EU-laddare för mobiltelefoner snart i butik

Permalänk

Huva, videon triggade ju nästan kräkreflexen :S

Visa signatur

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Permalänk
Medlem

Det här är bra, mycket bra
Men jag undrar om det inte hade varit bättre med en enbart ström försörjande standard, som en liten rund pigg med enbart ström...
En sådan standard hade med största sannolikhet överlevt tills den dag vi får trädlös ström (om vi får det...)

Visa signatur

Jag brukade ha mina dator komponenter listade här men efter att ha bytt vissa och sedan glömt bort vilka som nu sitter i datorn får jag skriva den här tråkiga texten istället. Om någon mot förmodan läser så här långt kan jag inte annat än be om ursäkt för hur meningslös min signatur nu är...

Permalänk

Det som MBY skrev stämmer. Tänk själva, om ni tänker laddarna som nätaggen i era datorer vilka båda har ungefär samma funktion, det är ju inga problem att ha ett starkare nätagg på en svag dator, du kan ju ha ett 1200Watts agg på en atom dator. Däremot om du har ett för svagt agg så kanske det inte kan leverera tillräckligt ström, t.ex. ett 50watts ITX agg på en i7 980x dator med tre 580GTX. På samma vis kan det vara att en för svag laddare inte orkar både driva och ladda mobilen samtidig, ett exempel är ju 2009 modellen av de större MacBook Prosna (kommer inte ihåg om det var 15" eller 17") som hade problemet om man lastade dem hårt så mjölkades batteriet trots att laddaren var inkopplad då den inte kunde leverera tillräckligt mycket ström. Men precis som MBY sa så kan en svagare laddare ta svagare om den är dåligt konstruerad men i vanliga fall är det inga problem.

Visa signatur

[i7 2600k @ 5GHz| NH-D14, fläktar utbyta mot ljudlösa 120mm SySS 800| Asus P8P67| HD6870 DirectCU| Corsair 4x8GB (32GB) 1600MHz DDR3| Moddat Corsair 550VX | Mac Pro / G5 Chassi| 2x120GB raid0 Intel 520 sys+ 2x3TB slask & home (riktig lagring på 12TB ZRAID NAS som även home backuppas/rsyncas till) ] - Helt ljudlös om man inte lägger örat intill chassit
[ MacBook Pro Retina 13 | 16GB ram | 256GB PCIe SSD | OS X(main), Arch ]

Permalänk
Skrivet av anton_mjor:

Huva, videon triggade ju nästan kräkreflexen :S

Kan man lungt påstå. Hur i helvete koka dom ihop en sådan dålig reklam?

Permalänk
Medlem

Reklamen förmedlade vad den satte ut att göra, dock kan man argumentera för om den inte kunnat göras bättre. Själva produkten tycket jag är bra men hur är problemet med olika eluttag inom olika EU länder löst med detta? Hittade inget på sidan, kanske använder den "Europlug"? Men är det verkligen detta våra pengar som går till EU ska användas till? Vad vinner EU politiskt på detta? Gröna pluspoäng kanske.

Visa signatur

AMD FX-8350 | Enermax Liqtech 120X | 8GB Kingston HyperX Grey 1600mhz | SSD: Samsung 840 120GB |HDD: Samsung F3 1TB, Western Digital Green 500GB | Gigabyte 990FXA-UD3 | Sapphire R9 290 | OCZ ZT 550w | Fractal Design Define R2 Black Pearl |Toshiba Chromebook 2 | Mac Mini 2011| BF3: Thursfield | Citera så svarar jag snabbare.

