Tidigare i år avslöjade Microsoft att företaget arbetar på DirectSR (där SR står för Super Resolution), en AI-baserad uppskalningsteknik inbyggd i Windows som ska göra det mycket enklare för spelutvecklare att utnyttja tekniken oavsett vilket grafikkort spelare har. I en session kring DirectX på Game Developers Conference i helgen delade företaget nya detaljer om tekniken, skriver Windows Latest.

DirectSR kommer ge utvecklare en uppsättning funktioner för att använda uppskalning som spelaren kan slå av och på via Windows Inställningar. Tekniken blir ett abstraktionslager mellan spelutvecklare och grafikkortstillverkarnas olika tekniker som DLSS, FSR och XESS. Även ännu inte lanserade tekniker som använder NPU istället för GPU kommer fungera utan ytterligare arbete från spelutvecklaren.

Det innebär bland annat att spel kommer kunna utnyttja nya uppskalningstekniker när de lanseras, i takt med att Microsoft bakar in dessa i DirectSR. Spelutvecklare sparar därmed mycket tid på både utveckling och testande, och behöver inte som idag lägga stora resurser på att i efterhand lägga till till exempel FSR 3-stöd i ett spel som redan har FSR 2.

En inställning för att automatiskt aktivera superupplösning kommer ingå under System ‑> Bildskärm ‑> Grafik i Inställningar i Windows 11 24H2. DirectSR kommer även fungera i Windows 10, men det är oklart om inställningen för att aktivera det kommer ligga på samma plats.