I en intervju med Polygon berättar Xbox-chefen Phil Spencer om hur han vill se fler digitala butiker som Epic Games Store eller Itch.io på Xbox-konsoler. Spencer tror på att det kan gynna konsolmarknaden i stort om spelare hade samma valfrihet med digitala butiker som PC-spelare har.

Ha vår historia som Windows-företaget i beaktning. Ingen skulle ifrågasätta om jag sa 'hej när du använder din PC får du välja vilken upplevelse du har genom att välja vart du köper spel.' Det finns ett riktigt värde i det. – Phil Spencer.

Marknaden för både datorer och handhållna konsoler fortsätter att växa medan konsolförsäljningar har planat. Xbox-chefen tror på att fler valmöjligheter för att handla spel på konsoler kan vända på den negativa trenden.

Tomas_FZ.jpg

Tomas Helenius, redaktör på FZ.

En fördel som Spencer uttrycker med att ha fler butiker är att en ökad konkurrens kan leda till att spelare får bättre och flera erbjudanden på spel. Däremot är Tomas Helenius, redaktör på FZ, skeptisk mot att sådana ändringar kan växa konsolens spelarskara.

– Jag tror Xbox-användare kommer uppskatta möjligheten att kunna köra fler tjänster på sina konsoler, men det kommer knappast vara något som säljer fler Xboxar. De som har dessa tjänster använder dem redan på de enheter de har, säger han.