Permalänk
Medlem

Kul video lite oväntad vinkling men otroligt tydligt budskap. Det här är ett mycket bra initiativ, speciellt med tanke på den låga batteritiden på smartphones. När man är hemma hos kompisar så är det ju bra om de har en laddare som passar, vilket jag tyvärr hittills haft otur med. HTC och SE vet jag iaf har redan denna standardisering. Funkar utmärkt att ladda sin X10 med HTC laddare

Visa signatur

Main Rig FD Define R4 |Intel C2Q Q9650@3.6GHz|Asus P5Q-E|OCZ Reaper 4GB@800MHz|WD6400AAKS|HD6850|Corsair HX650
HTPC HDPLEX H1.S |Intel Core i3 4330|ASRock Z87E-ITX|8GB|128GB mSATA
Work Dell Vostro 3360 |Intel Core i5-3317U|8GB|Samsung 840 Pro 256GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av abflex:

Du kan ladda med en laddare med lägre strömstyrka än vad det står på batteriet men om laddaren levererar mer ström så är det skadligt för batteriet.

Visa signatur

Fuck fruit! Sitting around being all smug on trees and in pies.
En vänlig liten puff blev en hatisk knuff.
Keso är köttfärs gjord på mumintroll.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Selulance:

Kan man lungt påstå. Hur i helvete koka dom ihop en sådan dålig reklam?

För att folk reagerar som ni gör, vilket gör att ni kommer ihåg budskapet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Går en 10A säkring sönder om man kopplar in den på en lina där det går 13A?
Nu vet jag inte hur en laddare är konstruerad, men jag misstänker att de är strömbegränsande så att de ej levererar mer än en viss strömstorlek, kan hända att denna ström mängd ändras eftersom batteriet är i "olika faser". (d.v.s helt tomt, fyllt ect)

Alltså Ohms lag gäller, men resistansen/impedansen finns inte bara i batteriet, utan man kan enkelt konstruera en strömbegränsare med en transistor. Ett praktisk exempel på en apparat med denna funktion är en vanlig nätaggregat.

Men som sagt jag vet inte hur en batteriladdare fungerar, jag ville bara påpeka att man inte kunde lita på att motståndet som man kopplar in själv reglerar så att den ej får för mycket ström. Vilket skulle kunna innebära att man kunde förstöra en mobil genom att ha en laddare som ger för många ampere. (för att veta detta måste man läsa på hur en laddare samt batteri fungerar)

*edit*
Efter lite googling hittade jag en länk om laddning av blybatterier, vilket man pratar om att begränsa strömmen till en viss storlek etc och ändra och ha sig. Nu räknas väl inte mobiltelefonbatterier till blybatterier, men jag misstänker att samma dilemma finns där med att man ska begränsa strömmen.
http://www.kennethshem.se/Laddablybatt.htm

Laddelektroniken sitter i telefonen, så detta är inget som "laddaren" behöver ta hand om. Man skulle kunna säga att det inte är laddare vi pratar om överhuvudtaget i den här tråden, utan bara strömförsörjning av den inbyggda laddaren.
Sedan är det stor skillnad på att ladda blybatterier och att ladda olika typer av batterier i telefoner (NiMH, Li-jon etc), men som sagt, det sköter elektroniken i telefonen.

Permalänk
Quizmaster Malmö 22

Hade de inte haft med laddaren i slutet så hade jag inte fattat nåt av reklamen....känns som den med Bill Gates med skoaffären. Jag o min klass begrep inte.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem

Vidrig reklam.

Permalänk
Medlem

Gillar inte direkt reklamen, den kunde verkligen gjorts bättre så man slapp missuppfatta konceptet med det hela, men eftersom det togs upp i slutet kan man inte direkt säga att dom misslyckades. Och om man tänker efter var den ganska rolig när man väl fattat det.. om det nu kan klassas som humor...

Jag trodde allvarligt talat att SweClockers ägarna gjort ett litet fel när dom posta denna nyheten.
Detta hade varit en sjukt bra reklam för tomatsoppa.

