Köpråd Hemmadator främst för bildbehandling, under 10K

Permalänk
Medlem

Köpråd Hemmadator främst för bildbehandling, under 10K

Kommer så snart som möjligt (min 5-6 år gamla häck lade av igår), helst redan denna veckan köpa en ny dator. Hade tänkt köpa från Inet.se som jag förstått skall vara båda bra och snabba.

Budget är ett maximum på 10.000 för datorn inkl 64-bit Win. Skärm, tangentbord osv har jag. Ju närmre 5K priset hamnar ju bättre är det samtidigt vill vill jag inte göra avkall på prestandan, så hellre bra dator som håller länge för närmre 10K än en 5K dator som jag inte blir nöjd med.

Kör mest officeapplikationer men sedan fotograferar jag en hel del och håller på med bildbehandling, CS3 men blir troligen CS5 under våren. Ingen videoredigering än - men kommer säkert att bli lite sådant också framöver. Inget spelande att prata om men med ny dator kommer säkert suget efter lite FIFA, NHL och säkert något annat actionspel också - men inte i första hand en speldator.

Har läst på så gott jag kan och ser inget självändamål att ha SB-plattform (är inne på en Inteldator men är inte djupt religiös så kan någon övertyga mig om att välja AMD istället så varsågoda) - eller är det värt pengarna? Väntetid på moderkorten också va? Då går det bort.

Vad det gäller nätdel vet jag inte hur man räknar hur mycket man behöver- klarar man sig bra med en 650W?

Gällande internminnen har jag läst mycket om att om man inte överklockar behöver man inte värstringarna, men DDD3 skall det ju vara förstår jag. Dubbla och trippla channels - vilket är att föredra? Det har väl att göra med moderkortet också då gissar jag? 6GB? Lagom? Eller är det värt kostnaden att gå upp på 12 eller blir det overkill?

Processorn skall ha minst 4 kärnor - funkar I5:an eller måste jag upp på I7:an och i så fall - vilken av dem?

Hur viktigt är grafikkortet? Tips mottages tacksamt på ett av de billigare korten men som ändå håller för visst spelande.

Antingen om ni ger exempel på ett paket eller om ni sätter ihop något eller bara svarar på lösa frågorna ovan så är jag tacksam för svar - tack på förhand.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Chassi: H2 | Processor: Ryzen 3950x| 64GB DDR4 | 1tb m.2| Grafikkort: RTX 3070 | Nätaggregat: Corsair, 800W modulär | Tangentbord: ASUS ROG Falchion 65% MX Brown Wireless | Mus: Logitech MX518 | Skärm: 32"