade jag tänkt lägga lite pengar på att uppgradera.

Jag har följande krav:
- Strömsnål dator/server/nas som står på dygnet runt och sköter nedladdning och lagring av film, bilder, dokument, m.m.
- Plex media server med tillräcklig prestanda att transkoda 1080p-filmer on the fly till mobila enheter över internet.
- HTPC med tillräcklig prestanda att spela upp kommande 4k-filmer men även enklare spel (Diablo 3, Broken Age, Wasteland 2 m.m.)

Min första tanke var en enklare NAS/server med fyra till sex diskplatser för lagring, och sen en kompetent HTPC för film och spel. Frågan är du hur det går med transkodning av filmer över internet. Går det att på ett smidigt sätt få HTPC:n att vakna och sköta sånt vid behov, för att sedan somna igen? Vill fortfarande att NAS:en också ska köra plex media server så att jag kommer åt den från resten av huset utan att starta HTPC:n.

Min andra tanke var att bygga en enda komplett dator med bra prestanda och mycket lagring, men vad händer med strömförbrukningen isf? Antar att det skiljer ganska mycket mellan en enkel NAS och en dator med spelprestanda?

En tredje tanke var att bygga en server med tillräcklig prestanda för transcodning men med låg strömförbrukning, och sen en HTPC med spelprestanda, men då drar ju kostnaden iväg istället.

Är det någon som har några tankar och idéer som kan hjälpa mig på traven att komma fram till det ultimata systemet för mig?