Syftet till varför EU gör detta kan ju antas för att dom vill skapa en ny trend som dom vill att alla andra ska hänga med på. Det klart och tydligt finns ett budskap med detta. Dels standardisering bland laddare och för att minska överproduktion på laddare som sedan kastas för att de inte används för att folk köper en ny mobil med annat uttag.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar, hjälpte jag dig, gilla svaret!
Felkod40

Permalänk
Medlem

Fick så sent som idag hem 2 nya mobiler en från htc och en från samsung.
Ingen av dessa hade micro usb :(...
Innan vet jag att htc ofta haft åtminstonde en variant på mini usb så jag hoppas verkligen tillverkarna tar till sej detta och går tillbaka till mini usb.

Visa signatur

[Gigabyte B350 GA-AB350M-HD3]-[AMD Ryzen 5 1600]-[Corsair VENGEANCE 16GB 3200MHz]-[Samsung 850-Series EVO 1TB]-[ASUS GeForce GTX 1070 8GB Turbo]

Permalänk

En konstig grej är att Nokia har Micro-USB på jättemånga av sina mobiler, men det går inte att ladda med det utan man måste använda laddaren med jätteliten pinne. Galet hur dom har tänkt där.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Ett problem dock är att usb 2.0 är redan idag det slöaste lagret för dataöverföring. Nu finns det idag ingen vettigare gränssnitt, men ur ett långt framtids perspektiv tror jag detta kan bli ett problem.
Visst folk kör mer trådlöst och dennas hastighet ökar, men ändå säg om 10år, så kan denna port känna dålig, men då går det att besluta om en ny. För dagens alternativ med en laddare för varje mobil är ju inte bra.

Så missförstå mig inte, jag har väntat länge på en och samma laddare för en mobil, jag ser dock problem med framtidssäkerhet oavsett vilken kontakt som de hade valt. (en mindre rund med bara ström som vissa hade (t.ex. äldre nokianer) i.o.f.s varat längre.

Idag finns det usb 3 som är bakåtkompatibelt, och det finns ju inga hinder för att ta fram en usb4 standard. Så det är nog inte några problem.

Permalänk
Medlem

Kommer sakna Sony Ericssons smarta kontakt dock, vet inte vad den heter men alla SE ägare vet nog vilken jag menar :). Headsetet / laddarens kontakt sitter som berget utan risk att glappa ur. Denna nya verkar vara väldigt klen, kommer efter något år ha nötts ner så den är glapp.

EU har nog glömt bort att med telefoner så kopplar man konstant in och ur kontakten hela tiden. Speciellt om den används till headsets/headphones. Iofs kan det bli en positiv utveckling och vi får se mer 3.5" kontakter till headsets/headphones

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Kommer sakna Sony Ericssons smarta kontakt dock, vet inte vad den heter men alla SE ägare vet nog vilken jag menar :). Headsetet / laddarens kontakt sitter som berget utan risk att glappa ur. Denna nya verkar vara väldigt klen, kommer efter något år ha nötts ner så den är glapp.

EU har nog glömt bort att med telefoner så kopplar man konstant in och ur kontakten hela tiden. Speciellt om den används till hearsets/headphones. Iofs kan det bli en positiv utveckling och vi får se mer 3.5" kontakter till headsets/headphones

Du skrev ju det själv i slutet men jag föredrar 3.5mm

Jag hade W980i förr, den hade ju SE-kontakten du nämner och sen en konverterare till 3.5mm... Alltså blev hörlurarna 7 meter långa, vilket jag ansåg negativt.

Visa signatur

[i7 920 stock] [Asus Rampage II Extreme] [12 GB Corsair XMS3] [Asus GTX 580 Matrix] [Aerocool Extremengine 3T]
[MacBook Pro 2,4 GHz C2D, 2010]

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Splinter Snake:

En konstig grej är att Nokia har Micro-USB på jättemånga av sina mobiler, men det går inte att ladda med det utan man måste använda laddaren med jätteliten pinne. Galet hur dom har tänkt där.

