Ny dator/nätverkskort, får inget ip? Stadsnätet/Universal Telecom

Permalänk
Medlem

Ny dator/nätverkskort, får inget ip? Stadsnätet/Universal Telecom

Hej, alla. Jag vore tacksam om någon kunde läsa igenom mina tankegångar och se om de är rätt eller käpprätt åt skogen. Jag har ringt teknisk support och Universal skickade en felanmälan (kl. 9 i morse) till 'Stadsnätet', de som sköter hårdvarubiten för nätverk etc, förmodar jag.

Här är historien iallafall.

Jag införskaffade mig nya datordelar, bl.a. moderkort igår.
När allt var monterat och igångkört så pluggade jag in ethernetkabeln, som är direktansluten till jacket i väggen, till nätverksingången på moderkortet.

Jag har nätverksinställningarna på automatiskt enligt instruktion från leverantör. Gissningsvis för att få mitt ip från leverantöreren. (Jag är inte helt hemma på nätverk längre).

De enda ip jag får är 169.254.1xx.xxx vilket jag har förstått är det ip man tilldelar sig själv när man inte har någon kontakt med dhcp-server.

Vid en ipconfig /renew i kommandoprompten står den länge still för att sedan resultera i ett:

Citat:

An error occured while renewing interface Local Area Connection : unable to contact your DHCP server. Request has timed out.

An error occured while releasing interface Loopback Pseudo-Interface 1 : The system cannot find the file specified.

Den första raden är ganska självförklarande tycker jag.
Den andra tror jag är ovidkommande då Loopback Pseudo-Interface 1 är en 'Tunnel adapter', vilket jag har fått intryck är sådant man kan ignorera. (Update: nu ger den mig inte den andra meddelanderaden längre vid försök med ipconfig /renew).

Jag har testat att ansluta med ethernet direkt mellan stationär och laptop och kunnat pinga varandra, vilket jag drar som slutsats innebär att nätverkskortet är rätt installerat med drivrutiner etc.
Jag har även testat med ett pci-nätverkskort med samma resultat.

Laptopen som jag har verkar dock inte ha något problem att ansluta korrekt till internet. Den har varit ansluten tidigare i längre perioder.

För någon vecka sedan försökte jag koppla in min router. Vägg-kontakt->router->stationer/laptop. Även denna stod minst 12 timmar och väntade på dhcp-anslutning innan jag gav upp och kopplade in den stationära direkt i jacket igen.

Vad jag vet om dhcp så blir mac-adresser tilldelade ip-adresser när de först ansluts, och därefter förnyas detta mac-ip förhållande.

Mina nybörjaraktiga tankar är att eventuellt så är de/det IP jag fått tilldelat från Universal Telecom redan bundna till mac-adressen på föregående moderkort, samt laptopen, och därför blir det något problem när det dyker upp en ny mac-adress... på något vis?

Finns det något jag kan göra, från min sida, för att dhcp-servern ska bry sig om mitt nya nätverkskort?

Det känns i dagsläget lagomt tungt att behöva slita ut nya moderkortet etc och koppla in det gamla för att kunna spela lite på nätet :). Nu är jag fast på 3g-dongle ett tag förmodar jag.

All input är hjärtligt välkommen. Det suger hårt att ha nya datorprylar man inte kan använda

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk
Medlem

Mina tankar var nog korrekt. Tog hjälp av min slovakiska vän som är nätverkstekniker och vi kom fram till att det enklaste jag kunde göra från min sida var att leta rätt på mac-adressen för gamla nätverkskortet och ge den till min router. MAC-adressen var enkel att hitta, en liten klisterlapp på ethernet-kontakten på moderkortet.

Efter att ha letat rätt på rätt ställe att ändra mac-adress i routern och ett nedvärderande samtal till Universal Telecoms support så var problemet löst :). Hoppas fan de inte byter nå mac-adresser för mig (vilket jag påpekade), då får jag problem igen :).

Hoppas denna tråd kan hjälpa andra med liknande problem (långsam support för något som tar minuter att åtgärda för dom).

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk
Medlem

En side note:
En ipconfig /release på den gamla datorn innan man stänger av den kan hjälpa.