Varför måste man hela tiden ha ett nytt operativsystem?

Permalänk

Varför måste man hela tiden ha ett nytt operativsystem?

Hej,

Läser här av och till och undrar varför man alltid skall ha det senaste operativet?

Själv gör jag i princip inget mer än att hantera filer med mitt, i övrigt så kör jag uteslutande applikationer som word, cad, firefox m.fl. vilka fungerar bra med XP och uppåt. Har jag missat något som gör det roligt med nytt operativ förutom möjligen grafiken på menyerna, Harpan fanns ju redan på win 3.11 menar jag (om än det hackade på 486;an). Är det t.ex. spelen som kräver nyare versioner än XP?

På jobbet samma sak, autostart av CAD, IE, Outlook, bara ren filhantering i operativet varför man i princip aldrig uppgraderar i onödan.

/Tveksam till nyttan

Permalänk
Medlem

Xp kan bara ha Dx9 (JO, Dx9 max och inget annat!), Vista var till början ett skämt.
Win7 är fulländat enligt många.

T.ex. Bf3 går inte att köra på Xp och fler speltillverkare hänger på trenden, varför programmera stöd för ett operativsystem som är i datoråldern mätt, ett stenåldersoperativsystem?

Men visst, Xp driver man runt riktigt lätt utan större krav på hårdvara.
Kör man kontorsdator kan man stanna på Xp, problemet är att det är svårt att få tag i nuförtiden.

Personligen kör jag på vartannat OS, så hoppar nog Win8 med det enligt mig onödiga Metro.

Visa signatur

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 5800X ] [ Zotac RTX3080 Trinity OC] [ Asus ROG Strix X570-F Gaming]
[ 32GB G.Skill TridentZ Neo 3800Mhz DDR4 ] [ Samsung 980 Pro 500GB + 960 EVO 500GB ] [ Logitech PRO X 2 ] [ Corsair H115i ] [ Win11 ] [Asus TUF Gaming VG27AQ]

Permalänk
Medlem

Är väl mest en fråga om stöd för det senaste inom hårdvara och mjukvara.
Inte direkt att det är roligt att byta OS

Windows 8 har säkert en heldel nytt under huven.. men att det inte går att stänga av *inte-Metro* interfacet... det gör att jag funderar på att vänta in Win9 istället.

*inte-Metro för det ska ju inte längre heta Metro lol.

Permalänk
Medlem

Du måste väl inte ha ett nytt operativsystem förrän du själv tycker att du behöver det för dina användningsområden. Dock kan det vara bra att ha ett operativsystem som fortfarande uppdateras med säkerhetspaket.
Har för mig att Microsoft kommer att supporta Windows XP med säkerhet fram till 2014.

Permalänk

ända igentliga anledningen till upbyte från xp är väll för att kunna få ett 64bit system och dvs hantera mer än 4gb minne

det minet includerar ram minne, gpu minne, och ev catch minnen i processorn.

dvs köpa ett 3gb grafikkort och sen 16 gb ram och sitta kvar på xp är som att slänga pengarna i sjön då då majoriteten kommer bara ligga i vila oanvänt och inte kunna användas.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Mjukvaruförändringar samt stöd för ny hårdvara
OSet blir bättre på att hantera hårdvara som SSD eller Ram, kräver mindre resurser eller använder dem mer effektivt. Sen tillkommer såklart visuella skillnader, utökat filstöd och annat smått och gott ^^

Permalänk
Medlem

Tror du borde kolla vad ett operativsystem gör

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av SirMacke:

Xp kan bara ha Dx9 (JO, Dx9 max och inget annat!), Vista var till början ett skämt.
Win7 är fulländat enligt många.

T.ex. Bf3 går inte att köra på Xp och fler speltillverkare hänger på trenden, varför programmera stöd för ett operativsystem som är i datoråldern mätt, ett stenåldersoperativsystem?

Men visst, Xp driver man runt riktigt lätt utan större krav på hårdvara.
Kör man kontorsdator kan man stanna på Xp, problemet är att det är svårt att få tag i nuförtiden.

Personligen kör jag på vartannat OS, så hoppar nog Win8 med det enligt mig onödiga Metro.

Ungefär samma sak jag gör
Dock är man lite sugen på att testa det hårddisk/raid/windows [Trademark here] super expandable Collection of Random Disk som skall komma i Win8.