Exempel? N8 laddar utmärkt via mikroUSB, både via väggladdare eller dator-USB. Dock har ju telefonen också ett standard Nokia-ladduttag för bakåtkompatibilitet.

Edit: Här kan du se telefoner, som iaf enligt Nokia, laddar via mikroUSB: http://shop.nokia.se/webapp/wcs/stores/servlet/productdetaila...

Rätt många tycker jag, 12st.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Exempel? N8 laddar utmärkt via mikroUSB, både via väggladdare eller dator-USB. Dock har ju telefonen också ett standard Nokia-ladduttag för bakåtkompatibilitet.

Edit: Här kan du se telefoner, som iaf enligt Nokia, laddar via mikroUSB: http://shop.nokia.se/webapp/wcs/stores/servlet/productdetaila...

Rätt många tycker jag, 12st.

Ericsson har väl kunnat ladda via dator i hur många år som helst, kommer att min 6500 inte kunde iaf

Visa signatur

Asus Prime Z390-A - Intel I7 9700KF - Corsair Vengeance 2x8GB 3200Mhz CL16 - MSI GeForce RTX 2080 SUPER 8GB Ventus XS OC - Creative Sound Blaster Z (skäms) - Corsair AX 1200i Digital 1200W 80+ Platinum - Fractal Design R6 - Sennheiser GSP 600 - Acer Predator XB271HUA

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Kommer sakna Sony Ericssons smarta kontakt dock, vet inte vad den heter men alla SE ägare vet nog vilken jag menar :). Headsetet / laddarens kontakt sitter som berget utan risk att glappa ur. Denna nya verkar vara väldigt klen, kommer efter något år ha nötts ner så den är glapp.

EU har nog glömt bort att med telefoner så kopplar man konstant in och ur kontakten hela tiden. Speciellt om den används till headsets/headphones. Iofs kan det bli en positiv utveckling och vi får se mer 3.5" kontakter till headsets/headphones

3,5mm sitter det väl nästan på alla nya idag?

Visa signatur

Asus Prime Z390-A - Intel I7 9700KF - Corsair Vengeance 2x8GB 3200Mhz CL16 - MSI GeForce RTX 2080 SUPER 8GB Ventus XS OC - Creative Sound Blaster Z (skäms) - Corsair AX 1200i Digital 1200W 80+ Platinum - Fractal Design R6 - Sennheiser GSP 600 - Acer Predator XB271HUA

Permalänk
Medlem

+ för gemensam standard

- för (dyr?) onödig reklamfilm

way to go med skattepengarna EU

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Tommy_h:

Ericsson har väl kunnat ladda via dator i hur många år som helst, kommer att min 6500 inte kunde iaf

Till äldre Nokia kan man väl använda en sådan här(?): http://shop.nokia.se/webapp/wcs/stores/servlet/itemdetail_105...

Jag kommer från 15 år av SE-telefoner men tröttnade på dålig kvalitet på slutet och har nu bytt. Men det stämmer att SE länge haft laddning via USB-datakabeln. Dock har jag ingen aning om hur det varit med Nokia tidigare. N8 är min första Nokia. Det finns säkert mer kunniga som kan berätta det.

Min sista SE, Xperia X1 hade givetvis miniUSB (inte mikro), så billaddare blir det till att köpa ny igen. Förhoppningsvis kommer den nya räcka längre iom denna nya standard.

Tillägg
Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Bra info, tack! Kan då tillägga att jag har haft mobiler sen 2004 som laddas med USB (mest WM nallar) och alla dom har alltid gått bra mkt snabbare att ladda via väggen än via datorn så jag antar att dom väggladdarna har varit på 1000mha? lr finns det andra skäl som gör det går snabbare?

