Ip-telefoni dosa bakom router eller switch?

Permalänk
Medlem

Ip-telefoni dosa bakom router eller switch?

Tjenare!

Har nu under en längre tid stört mig på prestanda problem med nätverket och söker efter en optimal lösning. Har ett par idéer men skulle vilja få dem bekräftade av någon som är kunnigare innan jag tar dem till verket.

Sitter just nu med en Vood 342 Ip-telefoni dosa med inbyggd router som jag fick med tele2s abonnemang något år sedan. Var tvungen att säga upp internet-abonnemanget men behöll telefonin, bytte Internet till T3 100/10. Dosan är kopplad till stadsnätet genom ett vägguttag. Om jag kopplar datorn genom dosan/routern får jag ut ca 45 mbps, kopplar jag däremot datorn direkt till vägguttaget får jag ut min fulla hastighet, dvs 100 mbps.

Nu till alternativen.
1. Skulle det vara möjligt att koppla en Switch till datauttaget i väggen och sedan allt annat i Switchen? Vad jag förstod så måste det inte vara en router då jag fortfarande hade internet när jag kopplade in datorn direkt i uttaget.

2. Ifall första alternativet inte är möjligt, skulle telefoni dosan fungera om jag kopplade en annan snabbare router framför den? Läste någonstans att detta fungerade så länge ip telefoni och internet leverantörerna inte var samma, men vet ej om detta är sant.

Kompletterar gärna med mer information om så behövs.
Är tacksam för svar.

Permalänk
Rekordmedlem

Du får kolla med dina tjänsteleverantörer hur det fungerar med telefonin, det beror på hur de löst det, det kan kanske krävas en switch som hanterar vlan. ta reda på om de kör via vlan eller om de har helt olika nät eller nått annat och skaffa sedan utrustning som funkar, de kanske har nått förslag på nått som funkar i deras nät.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.