Möjligen att jag provar på det längre fram när windows 8 Sp2 släpps eller ngt xD
Är egentligen bara om Win8 kommer med en STOR fördel som man kan tänka sig byta bort win7.

Hell kommer steam fungerande med alla spel på Ubuntu så finns det ingen anledning att jag kör windows längre

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk

Det är sällan som man behöver ha den nyaste mjukvaran, en stor del av användare betalar dock ej för mjukvara till alla deras datorer och då blir frågan varför inte ha det senaste? Som varför ska man använda Vista när windows 7 finns?

Nyare programvara såsom operativsystem har nya funktioner och det är ofta svårt att säga att just den funktionen är det som man ska uppgradera för, utan det brukar vara helheten. Vilket stämmer bra in på os, det är flera småsaker som förbättras och man får ett nytt fräst system och på så sätt kan utnyttja ens programvara så bra som man kan.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Du BEHÖVER faktiskt inte senaste mjukvaran men vill du ha stöd för nyare prylar, drivrutiner, spel osv kan det vara lämpligt att uppgradera sig.

Permalänk
Medlem

Fast hårddiskar formaterade med det som rekomenderas för stora diskar i Win Vista/7/8 kommer aldrig kunna öppnas i WinXP så då är det ganska kört... Sedan nyare spel med DirectX 10-11 fungerar inte i XP. XP klarar säkert inte att boota på UEFI heller. XP 64-bit var väl ganska dåligt med drivrutiner för har jag för mig. Tror inte säkerheten i XP är sådär vidare värst heller.

Så den som gör något seriöst eller spel borde nog köra på något bättre än XP

Permalänk

Tack för svaren. Min gamla Core 2 med 3gb ram används ju bara till "kontorsprogram" och som ni skriver så duger ju ett äldre operativ till det, därför har väl aldrig behovet uppstått.

Generellt kan man väl säga att utökat stöd mot maskinvaran är den största faktorn om man läser mellan raderna, vissa kanske även bryr sig om visuella element (om än man bara spenderar någon procent av dagen i själva operativet).

Hade nästan glömt att det var ett ständigt jagande av senaste drivers och direct x då man hade tid att spela (t.ex. duke nukem, doom, heretic, hexen, quake 1 (börjar bli gammal).

Permalänk
Medlem

Nu har du väl fått bra svar redan, men förr min personliga del bytte jag från W2k till XP när mjukvaruutvecklarna droppade stöd för W2k. Många program osv gick inte ens att installera i W2k längre. Jag har alltid gillat W2k bättre då det, för mig varit stabilare. Vista gillade jag inte så jag körde XP tills jag kände att det var dags att skaffa mer RAM än 32-bitars operativ kan hantera och installerade 64-bitars windows 7. W7 tycker jag funkar riktigt bra. Mer eller mindre lika snabbt (iaf på dagens hårdvara) och stabilt som XP och med stöd för "allt nytt". Nu har jag hittat ett nytt W2k och kommer sannolikt inte att byta till något annat förrän jag måste det.
Tiden innan W2k körde jag mest windows för att man var "tvungen". Då spelade jag en del osv, men jag körde även OS/2 ett tag, som då var MYYYCKET bättre än windows, men saknade stöd för mycket mjukvara, även om många Win 3.1-program gick att köra i en virtuell maskin i OS/2.

Permalänk
Inaktiv

Hej Mr. Ballmer

Kan du sluta skapa nya operativsystem.. jag har ingen användning för det så det bör ingen annan heller.

Tack på förhand

Permalänk
Medlem

Så här ser jag på det:

Jag älskade XP, Hatade Vista, Fann en viss kärlek redan vid första ögonkastet på 7.

Skulle du fortfarande lysa upp ditt fina hus med fotogen eller värma det med kol
när det finns enklare och bättre sätt att få ljus och värme i ett hus?

Det samma gäller datorer. Utvecklingen går framåt. Vilket jag inte alls är deppig över
även om jag kommer vänta in i det längsta med 8

Permalänk
Medlem

steget från xp-vista var väl nått-några år, och det var ju stor skillnad, även fast vista var totalt skit, och de insåg dem, och börja puttra på 7an istället, vilket var en smart idé. 7an lär hålla länge, ungefär som xpn gjorde i sin tid, 8an lär bli en flopp/crap för pads,mobiler etc. sen antar jag att de gör 9an eller vad det nu blir vettigt, ungefär som 7an bara att uppdaterat för en PC inte en ipad eller vasatan det nu finns.