Skrivet av adriankarlsson:

Ja, dom flesta USB-laddare ligger på 500mah, däremot så finns det vissa mobilmodeller som behöver 800mah.
Och det är det dom ska standardisera. Men 95% utav de telefoner som har USB-kontakt är på 500mah.
Förhoppningsvis så fastställer dom 1000mah som maxgräns och som alla telefoner ska klara av så blir det inte så jevla långsamt att ladda. Däremot så laddar man via vanlig USB i datorn så är det 500mah

Visa signatur

Linux Manjaro XFCE på en MacBook Pro late 2013, gammal slö Asus X202E, Nintedo Switch, gamla Huawei 20Pro

Intel är apartheid

Permalänk
Medlem
Skrivet av heande:

Bara på typ smartphones, inte på en standard telefon för 200-1000kr...

Jag har en telefon som kostade 500 spänn för typ 5 år sedan och den har det.

Permalänk
Skrivet av hobs0n:

Bra info, tack! Kan då tillägga att jag har haft mobiler sen 2004 som laddas med USB (mest WM nallar) och alla dom har alltid gått bra mkt snabbare att ladda via väggen än via datorn så jag antar att dom väggladdarna har varit på 1000mha? lr finns det andra skäl som gör det går snabbare?

Högst troligtvis. Väggladdarna har eget. Har för mig Iphone kör på 2000mah. (Och dom som gnäller över att jag skriver 2000mah eller MaH eller MA eller ma, fuck it) Milliampere. Tror alla förstår vad man menar iallafall.

Visa signatur

Main: FD R2 - CoolerMaster Silent Pro M 700W - AsRock Z77E-ITX - Intel i5 3570K @ Stock - 4GB Corsair XMS3 1333MHz - Corsair SSD Force 3 Series 120GB - Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB - Win 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av adriankarlsson:

Högst troligtvis. Väggladdarna har eget. Har för mig Iphone kör på 2000mah. (Och dom som gnäller över att jag skriver 2000mah eller MaH eller MA eller ma, fuck it) Milliampere. Tror alla förstår vad man menar iallafall.

Problemet är ju att man inte fattar vad du menar när du skriver någonting helt annat än vad du faktiskt menar.

Permalänk
Skrivet av Kilroy:

Problemet är ju att man inte fattar vad du menar när du skriver någonting helt annat än vad du faktiskt menar.

Yadiya.. Ingen aning vad skillnaden är och tyar icke heller att lära mig om detaljer som är oviktiga för mig.
Sen att folk orkar skriva en novell om det är upp till dom.

Visa signatur

Main: FD R2 - CoolerMaster Silent Pro M 700W - AsRock Z77E-ITX - Intel i5 3570K @ Stock - 4GB Corsair XMS3 1333MHz - Corsair SSD Force 3 Series 120GB - Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB - Win 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tommy_h:

3,5mm sitter det väl nästan på alla nya idag?

Hahha förmodligen.
Sitter med en W995 jag, använder den som väckarklocka ;).
Inte så up to date om man säger så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av adriankarlsson:

Yadiya.. Ingen aning vad skillnaden är och tyar icke heller att lära mig om detaljer som är oviktiga för mig.
Sen att folk orkar skriva en novell om det är upp till dom.

Du är republikan va?
Varför lära sig vad sakerna man säger betyder?

Men seriöst.
Detta är en fascinerande inställning till kunskap som jag har funderat ganska mycket kring senaste tiden.
Och framförallt i samband med den amerikanska tea-party rörelsen som verkar bygga hela sin idé på att inte bry sig om "detaljer".

Sen behöver du inte lära dig skillnaden, allt du behöver lära dig är skippa att ha ett h på slutet.

Permalänk
Skrivet av Eltarion:

Själva produkten tycket jag är bra men hur är problemet med olika eluttag inom olika EU länder löst med detta? Hittade inget på sidan, kanske använder den "Europlug"? Men är det verkligen detta våra pengar som går till EU ska användas till? Vad vinner EU politiskt på detta? Gröna pluspoäng kanske.

Detta gäller när mobilen ansluts till datorn, inte vägguttaget.