Lär mig äta fisk
Hej Swec!
Jag behöver er hjälp. När jag var yngre var jag allergisk/överkänslig mot lite av varje i matväg, bl.a. skaldjur osv. Detta har lett till att jag sällan ätit fisk tidigare. De gånger jag har smakat så har det känts, jämfört med kött (som har varit och är fortfarande den dominerande proteinkällan...), som något utan vare sig tugg motstånd, konstig konsistens och oftast ganska smaklöst. Det som däremot smakat har varit konstiga såser, citron, majonäs, dill och annat som för mig är ovanligt.
På senare tid, nu i vuxen ålder (närmare 30) så har man så klart blivit bjuden på fisk ett par gånger och det har gått hyffsat bra, det har sällan smakat rakt av illa. Ibland har det varit hyffsat gott till och med. Det senaste julbordet med jobbet var på en restaurang med fisk som specialitet, och jag var ju då tvungen att smaka laxen (som är det jag uppskattat mest av de gånger jag blivit bjuden på fisk) som visade sig totalt bräda allt annat på julbordet (med undantag för oxfilén som live-tillagades av någon höjdarkock). Nämnas bör är att jag nästan åt en hel tallrik med bara lax :D.
Så, för att dels variera mina måltider och för att få i sig lite av det bra fettet från fisk, vill jag lära mig tillaga fisk.
Steka och tillaga kött är jag hyffsat duktig på, men har aldrig ens försökt mig på fisk. Jag gissar att det är en del saker som skiljer.
Men för att börja, så är jag väldigt sugen på lite gravad lax. Köper man den "färdig" eller gör man den själv? Hur stor är skillnaden egentligen på att köpa fryst och och färsk fisk? Vad kan anses som billigt, lagomt och dyrt kilopris för lax? Finns det olika sorters laxar och vad skiljer dom åt? Finns det som olika delar av en fisk som är olika (likt nöt och fläsk) i t.ex. hur fet den är, olika konsistens?
Vilken fisk kan man gärna steka? (Dvs, tillaga snabbt, aktiv vid spisen/i köket)
Vilken fisk kan man gärna göra enkelt i ugn? (dvs, viss förberedelse tid, men tillagas sedan sig själv).
Fisk till matlådan? Vad bör jag tänka på? Vilken fisk och med vilken tillagningsmetod blir bäst om det värms i mikro?
Som sagt, detta är en helt ny vetenskap för mig - ge mig era bästa tips :).
Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.