Visa signatur

Asrock x570m Pro - AMD 3700x - Sapphire 5700XT Nitro+ 8GB - CM Hyper 212 black edition - Corsair Vengeance 16GB DDR4 3200MHz - Samsung 960 EVO M.2 250GB SSD - Samsung 970 Pro 512GB - Fractal Design Define Mini C Window- Acer 27" XF270HU WQHD 144Hz - OPO 7T + massa annat kul

Permalänk
Avstängd

Sitter på w7, rätt bra OS faktiskt. Saknar WinXP.

Permalänk
Medlem

Drömmen vore ju Windows 2000 64-bit med stöd för Dx11.

Men tyvärr så får man väl stå ut med allt blaj de kastar in nu förtiden, "Den här filen kan vara skadlig" "Vill du göra det du just sa du ville göra?" "Jag kommer starta om datorn oavsett vad du säger om du inte vaknar inom 4 timmar och skjuter upp det" "Jag är dum i huvudet".
Eller vad sägs om alla uppsnabbande funktioner och annat blaj de lägger in som suger RAM och HDD-plats som gör att det plöstligt går segt som sirap med 2GB RAM medan gamla windows 2000 var som blixten med 64MB.

Permalänk
Medlem

Allt handlar om behov. Många ser inte behovet som den största och viktigaste delen även om man rationellt borde se det så.
Då skulle nog inte lika många uppgradera stup i kvarten.

Många vill ha nyare prylar för att de just är nya. En statusgrej. Många tror nog att nyare alltid är bättre och vill då ha det nyare också. Se på bilar, teknikprylar, kläder och smycken. Allt är inte nytta utan det är något annat som jag inte hittar ord för just nu.
Man köper saker för att passa in, sticka ut och i många fall endast för att just bruka.

Man kan frakta arslet i en 5000kr Volvo eller så kan man frakta arslet i en 500.000kr Volvo

Sensmoralen:

Man kan nöja sig med det billigare och äldre om man inte är så brydd. Men tyvärr är inte de flesta lagda så utan vill ha nytt nytt nytt och det är det behovet som gör att vi lägger våra pengar på prylar istället för att lägga både tid och pengar på "vettigare" saker. Vad som nu räknas som vettigt.

Allt som förgyller vardagen är väl vettiga saker...

Ser man i företag så vill man helst inte uppgradera så mycket då det oftast = stora kostnader. Som privatperson ser man nog det lite annorlunda. Då ska de vara nytt nytt nytt nytt utan att egentligen fundera på varför.

Vi här på sweclockers har ju datorer som ett intresse och då är det ju alltid kul att testa det nya oavsett om man behöver det eller inte. Vi tillhör lite en annan skara än de som bara använder datorn. Nu finns det säkert medlemmar här också som bara använder datorn men vi representerar i stort en annan typ av användare än svensson.

Du frågar om det är spelen som kräver nyare och nyare operativsystem, nja eller jo det bidrar givetvis men det är säkert andra saker också. Eftersom man behöver ett operativsystem för att kunna lägga in program så styrs ju programmen av operativsystemets begränsningar och möjligheter och om det då kommer ett nytt operativsystem så blir det naturligt att de andra mjukvarutillverkarna hakar på det nyaste och det äldre får gå som det går i många fall.

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av MickeP123:

Hej,

Läser här av och till och undrar varför man alltid skall ha det senaste operativet?

Själv gör jag i princip inget mer än att hantera filer med mitt, i övrigt så kör jag uteslutande applikationer som word, cad, firefox m.fl. vilka fungerar bra med XP och uppåt. Har jag missat något som gör det roligt med nytt operativ förutom möjligen grafiken på menyerna, Harpan fanns ju redan på win 3.11 menar jag (om än det hackade på 486;an). Är det t.ex. spelen som kräver nyare versioner än XP?

På jobbet samma sak, autostart av CAD, IE, Outlook, bara ren filhantering i operativet varför man i princip aldrig uppgraderar i onödan.

/Tveksam till nyttan

Håller med att nyttan inte är speciellt hög.
Men som en del säger: "Money makes the world go round", lite cyniskt men så är det det funkar idag.

