Windows ihop med linux i hemmanätverk

Permalänk
Medlem

Windows ihop med linux i hemmanätverk

Hallå, jag har varit en "lurker" här på sweclockers i flera år men nu är det slut på det. Jag har en ganska enkel fråga:

Jag har lite planer på en htpc/nas av något slag som ska införskaffas för skattepengarna, tanken är att jag ska ha ubuntu på den. Hur enkelt är det att få igång ett nätverk som kan kommunicera med windows/spel datorn? Jag vill egentligen bara kunna flytta saker fram och tillbaka smidigt (dela ut filer). Mina kunskaper inom linux sträcker sig inte längre än till att vandra runt i filträden i ett terminalfönster och ändra rättigheter på filer...

Visa signatur

Sandy-bridge + gtx770 /dator
http://dreamhack.se/dhw15/

Permalänk
Medlem

Dels finns ju ett webbgränssnitt som heter webmin att installera. Sedan är det ju samba man installerar i Linux för att kommunicera med Windows smb-protokoll. Eftersom du säger att du har koll på filträttigheter så tror jag nog du reder ut det.
Annars kan man ju kolla på freenas som bygger på freebsd. Där allt för fildelning konfas via webben. Finns även en liknande som rullar med linuxkärna fast jag har glömt namnet.

Permalänk
Medlem

Ok, då vet jag var jag ska börja leta i alla fall, det verkar ju som det finns ganska utförlig info på freenas wikit där. Tack!

Visa signatur

Sandy-bridge + gtx770 /dator
http://dreamhack.se/dhw15/