Permalänk
Medlem

Ny dator hjälp.

Hej, har sålt mina gamla datorer nu i hopp att köpa en ny som håller i ett par år fram över. Datorn kommer användas till filmredigering, photoshop, programering, spelande. Jag kommer spela på en benq e2200hd. Jag vill helst att datorn skall vara så liten som möjligt så den får plats på skrivbordet, samt att den skall vara så tyst och sval som möjligt. Har kollat på Fractal Design Array NAS, men vet inte hur chassit kommer hantera värmen utav hårddiskar, cpu, gpu. Jag har ingen direkt budget men vill ju såklart komma undan så billigt som möjligt. Jag kommer vilja överklocka till runt 4GHz, vet inte om vatten kylning eller luft är att föredra.

Har några funderingar på AMD phenom x6 1090T BE är den något att föredra så jag kommer redigera mycket samt spela? Skulle uppskattas om ni/du skulle kunna sätta ihop några system som jag kan välja i mellan. Skall som sagt vara så tyst som möjligt, men kunna ändå spela dem nya spelen i hyffsad upplösning inget måste med AA.

Kommer förmodligen köra runt 3-4 diskar, sen kanske en eller två ssd i raid 0. Har ett Corsair 400w liggandes här hemma vet inte om det räcker till en blivande dator men. Är det bäst att köpa något modulärt när man skall ha så litet chassi som möjligt? Vilka fläktar är att föredra som trycker igenom så mycket luft som möjligt men så tyst som möjligt?

Är student vet ni någon stans jag kan få tag i windows 7 billigt? Läste någonstans för ett bra tag sedan att man kunde få tag på det för bara 100kr, skulle vara toppen om ni kunde länka någonstans där jag kan köpa det.

Mvh

Permalänk
Medlem

Jag kan ge exempel på lite olika lådor som kan passa.

Silverstone Sugo SG05 har en 120mm fläkt och 300w nätdel. Nätdelen kan dock uppgraderas till 450w eftersom de också säljer en sådan för deras SFF lådor. Denna låda har plats till en 3.5 tums HDD och en 2.5 tums.

Sedan har du Silverstone Sugo SG07B som har ett 600w 80+ Brons nätaggregat och en 180mm fläkt i toppen. Plats finns för grafikkort ända upp till 5870.

Vidare kan du också köpa en Lian Li Q08 som tar vanliga nätdelar men denna kommer då att placeras över CPUn. Här får du också plats med 30cm grafikkort som ATI 5870. Denna låda har plats med 6 vanliga hårddiskar men endast 4 för att få plats med ett 30cm grafikkort. Denna låda har också plats för en 5.25 tums optisk enhet medan de andra två kräver en slot in. Här finns en 14cm och en 12cm fläkt.

Fractal Design Array NAS är väl annars inte så bra för spel då den varken tar någon optisk enhet och bara har plats för grafikkort med en slot samt då 14cm långt.

Permalänk
Medlem

När det gäller AMD Phenom x6 1090T BE så tror jag inte det finns några mini-itx moderkort eller SFF barebones som stödjer just x6 utan en bios uppdatering så för att få t ex Sapphire IPC-AM3DD785G som är ett AM3 moderkort att stödja den kräver en bios uppdatering med en tidigare CPU. Den från J&W som finns som nyhet på Sweclockers ska stödja den men den kommer säkert aldrig till Sverige så du får köpa en från en som skeppar internationellt isåfall när den nu kan komma ut. Sen finns det Shuttle men de har inte en enda AM3 SFF barebone.

Det är nog bättre att du satsar på ett 1156 mini-itx - där finns mer att välja på.

Permalänk
Medlem

För att få plats med alla dina hårddiskar så behöver du ju det tredje chassit jag tipsade om. Jag har byggt ihop följande system till dig - dock utan grafikkort samt nätdel - vet inte vad du vill ha för grafikkort men det är ju bara att välja fritt mellan exempelvis 5770, 5850 eller 5870 av ATIs grafikkort.

Vill du ha en riktigt bra nätdel så rekommenderar jag dig Seasonic X-650 som är 80+ Guld certiferat, modulärt och mycket tyst - dock säljs den inte på Inet. Annars kommer det att bli riktigt ont om plats i lådan har sett bilder av hur det kan se ut med alla Sata kablar kopplade till hårddiskar i denna låda. Moderkortet klara bara 6 Sata portar så du är låst vid 3 hårddiskar om du ska ha 2 SSD. Den sista SSDn kanske du kan tejpa fast någon stans där det finns plats över. Annars ska den kylare jag lagt till klara av att överklocka en 2.66 GHz Core i5 till 4GHz enligt en recension på Inet (om man kan lita på den) dock kan jag inte garantera att den blir tyst.

Edit: Lådan kommer in i lager först den 29:e Juni så detta är ju inte optimalt för dig och moderkortet finns inte inne för postorder men den finns i över 50 ex i leverantörens lager.

Edit 2: Vet inte riktigt vad moderkortet klarar av för överklockning. Tänkte inte på detta när jag skrev mitt inlägg men det finns kanske någon som vet mer eller känner till var man kan ta reda på detta.

Edit 3: Såg nu lite senare att den inte klarar av någon överklockning vilket är synd. Du kanske får leta vidare efter något som passar dig bättre.