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordrana:

steget från xp-vista var väl nått-några år, och det var ju stor skillnad, även fast vista var totalt skit, och de insåg dem, och börja puttra på 7an istället, vilket var en smart idé. 7an lär hålla länge, ungefär som xpn gjorde i sin tid, 8an lär bli en flopp/crap för pads,mobiler etc. sen antar jag att de gör 9an eller vad det nu blir vettigt, ungefär som 7an bara att uppdaterat för en PC inte en ipad eller vasatan det nu finns.

"Windows XP that was released on October 25, 2001" - wikipedia
"Windows Vista was released on November 30, 2006 for volume licensing and January 30, 2007 for consumers." - wikipedia
"Windows Vista Service Pack 1 (SP1) was released on February 4, 2008"
'Windows 7 was released on July 22, 2009'

Installerade Vista efter SP1 då var det 7 år efter XP släpptes.. så ganska skaplig tid däremellan.. dom flesta glömmer också bort att XP var långt ifrån buggfritt innan SP1. Vista har fungerat hyggligt bra.. ett klart steg bättre än XP enligt mig iaf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alpha77:

"Windows XP that was released on October 25, 2001" - wikipedia
"Windows Vista was released on November 30, 2006 for volume licensing and January 30, 2007 for consumers." - wikipedia
"Windows Vista Service Pack 1 (SP1) was released on February 4, 2008"
'Windows 7 was released on July 22, 2009'

Installerade Vista efter SP1 då var det 7 år efter XP släpptes.. så ganska skaplig tid däremellan.. dom flesta glömmer också bort att XP var långt ifrån buggfritt innan SP1. Vista har fungerat hyggligt bra.. ett klart steg bättre än XP enligt mig iaf.

Ja mycket av skiten Vista fick var ju för att det var minneshungrigt, folk prisar Windows 7 som ett fixat Vista. Men har man lika mycket RAM till både Vista och sjuan så är skillnaden liten. Mina problem med operativsystemen efter Windows 2000 är främst begränsningar, de börjar krångla med var filer egentligen ligger, äganderättigheter, superadministratörer och skit. Var ju en pina att få nätverket att fungera med Vista, ibland kunde man dela en mapp och ibland inte, även om man gjorde precis likadant så var det bara vissa mappar som ville delas.

Permalänk
Medlem

ny dator = nytt os, alltid en skapligt bra ide att hålla hårdvara och mjukvara inom något sådär samma tidsålder.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem

Man vill ju köra det senaste dels för hårdvarustödet med nya drivrutiner, portar m.m. bättre plug and play.

Men också för alla buggfixar. Vissa buggar är ju för stora och kräver att man skriver om stora delar av operativsystemet, och till slut blir det vettigt att släppa en ny version istället för att bara patcha på gammal grund.

Sen har ju jag märkt att Windows 7 går snabbare än XP på även gamla datorer som P4 2,8GHz t.ex. (testat på flera olika gamla datorer på jobbet och hemma), så länge man har nån GB i minne, jämfört med Vista som kunde vara lite tungkört iaf i standardutförande.

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alpha77:

"Windows XP that was released on October 25, 2001" - wikipedia
"Windows Vista was released on November 30, 2006 for volume licensing and January 30, 2007 for consumers." - wikipedia
"Windows Vista Service Pack 1 (SP1) was released on February 4, 2008"
'Windows 7 was released on July 22, 2009'

Installerade Vista efter SP1 då var det 7 år efter XP släpptes.. så ganska skaplig tid däremellan.. dom flesta glömmer också bort att XP var långt ifrån buggfritt innan SP1. Vista har fungerat hyggligt bra.. ett klart steg bättre än XP enligt mig iaf.

XP var ju knappt kördugligt innan SP2 ^^ Minns att mestadelen av mina spel som fungerat på Win98 2nd Ed. bara totalvägrade när XP installerades, och jag kunde inte köra något av dem förrän SP2 kom. Spel som Fallout 1 & 2, Fallen Haven, Liberation Day, Baldurs Gate, Red Alert 1, C&C Tiberium Dawn var bara att glömma...

Det första OS jag provat som fungerat bra från start är faktiskt Windows 7, och jag tror många glömt hur det var att ha ett OS som vägrade hälften av vad man ville göra ^^ Visst att UAC och Super Fetch drar lite mer minne, och slöar ned klickandet, men ni vill väll inte tillbaka till tiden då datorn hängde sig för minsta lilla problem, med fina röda och gröna ränder över skärmen?

Det vill iallafall inte jag haha

Visa signatur

He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And if you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you.